1. Manhunt

Manhunt

In 2003 verscheen Rockstar North’s tweede omstreden spel op de PlayStation 2. Met Manhunt wordt er nog iets dieper in gegaan op het geweld dan in de Grand Theft Auto spellen. Sinds april is ook de PC-versie verkrijgbaar en wij bekeken deze uitvoerig. “Ladies and gentleman: I give you… James Earl Cash!”.

Het is een van de enthousiaste uitspraken van Lionel Starkweather (‘The Director’) tijdens het spel. Jij, als James Earl Cash, bent de gelukkige die deel mag nemen aan zijn moordlustige spelletje. Voor de buitenwereld ben je geëxecuteerd, maar in Carcer City weet men van niks. Hier regeren immers de gangs die jou het liefst dood willen zien. Het kat en muis spelletje kan beginnen en ‘The Director’ filmt de meest ‘spectaculaire’ gebeurtenissen met zijn camera.

In Manhunt is het zaak al het ‘vuil’ op een zo gewelddadig mogelijke manier uit de weg te ruimen. De zogenaamde silent kills die we ook uit Splinter Cell kennen, spelen hierbij een grote rol. Door geruisloos achter een vijand op te sluipen heb je de mogelijkheid hem in één keer af te maken. Ook zorg je hiermee dat de omgeving nergens last van heeft en vrolijk op jou verder kan jagen. Om uit het zicht te blijven bestaat er ook nog de mogelijkheid met je rug plat tegen de muur of andere objecten te gaan staan, of achter vuilnisbakken op de grond te knielen. Afhankelijk van welk wapen je op dat moment bezit kun je met de silent kills een aantal smakelijke moorden plegen. Er zijn namelijk drie niveaus waarin deze uit te voeren zijn. Hoe langer de rechter muisknop wordt ingedrukt, hoe bruter de moord zal zijn, maar hoe langer het ook duurt voor de actie wordt uitgevoerd. Wanneer de sterretjes rondom de vijand rood worden is het hoogste niveau gehaald, en zal bijvoorbeeld zijn hoofd er af worden gesneden of vliegen z’n hersenen in de rondte.

Bij elke silent kill die je uitvoert krijg je deze door de camera (die van ‘The Director’) te zien. Maak ‘The Director’ blij, haal alles uit de kast om een zo bloederig mogelijke moord te plegen, en hij zal je belonen met een mooi stemmetje dat je vertelt wat voor natuurtalent je wel niet bent.

Je merkt het al aan de silent kills, bij Manhunt komt een stuk stealth om de hoek kijken. We nemen weer Splinter Cell als voorbeeld, want ook in Manhunt bieden donkere plekken je uitkomst. In de schaduw ben je immers nooit te zien, behalve als ze je er in zien rennen. En rennen moet je nou juist niet doen; loop zo voorzichtig en weinig mogelijk door de hoopjes lichaam of ander lawaai makend materiaal zoals hout.

Een andere veel gebruikte functie is die van de aandacht van de vijand trekken. Dit is mogelijk door met je wapen of vuist tegen een object te slaan, of door bepaalde voorwerpen naar ze toe te werpen. Leuke toevoeging: snij iemands hoofd eraf, hang het aan je riem en gooi ‘m voor de voeten van z’n maat. Je inventory bestaat uit vier verdelingen. Tot de gele objecten behoort afleidingsmateriaal zoals stenen of lege flessen. Bij de groene objecten zijn alleen je vuisten altijd aanwezig, de andere objecten hieruit zijn eenmalig te gebruiken zoals een glasscherf. Blauwe objecten zijn degene die wat meer letsel aanbrengen, zoals honkbalknuppels. Tenslotte komen bij de rode objecten shotguns en kettingzagen kijken.

In het redelijk grote aanbod missies is niet veel spectaculairs te vinden. Zo zul je bijvoorbeeld een breekijzer moeten vinden om het hek voorbij te komen, of moet je een band of camera vinden. Uiteraard ruim je in de weg staande groepsleden één voor één op. Wat ik wel een goed punt van Manhunt vindt is de manier waarop de sfeer wordt weergegeven. Donkere omgevingen, geruisloze bewegingen en een zwaar kloppend hart voegen hier allen iets aan toe. De te gebruiken hoofdtelefoon biedt eventueel nog een leuke optie, waarmee je door het spel geluiden kan schreeuwen om vijanden af te leiden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laag cijfer, hoewel…We hebben het hier wel over de PC versie. Daar kan ik niet over oordelen?! Mooie review trouwens. Enne al dat E3 nieuws, geniaal! Dank jullie wel!

 • kutspel, veeeeel te saai

 • Manhunt, slap aftrekseltje van GTA lijkt het mij..

 • cham10n, geef je gelijk..

 • eigenlijk wel, altijd maar hetzelfde: mannekes kapotmake pffff

 • Jup, het wordt helaas snel saai :(

 • Leek me al niet zo speciaal voor de xbox en deze pc en xbox versies kunnen mijn aandacht ook niet wekken

 • Speelduur: Dit spel speel je totdat je alle silent kills hebt gezien… dan is het weer leuk geweest…  "Hoe langer de rechter muisknop wordt ingedrukt, hoe bruter de moord zal zijn, maar hoe langer het ook duurt voor de actie wordt uitgevoerd.", kan ook met de linkermuisknop hoor :)

 • Ow, kan best :P

 • Vet spel, ik vind hem wel een 85 (voor PS2 dan).

 • De doorgewinterde stealth-gamer kan er idd langer plezier van hebben.

 • vond het persoonlijk een super spel :)

  je wil gewoon steeds mooiere kills maken en sfeer vond ik ook erg lekker..

 • Het lijkt mij een spel dat voor even leuk is om te spelen. De screenshots zien er wel vet uit

 • te eng voor mij ;-)

 • in het begin is het spel wel kicken maar als je het uit hebt gespeeld, dan is er niks meer aan

 • Lijkt me wel leuk voor even dus misschien ga ik hem wel even huren in de videotheek maar denk het niet speel liever GTA!

  Neppe mensen wel Ninja Gaiden censureren maar dit nee hoor dit is niet erg vliegen alleen maar hersens rond.

 • Het lijkt me aan het begin wel een leuke game maar ik denk ook net zoals de reviewer al zei, dat die na een tijdje snel gaat vervelen, omdat er geen verhaal in zit en dan doe je het eigenlijk nergens meer voor.

 • Cool!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren