1. Age of Empires Online (PC)

Age of Empires Online (PC)

Sinds ongeveer 2 weken is Age of Empires Online (AoEO) vrij toegankelijk voor Jan en alleman. Zou het kunnen dat er na het matige 3e deel weer een waardige RTS te spelen is? Het zou zo maar kunnen...

AoEO is een gratis online spel, je dient dus altijd ingelogd te zijn met je Games For Windows account om te kunnen spelen. Op zich niet zo erg, de game draait namelijk om de online mogelijkheden. Naast het standaard 1vs1 en 2vs2 gevecht kun je nu ook veel van de Campaign missies lekker co-op spelen, wat ook voor de latere missies zeer aan te raden is. Dit werkt allemaal lekker soepel via het chatvenster of door een party aan te maken. Daarnaast kun je elkaars hoofdsteden bezoeken om bijvoorbeeld dingen te ruilen.

Deze hoofdsteden fungeren net als bij deel 3 als je basis, maar dan beter. Hier zul je al je technologieën unlocken en d.m.v. gevonden schatten je units en gebouwen sterker maken. Ook vind je hier verschillende personen die jou er op uit sturen om ergens eens even flink huis te gaan houden. De missies zijn alleen niet echt gevarieerd en kunnen na een tijdje wel wat gaan vervelen. Gelukkig wordt dit ruimschoots goed gemaakt door de co-op.

In het begin kun je kiezen tussen 2 rassen, de Grieken en de Egyptenaren. (Later zullen er nog meer bij komen). Ze hebben beide hun sterke en zwakke punten, speciale units en technologieën. Ook hebben ze beide een verschillend verhaal voor de campaign, wat de replay waarde toch wel iets omhoog haalt.

Qua gameplay speelt de game heerlijk soepel. Resources verzamelen, soldaatjes trainen, alles gaat zoals je gewend bent. Met hier en daar een kleine verbetering. (Farms gaan nu bijvoorbeeld niet op).

Tijdens je missies kun je schatten verzamelen; upgrades voor je units of grondstoffen voor je hoofdstad. Heb je ze dubbel of zien ze er niet cool genoeg uit? Verkoop je ze toch gewoon!

Helaas is de camera niet je beste vriend. In- en uitzoomen kan maar in beperkte mate en roteren zit er helemaal niet in. Dit, samen met dat de mini-map onduidelijk is zorgt er voor dat je vooral in de latere missies snel het overzicht een beetje kwijt bent.

Nou, als je al helemaal tot hier bent gekomen en er al helemaal klaar voor bent om AoEO te gaan spelen heb ik misschien toch nog wat slecht nieuws voor je;

Het is niet hélémaal gratis. Dat wil zeggen, om bepaalde rassen en technologieën te unlocken zul je toch moeten dokken. Een compleet ras kost je 1600 MS points, wat ongeveer 14 euro is. Om alles te kopen ben je in totaal ongeveer 50-60 euro kwijt, en da's toch de volle mep.

Maar wees niet getreurd, zonder te dokken kun je nog veel plezier met dit spel hebben, je bent zeker een week of 2 zoet met levellen. En daarna kun je beslissen of je het je geld waard vindt of gewoon zo doorgaat.

Conclusie en beoordeling

Age of Empires Online is een prima game. Het speelt net als die oude, vertrouwde versies en je kan zelf makkelijk bepalen of het je geld waard is. Dat van mij in ieder geval wel!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Flinke "demo" versie
  • Spel uitbreiden zo ver je wilt
  • Veel dingen te unlocken en te vinden
  • Grappig stijltje
  • Co-op!
  • Minpunten
  • Campaign missies eentonig
  • Weinig camera vrijheid
  • Grafisch niet van de bovenste plank

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren