1. Team Fortress 2 (PC)

Team Fortress 2 (PC)

''Verbazingwekkend. Abnormaal. Vreemd met een dosis humor.’’ Dat zijn misschien wel de beste woorden om Team Fortress 2 te beschrijven. De shooter van Valve is al het bovenstaande en meer. Sinds kort is de game zelfs gratis te spelen via Steam. Het uitgelezen moment om dit fantastische spel eens te ervaren.

Een echt verhaal heeft TF2 niet, maar dat is ook niet zo belangrijk. Zolang je plezier hebt in het spelen zit het wel goed. En oh, wat had ik een plezier. Door de hele game heen zitten grappen verborgen en zie je hoe gedetailleerd alles wel niet is. Van posters die op gebouwen hangen tot een loods vol voorwerpen, het is allemaal even goed uitgewerkt.

Wedstrijden in Team Fortress 2 bestaan uit twee teams: rood en blauw. Verder is er nog de keuze uit negen klasses, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. De eerste klasse is de scout. De scout is erg snel en kan hoog springen, maar heeft weinig levenspunten. Dan is er de soldier, die ongeveer op het gemiddelde niveau zit en een rocket launcher en shotgun hanteert. Een redelijk neutrale klasse dus. De pyro valt aan met vuur. Deze klasse is erg handig voor het uitschakelen van grote groepen vijanden die dicht bij elkaar staan. Met zijn brander kan hij de hele groep in één keer in vuur en vlam zetten. Dan heb je de demoman. Deze knakker heeft veel verstand van explosieven en dingen opblazen, want hij draagt verschillende bommen met zich mee. De heavy daarentegen heeft niks met bommen te maken, maar gaat zijn vijanden te lijf met de ‘minigun’. Hij heeft erg veel levenspunten en kan moeilijk zijn neer te halen, maar beweegt dan wel weer erg traag.

Dat waren de meer aanvallende klasses. Daarnaast heb je nog de klasses die wat meer als support dienen. Onder die groep valt onder andere de engineer. De engineer kan turrets en dispensers bouwen om zijn teamleden bij te staan terwijl hij niet in de buurt is. Dit kost wel metaal, die je kan krijgen door bijvoorbeeld ammo op te pakken. Daar bovenop komt de sniper, die, zoals je wel kon raden, zijn tegenstanders van veraf aanvalt. Er is ook nog de medic, die teamleden kan helen in geval van nood. Tot slot is er de spy, die zich voor kan doen als een lid van het andere team, om zo rustig door hun basis rond te lopen en onopvallend de tegenstand van binnenuit aan te vallen. Zodra je je wapen gebruikt is je dekmantel wel weg, dus let daar op. De spy kan ook voor beperkte tijd onzichtbaar worden, wat deze klasse een erg strategische maakt. Het is vooral erg leuk om met elke klasse een beetje te spelen, om er zo achter te komen wat je de fijnste speelmanier vindt.

Een schietspel moet naast de juiste fun factor natuurlijk ook fijne controls gebruiken. Geen zorgen, die werken meer dan prima. Alles werkt eigenlijk meer dan prima, maar toch miste er iets voor mij. Een klein nadeel dat ik heb gevonden is toch wel het ontbreken van een leveling systeem. Sommigen zullen het misschien fijner vinden, maar ik word er juist blij van een mooi level, en misschien zelfs een mooie badge, te zien schitteren naast mijn naam. Jammer, maar niet vreselijk. Daarnaast word je stapelgek van de spelers die maar zitten te spammen via de voice chat. En dan al helemaal als ze slechte muziek gaan opzetten (Annie Lennox - Sweet Dreams Are Made Of These)! Het is natuurlijk niet eerlijk om een game daarop aan te vallen, maar het is fijn om te weten.

TF2 kent een aantal modi: payload, waarin het ene team een kar vooruit probeert te duwen richting het kamp van het andere team. King of the hill, waarin je als team een control point moet beschermen. Attack/defense, waarin je al de control points van je tegenstanders moet afpakken. Payload race, waarin beide teams een kar naar het eindpunt moeten duwen en elkaar daar natuurlijk in gaan belemmeren. Control points, wat eigenlijk inhoudt dat een van de teams uiteindelijk al de control points op een map moeten bezitten. En capture the flag, waar de vlag is vervangen voor een koffer. Het doel is om de koffer van de tegenstanders in je eigen basis te krijgen en je eigen koffer te beschermen. Maar dat is niet alles. Inmiddels zijn er nog vele modi bijgekomen, zoals prophunt, wat erg lijkt op verstoppertje, maar dan zijn de verstoppers voorwerpen. Al deze modi zorgen voor vele uren speelplezier, wat je kan beleven in de ontelbare servers. En als je om wat voor rede dan ook niet online kan, is er altijd nog de mogelijkheid om tegen een team van bots te spelen.

Maar niet alles draait om schieten en meppen. Je kan namelijk craften! Oké, uiteindelijk doe je het om items voor in het slagveld te krijgen, maar alsnog. Door bepaalde items samen te voegen kan je nieuwe items maken, die goed van pas kunnen komen. Je staat dan zeker je mannetje in de mooie maps die Valve in elkaar heeft gedraaid. De visuele stijl komt erg goed tot zijn recht in het Team Fortress universum en herinnert je er aan dat TF2 eigenlijk een spel tegen betaling was. En goh, dat merk je. Je krijgt toch nog wel te maken met betaling door middel van de microtransacties in de shop. En dan zijn er nog de vele achievements en kan je items krijgen door simpelweg te spelen of door eerdergenoemde achievements te voltooien.

Op zich valt er niet veel te customizen, op het aanpassen van bijvoorbeeld je crosshair na. Een leuk element is de replay. De replay is op sommige servers ingeschakeld, waardoor je van elk ‘leven’ een filmpje kan bekijken. Leuk en handig om montages mee te maken dus.

Conclusie en beoordeling

Hoe dan ook, Team Fortress 2 is gewoon een hele goede game. Misschien zou je de minpunten van deze review geeneens echte minpunten kunnen noemen. Door de samenloop van het grote aanbod aan achievements, items, maps, modi en speelplezier houdt deze game je nog erg lang zoet!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Humor
 • Custom modi
 • Crafting
 • Stijl
 • Minpunten
 • Geen leveling systeem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Miss. maar een oogje op houden

 • Ben benieuwd.

 • Lijkt me wel een leuk, en een RPG gaat meestal langer mee dan een adventure game.

 • lol

 • Doedel

 • Ben benieuwd…

 • Klinkt interessant, maar ik ga voor èèn game geen DS kopen.

 • Ben benieuwd…

 • Hmm. Bioware. Hmm. Wie weet :)

 • Een nieuwe Sonic? Waarschijnlijk bagger…

  Maar…

  Een RPG van Bioware? Meteen kopen!

 • Als je leest dat de special moves EBA-achtig worden, dan kan het niet anders of deze game is kickass

 • Een Sonic RPG. Heb ik altijd al stiekem op gehoopt!

 • Speciale aanvallen worden gedaan in de stijl van Elite Beat Agents  ECht wel vet als dat goed uitgewerkt wordt.. maar dan is er tg geen muziekje fzw?

 • Eerst maakte ze mario kart na. Toen mario tennis, en nu paper mario.  LAME

 • Ben benieuwd naar beelden hiervan.

 • geen sonic fan, maar ik hou hem toch in de gaten

 • Ik weet het niet. Na de laatste Sonic game die ik gespeelt heb is m'n vertrouwen in de franchise helemaal ingedeukt. Tevens vindt ik de opzet van dit spel ook vreemd voor Sonic omdat hij gewoon gecreërt is om razend snal door levels te lopen. We zullen zien. Overigens kun je hier de eerste screens vinden: http://www.gamed.nl/view/36257

 • msschien wel de game die mij mijn DS weer eens uit het stof laat pakken :)

 • Ben benieuwd een Sonic RPG vind ik wel intressant.

 • nice! jeah bioware

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren