1. Dungeons of Dredmor (PC)

Dungeons of Dredmor (PC)

Vroeger had je een genre games genaamt "Roguelikes". De naam was afgeleid van Rogue; een voor de tijd (1980) revolutionaire dungeon crawlin RPG. De opzet was dat jij als speler een avonturier was die de diepten van de kerkers in moest om het Amulet van Yendor te bemachtigen en weer naar de oppervlakte te brengen. Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer er hordes mythische wezen tussen jou en je doel staan. Natuurlijk was er altijd betere wapentuig of pantser te bemachtigen, maar het overgrote merendeel van de tijd ging je voortijdig dood. En save games kan je vergeten; permadeath is a bitch. Door het hoge moeilijkheidsgraad was het vooral ook de uitdaging om te zien hoe ver je kon komen in plaats van het spel uitspelen. Na rogue zijn er nog een hele reeks van dergelijke spellen uitgekomen tot de midden jaren 90 waar het genre een pijnlijke langzame dood leek te sterven. Tot nu, want onze redding is hier mede-oude lullen: Dungeons of Dredmor!

Met mijn twijfels starte ik Dredmor voor de eerste keer op. Je moet je bedenken dat ik dergelijke games al zo'n 15 jaar speel en het genre mij nauw aan het hart ligt. Het eerste wat je ziet is een zeer kleurrijk menu met een paar simpele opties: een nieuwe game beginnen en eentje laden. Nog huiverig klik ik op de "new game" knop en ik kom in een moeilijkheidsgraad menu waar je van alle dingen permadeath uit kan zetten. Dit is niet mijn ding, omdat ik van die uitdaging hou, maar ik kan me voorstellen dat het voor de casual speler een hele verademing kan zijn om eerst de basis onder de knie te krijgen. Vervolgens kom je in een menu 34 skills waarvan je er 7 mag kiezen voor je karakter. Met zo'n variatie aan verschillende (en zeer humoristische) skills kun je jouw karakter helemaal afstellen zoals jij wil spelen. Deze skills kunnen ook later in het spel uitgebreid worden door ervaring op te doen en levels omhoog te groeien.

Aldus ik had mijn warrior gemaakt, trap de eerste deur in en versla de monsters in de kamer. Lekker loot verzamelen en hup door. Ik loop naar de volgende deur, maar voor ik die bereik stap ik op een val die een gif pijl in mij schiet. Nog gewond van het gevecht weet het gif mij binnen een paar passen te doden, nog geen 4 minuten na het begin. Na een aantal keer binnen een paar minuten dood te zijn gegaan had ik een andere tactiek gevonden: rustig aan, goed kijken en niet gung ho op monster in maaien. Dit in combinatie met permadeath maakt het spel op een vreemde manier zeer spannend en verslavend. Nu weet ik me met behulp van tosti's, health potions en de juiste wapens me al een weg te banen tot level 5. Ik weet vrijwel zeker dat ik voor ik Lord Dredmor (de slechterik) bereik nog een keer iets cruciaals over het hoofd zie en weer van voor af aan moet beginnen.

Wat één van de sterkste punten is van Dredmor is duidelijk de humor. Slippers, Tweed pakken en Indiana Jones-achtige hoeden met hilarische beschrijvingen zijn aan de orde van de dag. Ook zijn de vijanden fantastisch. Wat te denken van de Diggle; een vogel met een boorkop als snavel, een gemuteerde wortel, snor geesten of geanimeerde vogelverschrikkers. De leukste vind ik denk ik nog wel de "Thrusty"; een soort zwart duiveltje dat je aanvalt door je te droogneuken (Yeah really!). De humor is vaak gortdroog en doet me geregeld gniffelen.

De controls zijn heel solide. Je gebruikt WASD om te sturen en de cursor om dingen te slaan, spreuken te gebruiken en voorwerpen op te pakken. Het enige wat me stoort is dat je in de winkeltjes die je af en toe tegenkomt geen auto-sell knop hebt wat het een langdradig proces maakt. Tevens is zelfs op "Elves just wanna have fun" (in de volksmond "easy") het moeilijkheidsgraad flink hoog. Dit is op zich niet erg, maar kan wel eventueel mensen afschrikken die niet op hun tanden bijten en doorspelen. Maar dat gezegd is Dredmor de game waar ik, zonder dat ik het door had, al jaren op zit te wachten.

Conclusie en beoordeling

Dit is de beste 5 Euro die ik ooit heb besteed aan games. Geweldige atmosfeer, gevarieerde keuze uit vaardigheden, gortdroge humor en zeer goedkoop. Wat wil een mens nog meer? Waar zijn de grote jongens van de game business nu die zeiden dat hier geen markt meer voor was? Koop deze game, je zal geen spijt krijgen!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Character building
 • Humor
 • Herspeelbaarheid
 • Minpunten
 • Geen auto-sell

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit wordt echt de bom!

 • 100% topper! Kan niet mis gaan! Dit noem ik nu een echte RPG _0_  Dat mensen hier nee durven stemmen vind ik echt absurd ;)

 • Ik heb me prima vermaakt met het eerste deel, maar ik heb toch not gestemd -> ik ben bang dat het toch meer van hetzelfde wordt maar goed, wie weet zit ik er compleet naast en wordt deze game echt totaal über!

 • 100% topper? Nee. 100% voordeel van de twijfel? JA! Lionhead is een ontwikkelaar die zich niet schaamt om openlijk over vernieuwing in games te praten. Soms komt het er niet van, soms wel. Tis een dikke topper als hun innovatie leidt tot goeie gameplay, maar bij Lionhead is het wel eens minder gegaan dan men voorstelde.

 • Achja Lionhead… Elke keer weer lijken hun spellen vantevoren echt geweldig, maar uiteindelijk zijn ze maar matig!

 • YEAH… zooooooooooooooooooooooo bruuuuut  Join de Fable club


 • @ Flip Mode  Deel 1 stelde me teleur door zijn vele laadtijden en het feit dat je binnen de paden moest lopen, voor de rest was het een fantastische game.  Ik snap ook niet dat mensen Oblivion zo geweldig vinden en Fable niet. Bij oblivion is alles van tevoren vast gelegd. Kies jij in het begin een redguard met als sterrenbeeld \"The warrior\" dan ren je door de game heen omdat je iedereen met een paar meppen naar de grond slaat, word je een wood elf dan bak je er de helft van de game niks van.  Het vette aan fable, tegenover andere RPG's, vind ik dat niets is vastgelegd. Alles wat je doet, de keuzes die je maakt.. hebben invloed op de toekomst. Het feit dat je uiterlijk veranderd door middel van de beslissingen die je neemt vind ik echt geweldig.. er was over vanalles nagedacht! fable was qua vrijheid dan niet de beste RPG ooit, maar qua diepgang had de game echt heel erg veel te bieden :)  Bijkomende het feit dat het er destijds prachtig uit zag, en dat alles op een sprookjesachtige manier werd verteld..


 • NOT niks voor mij dit

 • Waarom doet iedereen trouwens alsof deze game totaal niet waar maakte wat er beloofd werd? Deze game scoort gemiddeld een 8,5 op gamerankings.. lijkt me nogal raar voor een game die volgens vele van jullie pessimisten als \"matig\" word bestempeld.

 • Mooi!

 • Deze game word gewoon Goed en een goede topper voor de 360.

  sommige mensen weten gewoon niet wat een goede game is…. en die mensen zijn dom.

 • Klikte perongelijk op Not (omdat hij bovenaan stond)  Maargoed, zeker een Hot, want Fable voor een grote groep een leuke game.

 • Ik moet het nog maar zien met Fable 2. Molyneux heeft al de reputatie om de lat voor zichzelf hoog te leggen en uiteindelijk zijn beloftes niet in te lossen. In potentie hot zullen we maar weer zeggen.

 • Gloeiend hot…

 • Hot,,  ik ga deze zeker halen.

  vond deel 1 wel matig maar het concept ervan was wel vet.

  @furyan

  gewoon de meningen van mensen respecteren en accepteren.

 • ik weet niet of jullie dit ook vinden

  ma ik vind dat ik voor me 360 weining exlusives heb in 2008

  behalve halo wars is er geen andere game die ik egt op me 360 zal kopen

  eerst was ik nog mis van plan om gta 4 voor me 360 te hale voor downloadble content ma toen kreeg ign.com via rockstar te hore dat ps3 ook een downloadble content krijgt zoals nieuwe losse eilanden dus ik weet het niet

  ma dit lijkt me wel een vette game die ik mis ook ga halen


 • Fable en The lost Chapters vond ik met afstand de slechtste RPG's die ik ooit gespeeld heb. Deze lijkt op veel punten beter te worden, maar ik stem toch Not! tot het spel mij echt enthousiast heeft gemaakt. Waarbij de kans er dik in zit dat zoiets nooit gaat gebeuren.

 • de ps3 krijgt helemaal geen downloadable content wat lul je nou..tenminste geen downloadable content die de 360 niet heeft.  en weinig exclusives dacht t niet he … ik heb geen zin om weer die hele lijst erbij te halen maar ik kan er wel ff n aantal opnoemen:  1.Fable 2 dus

  2. Too human

  3. Alan Wake

  4.Splinter cell conviction

  5.Banjo 3

  6. halo wars

  7. Killer instinct 3

  8. Gears of war 2

  9. Lost oddesey  En ook nog de beste versie van gta 4, ps3 krijgt de mindere versie zonder exlusieve downloadable content  Dit zijn allemaal potentionele toppers.


 • @Sephroth

  Dude je kan wel gaan zeggen gewoon de meningen respecteren. en accepteren maar dat mogen ze toch echt zelf weten.

 • @ Hel_Lover  Ik respecteer andermans mening wel, ik begrijp ze alleen niet ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren