1. UFC 2009 Undisputed (X360)

UFC 2009 Undisputed (X360)

“Clinch”, “Ground-and-Pound” en zelfs “The Iceman” zijn begrippen die mij tot enkele weken terug helemaal niks deden. Ondertussen weet ik wel beter en heb ik de nodige mannen in de clinch gekregen, meerdere keren spierbundels aan pulp geslagen in een ground-and-pound en zelfs The Iceman, Chuck Lidell, knock-out gekregen. Dames en heren, hier staat de nieuwe vechtmachine, de UFC 2009 kampioen: “The Fury!”

Mixed Martial Arts, de sport waar The Ultimate Fighting Championship om draait, is de snelst groeiende sport in Amerika. Het concept hiervan is simpel: vechters met allerlei verschillende achtergronden en vechtstijlen vechten in één gemengd kampioenschap. Een game met dit concept is iets waar velen op wachtten en THQ heeft daar met UFC 2009 Undisputed slim op ingespeeld.

Zodra ik UFC 2009 in mijn Xbox 360 stopte werd mij gevraagd of ik eerst de tutorial wilde volgen. Vaak is dat bij een vechtgame van belang, dus startte ik deze op. Meteen viel mij op dat de game heel natuurlijk aanvoelt. De afstand tussen jouw vechtersbaas en de tegenstander bepaalt de hoogte en schade van je trap of stoot en een verkeerd getimede trap kan zomaar resulteren in een afgang. De grondgevechten zijn helaas wat minder diep uitgewerkt – iets waar ik later in deze review nog op terugkom.

Na deze tutorial besloot ik om een carrière te beginnen. Een uitgebreide “tool” om je vechter te maken verder begint de lange weg naar de top. Ik verwachte veel van de carrièremodus, maar deze valt erg tegen. Je krijgt een kalender voorgeschoteld waarop je trainingskampen, rustdagen en de gevechten moet inplannen. De trainingskampen zijn helaas niet erg boeiend. Je krijgt een opdracht, bijvoorbeeld vijf keer een inside legkick uitvoeren, en hiervoor krijg je experience. Wanneer er genoeg experience is binnengekomen, stijg je een level in een van de vechtstijlen en krijg je nieuwe aanvallen, zoals bijvoorbeeld de gevreesde Superman Punch. Helaas wordt dit al snel erg repetitief en valt er weinig sensatie te beleven. De overige trainingen worden puur via tekst aangeduid, wat al helemaal niet boeit.

Gelukkig zijn het de gevechten waar de game om draait en dit is erg goed uitgewerkt. Zoals ik eerder al beschreef is timing een essentiële factor om een gevecht te kunnen beslissen. Elke trap of stoot ziet er zo realistisch uit dat je er bijna bang van wordt. Maar waar de staande gevechten geniaal zijn, zijn de grondgevechten erg onduidelijk en deze voelen simpelweg niet lekker aan. Wanneer je neer bent gehaald door een tegenstander, moet je met het rechterpookje op de controller een uitweg zoeken. Dit gedeelte is op zich nog goed uitgevoerd, maar de tegenstander dwingen tot een overgave is waar de problemen beginnen. Je moet als een gek aan je rechterpookje draaien om aftikken te voorkomen. Maar ondanks het feit dat ik met mach 3 mijn pookje ronddraaide, wist ik deze submissions amper te voorkomen.

Na enige tijd de singleplayer te hebben gespeeld wordt het tijd om vrienden te gaan vernederen met een ouderwets potje knokken. Helaas houden mijn vrienden niet van vechtgames, dus moest ik met mijn vechtersbaas online de titel gaan verdedigen. Hier komt UFC echt goed tot zijn recht. Menselijke tegenstanders zijn namelijk niet te voorspellen en de actie spat van het scherm af.

Eigenlijk geldt voor de hele game dat deze van je scherm af spat, want grafisch is UFC 2009 echt een pareltje. De vechters zien er subliem uit en de huid reageert echt op de klappen. Zo zie je blauwe plekken ontstaan en sijpelt er zo nu en dan zelfs bloed uit een snee. Ook het audiogedeelte van de game is van hoog niveau. Het commentaar is overdreven op een typisch Amerikaanse manier en klappen klinken ontzettend realistisch. Helaas is er geen geluid tijdens de laadmomenten voorafgaand aan de partij, terwijl je hier toch flink opgepept zou moeten worden voor het gevecht.

De gevechten waarbij je van te voren wél opgepept wordt, zijn die waarin je een klassiek UFC-gevecht na moet spelen. De knappe babe Rachelle Leah vertelt hier eerst wat over het gevecht, waarna een video wordt getoond. Wanneer je het gevecht weet te winnen zoals dat ook in het échte gevecht gebeurde, unlock je een samenvatting van dit gevecht. Deze modus wist mij als UFC-leek toch wat meer bij de sport te betrekken. In totaal zijn er twaalf van deze gevechten, wat dus twaalf geweldige samenvattingen en ervaringen kan opleveren.

Conclusie en beoordeling

UFC 2009 Undisputed doet veel dingen goed. De actie is intens en precies zoals je dat mag verwachten in een game als deze. De gevechten voelen natuurlijk aan en de impact van de klappen is ongelofelijk. Helaas zijn er wat kleine minpunten zoals het pookje draaien en de teleurstellende carrièremodus, maar de (staande) gevechten, hetgeen waar de game daadwerkelijk om draait, compenseren deze puntjes moeiteloos. Fuck TNA iMPACT, UFC 2009 Undisputed is koning!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Keiharde gevechten
 • Realistisch
 • Online) Multiplayer ervaring
 • Minpunten
 • Teleurstellende carrière modus
 • Ontwrichte duimen door het pookje draaien

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Not, een te tijdrovend proces !!

 • Hot natuurlijk. Expansion op de meest succesvolle game ooit.

 • hot het is geweldig jamer dat die niet op de xbox 360 of ps3 kom

 • Mijn acount is active, maar speel nog maar heel weinig WoW. CoD4 overheerst op het moment samen met The orange box :)  Weet nog niet of ik deze koop, maar hot is hij zeker.

 • Not!

  waarom staat bij de video.

 • NOT niks voor mij dit spel

 • WoW is zó 2004.

 • Aan dit spel komt nooit een einde volgens mij..

 • Zeker weten not. World of Whorecraft heeft me nooit geboeit. Ik vind het nog steeds uitbuiterij dat je moet betalen voor de software en per maand. Ik heb het een week gespeeld en had toen echt iets van laat maar.

 • Tuurlijk is het leuk!

  Geweldig!

  Maar ik vind het geen topper van 2008.. Het heeft te weinig nieuws, en het kost nog altijd teveel.

 • Duidelijk Hot…wereldwijd 9 miljoen spelers…. weinig tot geen andere spellen kunnen dat evenaren… daarnaast loopt het spel al sinds 2004 en is daarmee ook 1 van de langstlopende franchises… alleen om die 2 redenen is hij hot

 • Not het wordt denk ik tijd voor wat nieuws vind het wel leuk geweest zo.

 • Ik blijf twijfelen… Not… Hot… Not… Hot…  Het is gewoon een goed spel met een uitbreiding, verder kan ik niks zeggen.

 • @Sega: Er is niets nieuws. Tenminste, dit is nieuw. Maar op het gebied van MMORPGs is er nog steeds niets beter dan WoW.

 • HOT, zoals Magic zegt, vervolg op de BESTE GAME OOIT.  WoW heeft geen concurrentie, dat zegt al genoeg over de kwaliteit van de MMORPG's'die de laatste 3 jaar is uitgekomen in vergelijking met WoW (Lees: LOTR Online, RF Online, Archlord, Matrix Online, D&D Online etc)

 • Not!

 • Not!, World of Warcraft = verspild geld elke maand

 • World of warcraft is dom … Not ! …

  Lazylen : Der zijn wel nog games die van in 2004 al online gespeeld worden hoor ^^ …

 • Hot, blijft een leuk spel…. ik speel het elke dag wel ff, meestal 2 uurtjes

  en mensen die zeuren dat het duur is….valt mee, tis maar 12euro p.m.

  schilt weer games kopen, kocht meestal 1 game per maand, das dus 60 euro….nu koop ik naar schatting 1 game per 3 maanden, dankzei WoW, dus voor mij ben ik veel goedkoper uit

 • Btw mensen die zeiken om de maandelijkse kosten, spoel je mond. Ik speel bijv rond de 25 uur gemiddeld WoW per week voor 13 euro per maand. Als je nu een game koopt betaal je 9 van de 10x €65 voor een game die je in 9 uurtjes of minder uitgespeeld heb. Wat is nou goedkoper?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren