1. Mass Effect 2 (PS3)

Mass Effect 2 (PS3)

Niemand gaat elke dag naar de tandarts, want niemand vindt het leuk om naar de tandarts te gaan. Niemand staat graag in de file. Niemand heeft wat aan een zolderlamp die altijd brand of aan lichtmasten die aanblijven als iedereen weg is. Niemand kijkt naar een tv die op stand-by staat. Niemand geniet de hele nacht van verlichte kantoren of aan een verwarming die brand in verlaten ruimtes. Niemand begrijpt dat de snelwegenverliching niet in gebruik is. Niemand houdt er van dat Bioware haar beste RPG probeert om te toveren in een casualgame die gericht is op verkoopcijfers en zich afkeert naar de hardcore fans van de serie.

Ok, mijn conclusie is misschien te voorbarig, maar wat Bioware in ieder geval probeert met ME 2, is vooral hogere verkoopcijfers. Hoe proberen ze dat te bereiken? Je pakt de minpunten van deel een, haalt die uit de game en klaar is kees. Helaas heeft Bioware naar mijn mening te veel proberen weg halen. De mako? Was opzich best een grappig ding maar was kut om te besturen, opzich een goed punt dat ze dat onding er uit hebben gehaald. Het coversysteem? Om in deeltje een te coveren moest je eerst 5 seconden konden tegen een muur aan staan rijden voordat je is veilig zat. Gelukkig is dit mankement ook hersteld in deel twee. Eindeloze laadtijden in een of andere kutlift? Nou, dachten de beste ontwikkelaars. Dan pakken we toch een nog saaier laadscherm en maken we de laadtijden nog langer. De geweldige opties om je schietgerei naar jouw mening aan te passen en perfect af te stellen voor elk type gevecht? De geweldige hoeveelheid wapens waar uit je keuze had? Wordt er allemaal uit gehaald en vervangen door een wapenvoorraad die in de buurt van Cod komt.

Toen ik dit allemaal hoorde bij de release van de PC- en Xbox 360 versie ging ik wel even nadenken voordat ik nummer 2 in de serie kocht. Omdat ik toch moest wachten op de PS3 versie, omdat mijn Pc het niet meer aan kon, had ik de tijd om te kijken of Mass Effect 2 nog wel een toffe game was. Nadat ik het spel toch maar had opgehaald bij de lokale gameboer kwam ik erachter dat het allemaal wel meeviel. En ja, het customizen is er uitgehaald, maar kan dat opwegen tegen de geweldige verhaalmodus, de soepele besturing, interessante personages en de keuze invloeden die het verhaal met zich mee brengt.

Als ik als PS3 bezitter het spel opstart krijg ik eerst een ware strip, genaamd de Genesis voor mijn kiezen waar wordt uitgelegd wat er allemaal in deel een was gebeurt en waar ik ook verschillende keuzes kon maken. In eerste instanties had ik niks aan de strip omdat ik het verhaal al kon dromen en ten tweede vond ik dat er te weinig keuzes gemaakt konden worden in de vergelijking wat ik in deel een allemaal had gedaan aan keuzes. Hoewel de belangrijkste keuzes toch aanwezig zijn is het voor de mensen die het eerste deel niet hebben gespeeld ook niet echt geweldig. Als je het echt zelf had gespeeld was er echt een band opgebouwd met de personages uit deel een. Als je deel een nog niet had gespeeld weet je helemaal niet wie jij nou aardig of leuk vind en maak je misschien iemand dood wat je beste virtuele vriendje zou kunnen worden. Gelukkig moeten we deze strip alleen maar als extra zien en daar gaan we dan ook niet te lang over zeuren.

In het begin krijg je de optie om je eigen personage aan te passen zoals jij dat wilt. Ikzelf heb de gewone mannelijke Shepard gekozen, omdat die er wel stoer uit ziet. Daarna kun je kiezen uit verschillende klassen, gebruik jij meer Biotics om je vijanden uit te schakelen of schiet je de vijanden leiver aan flarden met je eigen schietijzers. Daarna heb je ook nog de optie om een tech-expert te worden waarmee je met drones kunt werken en vijandelijke robots kunt hacken om ze zo aan jouw zijde te laten strijden. Je kunt je eigen armor ook een eigen kleurtje geven en verschillende helmen passen, maar dat is uiteindelijk alleen maar tijdevespilling. Als je de eerste missie begint merk je gelijk de verschillen qua gameplay, het coveren, schieten en het rondlopen, het werkt allemaal zo veel lekkerder. Je zou bijna denken dat Mass effect 2 dezelfde moeder als Gears of war heeft. Ook de gehate overheating van je geweren is er uit gehaald en ingewisseld voor echt kogels en magazijnen. De sprintanimatie werkt ook weer lekker en de besturing van je teamgenoten is een stuk overzichtelijker.

Grafisch gezien is er veel vooruitgang geboekt ten opzichte van deel een, maar geweldig is het nog steeds niet. De gezichtsanimaties zijn redelijk en de omgevingen waarin je loopt zien er goed uit. Voor de release van de PS3-versie werd bekent dat de game draait op de engine van deel drie. Dit is niet echt te zien als je het vergelijkt met de xdoos of de PC, maar het is wel het beste wat je kunt krijgen. Audiovisueel is het ook allemaal in orde, de stemacteurs zijn gerust briljant te noemen en elke stem past precies bij het betreffende personage. Je kunt duidelijk zien dat hier veel tijd in is gestoken.

Het grote pluspunt van deel een was toch wel het verhaal. Gaat deel twee hier overeen? Mijn antwoord is snel gemaakt, nee. Het grootste deel van het verhaal ben je bezig met het verzamelen van een team dat geschikt is voor de eindmissie. Je komt hierbij oude bekende tegen wat weer leuke ontmoetingen oplevert. Helaas is dit allemaal niet erg spannend te noemen en waren de missies van het vorige deel toch een stuk grootser en epsicher. Wat je nu wel kan doen is zijmissies voor je teamleden zodat ze je trouw worden. Deze missies zijn wel leuk en je band met je teamleden wordt ook echt versterkt. Om zo een missie op touw te krijgen moet je natuurlijk eerst met ze gaan ouwehoeren. Maar omdat je team zich heeft verdeelt over verschillende delen van het schip zul je de o zo saaie lift moeten nemen. Het gevolg hiervan is dat je bij elke liftsessie een minuut moet wachten voordat je je sociale leven probeert te verbeteren. Afhankelijk van je geslacht kun je ook nog met verschillende personages in bed duiken, wat ook de nodige variatie geeft in je playtrough.

Zo als ik al eerder meldde is de customize-optie er grotendeels uitgehaald. Je kunt nog wel je wapens en je schip upgraden om ervoor te zorgen dat je het in de laastste missies wat makkelijker krijgt. Om die upgrades uit te voeren heb je grondstoffen nodig. Zo zul je planeten moeten ontdekken en daar verschillende raketten in de grond schieten om vervolgens de grondstoffen te zien toestromen. Je kunt helaas niet zomaar en schieten en je moet gaan zoeken met een scanner. Als je op een goed plekje zit en je controller even hard trilt als de vibrator van je moeder, dan is het je moment om te schieten. Dit gaat af en toe wel vervelen, maar als je twintig minuten even goed zoekt naar grondstoffen heb je genoeg om heel de game door te komen.

Net als in deel 1 kun je ook weer keuzes maken. Ben jij de ultieme goedzak? Of ben je de kwaadaardige slechterik? De keuzes die je maakt zorgen uiteindelijk voor weinig verandering in het einde, maar gaan vooral veel veranderen in deeltje drie. Nadat je alle zijmissies hebt gedaan en er geen zak meer te beleven is in het spel had ik 45 uur op de teller staan. Als je daar ook nog de bonusmissie bij optelt kom je al gauw tot een 50 uur. Daarna ga je de game nog is spelen voor een andere kant voort het verhaal en je komt al snel tot een spel dat je 80 uur bezighoudt.

Conclusie en beoordeling

Mass Effect 2 is toch niet zo erg als ik, een hardcore RPG-fan, verwacht had. Het sloopt veel minputen en voegt daar leuke elementen aan toe. In totaal ben je zo'n 80 tot honderd uur bezig en verveel je je geen moment(behalve tijdens de laadtijden). Ook voor de 3rd person shooter-fans is dit een toffe game met veel mogelijkheden. Ik zou zeggen: Mass Effect 3, kom maar op!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geweldige storyline
 • Keuzes, keuzes en keuzes..
 • Speelt lekker weg
 • Geweldige Voice-acting
 • Minpunten
 • die helaas niet veel veranderen aan het einde
 • Genesis

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Heel goed. Ik heb er zin an. Het moet een waardige afsluiter worden. Laten ze er maar wat tijd aan besteden!

 • 'k blijf het een rare periode vinden …

 • Laat ze die game maar eens goed testen, dat kan alleen maar positief uitpakken voor de uiteindelijke kwaliteit.

 • laat ze er maar lekker de tijd voor nemen, het komt alleen de game maar ten goeden

 • Laat ze maar nog meer tijd nemen, om ook een 360 versie te maken :p

 • No way, geen 360 versie.

  Zoals die xbox 360 bezitters steeds fier zijn op hun exclusives…

  DIt spel komt enkel en zal enkel uitkomen op sony playstation.  PS. Can't wait to buy this game.


 • En de 360 versie?

  Kon et nie laten. :P • dat is mooi, dan heb ik misschien weer wat geld

 • Hopelijk komt brawl in februari, dan kan ik dat spelen tot Q2 :) , dat heelt de pijn wel ^^

 • @ Ombudsman

  Heb je een stift?

  Dan ken je dat op je buik schrijven:)  Brawl komt hier pas later


 • De lente loopt tot en met eind juni… Dus hij zal alsnog in de lente verschijnen :P.

 • Snel genoeg:)

 • Als het maar een waardige afsluiter wordt vind ik alles goed.

 • Godver klote PS3!!! Alles wordt uitgesteld :( Daar wordt Daantje niet zo vrolijk van…

 • Ik mag hopen dat ie dan komt, dit is de enige game waarvoor ik een PS3 heb aangeschaft !!!!!!!!

 • Uitstellen is sony idd erg goed in

 • Tel er maar op dat deze game pas met de kerst in ons land te koop is. Waarschijnlijk doelen ze op een USA release, want dat is de markt. Ik eet mijn PS3 op als hij hier launcht….  Vind het trouwens heel raar om zo'n game niet te 'bewaren' tot de kerst en dan in een bundel te verkopen. Lijkt me toch een systemseller.

 • pffff.. Konami f*** you!

 • @Tallon 4 NL

  Begin maar vast met eten, MGS 4 heeft een worldwide release.

 • Duurt nog wel even

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren