1. Minecraft (PC)

Minecraft (PC)

Altijd al een indoor boerderij met lavaplafond willen maken? Of kastelen en vliegende zwembaden? Dan is Minecraft misschien wel de game voor jou. Minecraft kan je dit en nog véél meer bieden. In deze recensie zal ik je uitleggen hoe dat komt.

Minecraft is eeen indie-game uitgevonden door de gamer en ontwikkelaar Notch, die nu zijn eigen team heeft, Team Mojang, waarmee hij nu aan de game werkt. De ontwikkeling van Minecraft blijkt echter niet beperkt te worden door Team Mojang, want er is een geweldige inbreng door de community. De community heeft skins, texture packs en talloze mods ontwikkelt voor de game. Deze bieden je de mogelijkheid om Minecraft te spelen op de manier die jij wilt. Ben je iemand die niet het geduld heeft om al de materialen te verzamelen om dat fantastische idee te verwezenlijken? Geen probleem. Er zijn inventory editors die het werk voor jou doen. Het gebruik er van is controversieel omdat je creatie minder respect zou verdienen, dan wanneer je het op de “gewone” manier doet. Ik ben niet tegen inventory editors, integendeel. Aangezien Minecraft je de game laat spelen op de manier die jij wilt, is inventory editing een belangrijk deel van de “ik wil gigantische en onmogelijke dingen bouwen en niks anders” manier. Wil je adventure doen? Dan raad ik het je af. Want waar zit de immense bevrediging bij het vinden van diamant als je jezelf juist een volledige diamanten uitrusting hebt gegeven? Natuurlijk zijn er nog veel interessantere mods beschikbaar. Voor pistons beschikbaar waren, was er al een piston mod gemaakt door iemand uit de community. Als je een mod wilt zien waar je mond bij open valt, dan raad ik je aan om Industrialcraft eens te bekijken.

De basis van Minecraft draait rond het verzamelen van allerlei items, deze items vindt je zowel bovengronds als ondergronds. Met de crafting table kun je vervolgens je gevonden spullen omzetten in andere spullen. Dit kunnen gewone voorwerpen zijn, met of zonder een echte functie, of je maakt jezelf een uitrusting, waarmee je in staat bent om nog meer spullen te verzamelen. Minecraft heeft ook een donkere kant, letterlijk en figuurlijk, want wanneer de tien minuten durende dag voorbij is komen vier verschillende wezens te voorschijn met niet zo’n goeie bedoelingen. Zombies, Skeletons, Spiders, en de beruchte Creepers. Op hun eigen manier proberen deze schepsels je het leven lastig te maken. Het is dan ook je prioriteit om de nacht heelhuids door te komen. Als je pas bent begonnen moet je dan ook, koste wat het kost , een schuilplaats voor de nacht hebben.

En ja, boven op dit alles is er ook een multiplayer. De Minecraft multiplayer is verre van feilloos, maar heeft reeds veel vermaak te bieden. Zo zijn er vele openbare servers, waar je ongelofelijke bouwwerken kan bewonderen en je kunt er zelfs aan meewerken. Buiten deze vorm van multiplayer, kun je ook gewoon met één of meerdere vrienden een eigen server starten. Dit in combinatie met voice-chat is naar mijn mening het leukste wat Minecraft je te bieden heeft.

Ik speel de game al sinds Bèta 1.5. Natuurlijk heb ik er niet constant op zitten spelen, zelfs niet elke maand, maar soms ontstaat er een onverklaarbaar verlangen om de game te spelen. Dit is te verklaren door de oneindige mogelijkheden.

Sinds Bèta 1.7 zijn er een aantal belangrijke veranderingen gebeurd. De belangrijkste is ongetwijfeld de toevoeging van pistons. Ik had op dat moment zelfs nog geen enkele ervaring met redstone, dus heb ik samen met een vriend een dag lang geëxperimenteerd, dingen gebouwd, maar vooral veel plezier gehad. Tijdens dit experimenteren kwam ik echter ook iets zeer vervelends tegen: bugs. Neen Minecraft bezit geen insecten, nog niet in ieder geval. Ik heb het over glitches met de pistons en ja zelfs met redstone repeaters, die ondertussen niet zo nieuw meer zijn. Tijdens het experimenteren werd het natuurlijk een aantal keer nacht op de server en omdat het nu eenmaal aangenamer is om overdag te werken, gebruikte ik een server command (/time set 0) om de tijd te resetten. Als gevolg glitchte de laatste repeater in het circuit. Dit is niet te repareren en je circuit is dus klaar om afgebroken te worden. Dat dacht ik in ieder geval eerst, maar de server op en af leggen kan je creatie mogelijk redden heb ik nadien ondervonden.

Een andere, minder erge glitch, die we hebben ondervonden was toen we een minecarttrack hadden gemaakt. Hierbij gebruikten we dingen die al eerder gedaan zijn, zoals de “drop-down”. Bij dit fenomeen laat je de track, midden in de lucht, eindigen, om dan een (groot) aantal blokken dieper op een spoor te vallen en verder te rijden. Nu, wanneer het spoor beneden ophoudt en je minecart van het spoor af gaat, sterf je en wordt je van de server gegooid. Deze “internal server error”, zoals het wordt genoemd, ontstaat doordat, om het makkelijk uit te leggen, je fall-damage van de val op het spoor onthouden wordt en pas op het moment waar de sporen ophouden toegediend wordt. Dit is raar omdat je in principe een extreem lang spoor kunt maken om dan van het spoor te gaan en het resultaat te ondervinden van iets wat vijf minuten geleden is gebeurd.

De updates na Bèta 1.7 zijn louter glitch fixes. Minecraft zit nog steeds in de Bèta-fase en staat dus nog vele updates te wachten. Zo zijn er plannen om het adventure gedeelte verder uit te werken, wat een goede zaak is aangezien ik daar onderhand volledig ben op uitgekeken. Zo staat er ook een sky-realm gepland. Hier ben ik minder enthousiast over omdat het niet zo veel extra te bieden heeft. Het enige wat ik mij bij deze mogelijke aanpassing afvraag is hoe het ondergrondse gedeelte er zal uitzien, aangezien ik veronderstel dat de bodem geen bedrock is, maar in de plaats een diep, diepe val… Notch is van plan om de nether (soort hel) interessanter te maken en vooral leuker te maken. De meest bijzondere aanpassing lijkt mij de toevoeging van npc-villages. Dit is waarschijnlijk iets wat nog heel lang op zich zal laten wachten, veronderstel ik, maar het idee is er in ieder geval. Dit zijn slechts enkele van de mogelijke veranderingen die Minecraft mogelijk te wachten staat en de game zal, na de release in november 2011, nog steeds updates krijgen. Ik ben dan ook zeer benieuwd waar Minecraft over één of twee jaar zal staan.

Conclusie en beoordeling

Minecraft is de game die je altijd al wou spelen zonder het te weten. Voor een persoon met weinig fantasie lijkt de game misschien doodsaai, je hebt namelijk geen “echt” doel. Eenmaal voorbij deze grens, genaamd fantasie, staan er je vele leuke en memorabele momenten te wachten. Voor mij is het ongetwijfeld één van de beste indie-games ooit.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Updates
 • Community
 • Mogelijkheden
 • Speelduur
 • Minpunten
 • Bugs, glitches

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat zou wel vet zijn. Maar kan je ze dan ook op je ps3 spelen??? Dan zou het beeld waarschijnlijk absurt lelijk zijn, marja:)



  DEnk wel dat dit iets is voor de toekomst, gewoon languit in je stoel games kopen.

 • Dat doen ze toch al, zoals met Fired Up?

 • ik weet niet hoor of dit de toekomst is.. Met films vind ik het wel gewoon handig om het te kunnen downloaden want een hoesje kan je zelf wel maken. Maar bij games is het toch wel prettig om ook het boekje erbij te hebben. Ok ok, alles wat in het boekje staat zou je dan op PDF bestanden kunnen aanbieden om te downloaden.

  Maar ik vind het leuk nadat ik een spel heb gekocht of gehuurd even de spanning op te bouwen door op de wc op me gemakkie even het boekje door te bladeren. Dus voor mij is de PS store of marketplace NIET de toekomst.



  maar als extra optie natuurlijk wel

 • Zoals TotalBB zegt gebeurt dit inderdaad al. FiredUp en B-Boy zijn al tegen betaling te dowloaden. Beetje vreemd dan dat dit wordt aangekondigd alsof het iets heel nieuws is.

 • gratis!!!

 • Als ze dan ook gelijk zorgen dat je geen creditcard meer nodig hebt.

 • Zooo slim van sony! Waar zouden ze dit toch vandaan hebben?

 • Nice! :D

 • Slim van ze!

 • Cool er zijn nog genoeg PSP-spellen die ik altijd al wilde spelen, maar te duur vond.

 • inderdaad als het grais is xD

 • Het is allemaal super die pss content, maar het probleem is dat je natuurlijk moet betalen met credit card, wat zeker niet iedere gamer zal hebben…

  Dit is nu eens het enige waarin playstation nintendo en microsoft in zou moeten volgen. Verkoop nou eens prepaid cards….

 • Idd, met prepaid cards zou het denk ik al een stuk beter werken. Of betaling met iDeal ofzo. Ik denk dat er dan wel toekomst in zit.

 • je hebt dalijk van die psn cards -.-

 • zou best wel handig zijn. door ze op je pc HDD te zetten en daarna te wisselen op je psp flash geheugen. bovendien laden en spelen de games sneller! hopelijk komt sony binnenkort met ff9 als downloadbare game..

 • Hahah ik denk niet dat het gratis is xD

  Maar zoiets had xlive toch ook?

  (Nee het kan me niks boeien als ze het naapen of whatevah)

 • @ Zinio

  Als ik naar toilet ga, dan is het juist om \"de spanning\"
  even los te laten… maar 'k begrijp je wel ;-)

  OT; Netjes en laat Syphon1 dan maar vlug komen ook! :D

 • W00t dat is vet!! Ik wist wel dat B- Boy en FiredUp al te downloaden waren maar mooi om te horen dat er nog meer PSP games op komen. Hopen op Daxter _O_

 • hopen op killzone :D

 • Dat zou best vet zijn. Inderdaad Killzone zou vet zijn als PSP game in de PSS.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren