1. Plants vs. Zombies (PC)

Plants vs. Zombies (PC)

Ik heb nu al vele uren Left 4 Dead 2 gespeeld. Ook Killing Floor heb ik tijdelijk gespeeld. Wat hebben deze games gemeen, en wat hebben ze met deze game temaken? Gewoon in een woord: zombies. Die zul je in Plants vs. Zombies constant tegenkomen. Deze moeten bevochten worden met het andere woord in de titel, planten.

Het hele spel draait om het principe van zombies vermoorden met je planten. Je begint met een eenvoudige ‘Peashooter’, een plant die erwten schiet, maar verderop in het spel kom je van alles tegen. Zo zijn er bijvoorbeeld walnoten die een hoop zombies tegen houden, planten die met kroppen sla gooien en onkruid die zombies pijn doet als ze erop lopen. Het gros van deze planten speel je vrij in de verhaalmodus. Hierin volg je een huisman die zijn tuin vrij wilt houden van de zombies. Je wordt hierbij geassisteerd door je knotsgekke buurman Crazy Dave. Hij heeft naar verloop van tijd een eigen winkeltje waarin je extra planten en veel meer kan kopen.

In de verhaalmodus heb je veel standaardlevels, afgewisseld met minigames. In deze standaardlevels moet je ervoor zorgen dat de zombies niet heel je tuin doorlopen (of zwemmen, schaatsen, vliegen…) en bij je deur komen. Als dat gebeurt, ben je namelijk game-over. Je begint met het plaatsen van planten. De zombies komen dan, in een oplopend aantal. In het begin van een level heb je een paar planten, er komen logischerwijs ook maar een paar zombies. Aan het eind echter, komen er hele groepen van zombies op je af, terwijl je tuin vaak volstaat met planten. In deze levels heb je ook de zogenaamde ‘waves’. Dan komt er een grote groep zombies op je af. Meestal is een level na twee of drie waves afgelopen. Deze modus viel me een beetje tegen. In het begin was het wel erg leuk, maar na 30 keer een redelijk identiek level te spelen werd repetitief.

Als je wat progressie maakt in de verhaalmodus, zal je meerdere modi vrijspelen. Zo heb je de minigamemodus. Er zijn twintig verschillende puzzels, waarin je bijvoorbeeld met walnoten zombies om gaat bowlen, hele hordes bobsleezombies tegen moet houden, of een Bejeweled-kloon met planten speelt.

Ook is er een puzzelmodus. Deze is weer onderverdeeld in 10 levels van twee soorten spellen. In het eerste spel neem je de rol van de zombies op je en ga je proberen te volbrengen wat de zombies niet lukt. Je laat dan verschillende zombies op de verdediging van planten afstormen, die als je verder komt steeds sterker wordt. In het tweede spel doe je iets waar iedere huisvrouw een hekel aan heeft: vazen kapot laten gaan. Je gaat in deze puzzelreeks op vazen klikken, waar dan zombies of planten uitkomen. Je moet er dan weer voor zorgen dat de zombies niet bij je voordeur kunnen komen.

Deze modi hebben me het meeste geïnteresseerd. De puzzelgames werken gewoon zo verslavend. Je wilt na het spelen van een level steeds doorgaan, een gevoel wat ik bij de verhaalmodus miste.

Verder is er een survival modus. Hierin moet je de zombies zolang mogelijk van je huis afhouden. Na een aantal zombies te hebben afgeslacht, krijg je weer een menuscherm waarin je opnieuw planten kan kiezen. Dit is handig, want de eenvoudige planten zullen weinig bescherming bieden als je verder in de levels komt.

Als laatste modus heb je de Zen Garden. Hier kan je jouw eigen planten verzorgen, zodat je ze voor veel geld door kan verkopen. Met dit geld kan je dan weer nieuwe planten kopen (voor in de Zen Garden, maar ook voor in de normale levels!). Dit is natuurlijk niet echt een volwaardige modus, maar ter onderbreking van de hordes zombies is het wel fijn even te kunnen relaxen.

Een ander positief punt vond ik de humor. Crazy Dave maakt soms gewoon zo’n aparte/domme opmerkingen, dat er wel een glimlach op je gezicht tevoorschijn komt. Ook zijn de briefjes van de zombies die naar je gestuurd worden ronduit geniaal. In zo’n door de zombies geschreven briefje vraagt je ‘moeder’ bijvoorbeeld of je naar haar huis wilt komen voor een diner, maar je moet wel je voordeur open laten staan en je tuin onbewapend houden.

Wat ik wel jammer vond, was de lage moeilijkheidsgraad van het spel. Zo ben ik in heel de verhaalmodus geen een keer afgegaan, de modus was dus veels te simpel. Bij de eindeloze puzzelmodi kom je nog wel weerstand tegen. Ook bij de eindeloze survivalmodus is er wel wat tegenstand. Deze komt pas naar een tijdje, maar maakt de survivalmodus wel leuker.

Een ander minpunt was het feit dat de planten niet echt gebalanceerd zijn. Zo heb je aan sommige planten ronduit niks, terwijl je zonder sommige bepaalde levels niet bijna niet kan halen. Hierdoor werd je geforceerd om bepaalde planten te gebruiken, iets wat ontwikkelaar PopCap had mogen voorkomen.

Wel nog een pluspunt is de verslavende factor van het spel. Als je eenmaal alle modi hebt vrijgespeeld, is er zoveel om te doen. Veel hiervan is gewoon heel verslavend, waardoor de tijd ineens voorbij vliegt.

Conclusie en beoordeling

Plants vs. Zombies is een solide spel. Voor een schamele €10 roof je veel van je vrije tijd weg. Het spel blijft je nou eenvoudig boeien. Er zijn wel een aantal irritante minpuntjes, maar de vele modi en de humor zorgen dat je deze dingen door de vingers ziet.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Humor
 • Veel modi
 • Verslavende factor
 • Puzzelmodus
 • Minpunten
 • Lage moeilijkheidsgraad
 • Verhaalmodus repetitief
 • Ontbreken van balans

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lekker laten liggen dus :).

 • Geen game voor mij, maar dat had ik mezelf al voorspeld..

 • ik wacht al jaren op het moment dat er een vernieuwd Next - Gen hypermodern sausje op een Mega Man spel komt. Na de Sega Mega Drive begon het alleen maar meer Kiddy-achtig te worden.  Altijd word ik blij bij het zien van een nieuw Mega Man spel in aankomst maar wanneer ik verder kijk en zie dat het weer op een Nintendo apparaat komt dan weet ik al genoeg.  Jammer dit..


 • nope, ik van aan battle network al niets…

  dit zal wel niet veel beter zijn

 • Niet voor mij

 • Ja Zinio, want een MegaMan op Nintendo-machinerie is standaard equivalent aan een schijtgame -_-'

 • Damn, wat worden er toch alleen maar kiddy games uitgebracht door nintendo de laatste tijd…

 • Ziet er niet al te goed uit!!

 • Arme megaman :( Zo diep gezonken na zijn opkomst op de NES… zonde

 • Ik ben het totaal niet eens met dit cijfer… 6,5 is dit spel absoluut niet waard! Ik heb het spel gespeeld en vind het een dikke 6.6!

 • @ Joey Sensei  Nee! dat zeg ik niet.

  Ik zeg dat het dan altijd Kiddy-achtig is. Voor mij is dat helemaal NIX maar misschien vind jij dat wel leuk..

 • Hmm, een tegenvaller dus…

  Jammer hoor.

 • zonde, de Mega Man-serie zo de vernieling in helpen door middelmatige games, erg erg jammer.. en een gemiste kans voor Capcom, met wat meer moeite zouden ze deze games gerust op een hoger niveau kunnen tillen, en voor deze serie zijn er nog steeds liefhebbers genoeg (maar niet voor lang meer vrees ik)

 • Mooi in het rek laten liggen.

 • oh boy…

  Megaman was altijd zo tof, maar nintendo maakt het naar de haaien..

 • balen, vroeger was megaman nog wel te pruimen maar hij krijgt nu eigenlijk alleen nog maar B-games (net zoals sonci overigens, glukkig zit hij nu in brawl).

 • foking megaman ook altijd :/

 • K*tgame!!

 • Jammer dat de game zo slecht scoord maar ook wel terecht als je deze troep bekijkt.

 • Jammer, ik heb eens een Mega Man game op de GBA gespeeld en die was toch wel heel vermakelijk. Ik weet alleen niet meer welke..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren