1. Earth Defence Force 2017 (X360)

Earth Defence Force 2017 (X360)

Ooit, lang, lang geleden werd in de toekomst de Aarde aangevallen door een horde gigantische mieren, spinnen en robots en werd de horde na een lange, zware strijd van de Earth Defense Force, afgekort de E.D.F., teruggeslagen naar het duister waar ze vandaan waren gekomen. De ruimte dus, want die is me toch een partij duister, dat is niet te filmen. Letterlijk. Tenzij je in de jaren '50 films maakte en iedereen films deed over monsters uit de duistere ruimte. Gigantische varianten van elke diersoort, inclusief vrouwen van een maatje van 50 meter meer, kwamen uit alle hoeken en gaten op het grote scherm om daar even lekker stennis te schoppen. Deze dingen van andere werelden hadden maar een missie: de mensheid de stuipen op het weke lijf jagen. En eenmaal gelukt gingen ze weer weg. Behalve in Japan, daar bleven ze nog even hangen. Godzilla mag dan een levend fossiel zijn, maar als de boosaardige Mecha Godzilla of ander gedrocht uit de duistere ruimte weer eens zin heeft in een potje life-action Street Fighter, dan rijst Godzilla uit de diepe aarde om de wereld te verdedigen tegen het xenofobe tuig uit de grote duistere ruimte. Dat, of het opperbevel stuurt een hoop zwakke ventjes met nauwelijks pantser of een degelijk wapen naar het front om dapper te strijden tegen Het Kwaad. Verwarrend? Goed om te horen dat je in de stemming raakt, soldaat!

Dus nadat in 2015 en 2016 het al een min of meer succesvolle strategie was gebleken om slecht voorbereide manschappen naar het front te sturen, krijgt het opperbevel voor een nieuw horde in 2017 het briljante idee om dat nog eens te doen. Driemaal is scheepsrecht en Godzilla had weer eens geen tijd. Als soldaat kun je voor een missie je berusting uitkiezen en kun je twee wapens meenemen, niet meer, niet minder. Daarbij heb je dan wel een keuze uit machinegeweren, shotguns, snipers, raketwerpers, telegeleide raketten, granaten en speciale wapens zoals bommen en turrets, maar in eerste instantie kun je alleen de slechtste wapens kiezen en heb je alleen een geweer en een shotgun. Oh, en je hebt 100 health, maar dat is natuurlijk standaard shooter stuff. En omdat shooters altijd te simpel zijn op de 'normaal' moeilijkheidsgraad, ga je natuurlijk meteen voor het moeilijkste wat er is: Inferno. Aangetreden voor actieve dienst en wel, kijk je naar een gigantische metalen bol (moederschip) en vliegende shotels (vliegende shotels!), die het opperbevel maar meteen 'Ravagers' heeft genoemd. Waarom? Dat is niet aan jou om te weten, soldaat. Voorlopig, ondanks de vorige twee invasies, weet men immers nog niet waarvoor deze gedrochten naar de Aarde zijn gekomen. Ze zouden wel eens in vrede kunnen komen. Gelukkig hoef je niet lang te twijfelen, want even verderop zie je een aantal mieren zo groot als olifanten. Je loopt er naartoe, strekt je hand uit terwijl je de universele vijf noten van de nabije ontmoeting probeert te fluiten, ziet wat oranje smurrie op je af vliegen en terwijl je lichaam contact maakt smelt het direct weg (zo mag je dat in elk geval voorstellen, want je lichaam valt simpelweg levenloos ter aarde) en is het game over. Geen Wolverine toestanden bij de Earth Defense Force. Dood is dood en dat telt voor iedereen, inclusief de kameraden -zoals je splitscreen partner- die je zelf 'per ongeluk' overhoop schiet.

Andere moeilijkheidsgraad. Hardest dan, of hard wellicht. Woohoo, een paar seconden langer leven! Enter smurrie, exit soldaat. Normal? Nee, fuck dat. Vernederd tot het punt van verbittering, selecteer je dan maar Easy, zodat je tenminste nog een kans maakt tegen de horde. Je verbaast je er over dat er nu zowaar vijanden sterven als je op ze schiet met je proppenschieter, en tevens over mysterieuze items van 'weapon', 'armor' en 'health' die de vijanden laten vallen als ze dan eindelijk weggeblazen worden. En dat wegblazen is overigens letterlijk. Je naam is toch niet voor niks Storm One. En dan verschijnen de woorden van verlossing: Mission Cleared. De EDF zij geprezen. Dan verschijnt echter een scherm van welke items je verzamelt hebt en blijkt dat armor je permanent extra health punten bij geeft en weapon een kans op nieuwe wapens. Blijkbaar houdt het opperbevel ook van gokken, aangezien je de betere wapens pas krijgt na afloop van missies en ook sterkere wapens per moeilijkheidsgraad. Een van de eerste wapens die je krijgt is uiteraard een raketwerper en zal je in de volgende missies snel duidelijk worden waarom het opperbevel haar troepen liever geen explosieven meegeeft voor gebruik in een stad als Tokio.

Nauwelijks heeft de raket de lanceerbuis verlaten en een gebouw getroffen, of het gebouw breekt en stukken en vervalt met veel stof tot een zielig hoopje puin. “Whoops”. Vervolgens herhaal je dat natuurlijk meteen voor minstens driekwart van de stad. Geef de aliens maar de schuld. En ook van die teammaten die je opblies en dat moment dat je jezelf verrot schoot. Tussen mieren, schotels en een raketwerper is het over het algemeen korte leven van een EDF soldaat zo slecht nog niet. Gelukkig zijn de meeste missies dan ook relatief kort, zodat je niet veel tijd en items kwijtraakt tijdens je vele zelfmoordacties. Daarom brengen de aliens ook gruwelijk dodelijke spinnen, gunships, nog meer mieren, immense robots, nog grotere robots en het moederschip met zich mee om je van het leven te verlossen. De grootste show en daarmee de centrale charme van Earth Defense Force 2017 is desondanks toch het gegeven dat na een gruwelijke strijd om een enkele robot neer te krijgen, die neervalt en ontploft in een grote pluim van rood-gele waas waardoor je vervolgens een schim en daarna de gehele vorm van een volgende robot ziet komen. Zoals je medesoldaten je zullen verzekeren: “remember your training: keep firing!”.

Conclusie en beoordeling

De derde invasie die de de Earth Defense Force moet weerstaan, is een waar feest. Nadat jij en je coop partner je door de linies van de Ravager horde hebben geworsteld, heb je een groot scala aan wapens en dito strategische keuzes. Tezamen deel je alles en het enige wat telt is het halen van de missie. Het leven van een EDF soldaat mag dan kort en bitter zijn, wanneer je uiteindelijk met de wapens en health van een halfgod voor een berg dode aliens staat, zul je geneigd zijn om het enthousiasme van je medesoldaten te delen. En zo hoort het. "EDF! EDF! EDF!"
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • spectakel!
 • slowdown door een overdaad aan spektakel
 • coop
 • geen gezeik, iedereen rijk
 • schaal
 • vernieling
 • meer is echt beter
 • Minpunten
 • besturing en health van voertuigen
 • op een gegeven moment uitgespeeld, na 80 a 100 uur.
 • soms iets te veel slowdown, ondanks Michael Bay tribuut

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Grappig, maar denk niet dat ik het ga kopen ;-)

 • Het uitgebreidere pakket is dertig euro duurder en bevat ook nog eens een PSP? Die PSP zit alleen in de aller duurste versie en die is €299,-!

 • joey, je moet lezen :P  Het opvolgende pakket bevat daarnaast ook nog eens een houder voor in de auto en een oplader. Dit pakker (pakket!) gaat over de toonbank voor 149 euro. Het laatste pakket bevat naast dit alles ook nog eens een PSP.  Het laatste pakket gaat met een psp ! niet de 2de  En Bdw wel een leuke extra, maar ik zie mezelf niet met de psp op de fiets (only 15 xD)
 • jah die gaat voor mij worden :D mijn psp is toe aan vervanging :D en die PSP-lite trekt al tijdje mij aandacht

 • @Anexsario

  Dan moet onze Raphael maar duidelijker zijn en ook daar een prijs bijzetten.

 • die moet ik hebben :D

 • tja, je moet dus een psp hebben en dan ook nog eens €149 bij leggen voor dat nav-pakket. Volgens mij ben je dan toch beter (en goedkoper) af als je gewoon een navigatie-systeem koopt!  En Joey heeft gelijk dat die laatste zin verwarrend is. Op deze manier denkt iedereen dat je voor €149 die psp erbij krijgt, wat dus niet het geval is. Het betreft hier 3 paketten, niet 2.  En Raphael, kijk de tekst ff na op typ fouten ;)


 • Hmm mole, een navigatiesysteem is nogal wat prijzig hoor. Goede Timtimmetjes of Garmin's verkopen ze van de 220 tot 420 euries. Maarja, ik heb nogsteeds geen PSP lite in huis. Wordt es tijd.

 • WAARDOOR is het scherm op elk moment goed zichtbaar.  Het basispakket kost 119 euro en BECAT de GPS ontvanger en de benodigde sotware.  Paar vautjes;)  Verder, wel vet, hopen dat het goed en snel werkt…
 • @ LovesAyu : ja dat klopt, ik heb zelf een Garmin gekocht 2 weken geleden voor €200 en hij werkt perfect! Maar je móet een psp hebben, wil je dat psp-navpakket willen gebruiken en een psp kost zélf al zo'n €160! En dan moet je dus ook nog eens €119 bijleggen, wat het totaalbedrag €279 maakt! Véél meer dan die Garmin dus…  Die psp-nav is misschien alleen interresant als je al een psp hébt, maar zelfs dan nog leg ik liever een klein beetje bij om een écht navigatiesysteem te kopen, want ik denk dat dit een minimaal navigatiesysteem zal zijn.

 • dit ga ik denk ik wel halen wanneer ik mijn auto koop..

 • @mole28  De eerste beelden laten wel een hele mooie lay-out zien van een stratenplan op de PSP.

 • niks voor mij

 • Lol, ik dacht al een GPS pakket voor maar 149 euro, en een PSP erbij. Die koop ik meteen. Maar dat is dus niet zo :P.

 • Ik koop hem wel. kheb nu Tomtom mobile op men Nokia. Maar dit is wel een gagdet die ik op mijn PSP wil hebben. Evenals skype.

 • En nu maar proberen aan je baas te verkopen dat je geen TomTom nodig hebt, maar een PSP met deze soft- en hardware, als je dat lukt, heb je het goed gedaan :)

 • Bovendien steekt er zo'n rare antenne uit je psp… niet echt makkelijk om dat ding dan in je zak te stoppen…

 • als het maar gaat werken…

 • Komt deze ook voor de DS?

 • Komt deze ook voor de DS?  Nee, alsof de DS dat zou aankunnen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren