1. The Witcher 2: Assassins of Kings (PC)

The Witcher 2: Assassins of Kings (PC)

Waar de afgelopen jaren de meeste gamers verwend (of bekogeld) werden met shooters en actie-games, daar wordt 2011 toch wel het jaar van de Role-Playing Game. Met The Elder Scrolls: Skyrim, Dungeon Siege III, Torchlight 2 en misschien wel Diablo III op de planning mag er toch wel gesproken worden van een flinke concurrentiestrijd. Favoriet was en is nog steeds Skyrim, maar CD Projekt Red heeft met The Witcher 2 een reus van een game afgeleverd, klaar om de strijd aan te gaan in een ouderwets vuistgevecht totdat de dood erop volgt. Of de verkoopcijfers.

In TW2 gaan we, net zoals in deel één, op stap met Geralt of Rivia, een befaamde/beruchte/geliefde/gehate Witcher – een soort premiejager, gespecialiseerd in het doden van monsters. Onze held leeft namelijk in een wereld waarin discriminatie even aanwezig was als in de tijden van de Klu Klux Klan, de mens is der übermensch en de rest is uitschot. Witchers mogen dan misschien wel lijken op mensen, maar ze zijn wel degelijk mutanten en zo worden ze ook gezien door het volk. Jaren van experimenteren en als labrat gediend te hebben, heeft vooral van Geralt een opvallende verschijning gemaakt. Zijn capaciteiten hebben enorm veel nut als het op vechten tegen monsters, soldaten en ander uitschot aankomt, maar hij heeft spierwit haar en een bijna even witte huid, die ook nog eens onder de littekens en tatoeages zit.

Gelukkig hoeft Geralt niet zoveel te vrezen voor discriminatie, als de game begint tenminste. Een aantal weken ervoor had hij de koning van Temeria van een huurmoordenaar gered en nu dient hij als een veredelde bodyguard van de koning. Dat de koning een bodyguard nodig heeft mag gerust het grootste understatement van het jaar heten, aangezien hij in een burgeroorlog verwikkeld is. De dreiging valt echter uit een onverwachte hoek, de koning wordt vermoord en Geralt wordt als moordenaar aangewezen. Dan is het natuurlijk jouw taak om de ontsnappen, jouw onschuld te bewijzen en de ware moordenaar te vinden, maar dat is zo makkelijk nog niet. Het totale avontuur kan met gemak tientallen uren opslurpen en zit ook nog eens bomvol side-quests. Toen de credits op mijn scherm voorbij rolden, stond de timer op 86 uur en had ik nog niet eens alle quests gedaan. Daarbij opgeteld zijn er nog vijftien andere mogelijke eindes en is voor niemand het avontuur hetzelfde, de keuzes die je maakt hebben daadwerkelijk invloed op de wereld en het verhaal.

Naast de keuzes die je in het verhaal kan maken, zijn er ook nog tal van keuzes die invloed hebben op jouw vaardigheden in een gevecht. Simpel gezegd zijn er drie verschillende mogelijkheden in een gevecht: met je zwaard vechten, signs gebruiken en alchemie gebruiken. Dat eerste spreekt voor zich, maar is een stuk moeilijker dan je misschien denkt. Het is niet zeldzaam dat je in de proloog al meerdere keren het loodje legt… bij de eerste paar vijanden! Je tegenstanders zijn slim, omsingelen, schuwen niet om zich tactisch terug te trekken en hebben Geralt al in een paar slagen dood. Dan wordt het dus tijd om de andere twee mogelijkheden erbij te combineren. Signs zijn het beste te vergelijken met de Force-krachten van een Jedi, waarvan er in TW2 vijf zijn: een aardschok, een elektrisch schild, een vuurbal, een valstrik en de mogelijkheid om een vijand voor jou te laten vechten. Tel daarbij de enorme mogelijkheden van alchemie erbij op – er zijn talloze potions en bommen om jou een overwicht te geven – en je voelt je al snel een heuse middeleeuwse Jedi. Helemaal als je de mogelijkheid hebt om pijlen terug te kaatsen.

Door middel van een skilltree is het mogelijk om de verschillende manieren te upgraden. Ikzelf specialiseerde mij vooral in de Swordmanship-tak en kreeg ik betere en brutere technieken om mijn vijanden om het leven te brengen. Tegen het einde was ik in een zodanige vechtmachine veranderd dat het zelfs niet meer moeilijk was, hoewel dat enorm krom is, voelde het wel zeer goed. En door veel te investeren in het maken van uitrustingen en wapens door middel van een heerlijk crafting-systeem zie je er ook echt uit als een moordmachine. Het is niet alleen handig om te craften, het is ook nodig. Zo heb je bijvoorbeeld een zilver zwaard nodig tegen monsters, maar om het eerste dorp uit te komen moet je langs een klein leger aan slijmerige wezens en een kraken. Maar naast een kleine notitie in je quest-log wordt je niet verteld dat je dit moet doen en wordt al snel duidelijk dat de game onvergefelijk is. Heerlijk! Tegenwoordig worden we veel te veel verwend met aanduidingen op de kaart of zelfs een lichtgevend pad waar je heen moet. TW2 neemt je niet aan het handje, het dumpt je in het bos, midden in de nacht en het is aan jou om uit te zoeken waar je heen moet. De aanwijzingen zijn er, maar je moet ze wel eerst vinden. Het is zogezegd ‘ouderwets moeilijk’ en je moet je wel afvragen of dat wel iets voor jou is. Ik vond het geweldig dat ik ergens voor een uur vast zat en eindelijk de oplossing vond. Andere mensen zullen echter hun PC het raam uitgooien.

Dat laatste zal ook veel mensen gebeuren als ze de systeemeisen zien, want je hebt een dikke bak nodig om TW2 te kunnen draaien. Als je het kan draaien, dan ziet het er echter wel geweldig uit, zelfs op de laagste standen. Voornamelijk de lichtinval is prachtig, met zonnestralen die door een dampend bos schijnen, zacht knisperende fakkels in de nacht en oogverblindende weerspiegelingen op het water. The Witcher 2 mag gerust het mooiste spel tot op heden genoemd worden en dat is helemaal de verdienste van CD Projekt Red. Deze Poolse gasten hebben namelijk van top tot teen een nieuwe engine uit de grond gestampt, de RED Engine. Zogezegd is de engine zwaar en ik kan niet wachten totdat andere ontwikkelaars ook deze engine gaan gebruiken, want het is vrijwel zeker de nieuwe Unreal 3 engine. Dankzij dat stukje software is het niet alleen visueel dik in orde, maar ook de muziek is simpelweg magisch. Vaak speel ik games met op de achtergrond mijn eigen muziek aan, omdat de in-game muziek of niet aan te horen is, of het is er simpelweg niet. In TW2 krijg je echter een prachtig assortiment aan stukken te horen die niet voor Bach, Mozart en Chopin onder doen.

Sowieso is de hele game een ode aan de goede oude tijd, waarin er nog liefde, tijd en magie in games werd gestopt. The Witcher 2 is zo’n game die je blijft spelen, niet alleen vanwege de enorm grote replay-waarde (zestien verschillende eindes die allemaal tussen de vijftig en honderd uur herbergen), maar ook vanwege het feit dat de game niet verveelt. Elke keer wil je nog een quest doen, en nog één, en nog één… Schrik niet als je er ineens achter komt dat het diep in de nacht is. Het pakt je bij je lurven, trekt je de wereld van Temeria in en laat je pas los als je in slaap valt van vermoeidheid. En zelfs dan is het nog lastig…

Conclusie en beoordeling

The Witcher 2 is een meesterwerk. Punt. Dat is een feit waar niet over valt te twisten. Dit is zo’n game die iedereen gespeeld moet hebben, helaas is dat niet voor iedereen ook echt weggelegd. Je moet een enorm dikke PC thuis hebben staan en de onvergefelijkheid zal voor anderen weer een obstakel zijn. Daarbij heeft CD Projekt Red de reputatie dat het zijn games blijft ondersteunen en gezien de patches en gratis content die het al heeft uitgebracht maken ze hun reputatie weer waar. De grafische update die voorganger The Witcher had gekregen zal hierbij alleen niet nodig zijn. Amen.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics
 • Enorm avontuur
 • Zestien eindes
 • Afwisselend gevechtssysteem
 • Heerlijk moeilijk...
 • Minpunten
 • maar tegen het einde wordt het makkelijk, euh?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wow dat is echt interresant

  (denk ik)

  moet het wel een goede game zijn

 • Zozo mensen hebben vertrouwen in de titel van deze game. Klinkt een beetje als dat 8 days was het toch ?? Hopelijk begint de PS3 nu echt momentum te pakken want begin toch over te hellen naar de drang om een PS3 te kopen, vooral vanwege MGS4 en de Blu-ray support .

 • Ok, goed.

 • @d-doc

  En dat zie je aan de titel? :S  Ontopic

  Eerst maar ff afwachten, als het inderdaad een nieuwe game is, zal een aankondiging vast niet lang op zich laten wachten en dan zien we wel weer verder…


 • Eight Days, wat is dat een brute game zeg, hoop snel daarover ook meer te zien. Samen met Africa erg veelbelovend!

 • @ skylight

  dat waren ook de redenen waarom ik een ps3 heb gehaald.

 • Sommige mensen krijgen hier al bijna een erectie van niet meer dan een titel, uitermate grappig :-)

 • >.>………

 • Waarom zou je uberhaupt een blue ray speler of HD dvd speler willen hebben als veel mensen nog niet eens een TV hebben die het verschil echt goed kunnen weergeven maar vooral als je binnen nu en een jaar ofzo gewoon je films in HD download en vanaf je harde schijf afspeelt?  Volgens mij is het in de states bij de Xbox als zover dat je HDS kwaliteit kunt downloaden. Sony, daar gaat je zogenaamde voordeel denk ik dan.

 • @ chicco lama : ik denk dat ik hier uit naam van velen spreek als ik zeg … \"huh?\"

 • leuk

 • nee ik zie het niet aan de titel ik kijk in de toekomst

 • woehoe ene titel.. '¬¬

 • wat een onwijs flashy logo man

 • Nou, we zullen zien wat Sony dit keer in petto heeft.

 • Als ik de titel hoor, denk ik meteen aan een soort 'I Am Legend' verhaal.

 • Vet logo… :') Wat een hoax, áls deze game al komt dan is dit iig niet het logo.

 • Titel klinkt intressant maar ik weet nog vrijwel niks van de game dus….. kan er eigenlijk nog niks over zeggen. En zeggen jullie nu dat Infamous alleen in Japan uitkomt?!

 • Oke…

 • Yes we weten een titel!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren