1. Battlefield: Bad Company 2 (PS3)

Battlefield: Bad Company 2 (PS3)

Iedereen is wel ergens bang voor. De één is als de dood voor spinnen, muizen, slangen of andere beesten, terwijl de ander juist wakker ligt van een voordracht of opvoering voor een middelgrote groep mensen. Natuurlijk hebben ook game-developers angsten. Zo hield Microsoft z’n tere hartje vast bij het lanceren van Kinect, en durf ik te wedden dat onze vriend Shigeru Miyamoto weleens een nachtmerrie heeft gehad over het besprongen worden door een joelende loodgieter met een snor. Maar als er één ding is waar je bang voor moet zijn in het land der games, is het wel je grootste concurrent. Want Dice heeft al eens eerder bewezen dat ze de consoles niet zomaar laten domineren door shooters die tot dan toe nog geen last hadden van deze meesters in het genre. Na het spectaculaire eerste deel van de Battlefield: Bad Company-serie, keert Battlefield weer terug naar de PC en consoles in de vorm van Battlefield Bad Company 2, met de intentie om alle grote concurrenten met de grond gelijk te maken.

Na een ietwat verwarrende introductie, die zich afspeelt in het pacifische gedeelte van de Tweede Wereldoorlog, ben je weer terug bij de B-Company: het grootste stelletje malloten bij elkaar dat je ooit gezien hebt. Deze vier soldaten zijn op pad gestuurd om een mysterieus superwapen van de Jappen, die inmiddels al terecht is gekomen bij de Russen, op te halen. Natuurlijk kom je op een verkeerd spoor en blijkt de, op het eerste oog simpele missie, een helse rit te worden. Langzaam begint het balletje te rollen en ontstaat er een groots avontuur, waarin je je leven niet zeker bent. Tijdens het singleplayer-avontuur is het steeds weer een genot om met de Bad Company op te trekken, omdat dit uitschot van het Amerikaanse leger vrijwel altijd de kantjes eraf loopt. In de meest hectische situaties raken ze namelijk in een zinloze discussie vermengd en is er altijd wel tijd voor een flauwe grap. Nou ja, niet altijd. Want ondanks dat de humor weer van een verschrikkelijk hoog niveau is, is hij in mindere mate aanwezig dan het vorige deel. Niet dat dit een grote ramp is, want een serieuzere aanpak past een stuk beter bij het vrij simpele verhaal, maar toch is het jammer dat de vier soldaten niet meer worden neergezet als echte beginnelingen.

Naast grappenmakerij en discussiëren over passivisme in het leger, zal er ook flink geknald moeten worden. Tijdens het afschieten van Russen, die overigens op een realistische manier neergaan, kom je erachter dat elk wapen anders klinkt en aanvoelt. Het realistisch neerzetten van de wapens is daarom ook een groot pluspunt van de game, omdat in het rond sproeien met kogels er niet meer bij is en de wapens klinken zoals ze horen te klinken. Ook zul je nog steeds bijzonder tactisch en vooral voorzichtig te werk moeten gaan, omdat reviven van medestanders uit de game is gehaald en de intelligentie van de tegenstanders niet fantastisch, maar wel op orde is. Verder is de singleplayer de moeite waard, maar mede door de korte speelduur is hij niet echt bijzonder of onmisbaar. Net als de eerste Bad Company is het namelijk weer een aaneenschakeling van shoot-outs en voetuig-momenten, die een stuk meer aanvoelt als de singleplayer van een gemiddelde verhalende shooter, dan een singleplayer uit een van de eerdere Battlefields. Deze ontwikkeling hoeft niet per se verkeerd te zijn, maar ik kan me voorstellen dat de echte Battlefield-fans graag iets anders hadden gezien.

Een element waarop verder is gebouwd, zijn de omgevingen. Naast dat deze erg variërend en mooi vormgegeven zijn, kunnen ze ook nog eens flink kapot worden gemaakt. Ook dit is erg goed gedaan en elke omgeving verandert dramatisch tijdens een missie of een online potje. Hierbij komt ook nog dat deze destructieve omgevingen een interessante twist aan de gameplay geven. Waar je namelijk in andere shooters veilig bent achter een muur of in een gebouw, kan het in Bad Company 2 zomaar gebeuren dat je dekking wordt weggeblazen, en je weer snel opzoek moet naar een andere plek om dekking te zoeken. Niet dat dit nooit eerder is gedaan, maar door de vuurkracht van verschillende wapens en de verschrikkelijk goede afwerking, geeft het in deze game toch een perfectionistisch gevoel. Wat wel een punt van kritiek is, is dat er een stuk minder gigantische omgevingen inzitten dan je gewend bent van Battlefield. Dit liniaire gevoel dat ikzelf bijna de hele speelduur lang had, maakt dat het erg voelt alsof Dice soms iets te veel naar de concurrenten heeft gekeken op het gebied van singleplayer.

Toch is het maar goed dat de singleplayer je niet weg zal blazen of tientallen uren duurt, want des te sneller kun je beginnen aan de dijk van een multiplayer. Bij het opstarten hiervan wordt meteen al duidelijk dat de nadruk van de game vanaf het begin af aan op de multiplayer heeft gelegen. Het heerlijke van de multiplayer is dat hij maar vier modi heeft en je snel weet waar je aan toe bent. De modi Rush, Conquest, Squad-Rush en Squad-Deathmatch zijn allemaal erg tof om te spelen en ook elke modus heeft zijn eigen doel. Zo zul je in Rush en Squad Rush (de kleinere versie van Rush) punten moeten scoren door middel van zogenaamde ‘M-COM stations’ te vernietigen, terwijl je in Conquest en Squad Deathmatch weer ouderwets vlaggen moet veroveren en kills moet maken.

Ook de balans van de multiplayer is sterk verbeterd. Nog steeds zul je moeten rennen als je om hoek van een gebouw een tank of machinegeweer tegenkomt, maar als je niet al te onstuimig te werk gaat, zul je met wat samenwerking goed kunnen overleven. Vooral met vrienden is het erg gaaf om af te spreken wie een helikopter of een tank gaat besturen, wie er met een sniper in de bosjes gaat liggen en wie er natuurlijk als een malle op de vijand af gaat. Verder zijn de maps ook erg gevarieerd, en met de gratis DLC en het gigantische wapenaanbod, heb je meer dan genoeg gevarieerde omgevingen om je tientallen, misschien wel honderden uren te kunnen vermaken.

Belangrijk om nog even te noemen is dat Bad Company 2 grafisch een prachtige game is, met verschillende hoogtepunten. Vooral de huizen en het vloeiend kolkende water geven samen met het goede geluid een erg filmisch effect. Wat wel beter had gekund, en erg opvalt door de goede afwerking van de rest van de game, is het detailwerk. Want voor wie goed kijkt, ziet dat randen van huizen en verschillende schaduwen van bijvoorbeeld planten een beetje pixelig overkomen. Dit is erg jammer, omdat het juist in schril contrast staat met de rest van het uiterlijk. Wel is het goed om te weten dat dit maar een klein minpunt is en het totaalplaatje van de grafische pracht nog steeds ongekend hoog is.

Conclusie en beoordeling

Battlefield: Bad Company 2 is een geweldige game, die laat zien hoe Battlefield op een goede manier geëvolueerd is tot een goede console-shooter. Toch laat de game wat kleine steekjes vallen, die met misschien een iets langere ontwikkeltijd hadden kunnen worden voorkomen. De singleplayer is namelijk vrij kort, de humor is minder aanwezig en het aantal gigantische maps is minder dan je gewend bent. Maar daartegenover staan weer vier grappige personages, een grafisch zeer mooie game, omgevingen die totaal kapot kunnen en natuurlijk de gigantische multiplayer. Dice heeft laten zien dat er een fantastisch uitgewerkte basis voor de volgende Battlefield ligt, waardoor het dit najaar nog een flinke klus gaat worden om te kiezen voor de beste shooter van 2011.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Nog steeds grappige personages
 • Mooi geluid, met name de wapens
 • Grafisch prachtig
 • Omgevingen kunnen totaal worden gesloopt
 • Zeer goede multiplayer met onbepaalde houdbaarheidsdatum
 • Minpunten
 • Singleplayer is kort
 • Toch minder humor dan het vorige deel
 • Grafisch soms wat slordigheden in de details
 • Soms iets té lineair

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik ben benieuwd, hopelijk een sci-fi achtige MMORPG

 • OOh nice

 • benieuwd..

 • interesting

 • nice zeg :)

 • oke

 • Ben benieuwd…

 • Ow een nieuwe mmo ben er wel benieuwd naar. Als ze een plaatsje op die markt willen bemachtigen zullen ze weer met iets bijzonders moeten komen.

 • Intresting….

 • Godver weer een MMO, zal wel scheit zijn zoals de meesten.

 • Ik ben benieuwd.

 • Ik ben benieuwd.

  ik ook :)

 • de zoveelste alweer..

 • alweer een MMO ?

  hoop dat het iets origineels is dan

 • Kan nog leuk worden.

 • Het zal mij benieuwen!

 • Whoo Hoo?

 • Een nieuwe MMO, ben bemieuwd hoeveel mensen nu weer hun sociale leven kwijtraken :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren