1. Call of Duty: Modern Warfare 2 (X360)

Call of Duty: Modern Warfare 2 (X360)

Het meest geanticipeerde spel van het jaar, staat er dikgedrukt op de spelhoes van Call of Duty: Modern Warfare 2. Ware woorden, daar geen twijfel aan. Al weer twee jaartjes geleden kwam Infinity Ward met een vervolg op één van de beste shooters aller tijden: Call of Duty: Modern Warfare. De wereld der gaming ging door het lint. Er bloeide een hype op zoals we die nog nooit gezien hadden, en de verwachtingen stegen mijlenver de lucht in. Elke gamer leek er naar uit te kijken, en de dag van release bestond uit een hoop recordvestigingen en een omzet waar Bill Gates van achteruit zou deinzen. Op het internet en in tijdschriften werden er met negens en tienen gestrooid alsof het pepernoten waren en niemand durfde aan dit spel te twijfelen. Maar het enthousiasme bleef niet hangen. Na pakweg een half jaar, misschien iets langer, begonnen opeens overal mensen te roepen hoe slecht het spel wel niet was. Wat eerst een zielig groepje haters leek te zijn groeide uit tot een eensgezind leger van Modern Warfare-bashers en het duurde niet lang voordat elke Modern Warfare 2-speler voor gek uitgemaakt werd en Battlefield: Bad Company 2 uit het niets tot de Messias werd uitgeroepen. Ik heb deze plotse verandering van reputatie nooit kunnen begrijpen, en ik ben er nog steeds niet helemaal over uit wat mensen zo ongelofelijk slecht vinden aan dit spel. Naar mijn mening is Modern Warfare 2 namelijk een ijzersterke game.

Herinner je je de Russische Ultranationalisten nog? Je weet wel, die knakkers met dat baasje die je in de eerste Modern Warfare eens even een poepje hebt laten ruiken? Nou, drie keer raden, ze zijn terug. Nadat jij hun voormalige aanvoerder Zakhaev hebt afgeschoten hebben ze in een man met de naam Vladimir Makarov een nieuwe leider gevonden, en natuurlijk ben jij, codenaam “Roach”, van de partij om de wereld (lees: Amerika) van de ondergang te behoeden. Vrees niet, het verhaal gaat heus wel wat dieper dan mijn beknopte beschrijvingen, maar meer informatie dan wat strikt noodzakelijk is wil ik liever niet verstrekken, want de single-player van Modern Warfare 2 is iets wat je zelf mee moet maken. Met enorme elegantie en stijl weet Infinity Ward de avonturen van Roach over te brengen, en een als de campaign van de eerste Modern Warfare intens was moet er voor Modern Warfare 2 een nieuw bijvoeglijk naamwoord uitgevonden worden. De missies zijn enorm divers, niet alleen qua opdrachten maar ook qua omgevingen: zo ga je ongeveer elk denkbaar klimaat af gedurende de campaign. Befaamd componist Hans Zimmer levert een soundtrack om kippenvel van te krijgen af, en begeleidt via zijn uitmuntende muzikale prestaties de chaos en bombarie van de missies als geen ander dat gekund had. Een mix van orkestrale strijk- en blaasorkesten in combinatie met digitale effecten weten de beste muziek af te leveren die ik ooit in een shooter heb mogen horen en de vertelling van het spectaculaire doch ietwat extreme verhaal wordt hier alleen maar beter op.

Je spoedt je als een malle door de missies heen, om op het ene moment aan het puntje van een gletsjerwand te bungelen en op het andere moment onder het gehoor van luide sirenes een gevangenis in te breken en een paar gedetineerden los te breken. Spectaculaire geluids- en video-effecten in overvloed, en een pure actie die zichzelf non-stop recht je gezicht in werpt zal je continu achtervolgen. Wat dat betreft is de single-player heel goed te vergelijken met de gemiddelde Hollywood afkomstige actiefilm, en de duur van de campaign doet aan deze vergelijking dan ook geen afbreuk. Zes tot zeven uur kostte het me om door de epische aaneenschakeling van ontploffingen en plottwists heen te banjeren, wat toch geen speelduur is dat een applausje verdient. In geen enkele manier neemt deze korte duur echter weg dat de single-player van Modern Warfare 2 spectaculair, intens en heftig was en voor mij heeft elk moment van de campaign puur genot geboden.

De campaign is een mooie aaneenschakeling van missies die stuk voor stuk met elkaar in verband staan, maar ook krijg je de mogelijkheid om soortgelijke opdrachten apart te klaren. Alleen of met een vriend kan je je wagen aan de “Spec Ops” modus (Special Operations), waarin je een opdracht kan kiezen om in de meest uiteenlopende omgevingen de meest uiteenlopende taken te volbrengen. Er is geen verhaal aan verbonden en de vraag ‘waarom?’ wordt nimmer beantwoord, maar dat is ook totaal niet nodig. Zo’n simpele opzet klinkt misschien wat standaard maar het aanbod aan missies in de Spec Ops modus is hartstikke uitgebreid en divers en maakt een fors deel van de korte speelduur van de campaign goed. Denk aan sluipschuttermissies, sneeuwscootermissies, je stekje verdedigen-missies en simpelweg alles opblazen-missies, hoog en droog vanuit je helicopter. De mogelijkheid om met z’n tweeën de held uit te hangen maakt dit alles natuurlijk dubbel zo leuk en het coöperatief uitmoorden van hordes vijanden werkt net zo goed, zo niet beter, als in je eentje. Ben je ook nog coöperatief ingesteld? Dan kan je altijd elkaar’s score nog vergelijken. Zowel de spec-ops als de campaign bieden veel speelplezier en een hoop memorabele momenten, en al zou je misschien de volle prijs hier niet voor neer willen leggen zijn alleen deze twee aspecten van het spel het kopen al meer dan waard. Maar Call of Duty zou Call of Duty niet zijn als er geen ijzersterke multiplayer aanwezig was.

Zo als in de eerste Modern Warfare de multiplayer de grootste aandachtstrekker was, zo is dat in het tweede deeltje wederom het geval. Modern Warfare 2 bouwt voort op de online multiplayer van haar voorganger, maar er is een hoop verandert. Een stuk of drie dozijnen aan gloednieuwe wapens zijn toegevoegd, van het befaamde werpmes tot het gehate ‘riot shield’. Het moge duidelijk zijn, het ‘create a class’ aspect van Modern Warfare 2 is kopje onder gegaan in een stortvloed van vernieuwing en komt ijzersterk weer boven water. Nieuwe speelmaps die wat speelomgevingen betreft al haast evenveel variatie bevatten als de campaign dat deed, nieuwe attachments en perks die je in staat stellen een compleet eigen speelstijl te creëren, en de mogelijkheid om je eigen kill streak awards te kiezen. Er is een heel rijtje aanwezig met verschillende kill streak awards, dingen die je toegestopt krijgt als je een bepaald aantal mensen afmoordt zonder zelf dood te gaan. In tegenstelling tot Modern Warfare kan je je eigen kill streaks vrijspelen en er drie van uitkiezen waar je het mee zal moeten doen. Schat je jezelf in als iemand die wel eventjes zeven kills uit z’n mouw schudt zonder zelf neer te gaan? Dan stel je lekker hoge killstreaks in (die vanszelfsprekend ook krachtiger zijn). Ben je wat voorzichtiger en wil je het rustig aan doen? Dan blijf je bij een UAV op drie kills enzovoorts.

Het geniale aan het ‘create a class’ aspect is dat je jou class helemaal kan aanpassen op je speelstijl. Zo ongeveer elke combinatie is mokelijk en ook al is er zoveel vrijheid, de balans ligt elk potje weer op een perfecte lijn. De speelervaring van Modern Warfare 2 is als geen andere shooter. Natuurlijk zijn er van die irritante mensen die de hele tijd in een hoekje van een kamer mensen opwachten, of met een Grenade Launcher vijanden aan de andere kant van de map aan stukken schieten. Van tijd tot tijd kunnen ze wat frustratie opleveren, maar wat doe je eraan. Bij lange na zijn ze niet irritant genoeg om het speelplezier dat de multiplayer biedt te bederven.

De online multiplayer van Modern Warfare 2 is ongelofelijk veel uitgebreider in, nou ja, alles. Gloednieuwe speelmaps, wapens, perks, attachments, kill streak awards, stuk voor stuk geven ze jou meer rede om verder te spelen. Want de multiplayer van Modern Warfare 2 heeft haar verslavende aspect compleet te danken aan het vrijspelen van dingen. Zo kan nieuwe wapens, perks, attachments en kill streak awards vrijspelen, maar ook zijn er tientallen emblemen en titels te verzamelen die jou Call of Duty profiel kunnen sieren en waar je lekker mee kan pronken. Verder valt er natuurlijk ook nog lekker omhoog te ranken; level zeventig is het maximum maar op dat punt kun je kiezen om ‘prestige mode’ te activeren. Je zult weer op level één belanden en alles kwijtraken, behalve je titels en emblemen. Dit is dé perfecte manier om de online gameplay fris en plezierig te houden en het is dan ook begrijpelijk als je moeite zal hebben om te stoppen.

Het plezier lijkt niet op te houden, maar er is één in mijn ogen cruciale mogelijkheid die mist. Er is geen splitscreen online multiplayer mogelijk. Waar ik door het missen van dergelijke functie in de eerste Modern Warfare al enorm teleurgesteld was, ben ik nu des te gefrustreerder. Als je met vrienden bent en je wilt online tegenstanders afknallen zul je geen andere keus hebben dan de controller door te geven en dat is zo ongelofelijk zonde dat ik nog altijd geen idee heb waarom Infinity Ward dit niet gewoon mogelijk maakte. Halo heeft het toch ook? Gears of War, Left 4 Dead Ghost Recon en Rainbow Six Vegas kunnen het toch ook? Waarom in 's hemelsnaam kan deze gigant in de shooterwereld het dan niet? Jammer. Maar gelukkig is er nog wel gewoon de mogelijkheid om tot en met vier spelers in een offline splitscreen map te spelen, wat zonder problemen werkt.

Conclusie en beoordeling

Ik weet niet of het als cool, anti-mainstream of hip wordt beschouwt om Modern Warfare 2 de grond in te lullen maar ik weet wel dat ik het er in geen opzicht mee eens ben. Infinity Ward heeft een meer dan uitstekend product afgeleverd met een intense single-player, een verslavende multiplayer en een prima spec-ops modus. Het aanbod aan wapens, perks, speelmaps en alles wat een shooter-fan begeert is uitgebreider dan ooit en ook al heb je een enorme vrijheid in het creëren van je class, de balans blijft altijd als een huis overeind staan. Prima graphics en een werkelijk prachtige muzikale ondersteuning van filmcomponist Hans Zimmer zorgen voor genoeg sfeer en als het puntje bij paaltje komt steekt Modern Warfare 2 in mijn ogen met kop en schouder boven alle online shooters uit.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gevarieerde, intense campaign...
 • Prachtige muzikale begeleiding van Hans Zimmer
 • Spec Ops is een toevoeging van kwaliteit
 • Uitgebreide multiplayer
 • Goed aanbod aan maps
 • Creëer een compleet eigen speelstijl met Create a class
 • Minpunten
 • die niet al te lang duurt
 • Geen online splitscreen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • PS3 port van bioshock? Please? :)

 • Ontwikkelaar BioShock op zoek naar PS3-programmeurs

  Dit nieuwtje heeft volgens mij al eens op de frontpage gestaan.

  Wel mooi dat 2K Boston met Ps3 titel ('s) gaat komen.

 • Ik denk niet dat dit om Bioshock 1 gaat, verwacht dat Microsoft daarmee een deal heeft + als ze nog Bioshock 1 willen releasen komt ie nog net uit voordat ze met deel 2 komen. Ik verwacht zelf dat Bioshock 2 dan op de PS3 gaat komen samen met PC en 360

 • Eerst zien dan geloven…..

 • 2K Boston gaat PS3 games maken (en natuurlijk 360 games) is altijd leuk maakt weinig uit of het een port is van bioshock of heel iets anders.

 • yes, ik hoop echt wel dat bioschock uitkomt op de ps3 !!! :)

 • Ik hoop zo!!!

 • Zou mooi zijn! :)

 • Spannend

 • Ik denk niet dat het hier om een Bioshock-port gaat..

 • een port is nooit zo goed maak het gewoon compleet nieuw

 • BioShock zou dit jaar toch op de PS3 geport uitkomen? Lijkt me dat het daar dan ook voor is. Voor PS3 moet je immers een hele andere manier van programmeren hanteren wil het een beetje goed werken.

 • Neeeee, geen port van BioShock. Past niet bij de ps3 imho.

 • laat ze maar eens een vette ps3 game maken

 • Begin maar gewoon aan een nieuwe game voor ps3 :)

  Bioshock voor 360 houden

  Nieuwe game serie voor ps3.. dat is gewoon het beste

 • Pfff, goedgekozen titel hoor -_-'  2K is vast en zeker allenag bezig met een andere game waarvoor ze PS3 personeel nodig hebben. Alleen door de titel begint natuurlijk iedereen weer te speculeren over een PS3-versie van BioShock -_-'

 • intressant….

 • Misschien gaat BioShock 2 wel multiplatform je weet het nooit ..

 • Nee ze gaan vast Bioshock ontwikkelen voor de PS3 en dan downgraden voor de 360. :-P

 • ik hoop dat ie op ps3 komt…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren