1. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Aah... de nostalgie. Iedereen koestert wel een herinnering van een game, die ondertussen al verouderd is. Maar dat is het juist! Deze topgames worden nooit oud. Ze blijven bestaan. En de meest legendarische spelletjes worden beloond met een remake of een geheel nieuw deel in deze nieuwe generatie. Zo heb ik vele goede herinneringen aan Ratchet and Clank, het verhaal van een Lombax en zijn robotvriend, die altijd wel in de problemen komen. Vooral de eerste R&C-game; staat nog fris in mijn collectief geheugen. Maar de vraag is: is dit spel het waard om een eigen plaatsje in je geheugen te krijgen?

Ratchet en Clank zijn het redden van de wereld moe en gaan op welverdiende vakantie in Metropolis. Dit is een zeer moderne stad waar Kapitein Qwark (nog een oude bekende) een leidende rol speelt. Maar hun vakantie wordt abrupt verstoord door de keizer Percival Tachyon, die vastbesloten is om alle Lombaxen van het universum op te sporen en te elimineren. Met als doel zijn uitgestorven soortgenoten, de bloeddorstige Cragmites, terug aan de macht te brengen. Spijtig voor Ratchet is hij nog de enige overlevende Lombax. Met een heel leger achter zich aan, ontsnapt hij op het nippertje aan het reusachtige leger van de belachelijk kleine dictator. Alsof dit nog niet erg genoeg is, zijn er ook een aantal ruimtepiraten die zeker niet terugdeinzen voor een bruut gevecht. Ondertussen wordt de stad aan gort geschoten en iedereen moet in allerijl vluchten.

In zijn reis door het universum om wanhopig andere Lombaxen te vinden, maakt Clank kennis met de Zoni. Dit zijn speciale wezentjes die de mogelijkheid hebben om de tijd te vertragen, je te laten zweven en nog veel andere dingen. Spijtig genoeg gelooft niemand hem (ze zijn immers voor andere personen niet zichtbaar) en hij wordt al snel gek verklaard. Maar hebben deze Zoni goede bedoelingen of zit er hier iets ingewikkelder en duisterder plan achter?

Maar ja, je reist vele planeten af die verschillende kenmerken hebben. Bij de ene is er een beschaving en bij de andere is er een eng moeras waarin vele beesten schuilen. Elke planeet heeft wel iets interessants.

Gelukkig heb je een zeer groot arsenaal wapens die je stuk voor stuk uit je sokken zullen blazen! Zo heb je bijvoorbeeld een "Alpha Cannon". Een machtig wapen dat je vijanden doet vluchten door er alleen al maar naar te kijken. Ook één van de meest originele wapens is de"Groovitron". Dit laat je vijanden dansen waardoor ze geen aandacht meer hebben voor jou en je metalen vriendje. Er zijn ook enkele wapens die op een prima manier gebruik maken van de SIXAXIS-functie. Zo heb je de tornado launcher die (jawel, hoor!) je tornado's laat besturen en de Geo-Laser, waarmee je door zwakke muren heen kan snijden. Dit heb je ook soms nodig in raadsels of als je tussen vliegende auto's door valt.

Er zijn ook vele verzamelstukken waarmee je je een tijdje bezig kan houden: gouden bouten, raritanium of een stuk van een plasma-plannetje. Met alles kan je wel iets anders en nuttigs maken. Met dit hele plasma-plan kan je het krachtigste wapen van het spel maken: de Rhino IV. Dit wapen scheurt je vijanden aan stukken met twintig shoten per seconde! Met een hoop ammunitie kan je eens even een eindbaas omleggen in een fractie van seconden.

Laten we het nog even over de vijanden hebben. Om te beginen heb je de volgelingen van Tachyon. Dit zijn stoere machines waarin alleen een hoofd zit. De rest wordt bestuurd. Zo versla je het lichaam waarop het hoofd er uitvliegt. Om het af te maken geef je nog een rake klap op het hoofd. Zoals eerder genoemd zijn er ook veel woeste ruimtepiraten die je ook in alle vormen tegenkomt. De één belaagt je met een geweer, de ander met een sabel. En dan zijn er ook nog meer dan genoeg rare wezens die hun zinnen hebben gezet op een lekker stukje Lombax-vlees. Elk wezen vereist een specifieke methode om het te verslaan. De hele tijd gigantische monsters bevechten met je moersleutel, is niet altijd dolle pret. Zo kan je je kogels terug aanvullen in de GrummelNet-wapenwinkel. Deze machine bied je ammunitie en upgrades voor je wapens aan. Je geraakt alleen ver genoeg als je de wereld rondom je ontdekt. Je kan ook, maar dan wel voor een groter aantal bouten, een nieuw harnas en andere technologische snufjes verkrijgen.

De graphics doen je watertanden ( of welke fysische afwijking je ook hebt) zoals in de buitenlocaties die tot ieders verbeelding spreken. Ook de

gameplay werkt soepel. Je kan makkelijk tussen je wapens en je gadgets rommelen in het midden van een vuurgevecht. Ook een pluspunt dat zeker vermeld mag worden, zijn de gevechten met de eindbazen. Deze zijn episch, stuk voor stuk, en hebben altijd wel iets verrassends. Deze gevechten zorgen er voor dat je veel kogels verliest, maar dit wordt goed terugbetaald met bouten en veel raritanium.

Er valt ook nog een klein puntje aan te merken op de voice-acting. De originele Engelse versie is wel goed maar de Nederlandse laat wat te wensen over. Maar dit is volledig persoonlijk. Ik heb liever de originele voice-acting zodat ik optimaal van de leuke cutscenes, met de subtiele sarcasme van zowat alle personages. Maar als je dit gewoon niet bevalt kan je nog steeds de taalinstellingen veranderen.

Conclusie en beoordeling

Om mijn vraag kort en bondig te beantwoorden: Ja! Rachet and Clank: Tools of Destruction is een prachtig en memorabel vervolg op de serie met prachtige graphics en absurde wapens. Dit maakt het een absolute must-buy voor PS3-eigenaars.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Mooie HD-graphics
 • Originele wapens
 • SIXAXIS-gebruik
 • Boeiend verhaal
 • Epische eindbaasgevechten
 • Grappige cutscenes
 • Minpunten
 • Nederlandse voice-acting niet top

Dit artikel delen

Over de auteur

Aäron Van den Berghe Liefhebber van menig genre en dagelijkse inactieveling.

Reacties

 • Nice;)

 • nou das mooi want dit jaar word weer geweldadig aan het aantal games dat er uitkomt voor de 360 en de wii

 • 20 maar? :|

  Dat van Team ICO was allang bekend trouwens mja

 • Team Ico verwacht ik zo ontzettend veel van, kom maar op met die game.

 • Nice!

 • Komop, een minisite die het plaatst omdat ze het \"van een vriend\" gehoord hebben? Geloofwaardigheid is beneden het nulpunt.

 • wat een bullshit nieuws! Elk bedrijf zal spellen in de maak hebben waar niemand nog wat vanaf weet maar bij Sony is het nieuws :/.  En zolang ze niet aangekondigd zijn heb je er niks aan!

 • Team Ico: BANG! Ik haal een ps3!!

 • @Raoul64  Inderdaad dit is volstrekt normaal.. Niet te veel aandacht aan schenken dus.. En misschien maken ze de helft niet eens af..

 • OPvolger van SOTC, I hope so. Game vond ik echt keigoed. En met de brute kracht van de ps3 kunnen ze nog grote beesten maken!!!

 • toch maar een ps3 hale dan ?! …

 • laat ze eerst maar eens HOME, LBP, MGS4, GT5. Killzone2 uit brengen

 • Geruchten…..

 • Nice! Als dit waar is is dit zeker wel chill!

 • Ik vindt dat Insidegamer de laatste tijd wel erg veel geruchten het internet op smijt.

 • team ico is echt een legendarische ontwikkelaarstudio ik heb met shadow of the colloseus me echt mee vermaakt en ico ook!  En wanneer komt eight days nou je ik wacht er nog steeds op

 • @Koppa: Inderdaad, dit is mensen lekker maken met een dooie mus… kom met de feiten.  20 games leuk, maar binnen welk tijdsbestek kunnen we deze verwachten? Binnen nu en 5 jaar?

 • Yeah (h).

  Ben zeer benieuwd naar die games !

 • @ Koppa  De nieuwswaarde van Inside\"gerucht\".nl is de laatste tijd sowieso gedaald. Ze posten hier tegenwoordig ook al nieuwtjes die ze van weblogs hebben afgehaald ;)  Ik zie op andere gamesites veel meer relevant nieuws voorbij komen, in tegenstelling tot de geruchten die we hier voorgeschoteld krijgen!  20 nieuwe games? oeh, maar wat kunnen we er mee? geen releasedatum? geen namen? etc.
 • Als het waar is zou het nice zijn.. Maar is het wel waar??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren