1. Donkey Kong 64 (N64)

Donkey Kong 64 (N64)

Het Nintendo-64 tijdperk heeft ons veel moois gebracht. Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het gevoel dat ik koste wat het kost een N64 wilde hebben. Met de kerst van 1998 was het eindelijk zo ver, hoopte ik althans…. Mijn ouders wisten de sfeer er weer goed in te brengen. Toen eindelijk de deurbel ging sprong mijn vader traditiegetrouw op om de deur te barricaderen. Hij stond ons zenuwachtig af te leiden zo besef ik me nu. Dit was natuurlijk een afleidingsmanoeuvre om de buurman de tijd te geven zich snel uit de voeten te maken. Na dit schouwspel begon de avond zoals gewoonlijk met leuke kleinere cadeautjes. Uiteindelijk moest ik het hele huis doorkruisen om de verassing van een x aantal brieven, die verstopt waren in het huis, te ontrafelen. Ik wist het zeker! Dit zou leiden naar mijn allereerste eigen spelcomputer. De adrenaline stroomde door mijn lichaam. Zou het dan eindelijk zo ver zijn? Ik ging op een kruk staan en reikte naar de plek waar een grote doos lag. Nee dus.Helaas had ik te vroeg gejuicht. Wat een domper dat het een tafelvoetbaltafel was. Begrijp me niet verkeerd. Ook hier heb ik de nodige uurtjes aan gespendeerd. Het was alleen niet zo magisch als de oh zo gehoopte spelcomputer. Even later zou echter blijken dat ik mijn ouders had onderschat. Er was namelijk nog een verassing. En zoals iedereen nu wel kan raden was dit mijn N64.

Het Avontuur

Zoals iedereen weet was de N64 een mijlpaal in de gamegeschiedenis. Hier zijn de games namelijk getransformeerd van 2d naar 3d. Een lastige opgave zou je zeggen. Toch wist Nintendo niet 1 keer, maar veel vaker vriend en vijand te verbazen met de kwaliteit van deze omzetting. Deze review gaat over 1 van deze baanbrekende games: Donkey Kong 64. Dit spel was destijds te krijgen met een speciaal expansion pak. Hierdoor had het grafisch een voorsprong op bijna alle andere N64 games. Een nadeel was wel dat dit spel erg duur was. Dit nam ik echter letterlijk op de koop toe. Eenmaal het spel gekocht en het expansion pak geplaatst begon mijn avontuur. Al gelijk is duidelijk dat het niet om een simpel spelletje gaat als je de Donkey Kong Rap hoort. Deze is erg humoristisch en leuk in elkaar gezet. Je avontuur begint met een korte rondleiding door de wereld van Donkey Kong. Wat me meteen opviel was het extreem grote hoofd van Donkey Kong dat als eiland fungeert. Ook was er een ander eiland, namelijk dat van King K. Rool. Deze duivelse demoon heeft het op Donkey Kong en zijn vrienden gemunt.

infinity?

Wat mij erg opviel naarmate het spel vorderde was dat er ontzettend veel te beleven viel. Als je alle bananen en medailles wilde behalen was je wel even zoet. Een totaal van 200 gouden bananen en 3500 gekleurde bananen is niet misselijk. De speelduur van dit spel is dan ook gigantisch. De 200 bananen zijn allemaal verdeeld over de 5 apen die tot je beschikking staan. Dat staan deze echter niet meteen vanaf het begin. Je begint je reis met Donkey Kong, waarna het je taak is om de andere 4 aapjes te bevrijden van de gruwelen van King K. Rool. Als je de andere apen bevreid hebt zit je echter nog niet eens op 15% van het spel. Je hebt namelijk alle apen nodig om de gouden bananen en gekleurde bananen te vinden. Iedere aap vertegenwoordigd namelijk een evenredig deel. Met Donkey Kong alleen zou je dus maximaal 40 gouden en 700 gekleurde bananen kunnen vinden. Dit brengt meteen een belangrijk gameplay element van het spel naar voren, namelijk: Teamplay. Elke aap heeft zijn eigen speciale moves. Van de aandoenlijke manke Lanky Kong doe op zijn handen kan lopen (en zo onbereikbare gedeeltes van het level kan bereiken) tot de sierlijkheid van Tiny Kong die als een soort windmolen door de lucht kan zweven (om anders onmogelijke hindernissen te overbruggen). Hierdoor is het steeds nadenken over welke aap je waar nodig hebt. Een leuk puzzelelement dus. Ook een leuke toevoeging is dat je steeds nieuwe vaardigheden kunt leren aan je apen via Cranky Kong (de verstrooide professor). Hiervoor moet je wel steeds genoeg munten hebben gevonden voor de desbetreffende aap.

De Duivel

Ook de eindbazen zijn in dit spel fenomenaal. Hoe gefrustreerd ik vroeger was als Tiny weer eens faalde tegen de duvel uit een doos (zie plaatje hierboven). Ik merkte dat ik zelfs nu nog moeite had met deze venijnige vijand. De levels worden gekenmerkt door veel variatie. Zo heb je de volgende thema’s: De Jungle, Woestijn, water, Fabriek, tijd, ijs, horror. Deze diversiteit komt het spel zeker ten goede omdat je op deze manier een stuk minder in herhaling valt. De manier waarop Rare deze platformgame heeft gemaakt is briljant. Op dit moment is het camerawerk natuurlijk gedateerd, maar destijds was dit ongekend. Mede natuurlijk doordat 3d überhaupt nieuw was. Het is eeuwig zonde dat Rare om financiële redenen vertrokken is naar Microsoft. De combinatie Nintendo/Rare is tot nog toe vele malen beter gebleken en ik ben bang dat een soort gelijk vervolg op Donkey Kong nog wel even op zich laat wachten. Het spel kent ook een enorme vrijheid. Het is geen lineaire game. Je kunt de bananen tot op zekere hoogte in jouw eigen volgorde bemachtingen. Zo kun je pittige minigames tijdelijk overslaan als dit niet mocht lukken. Daarnaast was het rijke kleurenpallet een lust voor het oog. Veel mensen vinden dat dit spel net niet thuis hoort tussen Ocarina Of Time en Super Mario 64. Ik denk echter dat dit de magische 3 waren van de N64. Dit spel spelen is dus verplichte kost mits je dit al niet eerder hebt gespeeld.

Conclusie en beoordeling

Een heerlijke platformer welke zelfs nu nog zeer vermakelijk is, ondanks de ietwat achterhaalde grapics. Dit soort spellen worden tegenwoordig helaas niet meer gemaakt. Des te meer reden om dit spel een nieuwe kans te geven mocht je hier in het verleden nalatig in zijn geweest.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Rare
 • Expansion Pak
 • Muziek
 • Speelduur
 • Gevarieerd
 • Kleurrijke omgevingen
 • Minpunten
 • Destijds aan de dure kant

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als dat maar niet gebeurt in NL. Tegenwoordig moeten ze een keer haalbare deadlines stellen.

 • :(  Europa Kerst 2008. Believe :(

 • Als ze de game beter maken maakt het mij niet uit. Ik vind het alleen schandalig dat het weer zolang duurt voordat ie in EU moet verschijnen.

 • naja, das misschien wat overdreven, toch?

 • Als deze game er niet was haddik nu een X-Doos:(  Ik vind het zonde dat ik de wii heb maa dat gevoel had ik denk ik ook als ik nu een x-doos had

 • ohja, game zal hier toch maar tegen september uitkomen, gezien de vetraling naar frans, duits, … nu moet gebeuren

 • de europese komt 19 maart al! jihaa… niet dat ik een wii heb hoor, maar tog lijkt het me een vette game

 • @ Robertii69: dus als ik het goed begrijp heb je er zowiezo spijt van dat je een spelcomputer hebt, ongeacht welke het is? :-)

 • Amerikaanse release is 9 maart, niet 1 maart.

 • Ik heb net nieuws gesubmit ( maar misschien is de redactie nog niet wakker :) )….  Deze game krijgt van famitsu 40/40 :P  bron: www.gamefront.de


 • lijkt me wel vette game :p

 • Toffe game, jammer dat ie is uitgesteld.

 • Ga deze game zeker halen!

 • oké dat word dan waarschijnlijk ook in nl uitstel

 • 2009 for Europe? :)

 • Wat een drama is die Wii zeg……wanneer komt Mario Kart…2010??

 • Het is nog altijd onduidelijk of dit uberhaupt gevolgen gaat hebben voor de EU, het kan ook gewoon zo zijn dat ze dit doen om de gaten tussen Japan VS en EU ongeveer gelijk te trekken.  Dit bericht klopt van geen kant, van 18 februari (het was 10 februari) naar 1 maart, het is negen maart. Check je bron.

 • Dan krijgen wij hem in NL pas eind november begin december.

 • Je zou verwachten dat wij na al die tijd ook een releasedatum zouden krijgen.

 • ACh ja maar 1/2 weken….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren