1. NBA Jam (Wii)

NBA Jam (Wii)

Laten we even terugkeren in de tijd, meer bepaald zeventien jaar. Gaming was toen iets dat je nog niet overal zag en bijna niemand had één of meerdere consoles in huis staan. Als jonge knaap had je amper een andere keus dan naar arcadehallen te gaan, waar je jouw zuur verdiende muntjes liet inslikken door grote machines om zo je lievelingsspelletje even te kunnen spelen. In 1993 kwam iets nieuws uit dat meteen revolutionair en leuk was: NBA Jam van Midway bracht het basketten naar de arcadehallen op een manier die niemand eerder gezien had. Je kon te gekke dunks maken en er was geen scheidsrechter die je om de oren floot bij een overtreding. Vooral de multiplayermodus was voor die tijd iets waar iedereen zijn vrienden voor meesleurde. Anno 2010 zijn we al het een en ander gewoon, maar EA denkt nog steeds aan de goede oude tijden, dus brengt het deze reeks terug van de zolder om opnieuw alle hartjes van de spelers op te vrolijken.

NBA Jam voor de Wii is dus niks nieuws, maar meer van het oude in een nieuw jasje gestoken. De game is opgepoetst met nieuwe velden en skins voor de spelers en ook de oorspronkelijke omroeper, Tim Kidzrow, is opgebeld om nog eens zijn stem te laten horen. Naast de oude citaten zoals “He’s on fire” en “Boomshakalaka” heeft hij er ook enkele nieuwe aan toegevoegd die voor een glimlach op het gezicht zorgen. De Wii-versie van NBA Jam heeft natuurlijk de nodige motion controls meegekregen, maar wees niet getreurd, want deze voelen uitstekend aan. Mocht je toch liever met de "echte" knoppen willen spelen, kan je ook altijd de Classic Controller gebruiken, maar het is zeker geen vereiste om ten volle van deze game te genieten.

Al voelen de besturingen heel goed aan, het is toch aangeraden om eerst even langs te springen bij de ‘Jam Camp’. Dit is de tutorial van de game en leert jou in een tiental minuutjes hoe je alles onder de knie krijgt. Na het oefenen kan je meteen beginnen met de normale matches in de 'Play Now'-modus of met het eerste hoofdgerecht, namelijk ‘Classic Campaign’. In deze modus kan je een team van bekende spelers uitkiezen om het vervolgens in een kampioenschap op te nemen tegen de rest van de groepen. Na verloop van tijd zul je ook legendarische teams tegenkomen zoals The Knicks (met Patrick Ewing en John Starks) en als je die kan verslaan, krijg je ook de mogelijkheid om met hen het veld op te gaan.

Gedurende het spelen, zal je geleidelijk aan Jam Challenges vrijspelen. Dit zijn een soort van doelstellingen die je na het vrijspelen ook een extraatje geven binnen het spel, zoals een ‘Bighead mode’, oneindige sprint of nieuwe, grappige teams. Die extra’s kan je instellen vooraleer een match aanvangt en maken het spel niet simpeler, maar wel leuker. Vooral de grote koppen zijn aangenaam te zien, want zo zijn de uitdrukkingen van de spelers veel gedetailleerder te zien. Ook binnen de matches kunnen er speciale dingen gebeuren. Zo kom je in vuur en vlam te staan als je driemaal na elkaar scoort en worden bijvoorbeeld je worpen accurater.

Het tweede hoofdgerecht ligt wat zwaarder op de maag. Waar ‘Classic Campaign’ en ‘Play Now’ rechtstreeks van de oude NBA Jam komen, heeft EA er nu ook de ‘Remix Tour’ aan toegevoegd. Dit is hetzelfde principe als de ‘Classic Campaign’, maar dan met andere spelregels. Je hebt ‘2 v 2’, waarin je een normale match speelt, ware het niet dat er soms power-ups op het veld verschijnen die bijvoorbeeld je vijanden kleiner maken, je een hogere snelheid geven of je immuun maken. Daarnaast heb je ook ‘Smash’, een op het eerste gezicht normale match, maar de doelborden hebben elk een levensbalk die bij elk punt zakt. De andere modi speel je op een half veld en altijd alleen, maar wel met maximum drie tegenstanders. In ’21’ speel je om ter eerst tot 21 punten, tijdens ‘Elimination’ valt de laatste persoon elke beurt af en in ‘Domination’ neem je zones over door vanaf bepaalde plaatsen te scoren en zo punten te verdienen. Deze drie modes zijn niet slecht, maar het kan snel chaotisch worden wanneer je met vier om de bal vecht en ze kunnen ook niet zo lang boeien als de modi op een volledig veld.

Gelukkig kan je alles met meerdere spelers spelen. Zo kan je altijd iets anders doen als je vrienden aanwezig zijn en hoeft het nooit een eentonige bedoening te worden. Een grote misser voor de Wii-versie is het gebrek aan een online modus. Je bent genoodzaakt om je vrienden uit te nodigen en te zorgen voor twee tot vier controllers, maar als dat je lukt, zal je weer meerdere uren samen voor de buis hangen. Alleen een interessante game dus, maar met meerderen nog net iets leuker.

Conclusie en beoordeling

EA heeft zijn best gedaan om NBA Jam te laten heropleven. De gameplay is nog zoals vanouds geinig en de omroeper bezorgt mij nog steeds een glimlach op het gezicht. De nieuwe modes zijn dan weer niet zo vernieuwend als je zou denken, maar mensen die eens puur lol willen hebben met een oude klassieker, zouden deze zeker in huis moeten halen. Als je echter liever online speelt, wacht je beter op de Xbox 360- of PS3-versie
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Nostalgische gameplay
 • Omroeper doet zijn werk goed
 • Minpunten
 • Niet veel vernieuwing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • goed nieuws voor de mac bezitters

 • Ik wacht nog steeds op UT3 voor de Mac…

 • Naast het feit dat je idd tegenwoordig makkelijk windows op je mac kan zetten worden altijd al games geport voor de mac.

 • nu nog op linux en ik ben ook blij…

 • Al een tijdje niets meer gehoord van Spore, ik hoop dat het spel nog voor het einde van dit jaar in de winkels ligt. Maar dat zal er waarschijnlijk niet inzitten.  Eigenlijk zou elk spel ook gewoon op een Mac moeten werken, een beetje meer concurentie voor Windows zou helemaal niet slecht zijn.

 • ik ben benieuwd wanneer spore nou eindelijk eens komt, want daar heb ik echt zin in

 • @Conquintor: Er is geen concurrentie, het aandeel mac gebruikers is zo klein dat het het nauwelijks waard is om je games daarvoor te porten.

 • Mooi.

 • @Magic, weet ik, dat is het probleem juist. Maar als ik kijk naar iedereen in mijn omgeving met een Mac, dan valt me op dat ze allemaal WoW spelen, en bijna alleen maar Blizzard spellen op hun Mac hebben. Ze willen wel meer spellen spelen op hun laptops en pc's maar bijna niets wordt ondersteund. Ik denk dat er meer Macs verkocht worden als alles er gewoon speelbaar op zou zijn. Maar ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk financieel gezien niet haalbaar is, of de moeite waard zou zijn. Toch hoop ik dat Mac OSX ooit een waardige tegenstander van Windows wordt.

 • Nice. Niet dat de Mac ooit de PC zal ownen op het gebied van verkoopaantallen, maar fijn dat de mensen die puur anti-Microsoft zijn, ook met Windows ed (en gelukkig zijn die er, ikzelf ben het niet omdat het veel makkelijker is zo… ondanks het feit dat ik vaak kloot met Word ed) toch worden ondersteund.

 • Mac? nooit van gehoord en interesseerd me ook niets. Misschien omdat ik me niet echt interesseer in PC's.  Ik dacht MC Donald's XD

 • Zeer leuk voor de Mac bezitters iedereen zou CoD4 moeten kunnen spelen.

 • @Conquintor: Spore coming to Mac, simultaneous release with PC this year

 • toch nog iets gehoord van Spore  nu pc game ik niet maar wel goed voor de Mac gebruikers

 • ik werk op mijn mac of pc, gamen doe ik op een console.

  na een 8 uurige werkdag ga ik niet meer achter een pc of mac zitten

  maar op mijn bank achter mijn 37\"

  gamen op een pc zuigt

 • Nieuws over spore, krijgen we dit! :P

 • Ik heb zelf een Mac maar ik koop tog liever games voor op de console dat is waarom ik hem niet ga halen voor de Mac.

 • ik ben benieuwd hoe ze DX9 of DX10 gaan emuleren op de Mac

 • Mac? nooit van gehoord en interesseerd me ook niets. Misschien omdat ik me niet echt interesseer in PC's.  Ik dacht MC Donald's XD  @ D. Lentjes Wii  Ga je schamen, als je Mac niet kent ben je echt iets misgelopen in je leven.
 • Tjah, ik heb toch gewoon een MS pc, veel makeklijker.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren