1. The Legend of Zelda: Oracle of Ages (GBC)

The Legend of Zelda: Oracle of Ages (GBC)

Toen ik in het jaar 2001 dertien jaar werd mocht ik van mijn verjaardagsgeld een spel uitzoeken voor mijn Gameboy Color. Ik had totaal geen verstand van games en welke nou goed was. Ik stond dan ook met twee doosjes in mijn handen. In de ene hand Zelda, en in de andere hand één of ander puzzelspel. Ik kon niet kiezen, maar omdat twee Nintendo games die ik al had erg goed waren, Pokémon Red en Gold voor de geïnteresseerden, besloot ik dat het de Nintendo game het maar moest worden. The Legend of Zelda: Oracle of Ages, alleen de naam was al vet. Het was de beste keuze die ik kon maken, want achteraf weet ik dat die Zelda game ook vol puzzels zat, en bovendien een groots avontuur er omheen had. Wat was ik blij!

Het spel gaat over Link die naar de wereld Labrynna wordt gestuurd. Na wat rondwandelen hoort hij een gil, een vrouw in nood! Dapper rent hij op de monsters af en verjaagt ze. De vrouw, of het meisje, stelt zich voor als Impa, de verzorgster van prinses Zelda. Ze vraagt hem om mee op zoek te gaan naar Nayru, een meisje dat heel mooi kan zingen en mysterieuze krachten schijnt te hebben. Als Nayru eenmaal gevonden is, en de speler kan genieten van de geweldige kleurrijke beelden, blijkt echter dat Impa niet helemaal zichzelf is. Ze blijkt bezeten te zijn door Veran, een vrouw van het type “vroeger te weinig aandacht gekregen.” Veran neemt dat het lichaam van Nayru over, wie had kunnen denken dat zij de Oracle of Ages was? Met haar tijdreizende krachten gaat Veran terug in de tijd om het verleden te manipuleren zodat het heden niet meer is wat het eerst was. Mensen veranderen in steen en sommigen verdwijnen zelfs helemaal. Tijd, haha!, voor Link om te doen waar hij zo goed in is, namelijk het redden van de wereld. Link wordt naar de Maku Tree gestuurd om advies te vragen, maar de boom is toegetakeld door Veran die in het verleden flink aan het huishouden is. Link moet terug in de tijd om de Maku Tree te redden om in het heden gebruik te maken van haar, jawel, weer een vrouw, letten jullie op feministen?, wijze raad. De Maku Tree vertelt Link dat hij op zoek moet naar acht Essences of Time om uiteindelijk Veran te kunnen verslaan.

Het is een inmiddels klassieke Zelda formule: verzamel bepaalde dingen in dungeons om daarmee toegang te krijgen tot de eindbaas. In de dungeons krijg je verschillende attributen om de vijanden te verslaan en tegelijkertijd in de overworld nieuwe gebieden te bereiken. Het gebruiken van deze items is heel simpel. Je selecteert een wapen of item en zet dat vervolgens “vast” aan de A of B knop. Vervolgens druk je op die knop en presto, je gebruikt je item. Dit alles kun je zien vanaf de overzichtelijke top down view die de eerdere Zelda games zo typeert. Je loopt naar de kant van het scherm en je komt in een volgend stukje van de overworld. Zo is de wereld opgebouwd uit allemaal kleine stukjes en kun je door het verkrijgen van verschillende items de obstakels die op je pad komen trotseren om naar dat volgende stukje te komen. Het is altijd een verrassing wat je staat te wachten.

Wat Oracle of Ages zo goed maakt is de toevoeging van één enkel item, namelijk de Harp of Ages. Daarmee is het mogelijk om, raad je het al?, te reizen tussen het verleden en het heden. Dit zorgt ervoor dat er geniale puzzels mogelijk zijn, zowel in de overworld, plant een zaadje in het verleden om vervolgens in het heden de vrucht te oogsten, en zelfs in een dungeon wordt er verlangd om tussen het verleden en heden te reizen. Nog zo’n geniale toevoeging zijn de ringen die verzameld kunnen worden. Sommige verhogen je kracht, andere veranderen je uiterlijk, nog andere zijn er alleen “voor de heb”. En niet te vergeten het ruilen van items tussen personen in de overworld om uiteindelijk een toffer zwaard te krijgen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het verzamelen van de vele heart pieces die het spel rijk is. Verzamel er vier en je krijgt een extra hartje voor je levensbalk, het lijkt verdikkie de Albert Heijn wel. Het zijn deze kleine dingen die ervoor zorgden dat ik na elke gebeurtenis de hele wereld doorzocht om te kijken of er ook iets anders was.

Dat rond zoeken voor nieuwe dingen loonde dan ook vaak, want door de items verkregen in de dungeons kon je dingen verplaatsen, over gaten heen springen, of je leerde nieuwe deuntjes voor je harp. Was verplaatsen door de tijd eerst gelimiteerd door speciale time portals in de wereld, later kun je op een willekeurige plaats heen en weer reizen door de tijd. Dit maakt het makkelijker om puzzels op te lossen, maar hierdoor gaat er ook een stukje uitdaging verloren. Ook zorgt het ervoor dat de eens zo speciale noten uit de geplante bomen niet meer zo speciaal zijn. Je kunt immers heel makkelijk planten, reizen, en oogsten om datzelfde ritueel nog eens te doen. Dit doet echter weinig af aan de ervaring en de moeilijkheidsgraad, die nog steeds op een goed niveau liggen. Vooral de latere dungeons zijn flinke breinbrekers waar je heel goed voor moet zitten voordat je snapt wat er van je wordt verlangd. De voldoening die je krijgt als je de boss van een dungeon verslaat is dan ook groots. Want naast het feit dat je een begeerde heart container voor een extra levenshartje krijgt ben je weer een stukje dichterbij het verslaan van Veran en het redden van, het moet gezegd worden, de wonderschone Nayru. En als je het even niet meer weet, wat mij erg vaak overkwam destijds, dan kun je je vermaken met minigames die beschikbaar zijn in het spel. Wat dacht je bijvoorbeeld van ballen slaan met je zwaard voor punten, het voeren van beesten, het dansen met Gorons en het bommenwerpen vanuit een mijn karretje. Allemaal voor highscores natuurlijk, en oh ja, je krijgt er zo nu en dan ook een item voor. Persoonlijke favoriet was het ballen slaan met het zwaard, maar ook de Goron dance vond ik erg leuk om te doen.

Tijdens dit grootse avontuur krijg je hulp van drie verschillende dieren, van de heks Maple, en van gierigaard Tingle. Elk helpen ze op hun eigen manier, en je zult ze allemaal vaker tegenkomen. En hoewel je het laatste gevecht toch echt zelf moet doen heb je het gevoel dat iedereen die je tegen bent gekomen tijdens de reis je helpt en bijstaat bij dit laatste gevecht. Het is een climax van een geweldig avontuur, die, zelfs als Veran is verslagen, nog verder gaat als er gelinkt (geweldig woord in een Zelda game, niet?) wordt met Oracle of Seasons. Zelf heb ik dit avontuur nooit kunnen ervaren, maar na het herspelen van Oracle of Ages staat het zeker nog op mijn verlanglijstje.

Conclusie en beoordeling

Hoewel Oracle of Ages een gedateerd uiterlijk heeft zijn de puzzels dat zeker niet. Ook nu moest ik soms diep nadenken over de oplossing. Het tijdreizen voegt een geweldige diepgang toe aan de gameplay, naast alle verschillende dingen die er te doen en te verzamelen zijn. Oracle of Ages is, zelfs nu, nog een geweldige game om te spelen. Dat er maar twee items tegelijk geselecteerd kunnen zijn is nu misschien wat karig, maar meer actie knoppen had die arme Gameboy Color nou eenmaal niet. En ach, we hebben het er graag voor over om dat mooie meisje Nayru te redden, toch?
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Groots avontuur
 • Veel te doen/verzamelen
 • Toffe items
 • Nayru
 • Minpunten
 • Maar twee items tegelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toen ik de review zag op gametrailers viel het me een beetje tegen. Toch kiest de serie alweer een ander genre. best geinig

 • Square Enix is tof, maar aangezien ik niet zo'n FF fan ben (ben ik 1 van de weinigen?) vind ik hem op de DS suf en hij lijkt me beperkt.  In ieder geval wel leuk dat er weer een RPG op de DS bij is :)

 • lol 15 februarie pas :P ik heb hem al uit gespeeld. Maar ik kan iedereen vertellen. Dat als je FF12 op de ps2 vet vond. Is dit spel ook helemaal wat voor jullie. Echt geweldig spel.

 • Nee, doe maar niet…

 • Mhaw, misschien kopen…

 • Lijkt me best leuk alleen ik heb geen DS.

 • ik denk dat het wel leuk wordt op een ds

 • Ik haal hem nog wel een keer.

 • Ik ben jaloers op de previewcodes die jullie zo nu en dan krijgen! Het walhalla van de gamessites, samen met het feit dat jullie sommige games ook ruuuiiim vantevoren krijgen toegestuurd!

 • Heb de volledige versie al via Amerika, geweldige game. Alleen het grinden voor sterkere monsters en helden ging me een beetje uit de keel hangen.

 • Lijkt me best wel leuk!heb alleen geen DS!

 • allemaal mooi en aardig maar ik heb nog nooit een Final Fantasy game gespeeld, het is dan ook jammer dat de game nauwelijks speelbaar is zonder het verhaal te kennen (volgens mij)

 • Ik haal hem wel als ie €30,- is

 • Vond FF12 weer niet de FF waar ik op zat te hopen.

  Heb de Japanse versie gespeeld en wat reviews gezien…en dat kon me allemaal niet zo bekoren..

 • Heb hem een paar weken terug uitgespeeld. Ik vond hem zeker wel de moeite waard, al zijn de gevechten soms wat chaotisch en heb je een slecht overzicht.

 • al die spinoffs halen de kwaliteit van de core-titels niet jammer genoeg

 • ff12 was echt een fantastische game. ben benieuwd wat deze wordt.

 • STOP NOU EENS MET DIE VERDOMDE FF SERIE! Ga eens iets anders verzinnen ofso, echt te kansloos……….>.<

 • Wings :D

 • Niet om het een of het ander, maar om nou te zeggen dat FF XII een van de beste RPG's op de PS2 was, nou nee, niet bepaald, eerder een van de mindere, vind ik dan.

  In ieder geval, samen met deel VIII de minste Final Fantasy.

  Maar als liefhebber zal ik deze, net als XII, toch wel weer spelen :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren