1. Sonic Adventure 2 Battle (NGC)

Sonic Adventure 2 Battle (NGC)

Lezer, ik ben benieuwd of je het volgende herkent: Je ziet een game die afgeprijsd is. Je hebt het hoesje vaker op de plank zien staan, maar er nooit een recensie over gelezen. Je denkt, joh weet je wat, ik koop hem gewoon! Dat doe je, en je gaat naar huis. Je hebt niet veel tijd en besluit alleen de eerste level te spelen, om te kijken of de game het bezitten waard is. Die eerste level blijkt lang niet onaardig te zijn! Dus zonder zorgen schuif je de game tussen de rest van je goudmijntjes op je gameplank. Dit, om er later maar eens flink mee aan de slag te gaan. Ondertussen sluimert de 24-uur garantie op software rustig verder, om uiteindelijk te verstrijken. Wanneer je eindelijk weer eens tijd hebt, begin je vol verwachting aan de rest van de game. Want die eerste level was toch tof? Maar wat blijkt; de rest van de game is van een heel ander niveau…

Zeg maar gerust van een k*tniveau! En ja, ik heb het over jou, Sonic Adventure 2 Battle! Wat is dit?! Mij lekker maken met een geweldig voorgerecht, om me daarna alleen maar stront te serveren! Want de eerst level is echt heel erg goed, maar wat er op volgt is afschuwelijk. Laat ik mezelf even toelichten, en verantwoorden voor deze minder nette uitspattingen.

Sonic Adventure 2 Battle (waarom zo’n lange naam weet ik ook niet) is een poort van de Dreamcast naar de Gamecube. Het gaat hier dus, hoe kan het ook anders, om een Sonic game. Een 3D Sonic game zelfs. En waar staan die om bekend? Inderdaad, om de slechte camera en magere gameplay. Maar goed, zo naïef als ik ben heb ik hem dus toch gekocht. Waarom? Omdat ik dacht dat, als Sega de moeite doet om een game te porten, de game waarschijnlijk niet zo slecht kan zijn. Maar kennelijk ben ik te goed van geloof, want dit is echt gèèn goede game. En dit is ook nog eens de eerste Sonic game waar ik ooit mijn hand op gelegd heb.

Een fijne eerste kennismaking zou je kunnen zeggen…

Want hoe zit deze game nou in elkaar? De game volgt een verhaal waarbij Sonic de gemene Dr. Eggman moet verslaan. Deze dikzak is eigenlijk in elke game de grote slechterik, en zit Sonic voortdurend dwars met zijn grootste plannen. Misschien dat je het verhaal nog kent uit die oerirritante tv-show die er vroeger op was. Die is trouwens net als deze game: Het zag er niet uit, het was over het algemeen irritant en er zat geen fatsoenlijk verhaal in. De game is irritant vanwege een hele vage reden. Tijdens de game doorloop je namelijk verschillende stages, en zoals ik al vermelde; De eerste stage zit gewoon goed in elkaar. Je begint met Sonic zelf, en samen met hem ren je een straat af die steil naar beneden loopt. Ondertussen ram je auto’s aan de kant, verzamel je munten en kleine diertjes (wtf?) en haal je te gekke stunts uit. De camera is wat zwak, maar voor de rest is het een puik level, met een geweldige soundtrack.

Maar komt de grote gele finish ring in zicht, en weet je uiteindelijk de level te halen? Dan kun je niet wachten op de volgende level. Want die zal wel net zo tof en geweldig zijn als de eerste! Ja, wederom lekker naïef. Want na de eerste level volgt er een level met Tails. Sonics alom bekende sidekick. Zijn eigenschap is dat hij net zo snel kan rennen als sonic, maar daarbij ook nog eens kan vliegen. Dat is tof, ik houd van vliegen in games. Dit geeft het toch altijd een extra dimensie, en nieuwe gameplay mogelijkheden. Maar wat hebben die idioten van ontwikkelaars gedaan? Ze gaven hem een robot! Weg alle leuke eigenschappen! En wat voor gameplay komt daarbij kijken? Het schiet-maar-raak-voor-een-knaak soort van gameplay. Je loopt met deze stijve robot van begin tot finish, en ondertussen knal je alles overhoop wat je ziet. Button-bash glorie alom! En button-bash is voor mij een synoniem voor de woorden; Eentonig en saai! En dit klopt dan ook. Maar je speelt verder om te zien wat de rest van de game te bieden heeft.

De volgende level is wederom zonder Sonic. Weer geen snelle levels, dit keer kun je het iets rustiger aan doen. Want ditmaal zul je samen met Knuckles aan de slag gaan. Ook hij is een oude bekende uit de Sonic franchise. Hij is stoer, kan zweven door de lucht en hij heeft woeste vuisten om rake klappen mee uit te delen. En weer lukt het de ontwikkelaars om een waar gedrocht neer te zetten. Samen met Knuckles zul je namelijk verschillende kristallen moeten verzamelen die liggen verspreidt over een wereld. De gameplay is bij lange na niet zo slecht als die van Tails en zijn stuk schroot. Maar ook dit is gewoon saai. Je zult door een grote level moeten zweven, vechten en zoeken om de kristallen te vinden en de level te voltooien. Aan het begin is dit leuk, maar na een tijdje zoeken begint het te frustreren. Want je wilt door, je wilt geen achterlijke kristallen zoeken, je wilt vaart maken en als een kanonskogel knallen door verschillende levels.

En dat is gelijk het grote irritatie punt van de hele game! Je speelt het door, omdat je verwacht dat het uiteindelijk wel weer degelijke levels zal gaan bevatten. Je verwacht dat het niveau van het eerste level wel weer terug komt. Maar geloof me, dit komt het niet! Vanaf hier blijft het berg afwaarts gaan. De levels met Sonic komen wel weer terug, en dit zijn ook de levels waar je de game voor speelt. Maar gaande weg worden ook deze levels steeds slechter, tot je uiteindelijk bij een level komt die bijna niet te voltooien is. Omdat de gamemakers het grappig vonden om er een zwaartekrachtobject in te flikkeren dat onbestuurbaar is. Dat was ook de level waar ik ben gestopt. Dus nee, ik heb de game niet helemaal uitgespeeld. Als je erachter wilt komen of de game verderop weer enig niveau krijgt, dan speel je het spel zelf maar uit. Ik doe het niet meer.

Is er behalve de eerste level dan echt niets leuks te beleven aan deze game? Gelukkig, ik mag ook nog even positief zijn. Want ja dat is er zeker. Zo is er de multiplayer, hier kun je met je vrienden veel plezier aan beleven. De beste levels uit de game zijn er in verzameld, en het tegen elkaar racen levert leuke taferelen op en zorgt voor de nodige lachers.

En verder is er een onderdeel in de game dat ik meer heb gespeeld dan alle andere onderdelen bij elkaar. Je kunt namelijk je eigen Chao opvoeden. En nu hoor ik je denken, wat is een Chao? Een Chao is een wezentje dat veel weg heeft van een low-budget Pokemon. Hij leeft in een tuin en begint als een ei. Je mag dit ei samen met Sonic uitbroeden, en de Chao vervolgens verzorgen. Dit verzorgen doe je aan de hand van eten dat je kunt kopen, power-ups die je verzameld in de levels en het geven van kleine dieren aan het wezentje. Ook kan het wezentje naar school gaan, en daar dingen leren die hij later in de tuin uitvoert. Ook kun je de Chao mee laten doen aan verschillende wedstrijden, en kun je jouw Choa, tegen die van een van je vrienden laten strijden. Als je tenminste een vriend hebt die dit misbaksel ook heeft gekocht.

Het hele systeem van de Choa zit enorm goed in elkaar! Er zit veel diepgang in, het is verslavend en je krijgt echt een band met het kleintje. Je wilt weten hoe hij uit zal groeien, hoe hij zal veranderen. Dit onderdeel is zo verdomd goed uitgewerkt, dat het haast lijkt alsof de makers hier al hun aandacht aan besteed hebben. Op de voorkant hadden ze beter de Choa kunnen promoten, en met kleine letters kunnen vermelden dat er ook nog een waardeloze Sonic game bij zit. Dat is namelijk het enige onderdeel wat de game zijn geld nog enigszins waard maakt. En dat lijkt me niet de bedoeling.

Conclusie en beoordeling

Misschien pak ik deze game te hard aan. Maar dit was toch echt een miskoop. Ik zie in de memberrecensies dat de meesten dit een degelijke game vinden. Maar die mening deel ik absoluut niet. Deze game is een schoon voorbeeld van slecht gamedesign, en wist me niet te bekoren. De enige reden om deze game te kopen, is voor het opvoeden van je Chao. Dit is ook de enige reden waarom de game in mijn ogen hoger scoort dan een 4. helaas pindakaas, het is niet genoeg voor een voldoende! Lezer, ik wens u nog een goede dag!
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • De eerste paar levels met sonic.
 • verschillende personages.
 • de Chao!
 • Minpunten
 • De overige levels
 • Slecht gamedesign
 • camera werkt vaak tegen
 • bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • KUT, geen spoor van Mario Kart Wii en Super Smash Bros. Brawl

 • ik ben benieuwd of assassins creed op de ds een beetje iets wordt  voor de rest staat er niet zoveel boeiends op Okami na, maar die heb ik al op de ps2

 • Smash staat in europa volgens mij voor juni ofzo geplanned…

 • @Rob, Thnx!

 • @Cheatcn - lezen is moeilijk hè?

  De first party Wii-titels Endless Ocean (al uit in Europa) en Super Smash Bros. Brawl krijgen een Amerikaanse release in januari en maart  Daarnaast is deze lijst helemaal niet interessant voor ons gezien dit de amerikaanse lijst is (zoals duidelijk vermeld staat)…

 • De enige waar ik zo echt naar uitkijk is Apollo Justice :D.

 • @knirfie, ik had het over een europese date ;).

 • Okami en no more heroes en ff voor de ds is het enige wat ik hier van ga kopen.

 • Ik mis Advance Wars: Days of Ruin die de 23-1-2008 in de US uitkomt.  Okami is heel goed nieuws.

 • Ben ik nou scheel of staat er nergens battalion warsII genoemd ?

 • Niet slecht!

 • eerst maar eens kijken hoe goed ze zijn…hopelijk wat minder crap erbij, wordt de wii misschien nog eens interessant voor me

 • @ daankw  Die is al uit in de VS, maar ik snap niet waar AW days of ruin staat. Die is volgens mij nog niet uit.

 • No More Heroes ftw!:D

 • Niet bepaald intereassente titels, behalve BIA misschien, voor degene die de game nog nooit gespeeld hebben. Komen er trouwens ook nog releasedata van de andere consoles??

 • Waaaaaaah! Er komt een Rygar game naar de Wii!!!!! yeah yeah YEAH!!!!

  Man, alleen al voor deze game kan deze lijst niet meer stuk!

  En dan heb ik het nog niet eens gehad over No More Heroes, Okami en Alone in the Dark. Is natuurlijk nog niet zeker of deze games vet worden, maar ik zie het tot nu toe wel goed komen met de Wii!

  Vet!

 • in maart komen er wel een paar leuke games uit voor de DS.. voor de rest zie ik er niet heel veel interessants bij staan..

 • Er zitten wel wat leuke games tussen

 • Daar zitten toch wel wat hele leuke games bij!

 • nee, niet americain idol dat spel was zo bagger slecht op de PS2 :S

  On topic: Misschien weinig nintendo titels maar wel goede nintendo titels xD!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren