1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64)

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64)

Je draagt een groen pakje in combinatie met een groen mutsje. Je oren zijn puntig en al je mede dorpgenoten zien er hetzelfde uit als jou. Je zou dus zeggen dat je een van hen bent. Maar ieder van hen heeft om een of andere reden een fee bij zich, behalve jij. Tot er op een dag opeens een fee genaamd Navi zich bij jou voegt. Ben je dan toch een van hen? Of toch niet? Misschien kan Navi het je vertellen. Wie weet welke geheimen jij nog meer ontrafelt...

Natuurlijk heb ik het hier over de klassieker The Legend of Zelda Ocarina of Time. Dit spel wordt door velen gezien als het beste deel in de Zelda reeks dan wel de beste game ooit. Maar wat maakt dit deel nou juist zo geweldig? Dit heeft mede te maken met het feit dat dit het eerste 3D deel was in de serie. Alles wat zo goed was in 2D was nu geperfectioneerd in 3D. En waar wij gamers vandaag de dag verwend worden met twee analoge sticks moesten we het toen met maar één analoge stick doen. Maar dit mocht de pret niet drukken. Ocarina of time speelde heerlijk weg. En het was een lust voor het oog.

Is een mooie game die fijn speelt dan per definitie een goede game?

Nee, zeker niet. Gelukkig maar dat Ocarina of Time nog veel meer te bieden had. Een van deze dingen was een grote open wereld waarin zich een lang episch avontuur voltrok met jou als hoofdpersoon. Naast het avontuur (waar ik straks op terug kom) kon je ook zogenaamde ’’side quests’’ doen. Deze quests waren leuk en soms zelfs hulpvol. Om een voorbeeld te noemen: in de game was er een quest waarbij je in Hyrule Castle Town een winkeltje had waar je maskers kon krijgen om deze te ruilen. Door deze maskers aan de juiste personen te geven kreeg je steeds meer maskers tot je beschikking. Uiteindelijk kreeg je de ’’Mask of Truth’’ in handen. Met dit masker kon je speciale boodschappen lezen op de zogenaamde ’’Gossip Stones’’ die verspreid staan door Hyrule, het land waar de game zich in afspeelt. Dit is één van de vele side quests in de game. Hoewel je de quests niet hoeft te voltooien om de game uit te kunnen spelen, gaf het je wel een goede reden om alle hoeken en gaatjes van Hyrule uit te pluizen.

Een lang episch avontuur. Is die dan niet te lang waardoor het eentonig wordt?

Bij lange na niet. Gedurende de game doe je wel steeds dezelfde dingen. Denk hierbij aan, telkens monster verslaan, items zoeken, tempels verkennen. Maar door de afwisseling, de side quests en het feit dat je elke keer beloond word met nieuwe vaardigheden of tools merk je hier weinig van. In de game is het namelijk de bedoeling (zoals je daarnet al kon lezen) dat je meerdere tempels afgaat die verspreid staan over Hyrule. Een van de twee doelen om door deze kerkers heen te spelen is om in het bezit te komen van speciale voorwerpen die je weer verder helpen in de game. Denk hierbij aan het openen van bepaalde deuren of voorwerpen die het mogelijk maken om voorheen ondoordringbare gebieden te bezoeken. Zonder deze voorwerpen kom je dus niet verder. Het andere doel is het vrijspelen van de zogenaamde Sage Medaillons. Dit zijn symbolen van macht die Link ontvangt nadat een Sage ontwaakt door het verslaan van een Temple Boss. Dit alles gaat niet bepaald gauw vervelen. Wat vooral komt doordat de omgevingen in iedere tempel sterk van elkaar verschillen. Het ene moment ben je omringd door vuur waarna je het andere moment omringd bent met water. Op je pad naar de eindbaas van een tempel zul je vele puzzels tegen komen, waaronder ook veel puzzels die gebruik maken van de omgeving. De ene puzzel is wat makkelijker dan de andere, maar sommigen zijn zo lastig dat je het liefst de haren uit je hoofd trekt. Door het gehele spel maak je gebruik van een Ocarina. Dit is een fluit die je aan het begin van het spel van princes Zelda krijgt. In eerste instantie lijkt het een normale fluit, maar schijn bedriegt. De Ocarina is namelijk een magische fluit. Door middel van deze fluit kun je bijvoorbeeld bepaalde deuren openen, de zon op en onder laten gaan en een paard oproepen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat de fluit kan. De gehele game draait eigenlijk om dit voorwerp.

De hele rit is een spektakel. Zit daar ook een goed verhaal bij?

Ja. Ikzelf ben erg tevreden over het verhaal. Het verhaal gaat als volgt: jij bent Link, een klein jongetje van 10 jaar oud. Je leeft een rustig leventje tussen het vredelievende Kokiri volk in het bos. Zoals ik in de intro al verklapte lijk jij deel uit te maken van dit volk maar in de werkelijkheid ben je anders. Elke Kokiri heeft namelijk een bescherm fee bij zich, behalve jij. Tot er op een dag een fee zich bij jou voegt. Ze is bij je gekomen met een boodschap van de Great Deku Tree, de beschermer van het Kokiri volk en het bos waarin zij wonen. Navi vertelt Link dat de Deku Tree hem dringend moet spreken. Op het moment dat je bij de Deku Tree aankomt vraagt hij je of jij de vloek die over hem uitgesproken is kunt verbreken. Als je deze taak volbracht hebt blijkt het alsnog te laat te zijn. De Deku Tree is stervende, maar voordat hij doodgaat krijg je nog eerst een stuk van het verhaal te horen. De Deku Tree verteld je dat Ganondorf, ’’de koning van het Gerudo volk’’, een vloek over hem had uitgesproken. Dit omdat de Deku Tree weigerde de Kokiri's Emerald aftestaan. Dit was een van de drie Spiritual Stones in Hyrule. Deze stenen dienden als sleutels en gaven toegang tot de Sacred Realm waar de Triforce werd bewaard. De Triforce is een object met de essentie van de drie godinnen die de wereld vorm en leven gegeven hebben. De Triforce vervult de wensen van degene die deze aanraakt. Dit is uiteraard precies wat Ganondorf wil en het is aan jou om dit te voorkomen.

Hoe zit het met de personages?

De personages die Link ontmoet zijn stuk voor stuk uniek. Zo zijn er personages die je ook tegenkomt in oudere Zelda games, zoals ’’Zora’s’’ bijvoorbeeld. Wel hebben deze wezens een metamorfose ondergaan. In tegenstelling tot de vorige delen waar ze er totaal anders uitzagen en je vijand waren, zijn ze in dit deel behulpzaam en vriendelijk. Ook maken we voor het eerst kennis met de ’’Gorons’’. De Gorons zijn steenetende beesten die net als de Zora’s erg vriendelijk zijn. Deze beesten kunnen zichzelf rond maken en met hoge snelheden rollen en alles wat in hun wegkomt vernielen. Wil je ze stoppen? Dan hoef je alleen maar een bom naar ze te gooien. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de personages die je tegen zult komen in de game.

The legend of Zelda Ocarina of Time is in mijn ogen het pareltje van de serie. De overstap van 2D naar 3D is naar mijn mening perfect gelukt. Eigenlijk is de hele game perfect gelukt. Het spel biedt afwisseling, goede gameplay, geweldige sfeer, een sterk en lang verhaal, prachtige soundtracks en dit alles ziet er ook nog een ongelofelijk goed uit. Zelfs nu, 13 jaar na dato, ziet het er nog gelikt uit. Dit spel is dan ook de reden waarom ik mijn Nintendo 64 nooit verkocht heb. Want deze game zal ik voor altijd willen blijven spelen.

Conclusie en beoordeling

Mijn mening is denk ik wel duidelijk. The Legend of Zelda Ocarina of Time is voor mij ongetwijfeld niet alleen het beste deel uit de reeks maar ook het beste spel ooit gemaakt. Ondanks Link vrijwel niks zegt op een paar kreten na, is deze game het perfecte voorbeeld van hoe een game moet zijn. Het liefst had ik dit spel dan ook een 10 gegeven, maar een 10 staat voor perfectie en perfectie bestaat helaas niet.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige soundtracks
 • Geweldige sfeer
 • Veel afwisseling
 • Goede gameplay
 • Lust voor het oog
 • Link zegt niks (houdt het mysterieus)
 • Minpunten
 • Je hebt niet alle items tot je beschikking als jonge Link en als volwassene Link visa versa
 • Link zegt niks (je krijgt er niet echt een band mee)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me saai

 • Yeah (h).

  ff checken dan !

  btw: de url is niet goed geplaatst !

 • Interessant, de game werd wel neergezet als een redelijk saaie en simpele titel.

  Nu Kan de gewone gamer er eens mee aan de slag.

 • Jammer dat ie niet voor de PC is :(.

 • okee, leuk!!

 • Hmmm even wachten, jongens!

 • Niet van gehoord

 • nix voor mij…

 • Ik dacht eerst dat er KUT stond :P

 • Niks voor mij :(

 • KUT :)

 • Juustem

 • de 360 is voor kansloze game nerds die een relatie willen met bill gates en achievements zijn gay, de hele xbox 360 is kut.

 • Boring en dikkerd sodemieter toch een eind op met je fanboy reacties.

 • WOOHOO Eindelijk!

 • dikkerd sodemieter toch een eind op met je fanboy reacties. Reageer er dan niet op! jezus..

 • KUH??? niks KUh het is gewoon KUT

 • @ dikkerd: flikker toch op man,als je niks beters te zeggen hebt!!  demo is niks voor mij, maar wel leuk dat we terug demos aan de lopende band krijgen. nu die paar probleempjes nog en tis weer f#cking great op live!!!

 • Iemand uit mn lijst heeft dat spel al een maand, en speelt het nooit meer.

 • leuk voor de 360 eigenaars

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren