1. The Legend of Zelda: Oracle of Seasons (GBC)

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons (GBC)

Noot vooraf: Wie kent de slogan van de Oracle games nog? ,,An adventure too big for one game pack.” Vrij vertaald betekent dat ,,een avontuur te groots voor één recensie.” Beide spellen zijn uniek en verdienen een eigen recensie, maar tegelijkertijd zijn Oracle of Ages en Oracle of Seasons dermate in elkaar verweven, dat van afzonderlijke recensies geen sprake kan zijn. Deze recensie bestaat dan ook uit een deel waarin voor als eerste game Oracle of Seasons wordt gespeeld en een deel waarin het spel een vervolg is op de eerder gespeelde Oracle of Ages.

Wat zouden de boeren er jaloers op zijn. In een droge periode waarin wij Nederlanders ons laatst bevonden eventjes het seizoen omzetten naar de natte herfst. Zo zou de wereldvoedselproblematiek toch een flink eind richting een oplossing gestuwd worden. Ook al zouden mensen dat kunnen, hoeveel zou het helpen? Wie herinnert zich niet de wekenlange moessons die uitgerekend tijdens de zomervakantie ons kikkerlandje bezoeken? Of denk eens aan de torenhoge temperaturen in oktober en de vrieskou in april. Wellicht is het beter om de natuur te laten wat zij is en alleen met de seizoenen te spelen in The Legend of Zelda: Oracle of Seasons.

Het verhaal begint met de ontwaking van Link in een vreemd land. In de verte hoort hij gezang. Zijn oren volgend komt hij bij een groep rondreizende muzikanten. Din danst vrolijk mee op de muziek en lonkt de verlegen knul naderbij. Link probeert na enig aandringen mee te dansen, het sjansen wordt cru onderbroken door bliksemschichten. Een stem galmt door over de vlakte en introduceert zichzelf als Onox, generaal van de duisternis. Hij laat zijn gezicht niet zien, wat een teken van verlegenheid kan zijn. Toch schattig, een verlegen slechte heerser. Hoe lief hij ook lijkt, hij gooit alles en iedereen aan de kant om uiteindelijk Din te ontvoeren. Din is echter geen gewone haremdanseres, maar ze is verdorie het Oracle of Seasons! De verdwijning van Din laat de Temple of Seasons uit Holodrum wegzinken, waardoor alle seizoenen van slag raken. Vervloekt broeikaseffect.

Impa, het kindermeisje van prinses Zelda, stuurt Link weg om zijn zwaard te gaan halen. Zodra hij dat heeft, kan hij de immer alerte Maku Tree bezoeken en hem uit zijn slaap wekken. De mannelijke Maku Tree is de bewaker van Din en Holodrum die normaliter staat als een boom. Met coördinerende aanwijzingen zal de uit het hout gesneden adviseur Link door het avontuur heen loodsen. Uit onverwachte hoek komt echter hulp; de straatmuzikant Sokra weet bijzonder veel van aspecten aangaande de verloren Temple of Seasons.

De beroemde, begeerde en aanbeden Zelda-formule komt ook in Oracle of Seasons weer terug. In de hoofdkaart, de zogenaamde overworld, zit een aantal dungeons verstopt. Dungeons, ook wel kerkers, kastelen en levels genaamd, zijn doolhoven, waarin iedere keer een uniek wapen of gereedschap verstopt zit. Dit object kan Link helpen nieuwe gebieden op de kaart of in het kasteel te ontdekken. Circa halverwege het level zit een miniboss. Kiest het bont en blauw de aftocht, dan opent zich een warp om te pendelen tussen de minibossruimte en de ingang van de dungeon. Zoals wel vaker in computerspellen voorkomt, eindigt een level met een eindbaas. Vaak zal deze het gebruik van het in het kasteel verkregen voorwerp vereisen. Is ook zijn bestaan ter schande gemaakt, dan zal Link een Heart Container krijgen, wat hem een extra hartje aan levensenergie verschaft, en mag hij een Essence of Nature oppikken.

De overworld bestaat uit verscheidene gebieden, die elk hun eigen standaardseizoen hebben; het jaargetijde dat heerst als het gebied wordt binnengegaan. Als er reeds lichte vorderingen in het avontuur zijn gemaakt, zal een vreemd wezen Link ongewild naar een andere wereld leiden. Subrosia, zoals die wereld heet, is een lavawereld die binnengetreden kan worden door een aantal portalen dat over Holodrum verspreid is. Hier zal Link naast de nieuwe geldeenheid Ore Chunks, ertssnippers dus, ook de Temple of Seasons aantreffen. Daarin vindt hij een ongeladen Rod of Seasons.

De Rod of Seasons laat Link het seizoen beïnvloeden als hij de scepter zwaait staand op een boomstronk. Daarvoor moet de staf echter de seizoenen al bemachtigd hebben. Door een jaargetijdengeest te bezoeken in een van de lastig bereikbare torens kan de kracht van een seizoen door de stok meester gemaakt worden. Gaandeweg het spel zal Link bij steeds meer Season Spirits kunnen komen.

Door van jaargetijde te wisselen, blijkt de hele omgeving te veranderen. In de winter zijn meertjes dichtgevroren en ligt er manshoge sneeuw, terwijl in de zomer de meertjes verdampt zijn en de klimopplanten groeien. In de lente komen knoppen tot bloei en verschijnen overal vrolijke bloemen, wat in contrast staat met de herfst, waarin bladeren talrijk de grond en gaten bedekken en paddenstoelen rijpen. De seizoensinvloeden zijn niet random, maar wel onvoorspelbaar. Het is een verrassing wat de natuur in petto heeft als het gebied voor het eerst onderworpen wordt aan Link op een afgezaagde boom. Deze beperking van de boomstronk zal nimmer opgeheven worden. Daardoor blijft het zoeken naar een begaanbaar pad in de seizoenen een leuke puzzel.

De dungeons zijn in Oracle of Seasons vergeven van de sloten. Deze kunnen vaak geopend worden met een eenvoudige sleutel. Soms moet een gewicht een drukknop geactiveerd houden. Dit kan door er een aardewerken vaas op te schuiven of een metalen bal op te plaatsen. De grote metaalklompen blijven liggen waar ze zijn als Link de kamer verlaat, wat een scala aan puzzels mogelijk maakt. Het is niet eenmalig dat een magnetische bol aanvankelijk door een eerste ingang door de kamer verplaatst moet worden voordat de uitgang van de ruimte ontgrendeld kan worden.

De actie is niet buitenproportioneel aanwezig, maar desalniettemin zijn er situaties waarin Link letterlijk moet rennen voor zijn leven. Het meest epische onderdeel is toch de allerlaatste eindbaas, Onox. Om spoilerredenen wil ik niet te veel erover zeggen, behalve dat een tweedimensionale platformer en Link heel goed samengaan. Door het frontale perspectief is een heel andere aanpak nodig dan bij de gelijkvloerse bosses. Dit biedt een onverwachte afwisseling op de regelmaat die door de game heen is gecreëerd.

Naast de breinbrekers en het mêlee kan ook de verzamelaar in Link zijn geluk niet op. Een collectie van vier Pieces of Heart geeft Link namelijk een extra hartje waarmee hij ten strijde kan trekken. Met de mogelijkheid om het weer naar zijn hand te zetten, loont het Link om zijn boerentalenten te ontkiemen. Een Gasha seed groeit in zachte aarde uit tot een volledige boom, gevoed door de levensenergieën van afgeslachte monsters. Van de boom van één noot te oogsten. Deze kan slecht gevuld zijn met een aantal hartjes, of rijkelijk gevuld zijn met ringen of hartdelen. Er zijn 64 van die ringen te verzamelen; sommige staan symbool voor het bereiken van mijlpalen in het spel en andere vervormen de kracht of zelfs de verschijning van Link.

Bovenop het completeren van de collecties is er een ruilqueeste, zoals die wel vaker te vinden is in Zelda-games. In deze zoektocht probeert Link zonder eigenbelang personen gelukkig te maken door hen het voorwerp te geven wat ze het meest begeren. Grote sprongen in monetaire waarde van de spullen zijn niet uit te sluiten; noch stijgend, noch dalend. Het zakeninstinct van de held uit Hyrule laat zich hier soms van een zwakke kant zien.

Link krijgt gelukkig steun van verscheidene vrienden door het avontuur heen. De heftige financiële debacles worden deels gecompenseerd door de ontmoetingen met Maple, het jonge heksje. Komen zij en Link pardoes met elkaar in botsing, dan ligt een voorraad van beide wegpiraten voor het oprapen. De munitie is van hem en haar. De goede dingen blijken altijd uit de tas van de heks te komen, waardoor er ringen, zaden en stukjes hart te halen zijn. Link mag dit niet zomaar oprapen; wie het pakt die heeft het. Om echt goede zaken te doen, is het zaak om snel de zaken op orde te hebben.

Naast de tovermadam krijgt Link hulp uit de meer dierlijke hoek. Zo maken Ricky, het boksende buideldier, Dimitri, de S.S. Amfibie, en Mush, de gevleugelde teddybeer, hun opwachting. Link krijgt van een dezer beesten een fluit waarmee zijn reisgenoot kan oproepen. De pechvogel krijgt zijn soortgenoot – Mush. Deze verplaatst zich over een reeks gaten door de A-knop te bashen en valt aan door dezelfde A-knop ingedrukt te houden. Ricky springt uit zichzelf over gaten en op een richel en deelt rake klappen uit met een enkele druk op de knop. Dimitri zwemt onverstoorbaar, zelfs als het tegen een waterval op moet. Vijanden zijn een tussendoortje. Mush is dus een buitenbeentje ten opzichte van de comfort class waarmee de andere twee dieren Link vervoeren.

Mocht Link spierballen te weinig hebben om te vechten, dan kan hij altijd nog gaan boksen. In een minigame waarin Rupees op het spel staan moet hij een ring-out veroorzaken bij de andere bokser door zijn vuisten te gebruiken. Indien de elegantere vechtstijlen Link beter passen, kan hij tot in den treure de Subrosian Dance doen. De dansmeester geeft de drie bewegingen aan en Link moet die nadoen. Gelukkig wordt het met het ritme niet zo nauw genomen, waardoor zelfs ik, een amuzikaal persoon, redelijk goed ben hierin. De voorzichtige vechter doet echter goed aan een treasure hunt, waarbij twee opgewonden pubers hun buit gaan begraven zonder gezien te worden. Dit resulteert in het verstoppen voor beide nieuwsgierige aagjes, die hun tocht staken als ze iemand op stalken betrappen.

Noot: Wellicht is het leuker om eerst de recensie van Oracle of Ages te lezen alvorens verder te gaan met het onderste stuk.

Link is geen volslagen onbekende meer nadat hij Labrynna heeft bevrijd van Veran. Zij blijkt echter niet de grote slechterik te zijn, maar slechts een marionet van Twinrova. Twinrova wil Ganon uit de dood doen herrijzen. Daarvoor hebben ze drie vuren nodig die branden op de emoties Destruction, Despair en Sorrow ofwel Vernieling, Wanhoop en Verdriet. Ze zijn niet te beroerd om voor dat doel nog een pion in te zetten. Ditmaal wacht Link de generaal der Duisternis, Onox.

Om hoop te geven aan de mensen in Holodrum reist prinses Zelda in eigen persoon af naar het land. De naïeve tuttebel rekent echter niet op straatrovers en andere gemene mensen, wat haar in de problemen kan brengen. Dit bezorgt de overwerkte Link nog een extra reddingsactie. Gelukkig kan hij altijd terugvallen op zijn mattie; zijn beestachtig goede vriend keert terug om Link wederom te voorzien van een fluit.

In de gekoppelde game bezoeken verscheidene andere bekende personen uit Oracle of Ages het toeristische oord Holodrum. Veelal hangen de vakantiegangers maar wat rond en bieden ze vooral een leuk herkenningspunt. Enkelen zullen Link echter verzoeken, bij gebrek aan een mobiele telefoon, een geheime code aan het thuisfront door te spelen. Door simpelweg van spelcassette te wisselen, kan dit wonder geschieden. De ijverige held die zichzelf uit de Game Boy trok, kan rekenen op een beloning in de vorm van een ring, een verbeterd voorwerp of zelfs een geheel nieuw wapen. Door de terugbrengcode door te sluizen aan de secretaresse van de Maku Tree in Holodrum, kan Link zijn speeltjes in beide spellen benutten.

Ergens in de overworld is er een speciale grot verschenen. De Heroes’ Cave biedt uitdagende puzzels aan, waarbij er meer verschillende voorwerpen nodig zullen zijn naarmate Link dieper in de grot komt. De flitsende reflexen en de meedogenloze strijdlust van de speler wordt niet op de proef gesteld. Ondanks dat is er wel een beloning voor degenen die de grot kunnen doorlopen.

De speler zal merken dat Holodrum minder puzzels in de overworld heeft dan Labrynna. De boomstambeperking maakt echter dat de aanwezige puzzels overzichtelijker zijn, maar ook uitdagender. In de dungeons zit echter meer zoekwerk verstopt. Door de overvloedige regen aan sleutels, maar vooral aan sloten, vereist het doorlopen van een dungeon meer gepuzzel dan gemiddeld in Oracle of Ages.

De lastig te bereiken gebieden zijn makkelijker bereikbaar. Er is slechts één (of anderhalve) wereldkaart en door de seizoenen te veranderen moet alle exotische Gasha grond te betreden zijn. Dit is een berg minder werk dat verzet moet worden om een nootje te plukken dan het meermaals wisselen van jaartal is.

Veel vertier is er niet te vinden in Holodrum. De paar minigames die er zijn, zijn mijns inziens niet de moeite waard om veel aandacht aan te besteden. Gelukkig maakt de Subrosian Dance veel goed, door niet het ritme te benadrukken, maar enkel het herhalen van danspassen in ongeveer hetzelfde tempo. Een verademing ten opzichte van die dictatoriale Gorons.

Conclusie en beoordeling

Op Oracle of Seasons is weinig aan te merken. Het niveau mag iets hoger, maar het ligt zeker niet te laag. Het enige punt waarop ik kan hekelen is brombeer Mush. Het idee achter de drie reisdieren is leuk, maar de hoeveelheid werk die bij de gevleugelde grizzly komt kijken en zijn onhandige besturing maken dat het flink balen is als hij de trouwe partner blijkt te worden van Link. De seizoensperikelen blijven een interessante puzzel, mede doordat de beperking van de staf permanent is. De botsgrage heks Maple en de te completeren collectie ringen zijn een mooie toevoeging aan het spel. Het gekoppelde spel brengt oude bekenden uit Oracle of Ages terug en voegt enkele unieke events toe aan het verhaal. Hierdoor is het vervolg op Oracle of Ages een voldoende ander spel dan het originele Oracle of Seasons.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • dé Zelda-formule
 • Gasha seeds en ringen
 • Maple de rondvliegende heks
 • seizoensveranderingen en de
 • bijkomende puzzels
 • episch gevecht met Onox
 • gekoppelde game
 • Minpunten
 • onevenredig veel werk met Mush

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niks bijzonders dus..  *Wacht op de Devil may Cry 4 demo!!*

 • Turok even downen :)

 • Toch veel beter dan de update van vorige week.

 • Turok en Fifa even downen

 • Turok here i come

 • Zo als iedereen even Turok en Fifa downen :) De themes zijn ook wel grappig die in de USA store te vinden zijn.

 • Kheb die fifa street gedownt…snap er geen zak van. Fijn ook dat ze ff een kleine tutorial erin doen…

 • Fifa Street is echt grote ongeloofwaardige crap geworden! Deel 1 en 2 vond ik zoveel beter, hoewel ik dat natuurlijk niet mag zeggen want het is de demo nog maar..

 • Leuke demo's !

  Mooie update deze week.

  Mocht ook wel na de magere update's van de laatste weken.

 • ik snap echt geen reet meer van dat PSN  ik heb gisteren Tony hawk proving ground,tiger woods golf,fifa street gedownload,turok heb ik nergens zien staan(ik heb 6 acounts,Nederlands,Great Brittain,Hong Kong, Japan,Australie en USA) .NBA 08 had ik al 2 weken geleden….  snappen jullie het nog ??????


 • turok miss maar meer ook egt niet

  @Ps3&XBox360: kijken wij naar dezelfde updates:P haha nee joh gein maar ik zit gewoon meer te w8en op demo's van haze of DMC

 • NBA 08 is er toch al? ik heb hem tenminste al

 • NBA 08 ff gaan testen.

 • nba 08 fifa cod 4 thema ik ga hem weer kopen cod 4 :) in de vakantie.

 • Weer mooie games.

 • ik kan nergens het cod 4 thema op de nl of us store vinden iemand wel?? en zoja waar??

 • Turok best wel vet, alleen oh mijn god wat een slechte graphics! (kijk naar liggende botten, liggende dode dino's) alles wat zegmaar niet interactief is ziet er zeer slecht uit.. de 'levende lopende' dino's zien er wel vet uit :)

 • vet cod4!!!

 • Nice! :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren