1. FIFA 11 (PS3)

FIFA 11 (PS3)

We zijn bij het einde van het voetbalseizoen aangekomen in de meeste delen van de voetbalwereld. Het jaar van het oppermachtige en ongenaakbare Barcelona, het jaar dat Ajax wonder boven wonder landskampioen werd en dat we getrakteerd werden op een heel jaar niet altijd even mooi, maar amusant voetbal. Wat nu te doen, het voetbalseizoen is afgelopen, Eredivisie Live zendt wat herhalingen uit van wedstrijden, maar die heb je als fan van het eerste uur allang gezien. Perfecte tijd dus, om jezelf in de wereld van het profvoetbal te begeven, tijd voor FIFA 11!

Zoals verwacht borduurt FIFA 11 verder op de gebruikelijke FIFA formule met de meerdere speltypen. Toch heeft er ook weer vernieuwing plaatsgevonden in die speltypen, niet elke verandering is even groot, maar moet gezegd worden, de verandering en verbetering is er, ook al zijn er ook dingen er op achteruit gegaan. Grafisch is het spel ongeveer gelijk aan zijn voorganger, niet geweldig, niet lelijk, maar wel degelijk. Sommige animaties kunnen zeker beter en na een tijdje spelen ken je ze wel allemaal.

Na een reeks van intro filmpjes en licentie beelden kom je aan in het FIFA menu. Een op het oog, goed, simpel werkend menu. Grotendeels is het dat ook, maar er zijn ook dingen, waar je je na een tijdje behoorlijk aan kan ergeren. Het menu wat zo nu en dan een beetje traag reageert waardoor je in een heel ander deel van het menu terecht komt dan gepland is daar één van. Zo kan het zijn dat je even snel de Nederlandse Klassieker - Ajax tegen Feyenoord, of andersom – wilt spelen met een vriend/vriendin en dan kom je ineens in de settings terecht. Het lijkt geen groot probleem, maar na mate de tijd vordert is het zeer irritant. Een groot pluspunt vind ik altijd de muziek die ze in FIFA gooien, meestal een mix van alle genres –tenminste, grotendeels - dus voor ieder wat wils. Zoals dit jaar kan je tijdens het browsen door de menu’s genieten van bijvoorbeeld Linkin Park, The Scissor Sisters en The Black Keys.

De eerste optie die in het oog springt is ‘De Aftrap‘. Het komt er gewoon op neer dat je een team kiest en dan tegen een ander team speelt, dit kan zijn tegen het spel zelf, of tegen en met vrienden.Samen met anderen in een team spelen kan een extra dimensie toevoegen aan het spel, zo kan je makkelijk mooie combinaties á la het huidige Barcelona opzetten en gaat het vrijlopen makkelijker, dit kan ook nog gedaan worden in ‘Prof Club’, maar daar over later meer.

Zoals gebruikelijk – de laatste jaren – is er een carrière modus in FIFA. In de ‘Be a Pro mode’ kan je met je eigen ‘Virtuele Pro’ carrière gaan maken door bij een willekeurige club te beginnen en je zelf naar de top werken. Dat kan door als verdediger niet te passeren te zijn, door als middenvelder de ene geweldige pass & assist af te leveren of als aanvaller de ene hattrick na de andere te scoren. Des te beter je speelt des te meer en betere clubs je aan het eind van het seizoen voor het kiezen hebt, klinkt logisch en is het ook. Dit type vind ik behoorlijk goed uitgewerkt en daar heb ik dan geen problemen mee, met de twee andere modi wel.

De Manager mode is er hier één van, ik als FIFA 10 speler was gewend geraakt aan het hele systeem van die versie, maar FIFA 11 is een nieuwe game, dus aanpassingen. Op het eerste gezicht lijkt het prima, maar daarna vond ik het bergafwaarts gaan. Ze hebben bij EA het wat realistischer willen maken, wat veel resulteert in frustratie, tenminste voor mij. Het transfergedeelte is op de schop genomen, wat het realistischer zou maken, voor een groot deel doet het dat, maar er zijn ook punten waarop het faalt. Zo kan je bij een club als Twente, het seizoen dat je begint, kersverse landskampioen, met een aardige begroting een paar leuke spelers aantrekken, tenminste dat zou je denken. In werkelijkheid komt het er op neer dat meer dan 80 % van de spelers die je probeert te kopen onhaalbaar is, omdat, de competitie niet prestigieus genoeg zou zijn. Dat gegeven an sich is te begrijpen, met onze ‘Mickey Mouse League’, was het feit niet dat het ook bij middelmatige spelers gebeurd, een om in FIFA termen te spreken ‘niveau 75 verdediger’ van een tegen degradatie vechtend clubje uit de Serie A, voelt zich te goed om bij een titelkandidaat van Nederland te spelen, aardige onrealistisch naar mijn mening. Nog een minpunt vind ik de spelersontwikkeling. Zoals in elk FIFA spel zitten er een paar grote talenten in, die je als je slim koopt, allemaal binnen kan halen om binnen een paar jaar een heel sterrenensemble te hebben. Jammer genoeg werkt ’t niet zo makkelijk als het klinkt. De spelersgroei/ontwikkeling is dramatisch te noemen, sommige talenten zijn naar een paar jaar in de basis bij een club zoals Barcelona, amper 1 niveau op hun positie gegroeid, waardoor je er nog steeds niets aan hebt en het in jouw gedachten ‘slimme aankoopbeleid’ uiteindelijk niet werkt.

Net zoals in eerdere FIFA spellen kan je een ‘Virtuele Pro’ maken in de eerder genoemde modus. Deze virtuele pro kan je maken zoals je wilt, een boomlange speler zoals een Gerard Pique of een klein, behendig spelertje zoals een Driesje Mertens. Met deze virtuele pro kan je in meerdere modi spelen, je kan er gebruik van maken in de ‘Be a pro’ modus, het management/speler speltype en bij de eerder genoemde ‘Prof Club’.Des te meer je speelt des te beter je virtuele pro wordt, tenminste, als je de zogenaamde ‘verdiensten’ haalt, deze kan je halen door bijvoorbeeld een duikkopbal te maken en daaruit te scoren, 5 assists in een wedstrijd maken of de nul houden als keeper. Dit systeem is redelijk goed uitgewerkt en werkt ook naar behoren, uiteindelijk merk je dat je speler aanzienlijk beter wordt en in plaats van een slap balletje, nu ineens een pegel zoals Alex – ex PSV – uit zijn been schudt.De Prof Club waar je mee kan spelen doe je online met andere mensen, hiervoor zijn minimaal twee spelers per prof club voor nodig. Eenmaal klaar voor de wedstrijd kom je samen met je ploeggenoot in een wedstrijd terecht. Het spel op zich is leuk en werkt goed, was het niet voor het feit dat de instabiele servers van EA nog wel is roet in het eten willen gooien, zo kan het zijn dat je ineens enorme ‘lag’ krijgt en er ineens verwijderd wordt uit de wedstrijd en je club een verliespartij krijgt aangerekend.

Naast de ‘Pro Club‘ online modus zijn er meerdere online modi om te spelen, gewoon 1 tegen 1, wat tegen een willekeurig iemand van over de hele wereld kan zijn of tegen een vriend of vriendin die ook FIFA heeft en zijn of haar kwaliteiten wel is wil gaan meten aan die van jou. Dit werkt in principe allemaal zoals het zou moeten, ondanks het feit dat de eerder genoemde zwakke, of misschien zelfs slechte EA servers het spelplezier wéér kunnen verpesten. Je kan ook in een vriendencompetitie spelen, daarin draait het dat je met een groepje spelers een klein mini toernooitje hebt waarin het er om gaat om de meeste punten bij elkaar te sprokkelen, dit is een leuke functie wat z’n werk goed doet maar over het algemeen weinig gebruikt wordt.

Conclusie en beoordeling

Al met al is FIFA 11 weer een mooi stukje voetbal voor op de (spel)computer. Het doet zijn werk zoals het zou moeten, goed, op bepaalde kleine minpuntjes na, die uiteindelijk zeer frustrerend kunnen zijn. De grote verscheidenheid in dingen zoals de soundtracks maken het ook een iets prettigere beleving om door de iet wat onbenullige menu’s heen te komen. Ook het heel erge repetitieve – Nederlandse – commentaar is een struikelblok, sorry Evert en Youri. De goede dingen in het spel maken deze minpunten wel meer dan goed, maar ze moeten in een volgende versie wel verbeterd worden. Desondanks heeft FIFA 11 hiermee , de Klassieker onder de voetbalgames weer gewonnen van PES.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • De soundtracks.
 • Virtuele Pro modus.
 • Prof Club.
 • Vele spelmodi.
 • Co-op' spelen.
 • Grafisch kan het er mee door.
 • Minpunten
 • De trage en irritatie opwekkende menu's.
 • Spelersontwikkeling in Manager modus.
 • Wedstrijdcommentaar.
 • EA Servers zijn matig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hopelijk wat meer informatie over assassins creed ds

 • Hoop op release data!

 • Endwar !!!! En tegen die tijd mag Brothers in Arms wel uit zijn hoor, en misschien een Assassins Creed 2

 • Een vervolg?

 • ac 2 en misschien assasians creed 3 ? :P

 • ben benieuwd naar BiA HH

 • Opvolger AC :).

 • opvolger AC, BiA

 • Ben benieuwd, hopelijk een minder saai vervolg voor AC.

 • hoop de opvolger van AC

 • Nice!

 • Opvolger AC, Sam Fisher en haze!

 • Duurt nog wel eventjes, ik hoop dat er dan wat sappige informatie vrijkomt over AC :D

 • Ik hoop BIA :)

 • Ben benieuwd wat ze voor ons in petto hebben.

 • vet

 • ik hoop dat er weer een hoop goed nieuws komt voor ons

 • Mooi vorig jaar was echt vet, dankzij die video's ben ik lid van IG!

 • Een nieuwe Prince of Persia trilogie aub :-) !

 • Vet!!! Hopen op AC2, een aankondiging voor Splinter Cell op de ps3 (anders moet ik een 360 kopen en ik heb al zo weinig geld……) en nieuwe beelden van Haze.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren