1. Just Cause 2 (PS3)

Just Cause 2 (PS3)

In Just Cause 2 ben je Rico Rodriguez. Je wordt met een helikopter afgezet op het tropische eiland Panau, waar je Tom Sheldon moet lokaliseren en te vermoorden. Sheldon is er namelijk vandoor gegaan met miljoenen dollars van de overheid. Panau is een eiland dat geregeerd wordt door de dictator Baby Panay. Je doel is om chaos te veroorzaken in dorpjes, steden en militaire basissen en vliegvelden die verspreid zijn over het hele eiland, om zo Sheldon te vinden. Je kan chaos veroorzaken door dingen op te blazen, zoals gastanks, satellietschotels, uitzendtorens en nog veel meer.

Chaos veroorzaken is het belangrijkste en ook één van de leukste onderdelen van het spel. Het leuke eraan is dat je erg creatief kan zijn om alles op te blazen, het is dus zeker niet eentonig. Je kan bijvoorbeeld op een benzinepomp afrijden op topsnelheid en vervolgens op het laatste moment uit de auto springen met een parachute. Dan kan je vanuit de lucht met een tevreden blik je prachtige explosie bewonderen. Of je kan op allerlei licht ontvlambare doelwitten op een militaire basis explosieven plakken om die vervolgens allemaal tegelijk af te laten gaan terwijl je snel met een parachute vlucht. Ook kan je een militaire helikopter kapen dat jou aan het beschieten is om die vervolgens zelf doodleuk te gebruiken om militaire doelwitten aan te vallen. Zomaar een greep uit de grote variëteit van het spel.

Chaos veroorzaken is een onderdeel van het 100% voltooien van nederzettingen. Het ander onderdeel is het verzamelen van weapen parts, vehicle parts, armor parts en cash stashes. Met de eerste twee kan je wapens en voertuigen upgraden, met de derde krijgt je lichaam meer bescherming en de vierde is $2500 waard. Deze power-ups zijn een leuke toevoeging aan het spel, het is natuurlijk hartstikke handig om je wapens en voertuigen steeds verder te verbeteren. Met het geld kan je wapens en voertuigen kopen op de zwarte markt, waar je eveneens ook de upgrades kan uitvoeren. Handig aan de zwarte markt (een helikopter) is dat die je ook kosteloos kan vervoeren naar allerlei plekken op het eiland. Scheelt weer wat reistijd.

In dit spel kun je ook missies doen. Je hebt 'Agency missions' en 'Faction missions'. De Agency missons vormen de rode draad in het verhaal. Jammer is dat er maar 7 zijn. Ook speel je Agency mission 1 en 2 gelijk achter elkaar net zoals 6 en 7. Het verhaal is dus niet de sterkste kant van deze game. Je zou verwachten dat je gedurende de verhaalmissies een aardig deel van de map zou zou verkennen, dat is helaas niet zo. Als je het verhaal hebt uitgespeeld, zijn er nog heel veel dorpjes, steden, militaire basissen enz. te ontdekken. Ze zijn erg origineel en leuk bedacht, zo is er een missie waarin iemand 3 satellieten in het luchtruim wil plaatsen om zo weer meer propaganda uitzendingen te kunnen maken. Rico wil daar echter een stokje voor steken. Zo wordt er een gevecht uitgevochten terwijl Rico en zijn tegenstander beiden op een satelliet staan die de ruimte ingeschoten wordt. Compleet onrealistisch natuurlijk, maar wel geniaal bedacht.

Een ander onrealistisch onderdeel dat wel een geweldige toevoeging is, is de zogenaamde grapple-hook. Het is een draad met een haak eraan waarmee Rico allerlei dingen kan doen. Zo kan hij zich snel van de ene naar de andere plek begeven door zich naar plekken toe te trekken. Ook kan hij ermee twee objecten aan elkaar vastmaken. Een manier om hier leuk gebruik van te maken is door iemand een een gasfles vast te maken en die gasfles vervolgens onder vuur te nemen, waardoor je je tegenstander vrolijk een enkeltje naar de ruimte geeft. Andere leuke variaties zijn het vastmaken van iemand aan een auto, vliegtuig of boot. Een windmolen is ook geen probleem. De grapple-hook is verder ook handig als je in een gevecht een keer om een wapen verlegen zit of gewoon een keer iemand op een andere manier van het leven te beroven. Dat kan door iemand van een dak af te trekken, of e'm aan iets hoogs te hangen en vervolgens met de haak op e'm in te rammen. Dat is, wat is het leven toch logisch, de piñata attack. Of je gooit hem doodleuk door de lucht en schiet op hem, al vallend door de lucht.

Dat je de grapple-hook zo ongelooflijk veel mogelijkheden biedt is hartstikke leuk als je gaat free roamen (vrij rondlopen in een open wereld). Er valt zó ongelooflijk veel mee te doen dat het niet snel gaat vervelen.

Het free-roam gedeelte van deze is overduidelijk het gedeelte waar de makers de meest energie in hebben gestoken, minder dan in de missies, waar ik eerder in deze recensie al wat over verteld heb.

Één van de grootste pluspunten aan deze game zijn de graphics. Je kan er veel over zeggen, maar het is gewoon een práchtig eiland wat je echt een zomers gevoel geeft, al speel je het in het midden van de winter. Alle palmbomen, stranden, voertuigen, gebouwen, bossen, militaire basissen, wapens en explosies zijn tot in detail uitgewerkt. Echt een dik pluspunt is dat Rico zelf ook erg mooi is vormgegeven. Hij straalt heldhaftigheid en meedogenloosheid uit, wat precies past bij wat hij allemaal in de game moet doen. De bewoners van het eiland en de militairen zijn iets minder goed, maar ook wel redelijk goed gemaakt. Wel irriterend aan die militairen is dat, als ze je weer eens achtervolgen, ze altijd dezelfde zinnen zeggen. Er zijn maar een stuk of 15 zinnen ingesproken en die hoor je dus steeds opnieuw. Ook zit er achter het communicatiesysteem steeds dezelfde man met dat irritante accent. Best irriterend, maar niet vreselijk. Het mooie aan de voertuigen is dat ze niet alleen heel mooi zijn, maar dat er ook nog eens een grote verscheidenheid van is, zoals bijvoorbeeld bij de vliegtuigen.

In de game zijn ook 300 collectibles te verzamelen, die liggen op de boden van de zee, op daken, in bergen en in bossen. Het is leuk om ze te verzamelen, maar alleen terwijl je het eiland aan het verkennen bent. Enkel op zoek gaan naar deze collectibles verveelt al snel. Een motivatie om ze verzamelen is de trophie die je krijgt als je er 150 hebt verzameld. Jammer is dat je geen speciale beloning krijgt als je ze alle 300 hebt verzameld. Die laatset 150 verzamel je dus enkel voor het 100% voltooien van de game

De trophies van deze game zijn allemaal trouwens erg leuk om te behalen, een aantal zijn erg origineel. Zoals 30 seconden heel laag vliegen, 300 meter omhoog klimmen met je parachute door je grapple-hook te gebruiken of op het hoogste punt van het hele eiland te staan.

Over de parachute gesproken, dat is de zoveelste waardevolle toevoeging. Je kan jezelf ermee snel over het eiland vervoeren door de grapple-hook als een soort bungee-koord te gebruiken. Ook is het handig om het overzicht te bewaren, bijvoorbeeld als je op zoek gaat naar het laatste verwoestbare ding in een nederzetting als je die 100% wilt voltooien.

Een klein minpuntje in deze game is dat je niet online tegen anderen kan gamen. Dat is altijd wel een veelgebruikt onderdeel in games, en het is jammer dat het ontbreekt (hoewel dat in deze game nou ook weer geen ramp is).

Conclusie en beoordeling

Just Cause 2 is een origineel, vermakend en grappig spel dat zich afspeelt op een prachtig ontworpen eiland. Er valt ongelooflijk veel te beleven op het eiland waarbij de grapple hook een handig hulpmiddel is. De missies zijn iets minder, maar ook zo slecht nog niet. Jammer is dat de missies je niet langs erg veel plekken van het eiland voeren. Als je houdt van lekker rondkloten op een prachtig eiland met allerlei hulpmiddelen is dit jouw spel. Voor de missies alleen zou ik dit spel niet kopen, maar ze zijn wel redelijk goed.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Ongelooflijk veel vrijheid om te kloten
 • veel fun met grapple-hook
 • prachtige graphics
 • Minpunten
 • militairen zeggen steeds hetzelfde
 • geen bijzondere missies
 • Je kan niet online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Voor de nintendo fans goed nieuws!

 • Nou… wauw

 • ik heb het 1 keer gespeeld, en ik zoog^^ maar wie weet download ik em nog een xtje…

 • Vetjes!

 • @ Christan gamer  .. nou :P dan reageer je toch niet..

 • @redactie: Het is nog altijd GameCube, niet Gamecube! Een beetje consistentie wat dat betreft zou wel op aardig zijn.

  Als ik dit zo lees, zou 1080 wel een goeie aanwinst kunnen zijn voor de Wii-bezitters.

  Zelf ben ik nog aan het wachten op Mario Tennis 64 :)

 • Snowboard spellen zijn altijd leuk om te spelen..:P SSX is ook een leuke serie..:P

 • M'kay…

 • Tony en Hawk, geweldig xD.

 • nice man leuke spel

 • Weer geen Majora's Mask..

 • Nicceee, deze ga ik ff downloaden

 • Tony en Hawk…  Tja, je moet toch ergens je inspiratie vandaan halen :P

 • HAHA, ik dacht even dat de wii via de vc een snowboard game zou krijgen die 1080P ondersteund

 • Gaat de Virtual Console Friday nog een keer terug komen?

 • Vet zeg!

 • nu nog een 1080 voor de wii :D 1080 avalanche was namelijk echt te bruut.

 • mooi

 • Goeie en frustrerende herineringen :-)

 • @Sanity's Requiem: Dat zal waarschijnlijk ook wel gebeuren nadat Wii Fit uit is, aangezien het Wii Balance Board uitermate geschikt is voor dit soort spellen. Overigens vermoedt ik ook wel dat we nog skateboard spellen die daarop gebasseerd zijn kunnen verwachten. :)  Edit: Bedankt, redactie, voor het aanpassen! :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren