1. BioShock (PS3)

BioShock (PS3)

Hoe ziet jouw perfecte wereld er uit? Jouw utopia? Is dat een wereld waar je je Colgate niet naast je tandenborstel mikt? Is het een wereld waarin mensen niet zo zielig zijn om 10 keer op het stoplichtknopje te drukken om toch maar even zeker te zijn dat hij het doet? Of is het een wereld waar half Nederland niet helemaal op z’n kop staat omdat één of ander puberidool met een verwaaid kapsel in het land is?

Voor Andrew Ryan is de perfecte wereld een wereld waarin alleen maar talenten leven. In zijn wereld heeft iedereen recht op het resultaat van zijn of haar werk. Weg met die bloedzuigers van de belasting en al die zaken rond iemand die een fluwelen stem bezit. Maar zo’n wereld is onmogelijk. Althans, op Aarde. Nog beter gezegd: op het land. Dus waar bouw je die perfecte wereld dan? Juist, midden onder het Atlantische Oceaanoppervlak.

Hallo dames en heren, jongens en meisjes, welkom in Rapture.

Nou kan ik wel een beetje leuk gaan zitten doen in mijn inleiding maar BioShock is hier eigenlijk helemaal niet de game voor. Ik zeg het maar alvast: Speel deze game serieus en let op verhaal, anders haal je er weinig plezier uit. Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat de welgehete ‘GTA-kloters’ (die denk ik veel onder de gamers voor komen, ikzelf ook ja..) deze game niet kunnen spelen. Maar laat ik jullie niet bang maken, BioShock speel je vanzelf serieus, of je het nou wil of niet. Deze game trekt je helemaal mee in het verhaal, de personages en de omgeving. Wanneer je eenmaal aan BioShock bent begonnen, hou je niet snel op. Een prettige ervaring, wanneer je serieus aan het gamen bent, al zeg ik het zelf…..

Alhoewel ik zelf genoeg ervaring heb met Bioshock moet ik jullie ook op de één of andere manier ook zien te informeren. Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. BioShock is typisch zo’n game die je moet spelen om er echt een indruk van te krijgen. Maar je schrijft een recensie omdat je iets wil vertellen over de game en dat ben ik dan ook zeker van plan.

Wanneer onze hoofdpersoon Jack als enige overlevende van een vliegtuigramp midden in de Atlantische Oceaan belandt, heeft hij de logische gedachte om het dichtstbijzijnde vaste land te bereiken . In dit geval is dit dan een ietwat duistere vuurtoren maar je moet toch wat hè? Via een duikboot komt Jack in de nog onbekende onderwaterwereld Rapture. Wanneer hij kennismaakt met ADAM spuit hij gelijk een dosis in zijn aderen. ADAM is een vloeistof die wordt geproduceerd uit een zeeslak. Hiermee kunnen de bewoners van Rapture zich optimaliseren en over bovennatuurlijke krachten kunnen beschikken. Ze wilden nog sterker, slimmer en mooier worden. Helaas loopt dit uit de hand en door een overdosis aan ADAM muteren de bewoners van Rapture in de bloeddorstige Splicers. Door middel van EVE kan je ADAM gebruiken. Via een portofoon komt de speler in contact met vrijheidsstrijder Atlas. Hij zal de speler door Rapture heen loodsen en proberen hem zo snel mogelijk uit Rapture te bevrijden. Het verhaal wordt verteld via radio-opnamen die in het verleden gemaakt zijn. Het heeft misschien wel een beetje sfeer maar het is niet echt persoonlijk en overig soms slecht verstaanbaar. Andrew Ryan geeft al vanaf het begin aan dat hij de speler wil vermoorden omdat hij denkt dat hij als spion werkt. Handlangers en doorgedraaide Splicers zullen je dwarsbomen en zullen er alles doen om meer ADAM te bemachtigen.

Daar waar sommige games falen wanneer ze een goed sfeertje willen neerzetten, doet BioShock dat op een geweldige manier. Het jaren 60 stijltje wat in Rapture is toegepast geeft een heel ander gevoel wanneer je een moordende Splicer op je af ziet komen. Je krijgt het gevoel dat de omgeving leeft en dat je er ook zo snel mogelijk weg wilt. Er gebeurt altijd wel iets in Rapture. Er wordt een (te) vrolijk muziekje gedraaid, een Splicer zeikt over het één en ander of er valt een druppel van een lek dak wat een typerend geluid maakt. Horror is het niet te noemen maar wel een beetje ongemakkelijk. En wat het dan perfect aanvult zijn die fantastisch uitgewerkte personages. Zowel de algemene Splicers als de hoofdpersonages zitten allemaal perfect in hun rol. Elke psychopaat is anders en zal jou op een verschillende manier benaderen. De vijanden hebben een A.I. waar op geproost kan worden want ik heb nog nooit zulke intelligente tegenstanders meegemaakt. Ze zullen je proberen te besluipen en je op verschillende manier af te maken. Maar wanneer ze dan gewond zijn, zullen ze een heal-station opzoeken en op kracht proberen te komen. Hier alvast een tip: Hun intelligentie kan ook heel bruikbaar zijn. Meer zeg ik niet….

Dan heb je nog twee uitzonderingen van onze geliefde bewoners van Rapture. De Big Daddy’s en hun Little Sisters. Dit duo is eigenlijk de schrik van Rapture. Althans, de Big Daddy. Deze gespierde duikers bewapend met drilboren zijn moeilijk te verslaan en zijn een grotere uitdaging dan de Splicers. Wanneer je een Big Daddy verslagen hebt, rest je nog één keuze. Oogst je de Little Sister waardoor je een grotere dosis ADAM krijgt, of genees je haar waardoor ze aan jou kant staan en je misshien later wat teruggunnen? Deze ‘dilemma’s’ zullen het verhaal lichtelijk beïnvloeden maar zijn toch wel even de momentjes waarover je moet nadenken.

Wat in mijn ogen het sterkste punt van BioShock is, is de manier hoe je het speelt. Je hebt de mogelijkheid om het op één manier compleet uit te spelen. Maar wanneer je gaat brainstormen zul je er achter komen dat er zoveel mogelijkheden zijn om vijanden uit te schakelen. Door het combineren van Plasmids (ADAM, EVE), wapens, diverse soorten munitie, omgeving en zelfs je tegenstanders, kan je het allemaal effectief aanpakken. Het kan natuurlijk heel simpel zijn door een Splicer die in het water staat te elektrocuteren met een Electric Bolt Plasmid, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Meer voorbeelden ga ik niet geven, het zelf uit zoeken is het leukst.

Conclusie en beoordeling

BioShock is een fantastische ervaring die niet echt aan een bepaalde categorie toehoort. Over het algemeen is het een shooter maar er komt veel meer bij kijken. Om ook gelijk even een misverstand uit de wereld te helpen; Mijn recensie geldt voor de PS3 versie van BioShock. Hier was nog wat onenigheid over bij de IG recensie maar ik vind BioShock voor de PS3 ook fantastisch. Alles valt perfect in elkaar op een klein minpuntje na. Maar laat ik hier niet moeilijk over doen want BioShock is een verbluffende game die daarom ook een subliem cijfer verdient!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Akelig' goed sfeertje
 • Unieke en slimme vijanden
 • Big Daddy's zijn een prima uitdaging
 • Speel zoals je wil!
 • Minpunten
 • Audio Diaries niet altijd even goed verstaanbaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lekker, en grappig btw

  kheb ook de sims, dusja,

  naar spore kijk ik meer uit

 • Het zal wel, ik hoop dat het hem opnieuw lukt.

 • Grappig verhaaltje…

 • en toch moeten ze opschieten of moeten we nog tot 2009 gaan wachten

 • Sims 3 komt er waarschijnlijk alweer aan.

 • Dat was dom van Maxis in die tijd. Ze hadden gewoon niet genoeg vertrouwen in de game zelf en het concept. Maar je ziet waar de game nu staat hè.

 • Ik vertrouw dus volledig op die man..

 • Geweldig. Spore moet wel goedkomen :).

 • Sims heb ik ook nog gespeeld voor een maandje. Maar al die uitbreidingen enzo verneukt het een beetje, echt zwaar uitgemolken.

  Spore kijk ik echter wel naar uit.

 • whahaha wel eerlijk en 70 miljoen wow.

 • Tja, The Sims is nog altijd een enorm tof concept. Alleen hoop ik dat The Sims 3 toch iets realistischer wordt en gewoon ook al meteen alle gewilde content bevat, ipv dat ze door de loop van de jaren allerlei \"nieuwe\" content gaan brengen via uitbreidingen.

 • Spore stond bij de toppers van 2007 -_- maar hij mag toch wel eens uitkomen want ik kijk er wel naar uit.

  Maar ja.. bijna iedereen heeft thuis een sims liggen of had.

 • Tja, nu kan je het bekennen he Will :P

 • Ik vind de sims niet zo super leuk!

 • Tja, Blizzard dacht ook dat WoW maximaal 2 miljoen spelers zou hebben.

 • grappig, mar spore mag toch echt wel een een releasedate gaan krijgen ;)

 • Tsja, het is een rare wereld.

 • Spore lijkt me leuker, sims heb ik nooit superveel aangevonden

 • zou je menen?? '-.-

 • @Cheatcn  Geef mij maar liever spore dan een Sims 3!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren