1. Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers (XBLA)

Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers (XBLA)

Elke donderdag zit ik 's avonds om een tafel met een stel vrienden Magic the Gathering te spelen. Al bijna 14 jaar ben ik verslaaft aan die kartonnen crack die Wizards of the Coast uitbrengt. Ik koop geen kaarten meer de laatste jaren gezien ik letterlijk een verhuisdoos vol met die meuk heb en als gevolg daarvan alles bij elkaar kan ruilen wat ik voor een eventueel nieuw deck nodig zou hebben. Nu heb je soms van die momenten dat je zin hebt om een potje te spelen, maar het is geen donderdag, weekend of je heb geen mogelijkheid om iemand op te zoeken. Zou het niet ideaal zijn om een virtuele versie van Magic te hebben, zodat je lekker een potje kan spelen ook al is er niemand in de buurt? Je zou zeggen van wel.

Voor de gene die niet bekend is met Magic zal ik de basis uitleggen. In Magic is iedere speler een tovenaar met een pak van minimaal 60 kaarten (een deck) met al zijn spreuken. Iedereen begint met 20 leven en het doel is de vijandige tovenaar(s) te doden met beesten en/of spreuken die je kan oproepen met mana. Deze mana word gegenereerd door landkaarten waarvan je er een per beurt in mag leggen, waardoor je gestaagd steeds krachtigere spreuken kan spelen of meerdere per beurt. De effecten van spreuken en extra vaardigheden van beesten staan op de kaarten. Gezien er letterlijk duizenden kaarten zijn kan een speler allerhande combinaties spelen en verschillende tactieken in zijn deck bouwen. Dit is de kracht van het spel dat mij al die jaren in het spel gehouden heeft, immers verandering van spijs doet eten.

Terug naar Duels of the Plainswalkers. Het eerste wat opvalt als je de game opstart is dat de menu's er gelikt uitzien. De laadschermen gebruiken art van de kaarten, de menuschermen hebben een mooi kasteel op de achtergrond ondersteund door epische muziek en de spelers portretten zijn ook regelrecht uit de art collectie van Wizards. Voor de single player zijn er opties om allerlei verschillende vormen van magic te spelen en een tutorial die je de basis van het spel uitleggen. Natuurlijk is geen game compleet zonder campaign modus, die steevast boven aan het lijstje staat.

Mijn eerste ingeving was campaign modus, want dit moest de kern van de on-line ervaring zijn aldus onze vrienden bij Wizards. Ik klik op de campaign modus en tot mijn stomme verbazing heb ik geen keuze over welke kleur ik wil spelen of op zijn minst wat voor soort deck. Nee hoor, hier heb je een groen deck, vermaak je er maar mee. Dat is een stevige tegenvaller gezien de variatie die de meeste spelers gewend zijn, maar geen angst want er is een "edit deck" knop. Het probleem is dat alles nog unlocked moet worden voordat je het deck aan kan passen en nog erger is dat er maar 15 extra kaarten per deck zijn! Dus niet alleen word je opgescheept met een deck dat je niet of nauwelijks kan bewerken, maar die bewerking mogelijkheden moet je ook nog eens unlocken. Na vluchtig gekeken te hebben kom je tot de conclusie dat er ook maar 8 decks totaal zijn. Schaam je Wizards, schaam je diep. Jullie hebben letterlijk duizenden kaarten en jullie schepen ons af met 100 kaarten? Dat is nog niet eens een volle set.

Misschien kan het spel an sich de boel nog enigszins redden. Ik start mijn eerste battle op en ben positief verbaast hoe goed het er allemaal uit ziet. Een duidelijk speelveld, goed vormgegeven en uitermate kleurrijk. Ik trek mijn kaarten, speel een land en speel een spreuk. De kaart vliegt uit mijn hand, hangt boven het veld met een soort mana halo er om heen en blijft een volle 4 seconden boven het speelveld hangen. Waarom? Het is mijn niet duidelijk, maar het is wel eeuwig irritant als 3 spreuken in één beurt wil spelen. Als beesten spelers aanvallen of elkaar omdat ze geblockt worden, dan krijg je het zelfde geintje. Beide beesten komen in beeld, 4 seconden wachten, beest A doet schade, 4 seconden wachten, beest B doet schade en je raad het al... 4 seconden wachten! Het spel vloeit als stroop door een keukenzeef en met elke beurt bouwt je woede verderop.

Ik ben er mee gekapt. Mijn irritatie liep zo ver op dat ik voor het eerst in jaren bij weer game-rage had. Dat is het niet waard en deze game is zijn geld al helemaal niet waard. Wil je Magic spelen? Ga dan gewoon lekker naar je vrienden of je lokale, vriendelijk hobbywinkel waar vaak wel een tegenspeler te vinden is. Wizards heeft virtueel over zijn franchise heen gescheten en ons voor de schoonmaak kosten op laten draaien. Grafisch ziet het er gelikt uit maar het kan zich gewoon niet meten aan het origineel. Ik heb er uiteindelijk wel wat aan overgehouden; een veel te dure onderzetter met vette art erop.

Conclusie en beoordeling

Wizards moet zich diep schamen. Deze game had potentie en ze laten de steken op alle belangrijke fronten vallen. Te weinig content en de slome vloei in de game zelf maken de game kapot.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Ziet er goed uit
 • Minpunten
 • Te weinig deck keuze
 • Geen vrije deck editing tool
 • Loopt onnodig sloom

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hmm goed nieuws dus voor ze

 • alleen voor op pc ? =(

 • Het wordt echt tijd dat ze met een levelpack komen. Ik raak een beetje uitgekeken op de levels.

 • Pc'tje zal weer niet kunnen volgen als er nieuwe mods enzo gaan uitkome!

 • Ik eis een hardcore mode voor alle speltypes.

 • Joah!! we gaan een complete map in spiegelend materiaal texturen, DAN WORDEN WE HELEMAAL GEKA aaAaaAaAaaaAWHHAHWHAHHAHAHHA

  HAHAHHHAHHAAHA?!

  :|
 • Goed nieuws voor pc gebruikers.

 • vet :), kijke of er wat leuks uitrolt!  maar euh, wanneer komt die nieuwe patch eigenlijk uit?

 • Yeuy, nieuwe levels…hopelijk dan…

 • Hopelijk kan je de pc mods ook converten naar een PS3 formaat zodat de mods ook op de PS3 werken a la UTIII.

 • Duw die shit ff op XBL Marketplace ofso…

 • Crysis CryEngine 2 SandBox 2 FTW !!!

 • Laat ze eerst eens opschieten met het beschikbaar stellen van de update voor de Europese markt. Ik heb een importgame (uit Amerika, gewoon gekocht bij een gameshop) en ik kan nu niet online gamen met Europeanen, omdat de update die al wel beschikbaar is voor Amerika nog niet beschikbaar is voor Europa.

 • I want mappack for consoles!  Zo, dat verstaan ze tenminste.

  Maar ja, mods voor CoD lijkt me vet. ^_^

 • @Shenmue3:

  Bij iedere match kun je hardcore en/of oldschool aanzetten.

  Je kunt ze dus ook combineren.

  Als je info wilt dan hoor ik het van je via m'n gastenboek.

  ————————-

  Klinkt leuk voor de PC bezitters :) .  Hopelijk gaat het dan net zoals bij UT 3 :P , dat je het dan ook voor de PS3 kan gebruiken.

 • Speel hem niet op de Pc :(

 • Kvind mods alleen maar klote. Je moet dingen installeren, en je krijgt een aanegepaste cod.

 • Vet, maar ik heb hem op de 360 dus veel heb ik er niet aan!

 • alleen voor op pc ? =(  Ja, vind je het heel vreemd?

 • oke… best vet… alleen ik heb hem ook al voor de 360… bah

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren