1. E3: InsideGamer eindverslag

E3: InsideGamer eindverslag

Het is weer een aantal dagen geleden dat de E3 afliep. Zoals je zult weten, was InsideGamer met een grote groep aanwezig om verslag te doen van het grote, jaarlijkse evenement. De E3 was dit jaar niet spectaculair qua nieuwe aankondigingen, maar op het gebied van speelbare titels juist extra interessant. Te zeggen valt dus dat deze E3 leuker was voor de bezoekers, dan voor de mensen thuis. Het echt interessante nieuws kwam namelijk vooral van Nintendo en Sony; dankzij de DS en PSP. Ook de aankondiging van een realistische Zelda was groot nieuws, maar daar bleef het toch vooral bij.

Mocht je de afgelopen week nog niet genoeg nieuws, filmpjes en beeldmateriaal gezien hebben, dan hebben we de komende paar weken ook nog zo’n zeventig impressies van de spellen die wij speelden of gepresenteerd kregen. Daarnaast kun je de eerste twee weken ook nog de reportages van de verschillende stands te lezen krijgen. Welke titels waren op welke stands het meest populair en wat deden de bedrijven om het publiek te trekken? Hieronder zal elke InsideGamer E3-ganger je laten weten wat hij (of zij) het meest interessant vond. We hebben besloten niet met allerlei ranglijsten en dergelijke te komen, omdat dit zo subjectief is dat we er tijdens lange discussies niet eens zelf meer uitkwamen.

Jaap: dit was mijn tweede E3 en daardoor meteen een hele andere. Ik wist wat ik ongeveer kon verwachten, en dit had zowel z’n voor en nadelen. Toch was er dit jaar veel wat er vorig jaar ook al was en daardoor weinig vernieuwing. Het is duidelijk te merken dat alle drie de consoles alweer aan het eind van hun latijn zijn. De spellen die er zijn, zijn vaak vervolgen en toch nog weinig vernieuwend. Halo 2, Half-life 2, Doom 3, Starcraft Ghost, World of Warcraft, Gheist, Resident Evil 4, Pikmin 2, Gran Turismo 4, Metal Gear Solid 3. De toppers van deze show, die allemaal ook vorig jaar al aanwezig waren, hoewel vaak alleen in filmvorm. Beste nieuwe titel die ik heb gezien, is Ubisoft’s Brother of Arms.

Jelle: de E3 van 2004 was mijn allereerste E3 die ik bezocht. Twee nieuwe handhelds, waarbij de DS bij mij van een lichte voorkeur geniet. Dit komt omdat deze handheld speelbaar was, en omdat ik bang voor Reggie ben. Maar ook de grote drie wisten groots uit te pakken met hun consoles. De realistische Zelda gaf mij op Nintendo’s persconferentie kippenvel, Killzone ziet er enorm stoer uit en Fable gaat echt heel vet worden. Verder wist Ubisoft mij opnieuw te overtuigen met Brother in Arms, Splinter Cell 3, Ghost Recon 2 en Prince of Persia 2. Of wat te denken van Electronic Arts dat eindelijk Xbox Live gaat ondersteunen. Het toppunt van de E3 was niet op de beurs zelf te bekennen, maar in een blad. De Game Informer kwam met de eerste informatie en screenshots van GTA San Andreas, wat toch vooralsnog als muziek in de oren klinkt.

Jurian: de eerste dag was ik toch een beetje overdonderd van hoe massaal de E3 is. Ook al wist ik van tevoren dat het druk en groot zou zijn, als je de South Hall inloopt en je de stands van Electronic Arts en Vivendi voor de eerste keer ziet, is dat logisch natuurlijk. De inhoud van de E3 vond ik echt fantastisch. Op de PC zit de nieuwe lichting FPS spellen eraan te komen. Daar kwamen Pariah en toch ook Tribes Vengeance als verrassingen uit de bus, hoewel ik S.T.A.L.K.E.R. toch het mooist vond. Mijn hart ligt echter bij simulaties en strategiespellen, vandaar dat ik Rome: Total War erg hoog in het vaandel heb staan. Dat spel heb ik een half uurtje kunnen spelen en ik ben nu al de dagen aan het aftellen naar de releasedatum. Een van de hoogtepunten voor mij persoonlijk was dat ik Miles Jacobsen van Sports Interactive kon interviewen. Onder zijn toezicht heb ik even rond mogen kijken in de wereld die Football Manager 2005 heet. Dé verrassing van deze E3 was voor mij toch het PlayStation 2 spel Riddick, met Vin Diesel in de hoofdrol.

Kris: voor mij was de E3 dit jaar een feest omdat ik vorig jaar zo gesmuld heb van alles dat toen niet speelbaar was, maar wel aangekondigd werd. Ik was het meest onder de indruk van Nintendo, omdat hun persconferentie zo veel sterker was dan die van de concurrenten. De Nintendo DS heeft me blij verrast en de aankondiging van een realistische Zelda was natuurlijk helemaal geweldig. Toch waren de speelbare titels zoals Advance Wars: Under Fire, Metroid Prime 2 en Geist nog het meest interessant. Ook Microsoft en Sony hebben me bezig gehouden. Killzone blijkt inderdaad een aankomende klassieker te zijn en Microsoft heeft met Fable, Forza, Halo 2 en Doom 3 een aantal grote toppers in huis. Onverwacht goed vond ik de aankomende lijst spellen voor de N-Gage. Vooral Pathway to Glory zal ervoor zorgen dat ik zo’n QD zo spoedig mogelijk in huis wil hebben.

Marvin: dit was alweer de vijfde E3 die ik mocht bezoeken, dus had ik dit jaar meer een functie als reisleider. Echter, het was wel de eerste keer dat ik eens de opbouw van de beurs van dichtbij mocht meemaken, en dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Hoe snel, maar toch zo oneffectief de beurs wordt opgebouwd, is echt waanzinnig om mee te maken. De game van de show voor mij is Fable, dit alleen al omdat jij je vriendin/vrouw zo zonder enige reden tikken kunt verkopen. Verder heb ik veel vertrouwen in de nieuwe Nintendo DS en ook stille hoop dat de Nokia QD het zal gaan maken.

Remco: dit was mijn eerste E3 en zeker niet de laatste. Ik heb op de beurs echt ontzettend veel spellen kunnen spelen, maar ook een boel spellen niet. De beurs is immers zo groot dat je lang niet alles gespeeld, of laat staan gezien, kunt hebben. Tijdens deze tiende editie kregen wij twee nieuwe handhelds te zien, de Nintendo DS en de PSP. Beide handhelds mogen er zeker wezen en naar mijn mening zullen beide het wel gaan redden. De Nintendo DS heeft de nieuwe unieke gameplay elementen en de PSP heeft voornamelijk de zeer goede grafische kracht. Daarnaast heb ik op de beurs voornamelijk PlayStation 2 spellen gespeeld. Spellen als Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Killzone, Gran Turismo 4 en Final Fantasy XII waren erg goed en lieten zien dat de PlayStation 2 nog lang niet dood is.

Susan: je verwacht op de E3 de nieuwste spellen en hardware en dit was er natuurlijk ook. Wat mij alleen heel erg verraste, was dat er ook een heel gedeelte was dat de historie van games liet zien. Allerlei oude consoles, spellen en arcadekasten en nog allemaal speelbaar ook. In dezelfde hal bevonden zich ook Aziatische uitgevers met spellen die wij helaas nooit in Nederland zullen zien. Mijn grootste teleurstelling van deze E3 was dat Kingdom Hearts 2 niet speelbaar was, en alleen te bezichtigen via trailer. Ook heb ik Halo 2 niet gezien die alleen voor bladen speelbaar was. Gelukkig kon ik wel Kingdom Hearts op de GBA spelen, wat duidelijk naar meer smaakte. Microsoft liet me helemaal warm van binnen worden met Kameo en Sudeki en natuurlijk maakte de Nintendo DS en de realistische Zelda ook een flinke indruk. Ik kan alleen maar zeggen dat er heel veel leuke dingen aan zitten te komen.

Volgend jaar is de E3 van 18 tot en met 20 mei, wederom in Los Angeles. Uiteraard zal InsideGamer dan ook weer van de partij zijn. Ook zouden we graag willen weten wat jij van de E3 vond en in het bijzonder de coverage van InsideGamer tijdens de E3.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Met zovelen naar de E3 :o ! Wie betaalt dat?

 • Ehm ik wilde er ook naar toe, maar dat grapje gaat je toch gauw een maandsalaris kosten…. VLiegen is niet zo duur, maar die hotels komen er ook nog bij. De E3 zelf is gratis, maar mijn webmaster was weer te laat :-( Maarja volgend jaar ook voor mij een E3 :-)

 • Hell yeah! De coverage was top jongens (en Susan)! Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelfs liever IG checkte voor E3-nieuws dan een Gamespot of Gamespy.

 • Maar goed jullie hadden het over 70 impressies. Euhm die moeten jullie dan zeker maken toch? Ik bedoel jullie hebben alles kunnen ondervinden daar in LA.zo’n zeventig impressies van de spellen die wij speelden of gepresenteerd kregenDan verwacht ik dus wel een exclusieve impressie van jullie in plaats van een vertaalde impressie van Gamespot :-D

 • Echt tof dat jullie met z'n allen naar LA zijn geweest.

 • Dan verwacht ik dus wel een exclusieve impressie van jullie in plaats van een vertaalde impressie van Gamespot :-D :S ?

 • :S ?Nou kijk, wat in jullie impressies staat kan ik ook vinden in previews van Gamespot bij wijze van. Maar aangezien een aantal van jullie ook naar de E3 zijn gegaan kan je daar mooi een exclusieve impressie van maken. Ik bedoel hun hebben de game kunnen spelen, demo's gezien en porsconferenties kunnen bijwonen. Wanneer de impressie door iemand die niet naar de E3 is geweest wordt gemaakt, krijg je een beetje dezelfde soort info als wat op anders ites staat. Hun kunnen de info eigelijk alleen van andere gamesites afhalen. Maar jullie team van de E3 kan van haar eigen ondervindingen vertellen. Dat bedoel ik dus. Voor werk tijdens de E3!!!!!!! Alleen jammer dat het in de tweede dag iets afzwakte…

 • ja in alle dingen over een spel staat weleens iets hetzelfde he…. je kunt er moeilijk om heen om de belangrijkste feature met uitleg weg te laten. En ook gamespot kan dit niet dus staat er hetzelfde in … maar dat is toch niet zo vreemd…. enne nog iets … wij maken allemaal onze impressies/reviews/columns/etc. zelf

 • De e3 gratis?!? dus als ik in LA ben kan ik er ook naartoe???

  Voor de rest logisch dat er hetzelfde staat als de een zegt je kan met 16 man online en dat is waar zegt de ander toch niet je kan met 32 man online:S:S:S

  Keep on the good work

 • Nee, e3 is pers only pimp :).

 • @ Supreme: Impressies geven een globaal beeld van een spel, en met de data die wij her en der in verschillende media vinden, of dankzij persberichten van uitgevers, kunnen wij daarmee een idee geven van de informatie die vrij is gegeven van een bepaalde titel. De +/- 70 (!)impressies die je de komende tijd op InsideGamer vind, zijn gespeeld impressies, die een beeld geven van de ervaringen die op en naast de beurs zijn opgedaan. Jurian's Stalker is daar het eerste voorbeeld van.

  In zekere zin zijn de 'gespeeld impressies' dus exclusief, aangezien wij onze 'eigen blik' op een titel kunnen werpen.

  Daarnaast, zoals GaRdErObE al aangeeft, is het vaak niet moeilijk om informatie over titels op website's als GameSpot of IGN in onze impressies terug te vinden, aangezien er bepaalde informatie over een spel aan zal moeten worden gegeven. Lees er eens een impressie in een magazine of een site op na, en je komt er achter dat de kern van het verhaal dikwijls hetzelfde is. Dat geef je zelf echter ook aan, (^^) dus deze informatie is een beetje mosterd na de maaltijd :).  Wat betreft het 'afzwakken' waar je het over hebt; al het nieuws rondom de E3 is geplaatst. Ook de tweede dag van de E3 is nog zeer veel nieuws geplaatst, maar het was zeker beduidend minder dan dag één. Dat lag echter gewoon aan het feit dat er minder werd vrijgegeven, dan de dag er voor.  Mogelijk tot volgend jaar ;).
 • Dat was leuk om te lezen :)

 • Hmmz ik bedoelde dat jullie een impressie gaan plaatsten onder de naam 'gespeeld'. Maar degene die die impressie schrijft zal hoogstwaarschijnlijk niet eens naar de E3 toe zijn geweest dus kan hem ook niet hebben gespeeld. Dat bedoel ik duidelijk te maken. Dus de enige die een impressie onder de naam 'gespeeld' mag publiceren is eigelijk degene die die desbetreffende game ook daadwerkelijk heeft gespeeld op de E3. Wat jij een ik schrijven is een samenvoegsel van een hoop info verwerkt in mijn eigen woorden….

 • Er zijn zeven mensen geweest, dat komt wel goed dus.

 • Uhm dus die gaan elk 10 impressies schrijven? Moet lukken… Zoveel werk is dat nou ook alweer niet :-) In 1 dag kan je het af hebben als je ff doorwerkt :-D

 • Kwaliteit over kwantiteit :).

  En wat betreft het plaatsen van impressies 'gespeeld'. Die zijn inderdaad daadwerkelijk gespeeld, zoals Jurian's S.T.A.L.K.E.R of de Ground Control II beta van mijn hand.

  @ dragerty: Verwacht in ieder geval meer informatie én een impressie 'gespeeld' van Killzone. Remco was behoorlijk enthousiast begreep ik :)

 • Nou ik kan niet wachten op impressie's van die game…want ik ben ook erg enthousiast, en dan heb ik hem niet eens gespeeld ;)

 • Remco was behoorlijk enthousiast begreep ik :) Ja duh, het is een PS2 titel ;) (die helaas nogal eens inkakte zover ik begrepen heb).

 • @ Supreme: ik weet niet waar je al die onzin vandaan haalt, maar alle impressies die de komende weken worden geschreven, komen van de hand van het E3-team en zijn dus exclusief. We hebben een lijst samengesteld met alles wat we gespeeld hebben en die hebben we gefilterd tot zo'n 70 stuks. Daar komen nu dus impressies van met daarin zoveel mogelijk informatie die we zelf hebben opgespeurd.

 • Nintendo was absoluut de winnaar van deze E3 dat is een feit,

  Xbox de grote loser Dat valt ook wel weer mee. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik vind dat het voor iedereen wel een toffe E3 was :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren