1. Lara Croft Tomb Raider: Underworld (NDS)

Lara Croft Tomb Raider: Underworld (NDS)

"Welkom bij de eerste aflevering van: “Echte meisjes in de Underworld”. Ik ben Lara Croft en zal de komende zes weken, zes dames begeleiden tijdens een spannend avontuur door verschillende gebieden. De zes dames moeten verschillende opdrachten uitvoeren om verschillende artefacten te verkrijgen. Natuurlijk kan er maar één meisje zich na zes weken de nieuwe Lara Croft noemen. De eerste zestien minuten van deze eerste aflevering zijn gewijd aan het selectietraject. Hoe zijn we nou precies bij deze zes kandidaten uitgekomen? Nou, we hebben alle meisjes die zich ingeschreven hebben een NDS gegeven met het spel Tomb Raider Underworld om ze voor te bereiden op het spannende avontuur. Hoe hebben de kandidaten dit ervaren? Laten we eens kijken en luisteren naar hun reacties over het spel."

Britt: Ik dacht dus dat de game zich onder de wereld af zou spelen. Jeweetwel, op een andere planeet ofzo. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De game speelt zich gewoon af hier op aarde en dat is echt vet. Ik ben op allerlei gave plekken geweest. De jungle kende ik natuurlijk al, maar al die spannende tombes daar had ik nog nooit van gehoord. Ook moest ik af en toe onder water duiken wat leuk en afwisselend was. Ik heb niet echt veel begrepen van het verhaal. Iets met handschoenen en een hamer ofzo. En dan over de moeder van Lara die heel slim was, maar dood ging. En haar vader ging haar dood onderzoeken ofzo, maar die werd toen ook vermoord door zo’n vet eng wijf met vleugels. Zij is echt een bitch weet je, maar Lara heeft ook wel connecties en die helpen haar wel. Ik snapte het niet allemaal, maar dat maakte ook niet zoveel uit. Tijdens de levels boeit dat hele verhaal ook niet en ben je meer bezig met de opdrachten enzo.

Amanda: Nou een ding wat ik kan zeggen is dat die vijanden echt watjes zijn, echt hoor. Ik ben dus Jaap gewend en Huub en dat zijn gewoon eikels waar je niet vanaf kan komen. Die vijanden die Lara tegenkomt die schiet je zo dood, of je gooit een granaat. En later krijg je nog sterkere wapens en dan is het helemaal gemakkelijk joh. En er zijn ook geen eindbazen, alleen maar mannetjes die schieten en wat dieren zoals krokodillen. Het was wel leuk om te spelen, maar niet echt uitdagend. Ik heb moeilijkere fases in mijn leven gehad weet je en dit is daarom echt een eitje. Wel vond ik Lara Croft goed lijken, ik bedoel als ik mij met haar vergelijk dan denk ik wel dat ik een goede kans maak om te winnen, want we hebben wel een beetje hetzelfde uiterlijk als je begrijpt wat ik bedoel.

Pauline: Bij ons in het Gooi zijn we altijd met ons lichaam bezig. Kijk, je kunt er gewoonweg niet bijlopen zoals dat gepeupel, en dus besteden we veel tijd aan ons uiterlijk. Naast goede kleding hoort een strak lijf daar ook bij. En daarvoor is fitness uitgevonden. Iets wat ik enorm kan waarderen aan Lara is dat ze zo lenig is. Ze springt en klimt, ze maakt een handstand en zwiert sierlijk aan stokken om zo hoger te komen. Ze ziet er zo gracieus uit en het lijkt haar geen moeite te kosten. Het blijkt ook dat deze vaardigheden haar erg capabel maken om de levels door te komen. Eigenlijk is Lara het meeste bezig met het werken aan haar goede figuur. Ik denk dat ik daarom een goede kans maak om de volgende Lara Croft te worden, want ik ben ook zo fit als een hoentje. Het is wel jammer dat het hele fitnessprogramma van haar zo kort duurt. De levels duren gemiddeld zes tot tien minuten. Het hele spel was in tien uurtjes wel voltooid. Dat kan je nauwelijks een aanslag op mijn conditie noemen.

Ymke: Nou, ik houd dus helemaal niet van gamen, geef mij maar een film. Gelukkig zitten er genoeg filmpjes in het spel. Ik wist niet of het aan mijn ogen lag of aan dat spelcomputer-ding, maar ik vond de kwaliteit van de filmpjes niet altijd goed. Misschien moest ik zo’n brilletje op om het scherper te zien, maar dat matcht niet bij mijn oorbellen. Ik denk ook niet dat het daar aan lag, maar dat het lag aan het feit dat de filmpjes bijna rechtstreeks van de console overgezet zijn naar de NDS. Dit geeft wel een unieke ervaring van filmpjes kijken op je NDS, maar af en toe is de kwaliteit wat matig en het beeld, vooral de achtergrond, onscherp. Daarbij komt dat het geluid van de filmpjes tergend was. De voice-acting is nauwelijks te verstaan, maar gelukkig is er ondertiteling.

Leslie: Wat ik vond missen in dit spel was de samenhang. Gewoon die rode draad begrijp je, dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Nu lijkt het in elk level alleen maar om Lara te draaien. De enige draad die te herkennen is, is die van de mini-game. En dat is er dan ook nog een die mij niet ligt, omdat je zoiets als ruimtelijk inzicht nodig hebt bij die Tetris-achtige mini-game. Maar ja, Lara is niet blond he, dus die doet dat gewoon even. Het begint gemakkelijk met blokjes die je in een bepaalde vorm moet passen. Maar hoe verder je komt, des te lastiger het wordt. En dan ben je soms langer bezig met de mini-game dan met het level. Wel raar toch voor een spel, dat de mini-game het hoofdelement lijkt te worden?!

Nadia: Als ik een ding zou moeten noemen wat mij opviel aan dit spel dan was het dat het sfeer uitademt. Kijk, eerst dacht ik dat m’n beeldscherm gewoon te donker was, maar de NDS heeft geen contrast-knopje, ik heb daar echt een uur naar gezocht. Toen merkte ik dat het donkere beeld juist zorgt voor een duistere sfeer in het spel. Zo af en toe moest ik het beeldscherm tegen mijn mooie neusje aanhouden om te kunnen zien wat er voor wapen op de grond lag, waar de vijand was of waar de volgende stang hangt om naar toe te slingeren. Maar na een paar levels kwam ik erachter dat dit wel gedaan moet zijn om de levels in de tombes een mysterieuze, lugubere sfeer te geven. Dat geeft wat extra spanning als je over skeletten heen springt, of als er plotseling lange pinnen uit de grond schieten. Maar misschien hadden ze er rekening mee moeten houden dat niet iedereen een zwartkijker is, sommigen mensen houden toch meer van de “bright side of life” zoals ik. Hmmm… misschien ben ik wel niet geschikt als Lara.

Conclusie en beoordeling

De conclusie zes weken later is dat geen van de zes meisjes geschikt was om de echte Lara Croft te vervangen. Dit ondanks het feit dat het spel nauwelijks écht moeilijk wordt. Underworld is op de NDS een goede platformer die dankzij de korte levels uitstekend mee te nemen is op reis. Het verhaal is weinig boeiend en de kwaliteit van de filmpjes maakt het verhaal niet interessanter. De in-game graphics zorgen voor een passende sfeer en zijn van acceptabel niveau, waardoor Lara op de NDS ook het bekijken waard is. Het is misschien apart dat de mini-games zoveel ruimte innemen in het spel, maar het is veelzeggend dat in de mini-games meer uitdaging zit dan in het platformen zelf. Ben je op zoek naar een simpele, draagbare platformer die aangenaam is om naar te kijken en waarin een chick de onderwereld op z’n kop zet, dan is Tomb Raider Underworld je game. Ben je op zoek naar een uitdagende game met lastige puzzel-elementen, een goed en pakkend verhaal en samenhang tussen de levels… zoek dan vooral verder.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Echte pocket-game met korte levels
 • Leuke mini-games
 • Bevat alle platform-elementen
 • Scherpe beelden van lenige Lara
 • Cutscenes van console-versie
 • Minpunten
 • Mini-games duren langer dan de levels
 • Weinig uitdaging
 • Verhaal totaal onduidelijk
 • Slechte audio
 • Cutscenes soms wat onduidelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik heb mijn broer al gevonden hiero thuis!

 • klinkt wel vet…afwachte wat et wordt:P

 • een engine voor vuilnis.. klinkt veelbelovend

 • Lijkt me vet

 • Leuk, de broer die ik nooit heb gehad! :P

  Zal wel los lopen met deze game, maar weet er nu nog té weinig van.

 • is dit nieuw huh dit is al maanden bekend vandaag is alleen een nieuwe tech video op psu.com gekomen en nieuwe screenshots bahbah dit is oud nieuws

 • duurt nog ff maar dit lijkt me wel zeer zeker een topper te worden. Let maar op IG !! Dit word een super game!

 • Kom maar hier met die game!

 • Ik heb geen broer..

 • Valt er ineens een vuilniszak op je kop XD Lkkr dan :P

 • dat vuilnis is wel gejat van GTA IV maar goed dat maakt niet uit. Als het spel daardoor realistischer word. ziet er veel belovend uit

 • ik dacht dat deze game al een jaar ofzo uit was voor de vorige generatie. zal wel net zo'n succes worden als True Crime.

 • Geef mij maar GTA IV!

 • Had ik maar een broer… :(

 • Komt de PS3 versie later ???. Hij zou toch eerst exclusief zijn ???

 • ja blijkt dus dat omdat ze met bluray meer kunnen opslaan ze eerst beginnen met 360 versie en pc versie en de ps3 versie uitgebreider gaat worden met meer content en mooier word maar daar ga ik niet op wahcten als hij vet is heb ik schijt en koop hem gewoon op me 360

 • Ik kan me toch echt screenshots herinneren die er heel wat mooier uitzien dan de bagger die je hier ziet.

 • Geinig concept, hopelijk is de uitwerking van een goed niveau

 • Mijn broer is een eikel, dus ik ga wel lekker gamen in plaats van hem zoeken.

 • klinkt goed

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren