1. Raskulls (XBLA)

Raskulls (XBLA)

Doorgaans worden skeletten niet meteen als de vrolijkste rakkers beschouwd. Jarenlang werd in de media immers een verkeerdelijke beeldvorming gecreëerd, hierdoor ontstond een negatieve perceptie omtrent deze wezens. Zo werd op gevaarlijke chemicaliën steevast een doodskop geplaatst waardoor mensen foute associaties maakten. Dat het gemoed bij de benige brigade de dieperik in ging, was dan ook best te begrijpen. Pietje de Dood kon zijn depressieve lotgenoten niet langer opbeuren en slaakte een noodkreet. Indie-ontwikkelaar Halfbrick Studios aanhoorde met een luisterend oor de klachten van deze onbegrepen minderheidsgroep. “Skeletten hebben ook gevoelens, maar dat lijkt niemand daarboven te beseffen”, sprak Pietje wanhopig. In een vlaag van barmhartigheid startte Halfbrick prompt een campagne om Skeletor en zijn maatjes in een beter daglicht te stellen. De sensibiliserende campagne is echter zo uit de hand gelopen dat niemand er nog enig geloof aan hecht. Dansende geraamtes die met een glimlach op de lippen ondeugende spelletjes met mekaar spelen? Alle gekheid op een stokje, maar wie heeft er de laatste tijd nog eens wat levendige beenderen tegen de ribben gelopen?

In essentie is Raskulls een racegame waarin de gelijknamige Raskulls zich om ter snelst door bergen blokjes heen, een weg naar de finish banen. De Raskulls blijken een bende jolige vlegels die zich feestelijk verkleed hebben als koning, ninja, piraat, mummy, koala en meer van dat fraais. De guitige personages lijken zo uit een gemaskerd bal weggelopen, en zetten meteen de juiste toon in deze luchthartige game. In de dik vier uur durende Mega Quest, mag je elke missie met een vooraf bepaalde Raskull aan de slag. Verwacht je niet aan een resem knotsgekke vaardigheden, helaas beschikken ze over exact dezelfde skills. Elke Raskull heeft een toverstaf (zapper) waarmee hij Tetris-achtige blokjes op zijn pad kan vernielen. Deze kleurrijke blokjes vormen regelmatig versperringen op het parcours. Aan de Raskulls om er zich een weg doorheen te zappen. Blokjes die naast elkaar liggen en identiek van kleur zijn, klitten samen in een groter veld dat met één klik vernield kan worden. Stenen blokjes vereisen dan weer drie zaps en zorgen voor een aanzienlijke vertraging. Naast hinderlijke blokjes zijn er ook ‘boosties’ te vinden die je Raskull een item bezorgen waarmee andere racers afgeremd kunnen worden. Andere items laten je Raskull aan een verhoogd tempo door het level hollen. Klinkt allemaal zeer eenvoudig en dat is het ook.

Behalve van start tot finish, zijn er ook races tegen de chrono waarbij checkpoints of rondes binnen een bepaalde tijd afgewerkt worden. Verder zijn er ook races waarbij elke Raskulls een blijvende boost ter beschikking heeft. Races tegen andere Raskulls zijn het leukst om spelen, maar vallen wat makkelijk uit. De andere race-modi passeren slechts enkele malen ter verstrooiing de revue en vereisen wat meer concentratie. Naast races zijn er ook puzzellevels die soms wat pittiger voor de dag komen, al is ook hier het merendeel kinderlijk eenvoudig van opzet. Tegen de chrono of zonder verpletterd te worden je Raskull door een enorme stapel blokjes heen omhoog laten klimmen, bleek allerminst een sinecure te zijn. Uitdagend dat zeker, maar eigenlijk vond ik dit eerder een irritante mini-game. Vazen veilig op de begane grond brengen, en bommen onschadelijk maken door strategisch gepuzzel met de blokken, bleken geslaagdere tussendoortjes. Meestal mag je hier slechts een beperkt aantal zaps van je toverstaf gebruiken, terwijl je ook met de snel wegtikkende klok rekening moet houden. Er zijn nog wat andere mini-games, de ene leuk om spelen, de andere gewoon oninteressant tot zelfs een tikkeltje vervelend. Over het algemeen zijn de puzzels weinig opmerkelijk, gelukkig spelen ze wel vlot weg.

De campagne blijft niet lang in het geheugen gegrift, weinig gamers zullen de drang voelen om de Mega Quest een tweede maal te spelen. Hooguit een aardig tussendoortje, want de collectie mini-games weet onvoldoende te overtuigen. Voldoende variatie is er door de afwisseling van races en puzzels wel te vinden. Het is dus zeker niet zo dat je met tegenzin door de Mega Quest ploetert. Verwacht je echter niet aan inventieve puzzels zoals we die kennen van Limbo. Van een moeilijkheidsgraad waarbij het angstzweet tot in je onderbroek loopt zoals in N+ of Super Meat Boy is ook geen sprake. Dat is ook niet nodig, Raskulls kan qua gameplay niet de adelbrieven van andere arcade games voorschotelen, maar het heeft wel zijn charmes. Wat Raskulls erg goed doet is het scheppen van een luchtige sfeer doorheen de campagne. Niet enkel zijn er de cartoony 2D graphics, ook de komieke Raskulls toveren met hun ludieke tekstjes een glimlach op ieders gezicht. Tussen de levels door zijn er geinige filmpjes, die het zonnige verhaaltje aaneenrijgen. De hele game is trouwens bijzonder kindvriendelijk en niet al te serieus van aard. Een andere reden waarom ook het klein grut wild is van deze game, is het feit dat Raskulls een echte pick-up and play game is. Na één level kan je vlot overweg met de besturing, na een paar sessies heb je de fijne kneepjes te pakken.

In multiplayer ontpopt Raskulls zich door de moeiteloze besturing en soepele gameplay tot een intense party game. Er zijn enkel reguliere races mogelijk, geen probleem want ze vormen het sterkste aspect van deze game. Tot vier spelers, desnoods aangevuld met bots kunnen in online en offline multiplayer deelnemen. De races zijn over het algemeen razend spannend, constante positiewissels en finishfoto’s zijn eerder regel dan uitzondering. Geluk speelt vaak een grotere rol dan ervaring bij het behalen van de overwinning. Wanneer de koploper verpletterd wordt door een vallend blokje, kan hij drie tellen later al teruggezakt zijn naar de laatste plaats. Items blijken meer dan eens de beslissende factor. Zo kan je tegenstanders tijdelijk verlammen of als een vuurbol door hele rijen blokjes vlammen. Met een Wc-ontstopper kan je dan weer items van andere Raskulls afnemen. Voortdurend moet er tactisch gebruik gemaakt worden van items en boosts.

Halfbrick deed een meesterzet door de zestien korte races in vier Grand Prix’s onder te brengen. Hoewel het ook mogelijk is om aparte races te houden, zorgt het klassement van Grand Prix’s voor een extra elan. Wel jammer dat er één Grand Prix en heel wat Raskulls achtergehouden zijn voor DLC. Door het al vrij karige aanbod aan multiplayer mogelijkheden, valt dit me toch wat tegen. Ook had de ontwikkelaar best wat langere races mogen presenteren, nu zijn de races zonder uitzondering erg kort. Het grootste nadeel hiervan is dat je ze snel uit het hoofd kent, daardoor blijft ook de multiplayer niet eeuwig bekoren. Aangezien de levels kort en simpel van opbouw zijn, zou een editor hier enig soelaas gebracht hebben. Het is mij een raadsel waarom deze niet aanwezig is, of moeten we gewoon wachten op een nieuwe DLC pack? Multiplayer blijft wel ideaal voor een half uurtje vertier en online is er voorlopig nog best wat volk te vinden.

Conclusie en beoordeling

Raskulls is een alternatieve racegame met bescheiden puzzelelementen die vooral licht vermaak voorschotelt. Ondanks dat de Mega Quest qua gameplay geen potten breekt, is het wel een aardig tussendoortje. Vooral gamers die kunnen genieten van de kleurrijke wereld en de ongecompliceerde humor zullen pret beleven aan de single player. Uiteindelijk bewijst Raskulls zijn kwaliteiten vooral in de hectische multiplayer. Deze is erg geschikt als party game en staat garant voor chaotische korte races. De besturing is simpel, de races zijn vermakelijk en kort van duur. Dolle pret gegarandeerd, vooral in split-screen. De sympathieke skeletten kunnen echter niet verdoezelen dat de gameplay wat door de mand zakt, en de levensduur van het geheel beperkt is.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • Ongebreideld spelplezier in multiplayer
 • Kleurrijke en vrolijke game
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Minpunten
 • Weinig opzienbarende single-player
 • Te weinig maps, geen editor
 • Content achtergehouden voor DLC
 • Blijft niet boeien

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hot !!

 • hot

 • Zeker wel hot tot nu toe!

 • zeker hot. Als ze alles goed weten uit te werken wordt dit echt één van de grootste toppers van de lente.  beetje oftopic maar maart wordt echt een topmaand: army of two, dark sector, condemned 2: Bloodshot. rainbow six vegas 2, tom clancy's endwar en nog een paar. dit wordt echtde beste game maand van dit jaar op november en oktober na dan.

 • Hot!

 • Ze hebben 1 slechte game, dat is contract JACK. Helaas zijn ze gestopt met het maken van de no one lives forever games. Condemned nooit gespeeld, schijnt goed te zijn

 • Eindelijk een Topper artikel over deze game, zat er al op te wachten :) Deel 1 op de xbox360 was huiveringwekkend eng/spannend.. nog steeds één van de beste 360 titels voor mij! Echte must-have.. vet dat er ook een Co-op in zit :)  Deze game is nog heter dan dat hij eng is.. dikke HOT!

 • Very Hot!!!

 • Heel erg hot naar deze titel kijk ik zo ontzettend naar uit alles wijst erop dat die zijn voorganger op alle fronten overtreft.

 • HOT!

 • Huh, hier is toch ook een film van? Of gaat dat ergens anders over? :P

 • Kvond deel één écht niks aan…

 • horror = hot :)

 • brrr…

 • Zeker hot!

 • Ik geef het een Hot, lijkt me wel wat.

 • Nou jongens, dit is 'em. Dit is hét excuus voor mij om op de 16de van maart niet mijn zusje's verjaardag te vieren. Een gigantische en praktische topper dus :)

 • omg!!!!! hot!!! hebbuh!

 • Sega's job, so damn hot!

 • Pracht sfeertje hot dus.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren