1. Monster Hunter Tri (Wii)

Monster Hunter Tri (Wii)

Het was een afgrijselijke dag. De psychopathische Eric Harris en Dylan Klebold lopen de Columbine High School binnen, trekken hun geweren en schieten meerdere mensen dood, alvorens zichzelf van het leven te beroven. Een paar dagen later staat het in de kranten: Harris en Klebold speelden Wolfenstein 3D en Doom. Aan deze spellen, deze verdorven stukken software, lag het dat er veertien mensenlevens te betreuren waren, aldus het de nieuwsbladen. Wee de dag dat deze jongemannen deze games uit het schap pakte. Hadden ze maar een ander rek gezien. Hadden ze Monster Hunter Tri maar zien staan, dan waren er enkel een paar dino’s te betreuren.

Want dat is wat je doet in de laatste telg in de Monster Hunter-franchise: op dinosauriërs jagen. Deze monsters teisteren een naamloos kustdorpje en aan de speler is het om ze eens flink op hun plaats te zetten. Zwaarden, lansen en nog veel meer worden ter hand genomen om de prehistorische verschrikkingen eens lekker aan gort te hack ’n slashen; hiervoor kan zowel de Wiimote + Nunchuk-combo als de Classic Controller gebruikt voor worden. Beide werken erg goed, hoewel op hectische momenten – zoals wanneer er een immense bulldozersaurus op je afstormt, bijvoorbeeld – een paar knoppen te verkiezen valt boven gezwiep. Desalniettemin werkt het allebei dus gewoon goed.

Monster Hunter Tri is echter veel meer dan alleen wat bovenmaatse reptielen omleggen. Het echte werk komt erna pas: wanneer je de loot uit het kadaver mag snijden. In dit opzicht doet het spel echt aan World of Warcraft en met name Phantasy Star Online denken: ad infinitum vijanden doden, waarop men voorwerpen vindt waarmee men zichzelf verbeteren kan. Dit is dan eigenlijk ook het grootste pluspunt aan het spel; mits je aan het verzamelen verslaaft raakt, kan er tot in het oneindige doorgespeeld worden. Steeds maar weer dat ene stukje leder vinden voor die bepaalde helm, of dat zeldzame stuk edelsteen voor een unieke kruisboog… het heeft dezelfde uitwerking als een pakje Marlboro. Dat wil zeggen: of je begint eraan en vindt het niks, of je begint eraan, bijt eventjes door en geniet daarna van de verslaving. In het begin kan de game namelijk redelijk saai aandoen en het is dan ook zaak om eventjes door te zetten, wil je de vibe van het verzamelen krijgen.

Je hoeft het dino’s doden en hun buit verzamelen gelukkig niet in je eentje te trotseren. Want zeg nu zelf: wat is nu leuker dan torenhoge eindbazen met vrienden neer te halen en vervolgens lekker te harrewarren over wie dat stuk EPIC LOOT – volledig in cursief en het vet, ga na hoe epic het is – mag houden? Niets dus en dat hebben ze daar bij Capcom goed begrepen. Daarom ook dat er een online multiplayermodus in het spel zit, waarbij de speler samen met drie andere spelers op monsterjacht mag gaan. Zodoende is ook de moeilijkheidsgraad van de monsters omhoog gegaan, waardoor er echt tactisch gespeeld moet worden. En om kort te gaan: dit werkt fantastisch. Door goed gebruik te maken van de verschillende soorten wapens kan elke speler zijn rol nemen tegenover de torenhoge dinosauriërs, wat echt een kick geeft. Vergeef me de overdosis aan World of Warcraft-termen die ik over jullie arme lezers uit ga storten, maar stel je voor: degene met de lans is de tank, die de aggro op zich neemt en zich verschuilen kan onder zijn immense schild. Intussen is de persoon met het langzwaard lekker aan het damage dealen samen met degene die met zwaard en schild vecht. Laatstgenoemde is tevens de off-tank. Om het af te maken staat op een afstandje de persoon met de kruisboog zowel te nuken als te healen. Als dat geen online orgasme is, weet ik het ook niet meer.

Dit alles is vormgegeven in een realistische stijl. Dat is niet iets wat altijd even goed overkomt op de Wii – de grafische kracht is immers behoorlijk belabberd en dat valt bij realistisch weergegeven spellen altijd wat extra op – maar toch is Monster Hunter Tri behoorlijk good looking. Natuurlijk, op de PlayStation 3, waarop het spel oorspronkelijk uitkomen zou, zou de indrukwekkend grote wereld en immense monsters beter tot hun recht komen, maar desalniettemin wordt het gevoel van grootsheid – ook geweldig ondersteund door de sfeervolle muziek – goed opgewekt. Je zit als speler echt ín de wereld, als het ware. Jammer genoeg is de wereld niet één aaneengesloten geheel, maar opgebouwd uit losse stukken waar tussendoor heel even een laadscherm piept. Wederom kunnen we dit bij de zwakke processor leggen van de Wii en het is bijzonder jammer, want deze twee dingetjes breken juist de immersie, de binding die je hebt met het spel, die bij Monster Hunter Tri goed weergegeven werden. En dat is spijtig.

Dus wat de potentiële koper zichzelf moet afvragen is: heb ik zin in een lange game waarvoor ik moeite moet doen om het tof te gaan vinden, of niet? Dat is namelijk iets wat je moet doen, maar doe je dat, dan wacht je een geweldige ervaring. Als je echter een spel verwacht dat jou zonder tegenprestatie vermaakt, dan wacht je een saaie, repetitieve game. Misschien moet je dan toch maar Modern Warfare 2 kopen, no?

Conclusie en beoordeling

Maar even zonder gekheid: Monster Hunter Tri is een geweldig spel. Meerdere soorten van besturing, een geweldige online modus en een mooi uiterlijk zorgen voor een unieke ervaring. Dat je om de gameplay goed tot zijn recht te laten komen eerst wat moeite moet doen, is voor sommigen misschien een domper, maar een echte gamer laat zich hier niet door tegen houden. Ook de laadtijden en de wereld die in stukken gehakt is, is wat minder te noemen, maar voor de rest: briljant!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Twee fijne bestuurmethodes
 • Hakken en verzamelen is tof...
 • Multiplayer
 • Audiovisueel erg goed
 • Minpunten
 • Laadtijden en opbreking wereld
 • maar je moet er wel moeite voor doen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Prachtig! Next-gen Devil May Cry, dit moet gewoon met Dual Shock ondersteuning zijn!!!!

 • Tof!

 • _O_

 • Ik heb een dualshock:D 45 euro via marktplaats.

 • Vanaf morgen is ie in Japan te downen idd.

 • Tof, hier kijk ik naar uit! Kan niet wachten op het baasgevecht!

 • Cool! Morgen dan maar ff downloaden als ik van mijn werk kom (en da's om kwart voor 12 pm :( f*ck de ploegendienst!)

 • Vet, die zal ik dan morgen maar eens gaan checken!

 • Ik hoop dat ik snel mijn xbox weer terug krijg dan kan ik die demo effe checken.

 • Yo iedereen, je hoeft hem niet via de japanse store te downloaden en dan niks van te snappen je kan hem ook via de amerikaanse store downloaden.

  Pixeljunk monsters is ook vet moet je zeker downloaden je kan hem via je psp remote play spelen en is ma 60 mb via de japanse storee,

 • Sweettt

 • Cool! Ga ik zeker even checken morgen

 • @ps3danny1988  Naar mijn weten komt de demo morgen in Japan in de store ( 360 & Ps3 ), en 31 januari in Amerika en Europa bij de diverse winkel kanalen.

 • PC get's fucked again.

 • woooooooooooooooooohhhhhhhooooooooooooo yeah!

 • SWEEEEEEET!

 • Dit.. WORDT ZO FOKKING VET!!

 • YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEH, beste psn update ooit. Weet ik gewoon zeker!!

 • NICE MORGEN GELIJK DOWNLOADEN TOCH GEEN SCHOOL

 • Yes 360 ook, ga ik denk ik wel downloaden. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren