1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Bij het aanschaffen van mijn Playstation 3 heb ik een tijdje nagedacht over welke topgame ik nog gespeeld moest hebben, voordat ik aan de slag kon met de allernieuwste games. Eigenlijk was het wel duidelijk: terwijl iedereen nog bezig was met een schijtgame genaamd Modern Warfare 2, ben ik naar de winkel gerend om Uncharted 2: Among Thieves te halen. Deze exclusieve topper heeft me versteld doen staan van de grafische kracht die de Playstation 3 in huis had en nog steeds heb ik geen game gespeeld die een speelervaring als deze kon evenaren. Nooit eerder zag ik een game die de grens tussen film en game deed vervagen als deze. Nu, het jaar dat deel drie alweer uitkomt, ben ik gaan kijken hoe de Uncharted-serie is begonnen, en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik weer van mijn stoel was gevallen als ik deze game in het jaar 2007 had gespeeld.

Zoals de kenner al weet is Uncharted een mix van grote namen uit de game- en filmindustrie. Als je games als Tomb Raider, Prince of Persia of Gears of War hebt gespeeld, zul je veel elementen herkennen die Naughty Dog heeft ‘geleend’ van andere ontwikkelaars. Ondanks het veel gebruiken van onderdelen van grote games, heeft Uncharted: Drake’s Fortune een geheel eigen imago. In heel de game hangt namelijk een sfeer die heel sterk bijdraagt aan het avontuurlijke gevoel van de game, een sfeer die ik nog nooit eerder heb gezien in een game. Het punt van het kleine groepje sceptici dat de game dus niet vernieuwend zou zijn, is dus totaal misplaatst omdat de game onder het rijtje ‘beter heel goed geleend dan slecht gejat’ valt.

Iets wat veel beter is dan deze zelfbedachte uitdrukking, is de fantastisch uitgewerkte hoofdpersoon. Nathan Drake is namelijk niet een stoere Duke Nukem-achtige hunk, maar juist een hele normale kerel die je zomaar op straat tegen zou kunnen komen. Nathan is al tijden op zoek naar de schat van zijn overleden, schatgravende grootvader Sir Francis Drake en vindt een kaart die hem op het juiste spoor brengt. Al snel heb je door dat Drake op school niet stilgezeten heeft en wat genen van zijn opa heeft meegekregen. Op z’n reis krijgt Drake gezelschap van de schattige journaliste Elena Fisher en de al wat oudere Victor Sullivan. Ook deze personages zijn goed uitgewerkt, omdat ze net als Drake niet over de top zijn en dankzij deze geloofwaardigheid echt wat toevoegen aan het verhaal. Verder zorgt de goede voice-acting voor een extra stukje filmgevoel. Vooral de kibbelpraatjes tussen Elena en Drake tijdens hectische momenten zijn vaak hilarisch. Ook het verhaal is ijzersterk en brengt je naar de meest uiteenlopende locaties. Steeds als je eigenlijk wel klaar bent met een omgeving, lijkt de game je te begrijpen en komt er een wending in het verhaal waardoor je weer ergens anders terecht komt.

Helaas zit het Drake nogal vaak tegen en komen wat ‘oude vrienden’ van Sully ook opzoek naar het goud van El Dorado. Omdat Sully deze mensen nog flink wat geld schuldig is, zul je al snel grote groepen vijanden van je af moeten slaan. Gelukkig lopen de drie avonturiers niet zonder wapen op zak en raak je al snel verzeild in een heftig vuurgevecht. Tijdens deze gevechten zul je goed uit je doppen moeten kijken, omdat de vijanden van alle kanten kunnen komen. Als je net iets te lang achter je dekking blijft staan, zul je al snel van de zijkant belaagd worden met kogels, granaten of zelfs vuisten. Verder komt de intelligentie van deze vijanden vooral naar voren als ze zelf op een slimme plek dekking zoeken, waardoor het nog moeilijker is om ze van een afstand te raken. Het schietsysteem van de game is ook dik in orde en het arsenaal aan wapens is meer dan genoeg. Dankzij de het uigebreide wapenaanbod is er genoeg ruimte voor een eigen strategie. Ook is het erg fijn dat je bijna achter elke steen, muur of ton dekking kunt zoeken en deze plaatsen vaak goed te vinden zijn.

Naast de vele vuurgevechten in de game, is ook er plaatsgemaakt voor wat rustigere momenten. Tussen de gevechten in zul je namelijk flink wat moeten klimmen, klauteren en springen. Ook hier komt het filmische idee van de game sterk naar voren, want de omgevingen zijn dynamisch en goed ontworpen voor platformpuzzels. Waar je in Tomb Raider nog zeker was van de steen of muur die je vastpakte, zal het in Uncharted maar al te vaak gebeuren dat de grond onder je voeten wegzakt of dat je een spectaculaire sprong moet maken om jezelf te redden. Ook kan het voorkomen dat er een steen naar beneden valt en je snel moet reageren door middel van een klein quick time event. Een ander rustig element in de game zijn de puzzels. De puzzels vereisen aardig wat denkwerk en daarom is het handige notitieboekje van Drake een goed hulpmiddel. Tijdens de puzzels zul je objecten moeten verdraaien, verschuiven en verplaatsen. Ook zijn ze niet al te moeilijk, zodat de snelheid niet uit de game wordt gehaald. Het is jammer dat deze twee goede elementen een beetje worden verdrongen door de actie, omdat het juist de beste delen van de game zijn.

Het meest genoemde pluspunt van de game is toch wel de grafische pracht. Vier jaar na dato heb ik me nog steeds verbaasd over het prachtige uiterlijk van de game. De gezichten van Drake en zijn vrienden zijn fantastisch gedetailleerd en ook aan de kleding zie je dat de ontwikkelaar niet zomaar een standaard texture heeft gebruikt. Voor de actiemomenten is altijd voor een tof camerastandpunt gekozen, waardoor je nog meer in de actie zit. Ook de omgevingen zijn prachtig vormgegeven met het water als hoogtepunt. Wanneer je namelijk op de slecht bestuurbare waterscooter rijdt, kijk je er van op hoe mooi het water over de rotsen kolkt en geeft het niet als je het stuk een paar keer over moet doen. Als de game in dit jaar uit was gekomen zou het uiterlijk natuurlijk onder de maat zijn, maar mensen hoeven zich niet ervan te laten weerhouden van het kopen van de game door lelijke graphics, omdat deze op sommige momenten nog steeds indrukwekkend zijn.

Conclusie en beoordeling

Naughty Dog heeft met Uncharted: Drake's Fortune laten zien dat het een game kan maken die na bijna vier jaar nog steeds mee kan draaien met de huidige generatie games. Over de personages is heel goed nagedacht, de actiemomenten zijn intens, de cutcenes zijn geweldig en grafisch is het nog steeds erg netjes. Tuurlijk zitten er dingen in die nu echt niet meer kunnen, maar als je een Playstation 3 hebt en jezelf een waardige gamer vindt, moet je deze game eigenlijk gespeeld hebben. Uncharted: Drake's Fortune is een fantastisch en geslaagd avontuur dat na de negen uur gameplay al snel smaakt naar meer.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal
 • Personages
 • Nog steeds aardige graphics
 • Filmisch
 • Minpunten
 • Vijanden lijken allemaal uit dezelfde moeder te komen
 • Iets te weinig platform- en puzzel-elementen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ben heel benieuwd… Morgen ff checken..

 • ik ga hem nu effe downloaden hopelijk is die vermakelijk  nadat ik hem gespeeld heb:  jemig wat een kut spel ziet er niet uit duurt egt 5 seconden om te draaien poppetjes lijken egt dom vliegtuigen gaan 1km per uur door het beeld egt een kut spel het verhaal is goed maar de uitwerken gewoon niet en 1.2 gig voor deze bagger ius gewoon teveel


 • vanavond maar even downloaden denk ik zo.

 • is denk wel de moeite of ff te downen :)

 • straks effe bekijken, weer eens ouderwets duitsers afknallen, leuk

 • Heftig die moet ik downloaden!

 • ben benieuwd, moeite van het downen waard!

 • stond er net niet op bij mij (gold) straks nog maar ff kijken

 • Tof, vertel ff of deze game cool is, ok?

 • Dope:D cker downloade:D

 • Hmm die gaan we maar even downloaden, lijkt me wel leuk.

 • wel een vette setting, downen maar!

 • Ben ook erg benieuwd naar de game, de setting is erg tof!

 • PC ?

 • K ben er wel benieuwd naar. Hoe speelt hij? M'n xbox is stuk dus kan zelf niet downen atm.

 • Lijkt wel Xbox 1, zo slecht. Wil je lachu moet je dit downloaden.

 • Leuk idee met een zwakke uitvoering. Tegenvaller van formaat.

 • Heb een ps3…

 • eerst maar weer eens internet aan sluiten op me xbox mishg dan wel gaan dowlwoade

 • eerst ff undertow uitspelen :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren