1. Red Dead Redemption (PS3)

Red Dead Redemption (PS3)

Red Dead Redemption

PS3

*SPOILER ALERT* als je de game nog niet hebt (uit) gespeeld zou ik het eerste stuk overslaan.

Once upon a time in the west, een film waar ik een heel speciaal gevoel bij had. Een onbegrijpelijk gevoel, dit gevoel had ik ook bij Red Dead Redemption. Van het begin tot het eind zat ik aan de buis gekluisterd, en op het eind rolde er bijna een traan over mijn wang. Waarschijnlijk denken jullie wat een mietje, maar als je de game hebt uitgespeeld piep je wel anders. Want jongens wat is deze game goed, wat is deze game orgineel en wat is deze game vet.

Toen Rockstar kwam met de aankondiging van Red Dead Redemption was ik gelijk verkocht, een GTA in het wilde westen? Geweldig! Wie heeft er nou nooit van gedroomd dat hij een legendarische cowboy was? Ik in ieder geval wel, elke avond droomde ik weer: ik wou dat ik een cowboy was. Nu snap je waarschijnlijk wel dat ik deze game zo tof vind. Als eerste het verhaal, het verhaal is het beste verhaal dat ik in tijden heb gezien in welke andere game dan ook. Het is grappig maar ook emotioneel, origineel maar toch ook cliché, en dit zie je zelden in een game. In het verhaal volgen we John Marston een ex-bandiet, die zijn schuld moet aflossen aan de regering door middel van het vangen of vermoorden van zijn oude gang mates. Als dit hem lukt mag hij terug naar zijn familie en belooft de regering hem verder met rust te laten. Als eerste moet hij Bill Williamson vermoorden, een bandiet die zich schuilhoud in Fort Mercer, een vestinging rond Cholla Springs. Als hij besluit om er in zijn eentje heen te gaan om Bill te vermoorden, wordt hij neergeschoten. Een tijdje later ziet Bonny McFarlene, een ranch houder, hem liggen en neemt ze hem mee naar haar huis. Daar moet je simpelweg wat klusjes doen, en denk je: waarneer begint het echte werk? Al snel wordt je gevraagd de sheriff van het dorp te ontmoeten en je gaat naar hem toe. Daar mag je lekker wat bandieten afknallen, wat overigens super tof is. Daarna ga je naar Mr. West Dickinson, een oude vent die een boel verkoop trucjes uitvoert om zijn nep drankjes te verkopen. Via hem ontmoet je ene Irish, een smerige dronkenlap die zegt dat hij weet waar jij een gatling gun kan vinden,die je nodig hebt om Fort Mercer in te nemen, met nadruk op zegt... Want elke keer dat hij denkt te weten waar deze is, is hij daar niet. Na een tijdje zoeken, en een uurtje later, vind je hem en ben je echter enorm blij.

Dan ontmoet je Seth, een doorgedraaide schattenjager die heel zijn leven heeft verpest met het zoeken van schatten, een rare snuiter. Als je al deze mensen helpt beloven ze je bij te staan met de inneming van Fort Mercer. Dan ga je naar Mexico. Eenmaal aangekomen in Mexico ga je gelijk aan de slag, je kan kiezen of je eerst naar de Santa of naar Landon Rickets gaat. Landon Rickets is een legende in het wilde westen, hij werd gezien als de man met de snelste "Trigger Finger", maar hij is nu oud en hij heeft zijn beste tijd wel gehad. De Santa is een leger commandant die ik, persoonlijk, gelijk al niet mocht. Landon Rickets leert je een nieuwe ability: "Dead Eye Targeting" , later hier meer over. Als je de Santa gaat helpen met het verslaan van de rebellen in Mexico, zet dat je aan het denken: zijn die rebellen wel zo slecht. Uiteindelijk word je bedrogen door de Santa, en besluit John de rebellen te gaan helpen. Hier ontmoet je rivas een echt rebel, met hem beleef je talloze van gaffe missies, met intense shoot-outs. Maar eigenlijk is die Rivas ook wel een beetje een viespeuk, zo beleeft hij taloze "avontuurtjes" met andere vrouwen, terwijl hij zelf verlooft is. Als je terug naar huis wil kom je erachter dat je nog iemand moet omleggen, Dutch. Bij deze taak wordt je bij gestaan door de regering. Het einde ga ik niet verklappen maar het is erg verassend, dat kan ik alvast vertellen.

De gameplay is vrijwel hetzelfde als in GTA IV, en is erg fijn. Het werkt allemaal goed en het cover-systeem is erg vet. Zo kun je zelfs, van ongeveer vijf meter, een sliding maken, om vervolgens achter een muurtje te gaan zitten een een paar vijanden af te knallen. Ook het Dead-Eye targeting system is erg cool, je kan met een repeater zo vijftien stukjes lood in iemands lijf pompen, super vet, toch? Het scala aan wapens is erg uitgebreid en alle wapens schieten totaal anders. Zo heb je Geweren, revolvers, shotguns, een lasso en zelfs dynamiet. De omgeving waar je in speelt is enorm uitgebreid en divers, zo kun je in elk gebied andere dieren vinden, waarvan je het vlees, de huid en klauwen weer kan verkopen bij allemaal soorten winkeltjes. De dorpjes en steden zijn heel leuk, en elk dorp of stad heeft dan ook zijn eigen uitstraling. De graphics van deze game zijn enorm mooi als je ze vanaf een full HD tv bekijkt (effe opscheppen) en alle details zijn heel goed uitgewerkt. Een leuke toevoeging is ook de stranger task, deze tasks vind je overal, en zijn af en toe echt hilarisch. Zo was er een keer een man die een aantal voorwerpen voor zijn vliegmachine nodig had toen ik ze aan hem had gegeven ging hij zijn vliegmachine uittesten, en wat denk je? Hij viel zo te pletter, ik lachte me rot. Ook zijn er een boel orginele minigames te doen zoals "Five Finger Filet". Hierin moet je in in een bepaalde volgorde, zo snel mogelijk, een mes tussen je vingers steken

De multiplayer van deze game is wel vermakelijk, maar had nog beter afgewerkt kunnen worden. In de multiplayer zijn er een aantal verschillende modes zoals, grab the bag, een variant op capture the flag, en gang shoot-outs. Het is wel vet dat de match begint met een ouderwetse shoot-out, ofwel wie is het snelst? De multiplayer heeft een leveling-system dat eigenlijk gewoon hetzelfde werkt als in elke multiplayer, des te meer xp des te hoger je level. Ook is er de mogelijkheid om vrij rond te lopen in de wereld, of een posse op te richten en samen het wilde westen onveilig te maken. Maar de multiplayer is eigenlijk alleen leuk om met vrienden te spelen, en laat ik weer allemaal van die "Cheap-ass" vrienden hebben die alleen maar de hele dag COD spelen, waar ik niks aan vind.

Conclusie en beoordeling

Red Dead Redemption is een van de beste games die ik ooit gespeeld heb, en is van het begin tot het eind fantastisch. Een spel dat cliché en orgineel tegelijkertijd is. Het enige minpunt is dat de multiplayer eigenlijk allen leuk is met vrienden, en dat rockstar dit wel beter had gekund. De singleplayer is echter wel enorm tof, waardoor dat niet zoveel uit maakt. Het spel is een 10 waard, maar een minpunt maakt er een 10- van. Red Dead Redemption is gewoonweg enorm tof, en daar kan niemand tegen in gaan.
9,7
Score
97
Score: 95
  • Pluspunten
  • Verhaal
  • Gamplay
  • Dead Eye
  • Personages
  • Wapens
  • Mogelijkheden
  • Minpunten
  • De multiplayer is eigenlijk alleen leuk met vrienden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren