1. Homefront (PS3)

Homefront (PS3)

Ik zit nu al vier uur achter de buis. In spanning volg ik de gebeurtenissen rond de nieuwe wereldoorlog. Heel de wereld kijkt mee. De Greater Korean Republic lijkt de VS op de knieën te krijgen. Het leger stelt niets meer voor. De radioactieve Mississippi scheid Oost en West in twee delen. Op tv ik volg het verhaal van verzetsstrijders die in wanhoop hun tere zieltje proberen te redden. Alles word live gefilmd door een journalist die met zijn leven speelt. Maar opeens, na vier uur zie ik de credits over het scherm rollen, en dan besef je het. Dit is geen tv, dit is Homefront.

Je speelt als Robert Jacobs, een ex-piloot die door de Koreanen gevangen is genomen. Al direct in het eerste level komt de spanning er gelijk in nadat je van je bed wordt gelicht door een paar Koreanen om vervolgens in een bus te stappen. In de bus zie je verschrikkelijke taferelen, kinderen die van hun ouders worden gescheiden en mensen die worden geëxecuteerd, maar voor jouw loopt het beter af. Je wordt bevrijd door een groepje verzetsstrijders. Je kunt echter niet even nagenieten van je bevrijding, je moet gelijk weer door, je kunt niet op dezelfde plek blijven. Dat gevoel krijg je gelijk vanaf je bevrijding.

Laat ik eerst met de pluspunten beginnen. De singleplayer heeft een sterk en spannend verhaal, dat helaas wel af en toe zijn steken laat vallen in het vertellen van het hoe en waarom. Maar bij een shooter moet je niet te veel nadenken dus dit nemen we voor lief. De locaties, die verschillen van woonwijken tot openbare gebouwen zijn goed opgebouwd en divers genoeg om niet te vervelen. In heel de game zul je wapens moeten oprapen. De ammoboxes van Killzone 3 of de enorme voorraad van Call of Duty kun je vergeten. In een gemiddeld wapen zit een magazijn van dertig kogels. Nadat je die hebt opgeschoten zul je echter op zoek moeten naar nieuwe wapens, omdat je kogels nodig hebt. Dit geeft een realistische look aan Homefront en geeft je een echt ‘verzetsstrijder-gevoel’. Met de actie zit het in de singleplayer ook wel snor. Van een helicoptermissie tot een sluipschutter-missie, kortom er zit veel afwisseling in de levels.

De wapens die je krijgt voorgeschoteld zijn zeer verschillend en geen een wapen geeft echt een beter gevoel dan een ander wapen. Af en toe mag je is spelen met de Goliath, een tank-achtig voertuig die is uitgerust met de nodige snufjes. Het spelen met de Goliath is een waar genot en levert epische gevechten op. Het geluid van de ontploffingen en wapens is ook werkelijk een genot om naar te luisteren. Maar helaas heeft deze game ook minpunten, en die kun je niet klein noemen. Ten eerste het grootste minpunt aan de game is de duur van de singleplayer. Ik weet dat er tegenwoordig bij geen enkele shooter een lange singleplayer zit. Dit raakt toch kant noch wal! Na 4 uur (!) ben je er al klaar mee. Tijdens het ontwikkelen van de game heb ik een producer van Homefront in een interview horen zeggen dat de campaign op normale moeilijkheidsgraad tussen de acht en tien uur zou duren. Het haalt de helft nog niet eens.

Als we het over grote minpunten hebben kunnen we de graphics gelijk even onder de loep nemen. Onlangs heb ik een shooter uit 2006 gespeeld en serieus, die zag er echt niet minder uit als deze game. In tegenstelling tot het geluid is dit echt zwaar ondermaats. Dan kent de game ook nog vele bugs en is de A.I. ook niet echt geweldig te noemen. Zo zijn er onzichtbare muren, die echt irritant zijn. Op sommige momenten is het spel gewoon onspeelbaar door bugs en glitches. Ook het moeten wachten op je verzetsleden is zeer irritant. Ik heb het spel is moeten uitzetten, omdat mijn maat niet meer wou lopen. Het lijkt net of er door de mannen van Kaos een onafgewerkt product is afgeleverd.

Ook heeft de game rustscènes waarbij je is rustig kunt rondlopen en een praatje met verschillende mensen kunt maken. Helaas zeggen deze personen altijd maar een zinnetje en deze scènes gaan dus ook al snel vervelen, terwijl er toch meer in had gezeten bijvoorbeeld door middel van deze levels de open gaten in het verhaal op te vullen.

We hebben het nu genoeg gehad over de singleplayer, die indruk maakte door de afwisseling, setting en actie, maar toch een vieze nasmaak kreeg door het vier uur durende verhaal en de onafgewerkte details. Gelukkig is er ook een multiplayer die een blamage van Homefront zou moeten voorkomen, en dat ook gelukkig doet.

Net als in elke multiplayer zitten de standaard modes er in verwerkt. We kennen allemaal Team Deathmatch, Ground control enz. die goed zijn uitgewerkt en niets verkeerd doen. Ook is er een Battle-Commander toegevoegd die jouw sterren geeft zodra je kills maakt. Des te meer kills je maakt, hoe meer de vijandige spelers gealarmeerd worden van jouw pownage. Het levelsysteem zit er weer in, de nodige perks enz.

Per kill of uitgevoerde actie krijg je battle-points. Met deze punten kun je allerlei handige gadgets kopen. Hoe meer punten je verdient hoe betere beloningen je krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld na een kill extra armor kopen terwijl je na tien kills een tank kunt kopen om maar wat te noemen.

Daarnaast heeft de multiplayer verschillende maps die zeer tof zijn opgebouwd. Tijdens het spelen word de map verplaatst wat een toffe draai meegeeft aan het spel. De voordelen hiervan zijn dat campers zich wel moeten verplaatsen. De maps gaan zeker niet vervelen omdat er genoeg verschillende omgevingen in zitten. De opzet van de map is ook zeer goed opgebouwd en geschikt voor allerlei soort spelers.

Er zitten wel wat kleine minpunten in zoals de kleine texturefoutjes, maar die zie ik graag over het hoofd. De multiplayer is al met al zeer goed te noemen en zeker aan te raden. Hij maakt de korte duur van de campaign meer dan goed, al blijft de singleplayer een gemiste kans. Voor de offline-gamers zeg ik: niet kopen. Voor de rest is dit een mooie titel die zijn 60 euro toch niet helemaal waard is.

Conclusie en beoordeling

Homefront is een toffe shooter geworden, die bestaat uit een vette singleplayer, maar die helaas veel te kort is. Ook grafisch gezien kan Homefront niet tegen andere shooters op. De multiplayer is vermakelijk en actievol, maar er zijn nog genoeg punten voor verbetering te noemen. Als je een toffe budgetbak-game zoekt dat raad ik deze zeker aan, maar zijn 60 euro is hij niet helemaal waard.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Toffe singlepayer...
 • Geluid van de wapens
 • Setting en afwisseling
 • Intense en diverse multiplayer...
 • Minpunten
 • Grafisch ondermaats
 • Bugs
 • die maar vier uur duurt.
 • Onuitgewerkt verhaal
 • die ook de nodige bugs en lag bevat.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren