1. LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 (X360)

LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 (X360)

Harry Potter is één van de belangrijkste iconen ter wereld. Dit mag toch wel gezegd worden met veel verschillende films, boeken, cardgames en natuurlijk videogames. Er is er van elke film al één. Maar waar ik het over ga hebben, zijn vier films tegelijk in één spel... en dat in lego-stijl! Kan deze lego-game aan de vorige tippen? Of is deze zelf beter? Lees het hier in mijn recensie.

Als je bekend bent met de ontwikkelaar Traveller's Tales en hun voorgaande Lego-games, zou je denken dat je weet wat Lego Harry Potter: Years 1-4 is nog voor je hebt gespeeld, en je zou gedeeltelijk gelijk hebben, toch zijn er ook nieuwe elementen te vinden in het spel. Net als in Lego Star Wars en zijn soortgenoten, kun je alleen of co-op spelen met een vriend en een woordeloze uitlevering van een zeer beroemd en toch wel goed verhaal ervaren, met je favoriete personages spelen die vervangen zijn door hoekige Lego re-creaties. Toch zijn de centrale elementen van de vorige games, zoals simplistische bestrijdingen en zwevende platformactie, dit werd enkel een secundaire rol in het verhaal van lego harry potter. Nu, het spel is meer gefocused op het verzamelen van verschillende en ontelbare lego blokjes die spijtig genoeg gaan vliegen als je ze met een spreuk probeert te nemen. Je bent voortdurend overladen met nieuwe elementen als je (lichte) puzzels moet oplossen en vrijwel elk object kan manipuleren met je veelzijdige toverstok. Je krijgt ook nog te kampen met een paar slepende kwesties in de serie, kwesties zoals: nutteloze AI, gladde platforms en een paar kleine nieuwe: dubieus targeting, maar ook spijtig genoeg willekeurige bugs. Maar de verstrooide gebreken zijn niet zo groot om het spel als slecht te bestempelen zeker niet als je fan bent van het Harry Potter universum incl: films, boeken, andere games en nog zoveel meer.

Natuurlijk krijg je het meeste voldoening uit Lego Harry Potter als je bv: Dobby kan vertellen van de Duffelingen, het verhaal kan meemaken, vele extra's kan vrijspelen, enz... En als je een dergelijke fan bent, zal het spel je wensen vaak vervullen. Zoals je kan zien uit de titel, heeft dit avontuur betrekking op de eerste vier boeken van JK Rowling's Harry Potter-serie en natuurlijk van de gelijknamige films, en doet dit met dezelfde humoristische gebogen sfeer dat alle Lego games kenmerkt van de ontwikkelaar travelers tales. Of het nu een Lego Hagrid is die een krijsend kind in de straten van kleine Zanikem op zijn vliegende motorfiets afzet of de mooie jonge dames van Beauxbatons die steigerend naar Zweinstein komen gevlogen, de overdreven geluidseffecten en mooie, soms zelfs schattige animaties maken elke scène een totale verrukking. Lego Harry Potter neemt het merendeel van zijn signalen uit de films in plaats van de boeken, met behulp van de films evocatieve muzikale soundtracks van grote invloed kwamen de muziekjes en geluidseffecten in het spel zeer mooi naar boven. Je kan het spel spelen in volledige vrijheid met een grappige twist aan het goede verhaal, maar deze charmante twists zijn in de geest van de serie om waarschijnlijk een constante gegiechel te lokken. De enige vrijheid die niet zo goed werkt is een definitieve actie-sequentie met bouten aan het einde van De Gevangene van Azkaban, die is super leuk om te spelen, maar heeft geen zin binnen de context van het oorspronkelijke verhaal.

Die dergelijke actie sequenties zijn zeldzaam in Lego Harry Potter, al zijn er nog licht te bestrijden secties en boss fights bv: je verslaat dementors door het gebruiken van de Patronus spreuk, en bij het vechten met Aragog versla je hem door het gooien van spinnen op hem met behulp van Wingardium Leviosa, en zelfs Hij die niet genoemd mag worden was veel te snel te verslaan. Het meeste van de tijd is: (echter met uitzondering van een paar elementen) het opfrissen van het milieu, en op zoek gaan naar manieren om een steeds groter repertoire van spreuken te kunnen gebruiken. Je kan gemakkelijk schakelen tussen spreuken en degene naar eigen keuzen nemen die je maar wilt, en in sommige gevallen, zoals het gebruik van Lumos om verschillende wijnstokken te laten afsterven, daar moet je de spreuk handmatig selecteren. Echter, de meeste spreuken zijn er die je automatisch kan nemen met een simpele druk op een knop door het gebruik van de cursor die verschijnt als je iets nodig hebt. De doelgerichtheid kan een beetje irritant zijn, soms verschijnen er dingen niet die je nodig hebt om verder te kunnen gaan, terwijl dit wel zou moeten gebeuren, en het is vaak dat je richt op iets wat niet wou of niet nodig hebt. Je kan ook weer zoals in de vorige lego-spellen veel dingen kapot maken en weer heropbouwen om zo beloningen, lego-geld, nieuwe personages, extra missies, en nog veel meer te kunnen krijgen.

Dit gebeurd allemaal tussen de niveaus, dan kan je naar de Wegisweg gaan om je tijd te besteden aan nieuwe personages, kostuums, spreuken en om andere vrijgespeelde snuisterijen te verkrijgen. Maar het doel van alle spreuken is niet alleen om geld in te zamelen, het is om verschillende puzzels, objecten en problemen tijdens het spel op te lossen om de vooruitgang naar het volgende hoofdstuk te kunnen verkrijgen. De puzzels zijn niet moeilijk, je kan bijna elke van deze raadsels oplossen door er gewoon voor te zorgen dat je je zwevende spreuken cursor op het juiste object plaatst of gewoon alles doet wanneer er iets op komt. Maar dit is erg leuk omdat er zoveel variatie is in hoe de verschillende milieu-elementen reageren op je manipulaties. Schansen oplichten en weelderige vuurwerk afschieten hoort hier allemaal bij. Ook met dweils plassen wegvegen en met bezems stoffige schilderijen afstoffen. De inwoners van de levende portretten in Zweinstein moet je belangrijke dingen laten doen zodat je toegang kan verkrijgen voor nieuwe gebieden via de portretten. ook zijn er lessen om te volgen zoals de nieuwe les van proffesor Lupos daar moet je bv: als je met Ron speelt, dan verschijnen de boemannen als spinnen en moet ridikulus gebruiken om de spin te laten rolschaatsen en uiteindelijk te laten vallen om er zo voorbij te kunnen komen ( als je met harry speelt verschijnen er dementors en moet je deze ook verjagen, bij elk personage is er een andere angst waarin de boeman verandert). Je kan ook even spelen met Schurfie of Knikkebeen om kleine ruimtes te kunnen betreden, en je brouwt Wisseldrank drankjes wanneer je het nodig hebt om te verschijnen als een andere student. Er is de hele tijd veel te doen alhoewel deze taken niet echt uitdagend zijn, houdt de diversiteit het toch altijd plezierig.

Tussen de missies van het verhaal, kan je Zweinstein en andere optionele gebieden, zoals Goudgrijp Bank verkennen. Je zou zou het spel snel uitspelen als je gewoon door elke level van het verhaal loopt, iets meer dan 6 uur waarschijnlijk, maar Lego Harry Potter is het soort spel dat je terug opnieuw en opnieuw speelt om de verschillende geheimen en verzamelobjecten te ontdekken. Je zult niet in staat zijn om bepaalde gebieden en bepaalde spreuken vrij te spelen door middel van je eerste keer, dus om alles wat de game te bieden heeft te zien, moet je terugkeren naar de niveaus in het vrij spelen met behulp van verschillende karakters. Zelfs als je denkt dat je de eerste keer de levels heel grondig overloopt dan heb je mischien het geluk om 50 procent van het spel voltooid te hebben. Maar of het nu je eerste keer is of je vijfde je moet toch andere tovenaars gebruiken om nieuwe dingen vrij te spelen. Hoewel er (weer) geen online co-op is is dit niet echt een probleem want, er kan een andere speler op elk moment een van je AI metgezellen overnemen en zelf meespelen. Het helpt niet enkel om een betere tijd neer te zetten, het helpt ook om beter puzzels te kunnen oplossen want je medespelers zijn meestal niet zo behulpzaam. Gelukkig komen de AI tekortkomingen in veel mindere maten voor dan nu in de vorige games, en co-op puzzels zijn niet frequent, waardoor je niet altijd samen hoeft te zijn en kan het scherm gesplitst worden zodat je in tegenstelling tot de vorige games verder van elkaar weg kan gaan.

De AI is niet de enige aanhoudende zwakte om over te dragen in deze Lego game, maar die bijzondere aspecten zijn er niet veel, en de andere aspecten zijn gelukkig niet zo erg en zo geminimaliseerd mogelijk gemaakt. Gladde randen en oneven camerastandpunten belemmeren een paar platformactie sequenties, maar er zijn er zo weinig van dat je niet zal worden bellemert tijdens het spelen. Lego Harry Potter: Years 1-4 is gemakkelijk de beste Harry Potter game tot nu toe, Het is een van de mooiste Lego avonturen tot nu toe. Door het minimaliseren van de repetitieve te bestrijden vijanden en inconsistente platformactie, heeft Traveller's Tales ook de frustraties tot een minimum beperkt, waardoor deze excursie naar Zweinstein plezierig is voor de hele familie. Kleine foutjes zijn er wel, maar geen enkel spel is perfect, Lego Harry Potter is nog steeds een familie-vriendelijke klassieker, en het is charmant en grappig, en vooral, het is leuk. En dat soort magie is al te ongewoon, zelfs in de wereld van Harry Potter.

Conclusie en beoordeling

Het is een van de betere lego-games naast star wars. Lego harry potter brengt de magie van de films en boeken goed naar boven. Zeker een aanrader voor de Harry Potter fans, de lego fans en zeker ook mensen die graag zulke familie spellen spelen(vooral kinderen dan).
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • grappig en charmant
 • grote replay-waarde
 • veel extra's en bonussen
 • co-op
 • vier verhalen
 • vrij zweinstein observeren
 • veel geheime plaatsen
 • heel veel bespeelbare personages
 • zeer goede overzetting naar lego
 • goed familie-spel
 • Minpunten
 • irritante targeting
 • kunstmatige intelligentie AI
 • bugs
 • mischien te gemakkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als aandeelhouder zou ik toch niej echt goede hoop hebben in THQ maar goed….

 • dan krijg ik weer meer geld als ik me aandelen als ik ze verkoop

  en minder inkopen

 • @gamer,  dan moeten ze wel gestegen zijn in die periode:P En die games die daar staan ( op saints row 2) zien er nou niej echt heel goed uit xD

 • Behalve Saints Row en MotoGP hebben ze ook geen goede franchises en nieuwere zoals Conan en Stuntman waren nu ook niet echt goed te noemen.

 • als je ze nu goedkoop inkoopt en over jaar weer verkoopt als ze knallen met saintsrow etc dan maak je dikke winst.

 • Das niet best voor THQ

 • ik hoop dat ze bankroet worden

 • Das niet mooi.

 • Pech voor hun.

 • Saints Row 2!

 • Ze moeten is goede games gaan maken!!! Ik hoop dat Saints Row 2 beter verkoopt.

 • red faction en saits row vet in ieder geval sowieso beter dan juiced en stuntman..

 • hoop dat ze ook weer met een nieuw deel van COH komen, was wel een vette game

 • Wordt ook niet echt warm van het horen van die games…

 • dat krijg je als je frontlines: fuel of war cancelled

 • alles is al naar beneden, de hele beurs is uit elkaar geknald, dit kon niet uitblijven…

 • Nou laten we eerlijk wezen…THQ is nou niet bepaald de eredivisie als het om gamesdevelopment gaat. Ik zit er niet echt mee. Eindelijk plaats in de winkelschappen :)

 • Gewoon een nieuw deel van Company of Heroes maken.. die game is zo fokking goed!

 • zonde

 • Pech voor hun.

  Elke keer als je dat zegt, verneuk je de Nederlandse taal nog meer dan hij al is. :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren