1. Red Dead Redemption (PS3)

Red Dead Redemption (PS3)

Laten we eerlijk zijn... er zijn veel saaie zaken in het leven. Velen vinden bijvoorbeeld klassieke muziek echt verschrikkelijk terwijl anderen een mis in de kerk verafschuwen. Op de schoolbanken zitten en je betovergrootmoeder gaan bezoeken bezitten ook één van de twijfelachtige ereplaatsen in deze groep. Want je kunt nu eenmaal veel interessantere dingen doen terwijl je voor de achtentwintigste keer naar je uurwerk hebt gekeken tijdens een van voorgenoemde situaties. 'Gamen' zal de doorsnee IG-bezoeker nu denken. Maar ook hier wordt het woord saai vaak gebruikt. De ontwikkelaar wil zonder twijfel te allen tijde vermijden dat een recensist op zijn spel saai noemt. Daardoor ontstaan angstvallige pogingen om het speltempo wat op te krikken. Denk aan hyper-kinetische muziek, onnozele minigames of een vreemd plotverloop. Maar er zijn spelseries die zich over dat (en nog veel andere dingen) eigenlijk niet zorgen hoeven te maken omdat dezen al nadrukkelijk naamgemaakt hebben. Series als The Legend of Zelda, Metal Gear Solid en GTA. Vooral GTA, een immens populaire serie waarvan je de spellen kan blijven spelen zonder dat ze je vervelen. Waarom kiest nu net Rockstar, de ontwikkelaar van GTA, ervoor om een ietwat - vergeef me het woord - saaiere setting te kiezen, het late wilde westen. Geen RPG's, Uzi’s of zelfs nog maar (echte) auto's, die worden vervangen door paarden en simpele revolvers. De GTA-lover haakt al snel af met het gevreesde woord 'saai' in de mond. Terwijl ze (ten onrechte) verbaasd zijn waarom Rockstar ooit zó kon falen. Maar ze vergeten hoe knap het spel eigenlijk is ook zonder die bazooka’s en die drugs.

In ongeveer elke Red Dead Redemption-recensie wordt GTA meermaals genoemd en de vergelijking ermee is dan ook snel te vinden. Zo lijkt het op vlak van het verhaal er sterk op. Maar al bij de hoofdpersoon is er een opvallend verschil tussen beide series te bemerken. John Marston, het hoofdpersonage van Red Dead Redemption, is een echte held. Hij is niet (zo) vuilbekkend zoals we dat van de ‘helden’ van GTA gewend zijn en niemand kan hem ervan weerhouden zijn twijfelachtige opdracht te voltooien. John Marston probeert –dit wel in de ouwe, gouwe GTA stijl- zijn criminele leventje te vergeten en gaat leven op een ranch met zijn gezinnetje. Totdat op een goede dag de Amerikaanse overheid John redelijk onvriendelijk vraagt zijn vroegere gangleden te elimineren. En indien hij niet doet wat hem gevraagd wordt zal hij zijn vrouw en kind nooit meer terugzien. En zo begint het avontuur van onze held. Er ontplooit zich al snel een episch verhaal met een al even epische plottwist. John krijgt opdrachten van het vreemdste volk dat rondliep in het Wilde Westen. Maar ook hier houdt Rockstar zijn twijfelachtige traditie in ere door de speler vaak een “Kill that nigga’!”- of een “That nigga stole my horse!”-missie voor te schotelen. Toch weten een tiental missies zich te onderscheiden van de rest door de eerder beschreven fantastische sfeer en de bloedstollende actie.

Waar speelt een goede, zelf respecterende Western-game zich af? Juist, het Wilde Westen. Red Dead Redemption speelt zich er ook af, en hoe! De spelwereld is verdeeld in drie delen. De Amerikaanse prairie, de Mexicaanse woestijn en de nogal moderne streek rond Blackwater. Elk van de drie streken heeft een eigen sfeer. Waar men in de Amerikaanse prairie dronkaards tegenkomt, komt men in Mexico ook dronkaards tegen, maar dan Spaanstalig. Nee, het verschil loopt nog veel verder dan de taal. In Amerika is er bijvoorbeeld een andere politie, maar ook een andere natuur. Je loopt een beer tegen het lijf in de bergen in het Noord-Oosten van de map en je zal in het snikhete zuiden eerder een roedel coyotes tegen het lijf lopen.

Rockstar heeft duidelijk het probleem aangepakt dat het spel niet een enerverend, boeiend gevoel aan de speler zou geven. Want de eerste reacties op Red Dead Redemption waren vooral gevuld door het afschuw van het RPG-loze Wilde Westen. Je komt verschillende random-encounters tegen op je missie. Zo kan je elk moment een moord voor je ogen zien flitsen, een winkeloverval meemaken of duelleren met een of andere ongelukkige lomperd en nog veel van dat typisch cowboy-gedoe. Daarnaast kan je ook nog arme hulpeloze beestjes (of bloeddorstige roofdieren) vol met lood pompen om vervolgens hun huid van hun levenloze lijf te schrapen. Als je graag veel geld in een korte tijd ziet en niet bang bent voor een klein beetje risico dan is een bezoekje aan de gokhal van een van de vele Saloons eerder iets voor jou. Daar kan je bijvoorbeeld pokeren, blackjack en World of Warcraft spelen (…). En ook de beroemde Wanted-posters kun je terugvinden bij de sheriff. Hiermee kan je boeven vangen/doodknallen en er nog een aardig sommetje voor opstrijken. Er is echt enorm veel te doen in Red Dead Redemption. Die gevreesde en door sommigen genoemde eentonigheid heb ik nog nooit gevoeld! Als daar nog bij komt dat je outfits kan uitspelen en challenges kan spelen, dan besef je dat dit probleem uitmuntend is aangepakt. Tenslotte krijgt John voor elke indrukwekkende actie die hij doet Fame-punten. Als hij een hoge fame heeft hoor je als ergen in een stad aan komt als snel je naam roepen. Zo werkt het ook met de Honor-punten. Hier begin je echter in het midden. Als je een goodguy bent zal de speler wat meer geld verdienen aan jobs en als ultieme gunslinger zal je minder moeten dokken als je voor de zoveelste keer iemand omkoopt.

Het late Wilde Westen ziet er prachtig uit. Hier en daar zijn er wat oneffenheden te bemerken maar dat nemen we er maar al te graag bij als we een enorme en ongelooflijk mooie spelwereld voorgeschoteld krijgen. Dit visueel spektakel wordt uitmuntend begeleid door een nog betere audio. Niet alleen is de voice-acting - zoals we van Rockstar gewoon zijn - bijna perfect maar is de (sfeer-)muziek enorm goed. Het is dan ook dat het meest epische moment vooral zo episch is door de subliem gekozen muziek. Naast dat alles doet Red Dead Redemption iets revolutionairs.

Waar GTA IV de autobesturing (iets té) realistisch maakt zijn de physics van de paarden ongekend goed. Het voelt zeer goed aan om op je knol te zitten en je merkt al snel dat het niet zomaar op ‘X’ drukken is. Het vergt wat oefening om je paard op de juiste snelheid over de wegen van de Amerikaanse grensgebieden te bewegen. Rockstar besloot een zo realistisch mogelijke cowboybeleving aan de speler mee te geven; en die is er. Je kunt namelijk (bijna) al de wapens die onze held bij zich draagt zien. De revolver aan de heup, het geweer op de rug en de lasso om de hals geslagen. Maar om het spel een echte Western-beleving aan te doen zit er ook een interessante feature in. “Dead Eye”. Dit zorgt ervoor dat de speler de tijd doet vertragen en rustig zijn doelen kan uitkiezen. Dit zorgt voor epische momenten waar bijvoorbeeld vier boeven (en per ongeluk een oud vrouwtje) in een mum van tijd worden neerknalt. De anders stabiele moeilijkheidsgraad in de singleplayer wordt hierdoor ferm verstoord. Als namelijk je Dead Eye-meter vol hebt, is het niet echt moeilijk om zelfs het moeilijkste gevecht te doorstaan.

Zoals heel veel games in deze generatie kent Red Dead Redemption een multiplayer. Deze is me veel minder meegevallen. Het multiplayer gedeelte doet qua interface nogal rommelig aan. Je kan via het menu in matches springen maar dat had ik pas na veel “trial and error” door. Eens aangekomen in een match –die overigens niet altijd zo gemakkelijk zijn om te vinden- krijg je een vermakelijke multiplayer. Met deadmatches en free-roaming zoals die van GTA IV. Je kunt je eigen personage kiezen en je eigen paard. Als je maar genoeg speelt speel je nieuwe personages uit, snellere paarden en ook betere wapens. Op papier lijkt dit een waterdicht systeem, maar de werkelijkheid is anders. Omdat ik Red Dead Redemption pas vijf maanden na de release begon te spelen kwam ik terecht in matches met mensen met een level dat tien keer zo hoog lag als dat van mij. Waar ik het moest doen met een geweer dat enkel handig is om koeien hoogstens te verwonden, hadden zij zowaar semiautomatische pistolen in hun handen. De balans ligt op een ontstellend laag niveau en het scherpt m’n mening aan dat je helemaal geen multiplayer nodig hebt bij free-roaming games. Het gebruik van Dead Eye is dan wel weer origineel omdat het niet de tijd vertraagt maar je wel helpt de tegenstander om goed plaatsjes te raken, wat me uit de nood hielp met die baggergeweren. Maar waar de multiplayer tegenvalt, komt de singleplayer des te beter uit z'n verf. Kortom, Red Dead Redemption is een fantastisch spel.

Conclusie en beoordeling

Red Dead Redemption is een ongelooflijk goed spel. Het verhaal is een ode aan het gehele Western-genre en het hele spel voelt enorm Western aan. De missies die voorgeschoteld zijn niet allemaal even gevarieerd maar er ook zitten een paar bloedstollende adrenaline-pompende missies in. Naast het fantastische verhaal is er in de singleplayer genoeg te doen aan sidequests en random-events. En zelfs gewoon door de natuur crossen, kan de speler boeien. De prairie van Mexico en het (nieuwe, doch oude) Wilde Westen is gecreëerd met zeer veel gevoel detail en schoonheid. Geen moment voelt het spel saai of repetitief aan, en als het dat toch doet zal je al te hulp worden geschoten door een origineel random-event. En als je de singleplayer zat bent, kan je aan de multiplayer beginnen. Niet dat die echt fantastisch is, ik heb er althans niet zoveel plezier aan gehad. Dead Eye werkt er misschien beter als in de singleplayer maar voor de rest van de multiplayer pak je beter een echte multiplayertitel uit de kast. Maar een spel als dit is vooral de singleplayer belangrijk en die streeft duidelijk naar de perfectie toe.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Western!
 • Onvergetelijk verhaal
 • Adembenemende spelwereld
 • Veel dingen te doen naast
 • het hoofdverhaal
 • Minpunten
 • Multiplayer is van een lagere kwaliteit
 • Dead Eye verlaagt de moeilijkheids-graad te veel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vind het netjes dat ze er eerlijk vooruit komen en het is algemeen bekend dat de PS3 moeilijker is om voor te coderen (zeg ik dat goed?).  Anyways ik haal hem op de 360 puur voor de downloadble content, maar I can't wait! Ik wil deze game haha.  Who is with me?

  -Karoi

 • jammer Rockstar maar rockstar maak wel een van de beste games

  en ze doen het goed kijk maar naar tabel tenis voor de xbox 360 en de wii

 • (westerse)ontwikkelaars zijn gewoon lui.

  Ik heb Capcom en Tecmo niet horen klagen, dmc4 en ninja gaiden sigma spelen allebei erg goed.

 • Ach, ze komen te gelijk uit :) En ik heb er zin in!

 • Ik wil meer trailers!!!

 • Wel jammer, want als 360 eigenaar had ik natuurlijk die game wel eerder willen spelen. Maar dat zou heel erg oneerlijk tegen over de PS3 bezitters zijn dus ik kan me hier wel redelijk in vinden.

 • Effe een rijtje maken!  Ik neem hem voor de PS3.

 • Nee hoor, het is een makkie om te programmeren voor de PS3……..

  En al die spellen die gecancelled of uitgesteld worden hebben niks te maken met de PS3 zelf hoor, de ontwikkelaars zijn gewoon lui….  Ik koop hem in ieder geval op de 360.

 • Wij krijgen toch de downloadable content :D en dat scheelt wel veel bij dit soort spellen, dus 360 versie wordt uiteindelijk beter, =)

 • Ik weer meer info! Meer trailers! Meer ingame materiaal zien! Ik kan niet wachten :D

 • Gelukkig anders had ik niet zoveel tijd in COD4 en Gt5 prologue kunnen steken. Nu kan iedereen 29 april genieten van dit juweeltje.

 • wel netjes van ze dat ze de release dan ook uitstellen van alle platformen, heb zelf een 360 maar heb er toch wel respect voor, kan iedereen tegelijk aan de gang met GTA

 • jah, ik ben het volkome met Snakesonic eens!

  ze moeten niet zeuren maar werken…

 • Offopic

  iemand van de redactie??

  Wrom voegen jullie donderdagnacht niet toe dat de PSStores zijn geupdate???Ik neem aan dat jullie weten dat je rond half 8 nieuwe content heb in de EU store en rond 12 uur half 1 de Amerikaanse.

 • De PlayStation 3 is de schuld.

 • Boeien!

 • Ach, ik kan toch pas in de zomervakantie een PS3 kopen. Dus san kan ik ook pas GTA IV kopen! Dus eigenlijk ben ik wel blij met het uitstel.

 • Ik vraag me af waar de hardcores zitten die indertijd brulden dat het de fout van die \"zwakke 360\" was.  @ Snakesonic : geen van beide titels die je opnoemt zijn uitzonderlijk te noemen en kunnen minus de graphics even goed op de last gen draaien.

 • Ik vind het wel genaaid dat de 360 bezitters langer moeten wachten omdat op de PS3 slechter te programmeren is!

 • Vroeger kwam een GTA eerst op een Playstation uit en pas heel veel later op de xbox… nu komen ze tegelijk uit dus reden tot klagen is er niet The ZOne NL !!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren