1. Ghost Trick: Phantom Detective (NDS)

Ghost Trick: Phantom Detective (NDS)

Het leven van een hoofdrolspeler in een videogame gaat niet over rozen. Met de regelmaat van de klok worden hun geliefden geschaakt door allerlei gespuis of ze moeten in hun eentje de wereld redden van een overmacht aan zwaarbewapende vijanden, terwijl ze het spel zelf beginnen met een lullig aardappelschilmesje. Maar de Mario’s, Master Chiefs en Sam Fishers van deze wereld mogen eigenlijk helemaal niet klagen als je ziet in wat voor benarde positie Ghost Trick’s hoofdrolspeler Sissel is terecht gekomen. Hij is namelijk niet alleen volledig onbewapend, hij is ook nog eens zijn geheugen kwijt. En, oh ja.. hij is ook nog eens… dood…

En dood zijn heeft zo zijn nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld geen directe invloed meer uitoefenen op de wereld waar je tot voor kort nog deel van uitmaakte. Je kunt dus niet even aan die leuke roodharige dame vragen wie je eigenlijk bent en waarom je vermoord bent. En ook dreig je toe te moeten kijken hoe ook zij vermoord gaat worden door die rare snuiter met die gleufhoed. Maar vlak voor de snuiter de trekker wil overhalen verschijnt er ineens een pratende bureaulamp ten tonele die je leert hoe je de tijd stil kunt zetten en hoe je het leven van de jonge vrouw kunt redden door een aantal voorwerpen in de omgeving te manipuleren. Je bent nu immers een geest, en geest zijn heeft zo zijn voordelen!

Zo kun je bijvoorbeeld een gitaar laten spelen zonder dat er iemand vlakbij staat. Of zomaar een kroonluchter naar beneden laten kletteren. Deze kleine manipulaties (of ghost tricks) ben je nodig om dingen in de echte wereld voor elkaar te krijgen. Jezelf voortbewegen bijvoorbeeld. Anders dan in de meeste spellen heb je namelijk maar een zeer beperkte bewegingsvrijheid. Als je bezit van een voorwerp hebt genomen kun je slechts een paar centimeter zweven naar het volgende voorwerp en van daaruit weer naar de volgende etcetera. Sommige voorwerpen kun je zo manipuleren dat ze gaan bewegen of veranderen van vorm, waardoor je weer op plekken kunt komen die voorheen onbereikbaar leken. Je kunt zo een aantal hele grappige kettingreacties veroorzaken die gegarandeerd een glimlach op je gezicht zullen toveren!

Uiteraard zul je ook voorwerpen moeten manipuleren om de diverse kleurrijke personages in het spel te beinvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld een vrouwelijk personage afleiden door een raampje open te zetten. De vrouw zal zich gaan irriteren aan de koude buitenlucht en staat vervolgens op van haar stoel om het raam weer dicht te doen. Hierdoor is ze dus even van haar plek zodat jij handig bezit kunt nemen van een voorwerp waar zij met haar dikke reet bovenop zat. Ghost Trick zit vol met dit soort leuke puzzels: Voorwerpen manipuleren zodat je andere voorwerpen kunt manipuleren, waardoor je uiteindelijk acties van personages kunt beinvloeden. Het doel hiervan is vaak het oplossen en voorkomen van moorden. Voorkomen inderdaad, want als geest kun je namelijk steeds de laatste vier minuten van iemands leven opnieuw beleven en in deze vier minuten proberen om het slachtoffer te redden van een zekere dood.

Deze tijdsdruk werkt wel een beetje het ‘trial and error’ principe in de hand. Oplossingen liggen namelijk vaker niet dan wél voor de hand. En om maar niet steeds overnieuw hoeven te beginnen ben je soms geneigd om maar als een idioot alle voorwerpen in de kamer in willekeurige volgorde te gaan manipuleren. Gelukkig hebben de ontwikkelaars (die ook de geweldige Ace Attorney serie op hun CV hebben staan) de nodige humor in het spel verwerkt en ziet er het spel er voor DS begrippen heel erg goed uit, zodat het overspelen van bepaalde stukken lang niet altijd als een straf zal worden ervaren.

Naarmate het spel vordert kom je steeds meer te weten over je eigen dood en ontvouwt zich langzaam maar zeker een verrassend boeiend verhaal. Dit verhaal wordt gedragen door een bonte verzameling karakters en een aantal heel erg leuk bedachte puzzels. En hoewel het manipuleer principe stiekem toch wel redelijk beperkt is, hebben de ontwikkelaars er toch een dik tien uur durend avontuur van weten te maken dat boeit van begin tot eind. En dat is razend knap! Ghost Trick zou zomaar kunnen uitgroeien tot een nieuwe Capcom franchise en er is maar weinig fantasie voor nodig om je voor te stellen wat voor toffe mogelijkheden een eventuele 3DS versie met zich mee zou kunnen brengen.

Conclusie en beoordeling

Met zijn unieke plot en gameplay mechanismen is Ghost Trick een heel bijzonder spel geworden. Het is een mix van een click and point adventure en een puzzelgame, op smaak gebracht met een duister misdaadverhaal en geserveerd met prachtige graphics en een steengoeie soundtrack. Als je zo vlak voor de release van de 3DS nog één keer jezelf wilt verliezen in een geweldig avontuur op je oude vertrouwde Nintendo DS, laat het dan alsjeblieft deze zijn.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Unieke ervaring
 • Prachtige graphics
 • Boeiend verhaal
 • Minpunten
 • Trial and error ligt op de loer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • damn :|

 • Leuke actie, jammer dat ik niet zo goed ben met video

 • Je moet minstens 18 jaar oud zijn om deel te nemen.  Om aan deze prijsvraag mee te mogen doen, moet je een diploma van de middelbare school hebben.  nou geweldig is dat zeg… ben pas 15 ^_^'


 • haha dope shit:P das nou nog eens een contest:P

 • De Europese winnaar (met uitzondering van Nederland in verband met andere wettelijke regels) krijgt tevens een reis van vier weken naar de Universal Studios Film School in Los Angeles, inclusief 2000 dollar zakgeld en andere reiskosten.

  Wat is dat nou weer voor bullshit?

 • omg waarom nederland niet?:S

  ik weet ckr dat dit egt super masterlijke filmpjes op gaat leveren

 • Mmmh misschien maar aan mee doen, ook al is het alleen voor de elite :P.

 • minstens 18 :(

 • @Angeleyes, heeft volgens het bericht met de regelgeving te maken. Welke dat zou moeten zijn zou ik echt niet moeten weten.

 • \"met uitzondering van Nederland in verband met andere wettelijke regels\"  Zoals?

 • een tijdelijk visum misschien aangezien je 4 weken mee draaid op een school voor films. dien je volgens de nederlandse wetgeving een tijdelijk visum te hebben. aangezien de aanvraag daarvoor enkele weken in beslag neemt en een positief antwoord niet altijd zeker is. neemt microsoft het zekere voor het onzekere.  dat is waarschijnlijk de reden. stel dat je een geldige greencard hebt krijg je waarschijnlijk als nederlander wel die superprijs

 • stomme contest!  - Moet 18 jaar zijn

  - Nederlandse winnaars krijgen in plaats van vier weken maar zeven dagen!!!

 • HAHAH leuk :D ga gelijk beginne….

 • Ow nice, zal ik ff Steven Spielberg opbellen.

 • Damn! Ik doe er maar niet aan mee… Geen tijd voor dat soort dingen

 • WTF je moet 18 zijn en je moet minimaal een middelbare school diploma hebben.  Heb wel diploma… mag k dan meedoen? Ben nog maar 17 :P

 • Leuk, alleen jammer dat ik nog geen 18 ben…

 • Het klinkt leuk alleen jammer dat ik nog geen 18 ben..:P anders had ik best wel mee willen doen..:P

 • Dat klinkt leuk :).

 • egt domme regels man ga is weg

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren