1. Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen (NDS)

Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen (NDS)

Hier zit ik dan, in mijn saaie gameroom. Alleen en zo verlaten. Mijn ogen krijgen het moeilijk en vragen wat rust. Ik voel me springlevend (ik blijf wel op mijn stoel zitten) en wil me nog even Mario wanen: woeeeeeetch, snowboarden kan ik als geen ander!

Vannacht had ik een bizarre droom. Ik kroop in de huid van de populairste – fictieve – loodgieter. Ik was kampioen in bobsleeën, skiën, curling... Het leek alsof ik een reuzebril had opgezet, daarna in mijn DS gekropen had en zo “in” de game belandde; Inside The Game dus. Mario begroette mij hartelijk en zei dat ik even zijn pakje mocht lenen en het spel mocht verkennen. Het begin van een mooie droom die nooit zou eindigen, totdat…

De vorige keer dat Mario en Sonic gehuldigd werden in één game, resulteerde dit in een kaskraker. SEGA verkochte maar liefst 10 miljoen exemplaren van “Mario en Sonic op de Olympische Winterspelen”. De mannen bij SEGA zijn ongetwijfeld van het principe: men moet de game een sequel geven als het heet is… en zo geschiedde met “Mario en Sonic op de Olympische Winterspelen”. Deze keer wachten de twee heren (de ene van Mushroom Kingdom, de andere van de Sonic-serie) je op in Vancouver! Daar staan maar liefst 27 sporten te popelen om door jou getest te worden: ijshockey, curling, bobsleeën… Allemaal het proberen waard… waar wacht je nog op? “Ready, start… GO”!

Bij het onhandig openmaken – nog eens bedankt, schoonmoeder, voor de game – van de game, stroomde er één vraag door mijn hoofd: heeft SEGA de kritiek op de vorige game opgepikt en de minpunten grondig aangepakt?

Een eerste verbetering die meteen opvalt, is de aanwezigheid van een verhaalmodus. Bowser en Eggman willen de Olympische Winterspelen boycotten. Ze nemen de sneeuwgeesten gevangen, waardoor de sneeuw verdwijnt. Eén sneeuwgeest kan ontsnappen. Samen met die enkeling moet jij de sneeuw terug halen door in verschillende sporten te triomferen en de eindbazen te overwinnen. Ook leuk is dat de verhaalmodus zich afspeelt in een heuse stad waar je veroordeeld bent op de plaatselijke inwoners. Als er bv. een muur voor je staat, ondervraag je de bewoners op zoek naar een mogelijke oplossing. Dat is echter nog lang niet alles! Om een sport te kunnen spelen, moet je eerst een bepaald aantal voorwerpen bemachtigen; om te skiën heb je bijvoorbeeld ski’s nodig. Niet enkel de sporten spelen dus een rol, ook moet je eerst een aantal zaken voltooien. Leuk!

Ook mag je jouw abonnement op het roddelblad meteen afschaffen. Maak een onderonsje met de plaatselijke sneeuwmannen en kom alles te weten over Mario!

De hoeveelheid hartjes in de ton stelt jouw aantal levens voor. Hoe meer je er vindt, hoe meer je kunt proberen een sport uit te spelen. Dit was voor mij een welgekomen toevoeging. Het was immers de eerste keer dat ik dit spel speelde en de sporten gingen me toch niet te goed af in het begin.

De verhaalmodus beschikt over krak dezelfde sporten als in het andere deel, maar de toevoeging van het verhaal is een leuke surplus!

Dus: de avonturenmodus is aangeraden als je voor de eerste keer deze game speelt: hier kom je alles te weten.

Het hoofdmenu bestaat deze keer uit vier verschillende submenu’s: één speler, meerdere spelers, avonturen en records. In de laatste categorie kan je jouw persoonlijke evenementenrecords in de zevende hemel prijzen en kan je je meten met de rest van de wereld!

De avonturenmodus stelt de hierboven genoemde “verhaalmodus” voor.

Als je alleen speelt, kan je ofwel één wedstrijd of meerdere wedstrijden na elkaar (een tournament) spelen. Daarnaast kan je ook je geluk wagen met het “Rat van Geluk” in de Partygames-zone, een leuke afwisseling voor het harde labeur! Maar het leukste vind ik nog altijd de “ghoststand”! Probeer de schim van je personage – die jouw beste racetijd voorstelt – in te halen en haal een nieuw record!

Ook tof is de mogelijkheid om samen met vrienden, je zelf glorieus als eerste over de eindstreep te zien gaan. Dit kan via “Multi-Card Play” (met een Game Card) of via “Single Card play”.

Deze keer heb je naast de Olympische evenementen, ook de droomevenementen: fantasiesporten met elementen uit de wondere wereld van Mario en Sonic. Wat dacht je van droomsnowboarden? Grijp de “superster”, word tijdelijk onzichtbaar, sneller en haal als eerste de finish… Mario Kart, maar dan op snowboard. Deze nieuwe sporttakken zijn een leuke toevoeging.

Alle sporten hebben één iets gemeen: de eenvoudige besturing. Voor je het beste van jezelf geeft, krijg je een demo te zien met alle info over de besturing. Hierin worden de controls heel duidelijk gedemonstreerd. Bij skeleton bijvoorbeeld, heb je enkel je stylus en je touchscreen nodig, handig! Doordat de demo zo gedetailleerd is, duurt het lang eer je weet welke controls je voor welke sport moet gebruiken en dat kon mij vaak nerveus maken.

De besturing heeft ook minpunten. Hoe je een sport moet beoefenen, is telkens anders. Dit was niet altijd makkelijk voor mij om de besturing “op den duur” niet door elkaar te slaan.

De criticus in mij zegt dat er door de eenvoudige besturing, enige vorm van strategie en diepgang ontbreekt. Zo wordt de besturing op bepaalde momenten een regelrecht zootje als je duim een “A-stempel” krijgt of wanneer je stylus het bijna begeeft door al dat wrijven. Dat “button bashen” was reeds aanwezig in het eerste deel… Jammer dat ze één van de grootste minpunten niet aangepakt hebben.

Als de game te makkelijk wordt, kies je beter voor een hogere moeilijkheidsgraad. Zo verbrak ik op een bepaald moment alle Olympische Records op “makkelijk”. Mijn ego werd meteen gestreeld, maar na een tijdje begint het toch te vervelen als je tegenstanders nog aan de start sukkelen als jij al de finish nadert, of “als het stil is aan de overkant”.

Voor iets meer ervaren gamers, zou ik deze game dan ook niet aanraden.

Voortaan speelt ook de keuze van je personage een rol. Alle personages genieten nu ook over een technische fiche. Kies Donkey Kong als je nood hebt aan een harde werkkracht. Wanneer je van alle eigenschappen (snelheid, techniek, uithouding…) iets wilt, kies je beter voor Mario: een Allround-type. Een goede toevoeging die het spelen van de game wat aangenamer en gevarieerder maakt.

De keuze van personages werkte echter op mijn zenuwen tijdens de “verhaalmodus”. Stel: jij bent Sonic en je moet een missie samen met de inwoners helpen te voltooien. Sonic heeft een springveer in zijn bezit en kan dus makkelijk op hoge voorwerpen springen. Sommige inwoners willen echter niet met Sonic spelen en ben je dus genoodzaakt om als Mario de missie te voltooien, terwijl die het gegeven “springveer” niet machtig is.

De gehele game is speelbaar in het Nederlands, maar je kan evengoed voor de originele – Engelse – versie kiezen. Wanneer je kiest voor de moedertaal van InsideGamer, zal je waarschijnlijk stuiten op volgende taalfout: “ip” in plaats van “ik”. Een kleine fout waar ik als taalmagneet niet veel belang aan hecht.

De grafische kant van de game is niet veel veranderd bij de vorige versie op de DS. Dat moest voor mij ook niet. Het spel was grafisch al heel erg mooi uitgewerkt en door de toevoeging van de “dream events”, de “advonturenmodus” en zoveel moois… ben ik blij dat ze aan de grafische kant niet gewerkt hebben en zich enkel gericht hebben op het uitwerken van de game, wat resulteerde in ontzettend veel variëteit.

Als je echter niet houdt van de “button bashen”-besturing, schakel je misschien beter over naar de Wii-versie. De besturing op de DS hangt af van sport tot sport: soms lijkt het op niets, de andere keer is het schitterend en tevens eenvoudig.

Om ’t in kort te zeggen: wil je een DS-spel met voldoende variëteit, eenvoudige besturing en grafisch mooi uitgewerkt…

Een beoordeling van deze game op een originele manier? Geen cijfer, wel voorwerpen!

... hé, jij daar! Stoppen met dat gedoe, zoon! Ik wil NU kijken naar mijn favoriete soap. Jelle staat op het punt te trouwen met Chris, en dat wil ik niet missen! Komaan, er af… stop met gamen en uitbundig met je benen en armen te zwaaien alsof er een plaatselijke aardbeving onder jouw voeten plaatsvindt!

Conclusie en beoordeling

“Mario en Sonic op de Olympische Winterspelen” scoort een gouden medaille op basis van zijn goede punten.. Het concept is hetzelfde als zijn voorganger, enkel is er veel meer variatie bijgekomen door de toevoegingen van verschillende zaken. De verhaalmodus, die zo uitgebreid is, kan de spelduur gemakkelijk een aantal uur laten oplopen. Hetzelfde met de “droomevenementen”: dezelfde sporten, maar dan in Mario Kart-stijl. Grafisch is het spel nog altijd een klein hoogstandje en de mogelijkheid om de game in het Nederlands te spelen, is toppie. Enkel zorgen de langdradige demo’s, de verschillende besturing bij elke sport en de – nog steeds – aanwezige “button bashen” voor een zilveren medaille.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • verhaalmodus: prachtig uitgewerkt
 • veel variatie
 • veel sporten met eenvoudige besturing
 • droomevenementen
 • Nederlandstalig
 • grafisch mooi
 • Minpunten
 • te langdradige demo’s
 • telkens andere besturing bij elke sport
 • button bashen”

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wow… mooi

 • lol:P

 • Lol

 • Hij is mooi, maar waarom zou je zoiets kopen tenzij je een uber verzamelaar bent?

 • ziet best leuk uit(zou best wille hebbe)

 • vetjes

  maar beetje geldverneuking als je er een zou kope naar mijn mening

 • nee laat maar!

 • Lekker! Maar eigenlijk is het geen echt ''energie'' zwaard… Het is niet uit energie gemaakt :-)

 • leuk

  wat is het volgende het lijk wel een halo daag eerste de film nu dit

 • Als k nou genoeg geld zou hebben… zeg een paar miljoen :p…. dan zou k m ckr aanschaffe.. ziet er egt vet uit

 • Wow ziet er vet uit! Alleen ik ben te arm om daar mijn geld aan te besteden :(

 • @gammer1991 Er is iedere dag zoveel nieuws over Halo, dat iedere dag wel een Halo-dag is…  OT: Ben benieuwd wie hem gaat kopen ^^.

 • Nice.

 • wauw dat zou mooi zijn om aan mijn op te hangen muur.

  XD

 • leuk voor de collectors xD

 • Ik heb het onderhand wel eens gezien met die Halo 3 onzin nieuws. Zo'n leuk spel was het nou ook weer niet.

 • mooi stukje staal, over een paar weken zien we die opnieuw in het nieuws dat er iemand in amerika aan gespiest is :S

 • Leuk, maar dit noem ik geen nieuws. ;)

 • beetje duur

 • The hype does go on.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren