1. Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

“Beste toehoorders, ik verklaar deze rechtszaak voor geopend”. *PLOF, PAF* Ja, lap, mijn hamer is dus stuk… daar gaat mijn waarborg.

Tijdens de game neem je even de identiteitskaart van Huang Lee over. Zijn vader is vermoord en jij moet er voor zorgen dat het zwaard “Yu Lian”, een erfstuk van de familie, bij je oom terecht komt. Allemaal eenvoudig, tot je op het vliegveld hard aangepakt wordt en het zwaard – dat symbool staat voor de overdracht van de macht – je ontnomen wordt. Alsof dat alles nog niet genoeg is, dumpen ze je ook nog in het water. Vanaf dan vertrouwen de makers van de game op jou voor een goede afloop. Missies worden op je afgeschoten met als enige doel: overleven en het zwaard veilig bij je oom terug brengen.

De openbare aanklager van dit proces, InsideGamer, heeft thijs96 als advocaat onder de armen genomen. Hij moet er voor zorgen dat de makers van het spel verantwoording afleggen over het eindoordeel van de rechter Chris (m.a.w. de verschillende gebreken in het spel). Thijs96 neemt het op tegen niemand minder dan Rockstar Games, de ontwikkelaar van de eerste GTA-game voor de DS in maart 2009.

Toen ik de game in mijn winkelkarretje legde, had ik toch wat argwaan. Even dacht ik er aan om het terug in de winkelrekken te leggen. Wat zou een spel, groot geworden op “powerfull” consoles à la Xbox 360 en PS3,te bieden hebben op de NDS, de minst krachtige console? Mijn wantrouwen was echter nergens voor nodig! De 3D-camera werkt uitstekend. Na vele games gespeeld te hebben waar de camera wel een hekelpunt was, was ik opgelucht om eindelijk eens zonder frustraties te kunnen spelen. Enkel het achteruit rijden van de auto kon moeilijkheden veroorzaken, dat is in het echte leven nies anders bij mij (leuk dat de makers een persoonlijk element van mijn leven in de game toegevoegd hebben).

Grafisch is het spel om je vingers van af te likken. De graphics zijn een stuk minder mooi uitgewerkt dan bij de andere GTA-games, maar voor een DS-spel vind ik dit een hoogstandje op dat vlak. Deze kwaliteit zijn we immers gewoon op krachtige consoles, maar op de DS? Het kan dus ook…

De ontwikkelaars hebben er voor gezorgd dat op de besturing weinig aan te merken is. Alles werkt naar behoren. Je maakt merendeel gebruik van de beschikbare knoppen op je DS: schiet, spring met de actieknoppen en loop, stuur met de vierpuntdruktoets. Het enige kleine minpunt: bij het showen van je racekunsten kan een analoge joystick wel handig zijn.

Het bovenste scherm gebruik je om in de stad rond te slenteren. Met het onderste schermpje kun je gebruik maken van de PDA-functie, incl. kaart van de stad (hiermee kan je bv. top secret mails verzenden), maar ook van de GPS, radio. Daarnaast kan je ook nog hand free bellen en kaart lezen (hou het noorden wel naar boven).

Door de PDA-functie en kleinere zaken (zoals: geparkeerde auto’s jatten), een touchscreen-mode toe te smijten, hebben ze de juiste balans gevonden tussen enerzijds touchscreen en anderzijds de gewone controls. Eindelijk!

Ben je niet zo goed in het kaarsrecht laten rijden van de auto: geen nood! Deze game beschikt over een optie die je auto parallel laat lopen aan de weg. Handig, toch? In het begin maakte ik veel gebruik van deze functie. Hoe verder ik vorderde in het spel, hoe minder ik voor deze optie koos. Het is immers leuk te weten dat je zelf perfect

een straat kan doorrijden.

Als ik me dan toch eens wou afreageren op de besturing door - per ongeluk - de dominoblokjes van mijn kleine broer omver te smijten, dan kon ik dit alleen door de richtfunctie aan te halen. Het richten werkte niet altijd even goed. Soms knalde ik een onschuldige gepensioneerde omver die iedereen voorbij rende omdat hij het toch zo druk heeft, in plaats van een zwaarbewapende vijand.

Een granaat naar het juiste doelwit werpen, was niet zo klaar als een klontje. Door een lijn te tekenen op het touchscreenscherm, kon je kiezen waar je granaat zou landen. Zo eenvoudig als ik het nu vertel, is het echter niet. Na wat oefenen, zal je echter snel een eersteklas granatenwerper worden!

De makers hebben de volgende minpunten dan weer goed gemaakt met een lock-on systeem, zodat je je even een schietkampioen kan wagen.

Ook dit systeem kan je vergelijken met een kaas met heel kleine gaatjes: soms komt het voor dat het op een andere persoon schiet dan de meneer (of mevrouw) die je wilde doden.

GTA staat alom bekend om zijn missies. In de DS-versie is het niet anders: een groot deel van de game bestaat er dan ook uit. Daarnaast heb je ook nog tal van nevenmissies die je moet uitspelen aan de hand van een stylus: een leuke toevoeging.

Zo moet je in het begin de achterruit van de zinkende auto kapotslaan of kan je bommen onschadelijk maken. Ook kan je je even uitleven als brandweerman of kan je jouw peuterdroom als drugdealer eindelijk waar maken!

Drugs dealen? Iets nieuws! Eén van mijn favoriete aanvullingen in de game: inkopen en verkopen van drugs en zoveel mogelijk winst maken.

Wel opgelet voor de politie, die je voortaan kan kwijtraken door het aantal politiewagens kapot te rammen gelijk aan je aantal wanted-sterren.

Veel korte, maar gevarieerde missies maken het spel aangenaam om te spelen en geven je nog meer zin om de hele week non-stop door te gamen.

Als je oma je in het midden van een missie roept voor bloedworst met bloedpuree, moet je niet huiveren: je kan op elk moment je missie saven!

Ook dit nog: in de missies zal je kennis maken met verschillende personages, al dan niet even aangenaam. Deze personages zullen hun tekst niet aframmelen, maar zullen jouw dierbare oortjes sparen en hun boodschap duidelijk maken via “tekstbalonnen”. Het aantal personages kan wel voor kleine verwarringen zorgen. Op een bepaald moment wist ik niet meer goed wie wie nu weer was. Na een tijdje gamen, was ik echter weer

helemaal “De Slimste GTA-kenner Ter wereld"!

Uitroepteken. Niettegenstaande mijn juffrouw Nederlands me verboden heeft een zin te beginnen met een leesteken, doe ik het toch. De makers hebben art. 102536 immers magistraal uitgewerkt!

Je beschikt over zes multiplayer-modi die stuk voor stuk schitterend ontworpen zijn. Even genoeg van de buurvrouw en haar geleuter over hoe ze in haar tijd nog spelletjes buiten speelden, spreek dan met wat DS-vrienden af om gezellig GTA CHTW te spelen. Door de toevoeging van WiFi in de game kan je ook extra missies en auto’s downloaden!

Daarnaast ondervond ik dat het verhaal toch niet zo eenvoudig was als ik dacht. Het voordeel is dat je het echter niet moet begrijpen voor de gameplay.

De auto’s zijn net als in de andere GTA-spellen, ook uitgerust met een radio. De songs zijn echter niet goed hoorbaar. Dit beschouw ik niet als minpunt: als ze meer geheugen besteed zouden hebben aan de muziek in de game, zou dit waarschijnlijk ten koste gaan van de gameplay.

Wat ik ook erg leuk vond is de “dag- en nachtcyclus”. Schrik ook niet als het plots begint te regenen, of te bliksemen. Het bliksemen mag je letterlijk opvatten: een lichtflits waardoor je niet meer veel ziet op je schermpje.

Zo voelde ik me wel meteen geïntegreerd in de game; het is net zoals de 3D-toevoeging, maar dan veel goedkoper.

Na vele racegames gespeeld te hebben die geen realistische weergave nadat ik voor de zoveelste maal tegen dezelfde auto gebotst had (wat zeggen ze ook al weer: een gamer stoot zich geen tweemaal aan dezelfde auto?), vond ik CHTW een opluchting op dat vlak.

Zoals we gewoon zijn in GTA, zijn scheldwoorden er geen taboe. Ook bij deze game, ontploften de tekstballonnen soms door het aantal “f*cks” en andere zaken.

Nintendo heeft zich dus duidelijk niet ingehouden om ook van de DS een handheld-console te maken die voor iedereen geschikt is: voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Toen ik de game uit het doosje haalde, was ik wat terughoudend. Hoe moest ik het spel beoordelen: zoals ik dat zou doen voor een andere GTA op een krachtige console, of moest ik wat verdraagzamer zijn voor de handheld-versie?

Uiteindelijk was ik opgelucht dat deze versie zeker niet moet onderdoen voor de andere versies. Grote minpunten waren er niet.

Al wie dacht dat de DS enkel kinderachtige games kon voortbrengen, heeft het van nu af aan mis. Deze game bewijst nogmaals dat de DS een volwaardige handheld-console is.

Rockstar, gefeliciteerd: jullie hebben het proces gewonnen met een score van – maar liefst – 91 %. De kosten van het proces worden betaald door de inkomsten van de verkochte games.

Conclusie en beoordeling

Kortom: ben je een fan van GTA, koop deze dan meteen! De gameplay is fantastisch en op de besturing is bijna niets aan te merken. De multiplayer is perfect om tijdens de luilekkervakanties wat vrienden uit te nodigen. Ben je je auto beu, via WiFi kan je perfect een nieuwe downloaden. De missies zijn kort, maar zeer gevarieerd en de stylus is een leuke toevoeging. Dit alles kan je beschouwen via een prachtig werkende 3D-camera! Enkel jammer van de beperkte songs en het richten dat niet altijd even goed werkt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • grafisch
 • besturing
 • juiste balans: touchscreen
 • gevarieerde missies
 • multiplayer-modi en WiFi-toegang
 • mogelijkheid tot saven op elk moment
 • Minpunten
 • analoge joystick was handig geweest voor de besturing
 • richten
 • songs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • @Deniz, Doe normaal  World in Conflict was echt een spel apart, Denk niet dat deze game hem zal overtreffen, Een vriend van me heeft hem besteld dus zal hem volgende week eens uittesten :D

  Hopen dat hij bevalt, Toch wacht ik op de RTS topper van 't jaar 08 Starcraft2!

 • Onder deze lijn volgen een heleboel nutteloze comments  ________________________________________________

 • idd, gewoon ff wachten op starcraft.
  geduld is een schone zaak ;)

 • Kijk dat was een nutteloze comment, net als deze

 • @deniz1994

  ja doe normaan dan doe je gek genoeg  ot dit is wel een goede game alleen jamer dat ik geen pc games spel

 • Aj.. mooi cijfer maar ik had toch wat hoger verwacht..

 • Hoppa, wat ik elders ook al zei :P:  Matig spel. Synch errors, opnieuw nietszeggend eenheden, een camera die bizar dichtbij zit, saaie been-there-done-that gameplay in een niet leuke manier en de campaign is major boring. Maar als het spel in de sp saai is en synchorniation errors in de mp heeft, why bother then eh?  6


 • Lijkt me toch een leuke game.

 • dit lijkt me toch wel een goede game :)

 • Zonde, maar moet ook zeggen dat de game aan de hand van de filmpjes absoluut geen overtuigende indruk achterlaat. De sfeer is ook maar matigjes en de omgevingen ongeïnspireerd, zo lijkt t.

 • Kspeel sowieso geen pc-rts, jammer van de camera, kon leuk worden….eventueel

 • Deze game leek me wel leuk. Vooral omdat de rassen me erg aangspreken. Maar wel zonde van de camera want je hebt in zo'n game gewoon overzicht nodig.

 • hmmm geen game voor mij!

 • Leuke game!

 • best wel leuke game

 • Deze game spreekt me niet zo aan eerlijk gezegd.

 • ik heb hem al en hij is erg leuk.

 • De vervelende camera verpest het spel wel een beetje.

 • Hm ik vind dat de recensie iets te weinig informatie geeft over de gameplay, goed dat er een video bij is, deze heb ik nog niet gezien dus ik trek mijn kritiek terug. Maar ok ik kan me wel vinden in deze recensie. Jammer dat het geen topper is geworden. Geen slechte game maar ook niet memorabel. Videorecensie is erg goed gedaan.

 • Lang geleden dat er nog eens een echte RTS topper is gereleased. SC was grafisch hot maar kon zich op gameplayvlak toch niet me de besten in het genre meten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren