1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

Nintendo heeft in de loop der jaren heel wat bekende game personages voortgebracht. Het personage dat daar direct uitspringt is natuurlijk 's werelds bekendste Italiaanse besnorde loodgieter, Mario. De handige Italiaan die bekend is geworden door zijn heldhaftige optredens waarbij hij de prinses bevrijdde, bleek een multi talent te zijn. Zo mocht de wereld in 1992 voor het eerst kennis maken met een kartende Mario. Toen het ijs eenmaal gebroken was verscheen Mario in de loop der jaren regelmatig in andere spin-offs rondom zijn personage. Zo hebben we hem zien tennissen, voetballen en zelfs basketballen. Wij concentreren ons natuurlijk op zijn kart avonturen.

Sinds 1992 is op elke thuis console van Nintendo één nieuw deel

van Mario Kart uitgebracht. Met de eerste portable variant op de Gameboy Advance in 2001 en nu een nieuw deel op de Nintendo DS lijkt deze traditie ook geboren op de handhelds van Nintendo. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen. Tot zover de geschiedenisles want het draait natuurlijk allemaal om Mario Kart DS.

Mario Kart DS borduurt vrolijk voort op wat zijn voorgangers al hebben laten zien met enkele leuke nieuwe toevoegingen. Te beginnen met de oude vertrouwde Grand Prix modus. Daarin kan weer worden gekozen uit vier verschillende snelheid klassen om de moeilijkheidsgraad naar gelang op te voeren. Bij het racen zelf vinden we echter wel wat mooie toevoegingen aan de game. Zo kun je nu kiezen met welke kart je wilt rijden en heeft deze kart weer invloed op je prestaties en zelfs op welke items je uit de welbekende doosjes onder het racen kunt halen. Zo zul je vaak zien dat karts die qua race prestaties wat moeten inleveren op de concurrent betere items uit de doosjes zullen halen. Daarnaast kun je middels een klein paint programma je kart ook nog een personal touch geven door een embleem te ontwerpen wat je op de kart kunt plaatsen. Maar dat is niet meer dan een gimmick om het touch screen nog wat invulling te geven.

Tijdens het racen was het slipstream effect de leukste toevoeging die ik tegenkwam. Dit houdt in dat je lang genoeg in de slipstream van de kart voor je moet blijven hangen om zo een snelheid boost te verkrijgen waarmee je die tegenstander in één keer aan de kant beukt. Hierdoor zul je dus zelf ook ten alle tijden in de gaten moeten houden dat er niet iemand bij jou komt bumper kleven. Iets wat het altijd zo onvoorspelbare verloop van een race in Mario Kart toch iets meer tactisch maakt. Daarnaast introduceert Mario Kart DS twee nieuwe items tijdens het racen. De eerste die we tegen komen is 'Bullet Bill'. Voor veel Mario fans zal dit een bekende verschijning zijn, hij maakte het ons in de Mario platformers namelijk al aardig lastig. Dit maal zorgt hij ervoor dat je veranderd in hem en zo een flink deel van het deelnemersveld voorbij vliegt en waar mogelijk op zij ramt. Een nogal robuuste toevoeging aan het huidige wapen arsenaal. Iemand die op de laatste plaats ligt kan namelijk middels deze jongen zo weer op koers liggen voor de overwinning. De tweede nieuweling is 'Blooper'. Dit is alweer zo'n oude bekende en fungeert dit keer als een hinderlijke olievlek. Zodra je hem inzet krijgen namelijk alle bestuurders voor je een zwarte inktvlek op hun beeldscherm. In de praktijk merk ik echter dat jij als speler er nauwelijks last van zult hebben waar de computer gestuurde karts ineens wel over de baan zwalken alsof ze een glaasje te veel op hebben. Op dit kleine puntje na doet de kunstmatige intelligentie van de karts het verder prima. Naarmate je de cc's opvoert zullen je tegenstanders sneller en gewiekster worden. Zeker in de hoogste klasse zul je al je vaardigheden uit de kast moeten halen. Eén keer uit de bocht vliegen kan namelijk fataal zijn, iets wat de game lekker uitdagend maakt voor de ervaren karters onder ons. De graphics in dit deel zien er naar behoren uit. De banen zijn volledig 3D geanimeerd en ook de soundtrack klinkt weer heerlijk. Denk aan vrolijke tunes tijdens het racen en zo nu en dan een leuke kreet van één van de personages. Dan rest me over racen nog te vertellen dat er ook weer acht nieuwe banen aan de catalogus zijn toegevoegd. En daar zitten zeker weer een aantal pareltjes bij. Onder andere een nieuwe 'Bowser Castle' maar ook mooie banen als 'Rainbow Road' en 'Luigi's Mansion'. Het is ook leuk om te zien dat de inspiratie voor de nieuwe banen weer veelal direct uit oude Mario games komt.

Naast de Grand Prix modus vinden we natuurlijk

ook nog time trial en battle. Aan die eerste heeft Nintendo de mogelijkheid toegevoegd ghosts met elkaar te delen. Dat zijn geestverschijningen van de races die je vrienden hebben gereden op bepaalde banen. Een leuke optie die de competitie tussen jou en je vrienden tot het maximum opschroeft. Een gloednieuwe modus is echter het leuke 'missions'. Hierin kun je allerhande missies verwachten zoals een stukje achteruitrijden over een lastig gedeelte van een parcours. Er zijn in totaal zes levels te doen die elk acht missies tellen gevolgd door een boss battle. Vooral de boss battles zijn erg leuk om te doen en kunnen behoorlijk uitdagend zijn. Net als in Grand Prix krijg je nu ook weer een ranking van E tot op zijn hoogst drie sterren.

Nintendo's paradepaardje in deze nieuwe Mario Kart is natuurlijk de online modus. Een compleet nieuwe toevoeging aan de game serie en tevens één waar ik erg blij mee ben. Je merkt echter aan alles wel meteen dat dit voor Nintendo ook een nieuwe ervaring is. Zo zijn online niet alle banen beschikbaar en is er ook geen enkele vorm van communicatie onderling mogelijk. Als dit onder handen wordt genomen in de volgende versie voorzie ik wel een gouden toekomst voor de online modus van Mario Kart. Tegen andere mensen racen is natuurlijk altijd leuker dan tegen de computer.

Zo kunnen we dus tot de conclusie komen dat Nintendo de reputatie van deze prachtige Mario spin-off niet te grabbel heeft gegooid maar gewoon weer een prachtig vervolg heeft afgeleverd.

Conclusie en beoordeling

Mario Kart DS is een waardige opvolger voor Double Dash van de Gamecube. Dit spel doet gewoon bijna alles goed. Hopelijk doet Nintendo haar best om volgende keer dat halve puntje extra te verdienen door een volledige online ervaring te bieden. Dit is de DS game die niet in jouw collectie mag ontbreken!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Mooie graphics
  • Leuke personages
  • Online modus...
  • Minpunten
  • die nog lang niet perfect is

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren