1. Etrian Odyssey (NDS)

Etrian Odyssey (NDS)

Richtingsgevoel. Volgens de mondelinge overlevering is het een gave die de goden exclusief aan de mannen geschonken hebben. En hoewel ik overtuigd ben van het feit dat ik een man ben, schijnen diezelfde goden er anders over gedacht te hebben. Zodra ik ergens afgezet word, begin ik in rondjes te lopen. Tijdens het winkelen loop ik, na een winkel in te zijn geweest, vrolijk weer de richting in waar ik vandaan kwam, zonder me dit te realiseren. Ik zou zelfs twee keer dezelfde winkel inlopen zonder mij dit te beseffen. Etrian Odyssey is een spel waarin je geacht wordt zelf bij te houden waar je bent geweest, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een kant-en-klare kaart. De afgelegde route moet zelf op een kaart getekend worden! Dit is nou echt een spel voor mij, dacht ik cynisch. Toen ik mijn vrouw het concept van de game uitlegde, lachte zij me recht in mijn gezicht uit. Dit was een missie gedoemd te mislukken. Nu, weken later leg ik vermoeid maar voldaan mijn NDS naast me neer. Ik ben een man geworden!

Etrian Odyssey is een turn-based JRPG waarin een party van vijf leden op een missie gaat waarvan zowel het doel als de bestemming onbekend zijn. Ze worden onder jouw leiding het Yggdrasil Labyrint ingestuurd om uit te zoeken welke geheimen het labyrint bevat. De reden om dit avontuur te ondernemen is in het begin vrij onduidelijk. Het komt er op neer dat je avontuurlijk ingesteld bent, en het Yggdrasil Labyrint is de plek waar avonturiers aan hun trekken komen. Het labyrint bestaat uit verschillende strata en elk stratum heeft zijn eigen kenmerken, bijzonderheden, en flora en fauna. Een stratum bestaat uit vijf verdiepingen en als ik verklap dat er in het hoofdverhaal er vijf strata onderzocht moeten worden, dan is het totaal aantal verdiepingen gauw berekend. Als we verder rekenen en ik onthul dat een verdieping al gauw gemiddeld een uur tot anderhalf uur in beslag neemt, dan komt het niet als een verrassing dat Etrian Odyssey zich niet laat verleiden tot een vluggertje. En zoals het wel vaker is met labyrinten zuigt ook het Yggdrasil Labyrint je helemaal op. Eenmaal verzwolgen door haar mysteriën is er maar één uitweg en dat is dieper en dieper het labyrint in trekken tot de geheimen ontrafeld zijn.

Het samenstellen van je team is gemakkelijk. Alle combinaties zijn mogelijk, maar natuurlijk geldt dat diversiteit een pre is. Ik koos voor twee vechters uit dezelfde klasse, een boogschutter, een alchemist voor wat magie en een dame met helende gaven. Er zijn in totaal acht klassen en twee kun je er later vrijspelen. Keuze genoeg dus. Aangezien je blut begint, staat je niets anders te doen dan het labyrint in te duiken. Na de eerste paar passen in het grafisch zeer fraai weergegeven labyrint, volgt een korte uitleg over het labyrint en blijkt dat je “skill points” aan de party-members kunt toekennen. Op deze manier krijgen je teamleden bepaalde vaardigheden die onmisbaar zijn in gevechten. Nietsvermoedend liep ik verder het labyrinth in en kwam ik de eerste monsters tegen. De monsters komen onaangekondigd tevoorschijn wat voor onaangename verrassingen kan leiden. Onderin het scherm bevindt zich een instrument dat aangeeft wanneer de volgende aanval ongeveer zal komen. Deze visuele radar kleurt roder als er gevaar op de loer ligt. Omdat vijanden niet te ontwijken zijn en er aan het begin geen mogelijkheid is om uit het labyrint te “warpen”, is het eerste speluur simpelweg masochistisch, een lijdensweg. Zodra de mogelijkheid zich aandoet om te “warpen”, verandert het spel van een nachtmerrie in een zoete droom zonder einde.

Naast turn-based gevechten introduceert Atlus een nieuw concept in deze RPG. Je moet namelijk zelf bijhouden hoe elke verdieping er uitziet. Dit doe je door met de stylus een kaart te tekenen op het touchscreen. Op deze kaart kun je alles kwijt. Zo kun je noteren waar je bepaalde vijanden tegen bent gekomen, waar schatkisten liggen en of er geheime doorgangen zijn. Aangezien het spel voor een deel bestaat uit backtracken, zijn cartografische kwaliteiten essentieel om de game uit te spelen. Om te voorkomen dat gamers afhaken, omdat ze op verdieping twintig weer een uitgebreide kaart moeten tekenen, laat Atlus de gamer zelf bepalen hoe gedetailleerd de kaart wordt. Zelf beperk ik mij tot het in kaart brengen van de gangen en muren. Hier en daar teken ik een schatkist of plaats ik een memo van een belangrijke gebeurtenis. Door deze vrijheid blijft de focus liggen op de RPG-elementen in de game en is het tekenen van de kaart precies dat wat het moet zijn: een leuke, innovatieve toevoeging.

Wat Etrian Odyssey zo leuk maakt is dat het principe van een ontdekkingsreis (of odyssey) in alle aspecten van de game terugkomt. Zo blijkt het verhaal veel dieper te gaan dan het begin doet vermoeden. Ook is te merken dat de omgevingskenmerken van de verschillende strata van invloed zijn op zowel de tactiek van de tegenstander als je eigen tactiek. En ook al worden de sprites veel hergebruikt, het ontdekken van nieuwe monsters en hun krachten blijft een leuke ervaring. De strakke menustructuur maakt de game laagdrempelig en overzichtelijk. Daarnaast is de spanning bij de gevechten tegen de verschillende eindbazen enorm hoog. Het is haast onmogelijk om té sterk aan zo´n gevecht te beginnen. Om de speelduur van de game nog meer te verlengen is er een post-game en een groot assortiment aan side-quests waarmee zeldzame items of wapens verkregen kunnen worden. Het idee achter de shop is ook bijzonder. Zo moet je verzamelde items verkopen om over een nieuwe uitrusting te kunnen beschikken. Echter, de voorraad van door jou ingebrachte items kan leeg raken waardoor bepaalde upgrades “uitverkocht” zijn. Aan jou dan de taak om dat ene item uit het labyrint te halen, wat neerkomt op dat ene monster nog een keer verslaan. Het klinkt misschien frustrerend, maar het is puur genieten!

Conclusie en beoordeling

Alle avonturiers opgelet! Atlus geeft jou de gelegenheid om op een unieke ontdekkingstocht te gaan. Laat je niet afschrikken door de hoge instapdrempel, het gebrek aan een kaart en een duidelijk doel. Etrian Odyssey staat garant voor uren spelplezier met alle standaard JRPG-elementen en daarnaast wat unieke features die echt van meerwaarde zijn zoals het tekenen van je eigen kaart en het bij elkaar verzamelen van je eigen uitrusting. Grafisch is het spel dik in orde en de soundtrack is top! Het Yggdrasil Labyrint vertrouwt haar geheimen en schoonheden alleen toe aan de echte avonturiers en geloof mij: het is de moeite waard!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Een onvergetelijke ontdekkingsreis
 • Sterk verhaal
 • Audiovisueel zeer strak
 • Met de stylus je eigen "whereabouts" bijhouden
 • Uren aan post-game avontuur
 • Stijle leercurve tot aan het eind van de game
 • Minpunten
 • Alleen statische graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Whoa! Dat is een hoop!

 • lol en dan staat het onder DS :P..Ik heb CoD4 eergister gekocht voor PC. Zeker een vette game! :D

 • Das inderdaad ee hoop maar ook echt een geweldige game!!!

  Ik heb hem voor de 360 geleend en ik ga hem waarschijnlijk ook kopen!!

 • Vet en dan klagen dat ze zoveel leiden onder downloaden..

 • AYEah

 • Lewl, is echt totaal nada vergeleken bij de cijfers van Guitar Hero.

 • Niet slecht maar inderdaad wel grappig dat dit bij de DS staat.

 • Erg vet maar bij mij doetie het ineens niet meer :(

 • Das veel.

 • Nice!

 • hoeveel keer is halo3 verkocht?

 • woow, dat is behoorlijk veel. Toen de game bijna uit was had niemand dit kunnen voorspellen! echt knap werk hoor.

 • en ik had hem geruild :p

 • en dit nieuws zetten ze bij DS??!?!?!

  loowl

 • wow, dat is zeker knap werk!

 • ERnstig, de beste shooter dat is echt erg het is echt zo stom maar om een reden vindt iedereen het leuk. Hallooo? TeamFortress 2? hallo?

 • Terecht! They really deserve the credit, it's an uber game



  En ja het mag mss niets zijn vergeleken met Guitar Hero, maar dat is appelen vergelijken met peren.



  Elk game spreekt andere mensen/gamers aan


 • –Elk game spreekt andere mensen/gamers aan–



  sinds wanneer zijn ''gamers'' geen mensen:$



  On topic

  Ik speel Cod4 nog steeds kapot op mijn 360 sinds kerst…



 • Gewoon verdient!!

  veel en veel beter dan Halo 3

 • Terecht, meesterlijke game!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren