1. Restaurant Tycoon (NDS)

Restaurant Tycoon (NDS)

Yes! Ik ben aangenomen als jobstudent. Ik mag een maandje meedraaien in een restaurant gelegen aan de Belgische kust. Binnenkort kook ik verschillende topgerechten voor celibrities à la Madonna en Lady Gaga. De stress begint reeds op te borrelen. Waaraan moet ik me verwachten? Wat zullen mijn taken zijn?

Om me goed voor te bereiden, schafte ik me het spel “Restaurant Tycoon” aan: een unieke blik achter de schermen van een restaurant, waarvan jij zelf de uitbater bent.

Is “Restaurant Tycoon” een “à point” gebakken game of mist het net dat vleugje kruiden dat een spel zo speciaal maakt?

Op het menu staat “Restaurant Tycoon”: een casual game door de heren en de vrouwen van Foreign Media Games. Je bent zaakvoerder van een restaurant naar keuze. Je moet proberen om het restaurant zo goed mogelijk te runnen door je kennis van marketing (denk maar een mooie televisiespot of krantenadvertentie) op te rakelen en er op uit te trekken naar de plaatselijke markt op zoek naar de beste ingrediënten! Je hebt keuze uit de Chinese, Franse en Italiaanse keuken. Kies samen met de kok de beste menu’s en raap zoveel mogelijk winst op. Eindelijk een

casual game dat uit meer bestaat dan alleen maar eten maken en eten serveren. In deze game moet je rekening houden met alle factoren… en dat maakt van dit spel voor zowel casual als niet-casual liefhebbers, een must-have.

Je hebt keuze uit twee soorten spelmodi: scenario en vrij spelen. Als het de eerste keer is dat je de game speelt, kies je het best voor de scenario-modus. Hierdoor kom je immers alles te weten over de werking van de game. Per scenario krijg je een nieuwe opdracht voorgeschoteld. In het restaurant van je oom word je uitgelegd hoe je de camera kunt verschuiven, hoe je de tijdssnelheid kunt versnellen of vertragen. Ook de reputatie- en tevredenheidsmeter en de nieuwsbalk (als er te veel vuile borden in omloop zijn, wordt je dit via deze weg bekend gemaakt) worden je voorgesteld.

Na al deze nuttige informatie, mag je jouw kookkwaliteiten showen in een “kookminiespel”. Snij groenten, voeg wortels toe in een pan en haal een zo goed mogelijke score. Zo simpel, als ik het vertel, is het echter niet. De wortels snijden door met je stylus op het touchscreenbord te wrijven en op dezelfde manier het vuur te verhogen, wou maar niet lukken. Ik gaf echter niet op, het spreekwoord “kok blijf bij je kookpan” volgend.

In totaal geeft de scenario-modus 15 verschillende missies met elk een verschil in moeilijkheidsgraad.

Als je het woordenboek “Koken voor dummies” niet onder het kookfornuis (euhm… knie) hebt, dan hoef je niet te vrezen: het spel is volledig Nederlandstalig. Een groot voordeel, want koks hebben nu eenmaal een aparte taal!

Daarna mag je beginnen aan de inrichting van jouw droomrestaurant. Plaats de stoelen en tafels in het restaurant, ontwerp de keuken van jouw dromen en zorg ervoor dat de klanten hun behoefte kunnen doen. Dat laatste was niet zo'n makkelijke klus voor mij. Wanneer ik het toilet in de daarvoor bestemde ruimte plaatste, kreeg ik de volgende melding: "Dit voorwerp moet in de eetzaal staan!". Een toilet in de eetzaal... uniek en verfrissend!

Nadat je geproefd hebt van het restaurantleven, kan je jouw succes wagen in de “vrij spelen”-modus. Eerst heb je de mogelijkheid om je droomlocatie te kiezen. Ook hier hebben de makers hun best gedaan: elke locatie heeft zijn voor- en nadelen. Het is aan jou om te kiezen welke de beste lijkt voor jou! De ontwikkelaars hebben werkelijk aan alles gedacht opdat jij een virtueel restaurant zou kunnen uitbaten dat jij zelf moet grootbrengen!

Ook het personeel speelt een belangrijke rol in jouw restaurant en daar ben jij 100 % verantwoordelijk voor! Zijn te borden te vuil? Neem een keukenhulpje aan en leid hem op voor € 50. Is de kok depressief? Verheug hem met een extra premie! Geldnood? Geef een ober z’n C4 en de financiële problemen zijn zo opgelost! Je ziet… alle aspecten waarmee je rekening moet houden in een echt restaurant, zijn in de game ook aanwezig.

Dat is echter nog niet alles… Ook de keuze van je stoelen is belangrijk. De duurdere Napoleon-stoelen hebben een decoratie- en comfortwaarde van 36%, terwijl de goedkoopste stoelen niet zo trendy zijn. Alles wat je kan bedenken, is hier belangrijk en moet jij over beslissen.

Het kon niet blijven goed nieuws regenen over “Restaurant Tycoon”. Na een “typhoon” van positieve zaken (mooie woordspeling!), komen nu de (kleine) minpunten aan bod.

Op het bovenste scherm van je DS, kan je jouw geldstatus, reputatie van het restaurant… bekijken. Met het touchscreen-scherm kun je naast het ontslaan van obers en het bewegen van je camera (via je stylus of via de L en R-trigger), ook het meubilair plaatsen. Net daar bevindt zich de schaduwzijde van de – voor het overige – goede besturing. Wanneer je met je stylus mikt om een stoel op een bepaalde plaats te zetten, kan de stoel een paar meter verder dan gepland, gedropt worden. Door het gebrek aan echte inzoomopties, kan je ook niet zien waar de stoel precies zal landen. Inzoomen kon nochtans handig geweest zijn om te zien of de klanten wel alles op aten of om te gluren of er geen stof op de vloer lag.

Op de markt je ingrediënten zelf keuren, een leuke optie! Enkel is het erg lastig om te zien welke van de drie voorgestelde groenten, de beste is. De grafische kant van de game is bijgevolg heel summier, maar vormt geen hekelpunt.

Geen geld betekent het einde van je restaurant. Ondanks mijn verwoede pogingen en vele krantenadvertenties (misschien was een hoofdmenu bestaande uit 2 wortels voor € 50, iets te veel van het goede?) om extra klanten te lokken, stond ik elke keer opnieuw in de “faillissementen van de maand”. Een startbudget van 7000 euro is wel erg weinig, als je weet dat je restaurant nog ongemeubeld is, je nog geen reclame gevoerd hebt en je nog geen personeel aangeworven hebt… Dit minpunt is dan ook een afknapper voor mij om het spel opnieuw te spelen. Ik vergelijk het graag met de Sims: het is heel erg leuk om het huis van je dromen te maken, maar zonder geld is de lol er voor mij snel af.

Zoals ik eerder reeds zei: de makers hebben aan ontzettend veel gedacht! Terwijl je druk in de weer bent in je restaurant, kan je meteen horen wanneer er iemand een bord of glas laat vallen. Een leuk muziekje vrolijkt de sfeer op. Wanneer je het echter beu gehoord bent, zet dan in het menuscherm het geluid en de muziek gewoon af.

Restaurant Tycoon (eindelijk eens iets anders dan Rollercoaster of Zoo Tycoon) is als een echt toprestaurant, maar dan geport naar een klein DS-diskje. Alles waar restaurantuitbaters in het echte leven mee rekening moet houden, is beschikbaar in de game! Als je eens wilt proeven van het beroep als kok of wil je een unieke blik achter de scherm van een restaurant, dan is deze game een aanrader.

Jammer dat de game, na een aantal restaurants uitgebaat te hebben, begint te vervelen. Het spel is niet langer uitdagend. Jouw taak blijft dan ook altijd hetzelfde… Voor casual liefhebbers is het een must, hard core gamers laten deze game beter in de winkelrekken.

Kortom: Restaurant Tycoon is een lekker "gerechje" (naar het accent van Sergio Herman)!

(Mijn beoordeling op een originele manier, geheel volgens het thema van "Restaurant Tycoon")

Conclusie en beoordeling

Het dessert: Restaurant Tycoon, met een sausje beoordeling en gefileerde kritiek. Bestaande uit: een magnifiek goed uitgewerkte casual game. Met daarbij "alle aspecten van een echt restaurant in de game verworven". Stoof het met een goede, heldere uitleg van het spel in de scenario-modus. Als extraatje, voegen we er nog een “vrij spelen”-modus aan toe, waar je moet voldoen aan alle eisen. Samen met een goed werkende camera, een niet-irritante muziek en een vleugje beperkt budget, voeg je de besturing die op sommige vlakken een hekelpunt vormt, toe. Bestrooi dit alles met een gameplay waarop na een tijdje wat slijt op de variëteit (hé, dat rijmt) komt en waardoor je snel de behoefte hebt om de game weg te leggen. Doe alle ingrediënten samen in een blender en je bekomt de game “Restaurant Tycoon”, ideaal voor een avondje op restaurant ;).
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • perfect uitgewerkte casual game
 • volledig Nederlandstalig
 • alle aspecten van echt restaurant zijn in de game aanwezig
 • zelf menu en ingrediënten samenstellen
 • muziek en geluid
 • Minpunten
 • besturing
 • grafische kant
 • beperkte inzoomopties
 • weinig geld
 • geringe variëteit

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • DUH!

 • Als je een echte ps3 fan bent dan gaan ze echt niet wachten totdat de 80Gb versie uit komt hoor

 • is er nu eigenlijk nog een versie op de markt die wel BC heeft? 40 gig versie is cool maar ik koop geen ps3 zonder BC

 • Ik denk dat de meeste consumenten denken dat ze die 100 dollar betalen voor die 40 gig extra ruimte. Het gros weet niet dat ze ook allerlei toffe en handige functies mist.

  Op het moment is er in Europa geen versie met BC, of er ooit nog een nieuwe versie komt is de vraag. Al wil je er eentje met BC, dan zou ik hem dus maar snel uit de US importeren ;-).

 • Tis dat die 2.5\" harde schijfjes zo cheap zijn. Heb er in de lokale pc winkel via een kameraad eentje opgepikt voor nog geen 60 euro. 160 gig, mooir grootte, geen overkill als je je gaarne vergrijpt aan HD film en HD tv serie materiaal. :-P

 • Zonde..

 • Logisch…

 • DUH !

 • De 80GB is ook zo duur. Geen wonder dat niemand hem koopt.

 • Als de 80GB-versie niet goed verkoopt is het inderdaad slim van Sony om de versie langzaam aan te doen verdwijnen.

 • is de 80 GB ooit in nederland te koop gewees

 • nee :(

 • dacht ik al wel jamer de 120 GB op de xbox 360 doet het wel ardig

 • Ik wist niet eens dat ie er al was. Ik heb 60 GB en dat vind ik al zeker meer dan genoeg.

 • Balen voor ze

 • Jammer…

 • Als ik tussen de twee versies zou moeten kiezen, dan zou ik toch voor de 80GB versie gaan, maar als de 80GB versie slecht verkoopt dan weg ermee.

 • een harde schijf van 250 Gb kost nog maar 80 euro dus waarom 100 meer betalen voor 40 extra gig? tenzij je natuurlijk ps2 games wilt spelen (zoals ik :p)

 • iedereen die mij niet geloofde toen ik dit zei, vandaag is een officiele verklaring erover gekomen.

  Rockstar Games heeft vandaag bekend gemaakt dat de exclusieve content voor GTA IV, voor de Xbox 360, niet meer exclusief zal worden. Dat betekent dus dat PS3-eigenaren ook van de 'exclusieve' content kunnen genieten.

  Gisteren werd nog bekend gemaakt dat de uitstel van Grand Theft Auto IV te wijten is aan de PlayStation 3, omdat het ontwikkelen van games voor de PlayStation 3 nou eenmaal langer duurt dan bij de Xbox 360. Dit probleem is echter al opgelost, diverse bronnen melden dat de ontwikkeling van de PS3- en 360-versie nu gelijk lopen. Ook wordt er gemeend dat de PS3- en 360-versie hetzelfde eruit zien, dat moet dus zorgen voor geen vergelijkingsvideo's.  Dan toch, misschien is de uitstel te danken aan het feit dat de PS3-versie ook content zal bevatten. Helaas weten wij niet precies hoe, wat en waarom, maar zolang we maar meer hierover weten, melden wij het je uiteraard.
 • ps3danny1988@

  dit gaat niet over gta en als je nieuws heb moet je dat dan melden  nieuws meld je hier

  en als je hier nieuws wil melden doe dan de bron er bij


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren