1. Heroes of Might and Magic IV (PC)

Heroes of Might and Magic IV (PC)

Jongens er moet me even iets van het hart. Er is namelijk iets wat ik vaak tegenkom, maar waar ik niets van snap. In deze wereld heb je namelijk zeikerds. Ja, zeikerds. Ik doel dan niet op de oude vrouwtjes die altijd wat te mekkeren hebben over de jeugd van tegenwoordig, en dat het vroeger zoveel beter was. Nee, ik doel op de zeikerds die te vinden zijn op gamesites. Want mensen we kunnen er wat van!

Ik heb het dan vooral over het gezeik bij vernieuwing in gameseries. Want houdt een ontwikkelaar de vaste formule aan, dan is dat niet goed. Nee, dan begint iedereen te janken dat ze inspiratieloos zijn.Of dat het niet een nieuw deel is maar een versie 1.5! Maar heeft een ontwikkelaar het lef om een gameserie grondig om te gooien, dan zijn het vaak diezelfde mensen die lopen te zeuren dat ze het toch beter bij het oude concept hadden kunnen houden. Dan is mijn vraag; ‘Lief klein gamertje, wat wil je nou?’

Want dit was namelijk het geval bij Heroes of might en magic IV. Iedereen die de serie een warm hart toedroeg, vond deze game kut. Want ó wat was dit toch een misbaksel, zo hadden ze het nooit aan mogen pakken. De serie was volledig verpest, en het zou nooit meer goed komen.

Ik snap daar werkelijk helemaal niets van! Ik bedoel; ja dit was een apart deel die op vele punten afweek van de andere delen, en ja er was een hoop veranderd wat de game misschien niet ten goede kwam. Maar is dat een reden om en game helemaal de grond in te trappen? Omdat het niet helemaal is wat je gewend bent?

Heroes IV rijdt verder op de rails die door de vorige delen gelegd is. Opnieuw speel je op een map met een overhead view. En opnieuw ben je een held op een paard, en zul je ten strijde trekken met legers bestaande uit monsters en andere mythologisch gespuis. Ook zijn de gevechten weer turn-based zoals je dit van deze serie gewend bent. De basisformule is dus hetzelfde gebleven. Alleen heeft developer 3DO (de ontwikkelaar van het oh zo geweldige >kuch< Army men!) een paar dingen aangepast die de gameplay een aardige wending geeft. Dit zijn ook gelijk de elementen die door de gamers als grote minpunten gezien werden. Iets wat ik licht overdreven vind.

Zo staat je hero tijdens gevechten niet meer met zijn paard aan de kant te lamzakken om er af en toe een spreuk tussendoor te gooien. Hij is nu deel van het team en begeeft zich op het strijdveld. Aan het begin is hij vaak een zwakke schakel, maar na veel training zal hij uiteindelijk veranderen in een waardevolle vechtersbaas. Het effect dat dit heeft, is dat de hero niet langer gezien wordt als de man met status of de alfa aap. Nee, nu is het gewoon een unit die eigenlijk niet veel meerwaarde heeft dan een horde centaurs. Ik zelf had hier weinig problemen mee, maar de fanbase vond dit op een of andere manier een afschuwelijk gegeven. Ik vond juist dat de hero nu veel meer betrokken werd bij het gevecht . Op deze manier was hij zijn titel held meer waardig dan de helden uit de vorige games, die anderen voor hen lieten vechten en zelf met de eer streken.

Andere veranderingen hebben vooral te maken met het bouwen en het rekruteren van wezens in je kasteel. Waar je in eerdere delen vrijwel alle gebouwen kon bouwen, verwacht dit deel van je dat je keuzes gaat maken. De wezens die je uit je kasteel kunt halen, hebben een rang. Dit is in elke heroes nog zo geweest. Zo heeft een pixie een hele lage rang, en is een arch-angel het sterkste wezen dat je kunt krijgen. Ze hebben het nu zo gemaakt dat je per rang moet kiezen uit 2 wezengebouwen. Kies je de één, dan vervalt de ander permanent. Je zult dit wezen vervolgens het gehele spel niet meer uit dat kasteel kunnen halen. Ik zelf vond dat dit wat meer tactiek met zich mee bracht. Maar ook dit hoorde weer in het rijtje van ‘afschuwelijke’ veranderingen thuis.

Ook heeft 3DO voor een ander systeem gezorgd in het aanbod van de wezens. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik me hier dus wel ècht aan stoorde. In vorige delen moest er namelijk een week voorbij gaan voordat je nieuwe wezens kon aannemen. Dus je zorgde ervoor dat je als de donder terug was in het kasteel wanneer het einde van de week naderde, want dat betekende het versterking voor je leger. In deze game is het zo dat er om de paar dagen nieuwe wezens beschikbaar zijn. Je bent dus elke keer heen en weer aan het rennen om wezens op te halen. En dit zorgt er weer voor dat je, je als een boer in een klein gat voelt : Je komt zo nooit ver van huis. Gelukkig kunnen wezens zich ook zonder hero vervoeren, en zul je met hen over de worldmap kunnen lopen. Maar toch blijft deze verandering irritant.

Grafisch is de game ook anders. Het lijkt allemaal niet meer zo getekend, en de game heeft een heel andere stijl. Ik moest hier eerst aan wennen. Uiteindelijk ben ik het erg gaan waarderen, en vind ik het minstens zo mooi als het derde deel. De wereld is een kleurrijk geheel waar van alles beweegt, vliegt en draait. Het heeft allemaal een semi-3d uiterlijk. Ook de gevechten zien er prima uit. In vorige delen zag je deze van de zijkant. In dit deel bekijk je het gevecht van bovenaf, waarbij de camera in een soort hoek staat. Het is net iets minder overzichtelijk in vergelijking met het oude vecht systeem, maar toch steekt het absoluut goed in elkaar.

Ook het character design is van hoog niveau, al moet ik wel zeggen dat sommige wezens vrij inspiratieloos zijn. Zo is de minotaur erg standaard en heeft de vampier Bela Lugosi uit de oude dracula films als rolmodel gekozen. Maar op deze missers na zien de wezens en andere figuren er prima uit. Ook zijn de animaties vloeiend en ogen ze realistisch.

De grote pluim die de game zichzelf in zijn achterste kan steken is voor de muziek. Want deze is echt geweldig! Zowel de muziek in de kastelen als in de overworld zorgen voor een geweldige sfeer. De Ierse volksdeuntjes passen perfect bij de wereld van Heroes IV. Het geeft net dat beetje extra dat de wereld tot een groot sprookjesachtig geheel maakt. Op de cd staat de soundtrack in mp3 vorm, waardoor ik de muziek menigmaal heb beluisterd zonder het spel er voor te hebben opgestart.

Verder zijn er natuurlijk de verschillende game-modi. Zo heb je de campagnemodus, die bestaat uit een heel aantal verhalen. Ik heb ze niet allemaal gespeeld, en ik kan je er dus ook geen volledig verslag van doen. Maar er zit één campagne tussen waarin je de rol aanneemt van een halfdode prins. Deze steekt Qua verhaal zo goed in elkaar dat je er een film van zou kunnen maken. Van deze campagne heb ik echt van genoten, en ik wilde absoluut weten hoe het verhaal af zou lopen. Erg knap gedaan!

Ook is er weer de online multiplayer, en belangrijker nog; de offline multiplayer! Want opnieuw kun je met zijn tweeën of met meerdere personen achter de computer kruipen om met elkaar het gevecht aan te gaan. En net als in heroes 3 heb ik hier ook weer heerlijk veel gebruik van gemaakt. Het werkt gelukkig allemaal weer net zo perfect als het altijd gedaan heeft.

Waarom iedereen altijd zo liep te zeiken over deze game is voor mij nog steeds een raadsel. Nee, ik was er aan het begin ook niet kapot van. Het zag er heel anders uit, er zaten rare veranderingen in, en het leek totaal niet meer op de Heroes die ik gewend was. Maar uiteindelijk ben ik net zoveel van deze titel gaan houden, als van de vorige delen.

Inmiddels is ook Heroes 5 er al (een titel die ik dan weer een stuk minder vond), en er volgt zelfs een zesde deel. De serie is dus nog lang niet dood, en ik hoop dat het nog lang voort zal blijven bestaan. Helaas ziet het er naar uit dat de serie verder gaat op het succes en de formule van deel 5 en dat betekend voor mij het persoonlijke einde van de serie. Deel 5 was geen slechte game, maar wel een mindere Heroes. Het miste gewoon de hele feel en aantrekkingskracht die zijn voorgangers wel hadden. Na deel 4 is de serie voor mij persoonlijk afgerond, dit bleek ook voor 3DO. Want niet veel later na de release van dit deel, sloot deze studio zijn deuren. Eeuwig zonde en niet meer terug te draaien. Ook al is deze geweldige studio gesloten,de goede herinneringen pakken ze mij gelukkig niet meer af.

Conclusie en beoordeling

Het moge duidelijk zijn dat ik ook deze titel een warm hart toedraag. De rest van de wereld mag het dan de slechtste Heroes ooit vinden, bij mij komt hij op een goede 2e plek. Ondanks enkele onvolkomenheden en rare keuzes is dit een rotsvaste titel waar ik veel plezier aan beleefd heb.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Audio visueel
 • het behouden van de vlotte gameplay
 • De sfeer
 • Minpunten
 • rare keuzes
 • sommige wezens inspiratieloos.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • weer een belachlijk plan om minder de gaan gamen

  laat ouders zelf bepallen wat hun kinder doen

 • het lijkt mij dat je als ouder altijd zelf kunt bepalen wat je kind doet. daar is geen vaag plan voor nodig…

 • @gamer1991

  wtf heb jij wel nederlands op school?  @OT

  Denk zelf dat het niet lukt


 • Het is een leuk ideaal, maar ik denk dat het lastig word om dat ideaal te verwezenlijken.

 • @360owner:

  Zo simpel is het natuurlijk niet. Als ouder moet je ook voor eten op de plank zorgen. Een kind van een jaar of 12 heeft geen oppas meer nodig, dus die heeft het huis voor zichzelf. Hij kan gaan gamen of buiten gaan spelen. Dus een ouder heeft op dat moment geen toezicht, daarom willen ze waarschijnlijk dat er meer gedaan wordt aan het ouderlijk toezicht via bijvoorbeeld dat Parental Control.

 • Daar gaan we weer. Over drie jaar komen ze vast en zeker met een plan dat gamen gelijksteld aan drugsgebruik, de schavotten.

 • Ik vind dit best een goed idee.  Als je ziet dat kinderen van 8/9 jaar tegenwoordig bijna alleen maar aan het msn'en, sms'en, internetten, gamen, televisiekijken zijn, dan vind ik dat hier best wat aan gedaan mag worden.  Toen ik die leeftijd had, stak ik mijn meeste tijd in soldaatje spelen (nee, geen Call of Duty), hutten bouwen, voetballen (nee geen Fifa), met lego spelen (nee, niet Lego Racer), etc. Het lijkt me toch een stuk gezonder dat kinderen dat soort dingen ook doen.


 • ik ook buiten spellen maar ook veel game toch elke dag 2 uur

  maar nu game ik wel veel

 • oh oh oh…de jeugd van tegenwoordig weet tog meer af van computers enz dan hun ouders…dus al doen ze dat apparaatje daar dan kunnen de kids er binnen no time eromheen dus…zal waarschijnelijk nooit waterdicht zijn:P tenzij ze met vingerafdruk of irisscan ofzoiets geavanceerd komen;)

 • ik denk dat Zelda dude wel een punt heeft. het moet toch niet zo zijn dat kinderen van een jaar of tien alleen maar kunnen gamen. en niet eens meer weten hoe ze moeten spelen. klinkt misschien raar, maar er zijn genoeg kinderen die gewoon niet kunnen spelen met dingen en alleen maar willen gamen en tv kijken. dat is best erg.  ik vind dat daar best iets aan gedaan mag worden. als ouders niet de verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen dan moet iemand anders het maar doen.

 • OMG. ze gaan een apparaat uitvinden waardoor ouders meer op hun kinderen kunnen letten… LMAO LOL ROFL!

 • ja als je nou op xbox live zit zitten 11-jarige kutamerikaantjes je gewoon vol uit te schelden,, hoorde gister ook zo'n gassie schreeuwen tegen zijn ??moeder?? dat hij z'n pillen niet wou innemen enzo en daarna zei ik: STFU man, en hij helemaal over de zeik tegen me te schreeuwen en te schelden :S

 • this sucks

 • Whatever! ;)

 • ouders kunnen toch ook gewoon hun kinderen eindelijk 's normaal op gaan voeden zodat ouders de hulp van één of andere noodoplossing via een apparaatje niet eens nodig hebben

 • Jongens, zie nou toch in dat er meer dan gamen is! Ga lekker drugs gebruiken, alcohol gebruiken en andermans eigendom vandaliseren. Mensen in elkaar slaan en hun spullen jatten! Dat is allemaal veel gezonder dan gamen!

 • Geen slecht idee.

  Sport is ook heel belangrijk wat je wel kan doen met een wii, maar buitenlucht is zo veel beter.

 • Bman: vergeet niet dat alcoholgebruik ook in dat rijtje thuishoort.

 • hmmmm kids zulle altijd manieren vinden om zoiets te omzeilen

 • Dat bestaat al, en zit ingebakken in de PS3 en XBOX360 (en wellicht ook al in de Wii)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren