1. Heroes of Might and Magic III (PC)

Heroes of Might and Magic III (PC)

De floppy, kennen we hem nog? Dat kleine vierkante ding met een labeltje? Dat ding waar virussen sneller op sprongen dan vlooien op een hond? Het stukje plastic waarbij je het metalen plaatje nooit te lang opzij mocht drukken omdat anders de data gewist werd? Natuurlijk kennen wie hem nog! Ik in ieder geval wel. Want ik heb het verrekte lang met deze prehistorische usb-stick moeten doen. Waar anderen allemaal overstapte op Windows 98, was ik nog steeds in de weer met mijn 386 en de daarbij horende Ms-dos spelletjes. En mijn god wat was ik blij toen mijn ouders met het geweldige nieuws kwamen dat er een nieuw kindje op komst was. Een kindje genaamd: de Pentium 3..

En eindelijk was hij er dan! Een wereld aan games ging voor me open, Dat hele verboden rek bij de Intertoys verschafte mij eindelijk de toegang. Ik hoefde niet langer verlekkerd zitten kijken naar games die ik toch niet zou kunnen spelen: mijn nieuwe aanwinst zou ze allemaal vlekkeloos gaan draaien. Maar wat een rek! Hoe moest ik hier in godsnaam uit kiezen. Na een half uur de spreekwoordelijke knoop nog niet doorgehakt te hebben was mijn moeder het zat. Ze pakt een spel uit het rek, drukt hem onder mijn snufferd en vraagt; ‘Is dit niet wat?’ Voor mij verschijnt een game genaamd : Heroes of might and magic 3.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nou niet gelijk enthousiast werd van een game die mijn moeders keuze had. Want die zijn al snel educatief en leerzaam, twee woorden waar ik destijds meer pukkels van kreeg dan Mars en Snikkers ooit voor elkaar hebben gekregen. Maar de voorkant sprak me aan en ik wist verder toch niet wat ik moest halen. Dus naar de kassa,afrekenen en zo snel mogelijk naar huis.

Ik stop de game in mijn pc en begin te spelen. Oké ik ben dus een paard in een fantasie wereld en ik heb een kasteel. En met dat paard kan ik maar een paar stappen zetten en dan is de dag alweer voorbij. 'Wat is dit voor een ruk-game?' Was het eerste dat door mijn gedachten schoot. Helaas had mams geen tijd terug te gaan met de game dus ik zat er maar mee opgezadeld. Om toch waar voor mijn geld te krijgen heb ik het spel alsnog opgepakt en ben het met een gevoel van teleurstelling en tegenzin gaan spelen. En geloof me,veel gekker had het niet kunnen lopen want ik speel het spel nu nog.

Want wat voor game is Heroes 3 nu eigenlijk? Heroes is het 3e deel (you’re shitting me) uit een serie van tbs games. En nee, dat zijn geen games voor ontoerekeningsvatbare criminelen. Tbs is een afkorting voor Turn Based Strategie. Dit zijn strategie games waarbij je alles in beurten doet. Vergelijk dit met schaken of bijvoorbeeld de gevechten in de Pokemon games. Eigenlijk is de gehele game turnbased, alles wat je van plan bent kun je in volledige rust uitvoeren en er staat geen druk op je. Dus strategie is zeker iets waar je gebruik van zult moeten maken.

In Heroes begeef je jezelf in een fantasie wereld waarin jij verschillende helden te paard bestuurt. Ook heb je 1 of meerder kastelen tot je beschikking. Uit deze kastelen kun je monsters en ander gespuis rekruteren om aan een held mee te geven als leger. Dit klinkt allemaal wat vaag maar ik ga het zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Je begint dus met een kasteel en een held. De map wordt van bovenaf weergegeven. In je kasteel begin je met bouwen. Wat jij bouwt is aan je zelf of aan de resources die je tot je beschikking hebt. Dus bouw je juist economisch zodat je voldoende goud hebt of ga je toch liever voor het versterken van je legers? De wereld van Heroes is opgebouwd in dagen. Iedere dag kun je 1 gebouw in je kasteel bouwen en je kunt je held een aantal stappen verplaatsen over de kaart. Heb je alles gedaan dan druk je op de zandloper en dan is de volgende speler aan de beurt. Dit duurt hoogstens 3 seconden en dan hervat je spel zich weer en kun je verder gaan met de volgende dag.

Het kasteel is dus je basis. Hier kun je, je in terugtrekken en het is zowel je inkomstenbron als de plek waar jij je legers vandaan haalt. Er zijn veel verschillende kastelen om uit te kiezen. Allen met hun eigen thema en rekruten. Je hebt thema’s als natuur, licht, vuur en bijvoorbeeld de dungeon. En ik moet zeggen dat deze kastelen prachtig zijn neergezet, ze hebben allemaal hun eigen stijl en eigen sfeer. Het leuke aan deze kastelen is dat er zoveel verschillende rekruten zijn om uit te kiezen. Dit zijn verschillende monsters die je bij je held in het team kunt stoppen. Deze held loopt vervolgens door de wereld. In deze wereld zul je vele verschillende vijanden tegen komen en deze moeten verslaan in een turn-based gevecht. Om de 7 dagen wordt je kasteel weer aangevuld met nieuwe monsters en dit is in de game dan ook een dag waar je naar uitkijkt. Want monsters heb je eigenlijk nooit genoeg.

Je held is dus degene waar het om draait. Je kunt in je kasteel zoveel helden maken als je wilt. Je kunt je held ook zo sterk maken door hem te voorzien van monsters. Deze reizen met hem mee en zullen de basis zijn voor de gevechten. De gevechten zijn dus turn-based en je ziet ze van de zijkant. De monsters zullen tijdens een gevecht om en om aan de beurt komen om een stap te verzetten of aan te vallen. Ieder monster heeft een label met een nummer, dit nummer geeft aan hoeveel je van deze monsters hebt. Dus zie je een draak staan met daaronder het nummer 3 dan zijn dit dus drie draken en zal deze ook drie keer zo sterk zijn. Hoe hoger het getal hoe sterker het beest is. Ook zit er een groot verschil tussen de kracht van de monsters. Zo is bijvoorbeeld een manticore een stuk sterker dan een gewone pikemen. Tien manticore’s zullen dan bijvoorbeeld ook makkelijk winnen van dertig pikemen. Door deze wisselvalligheden blijven de gevechten interessant en zul je goed na moeten denken over je strategie. Een misstap kan game over betekenen. Even terug op je held, want niet alleen het aantal monsters is bepalend voor zijn kracht. Want de held zelf kan namelijk levelen en daarbij bepaalde skills leren of verbeteren. Dit levelen kan door het vinden van ervaringspunten in schatkisten maar eigenlijk vooral bij het winnen van gevechten. Hoe sterker de held wordt hoe sterker je leger zal zijn. Ook zal hij tijdens gevechten spreuken kunnen gebruiken om het tij te doen keren. Denk hierbij aan het neerleggen van modderpoelen of het verstenen van een tegenstander.

Qua game-modi zit het ook helemaal goed. Je hebt de singe-player die bestaat uit een uitgebreide campagne met een goed verhaal. Je hebt de normale skirmisch waarbij je zelf een game opzet en een keuze kunt maken uit de vele maps. Verder is er de online multiplayer die helaas niet meer te spelen is. Maar dat is geen probleem want een ander onderdeel waar ik en mijn neefje reteveel tijd in gestoken hebben is de offline multiplayer. Met zijn tweeën zit je achter de pc en vervolgens zul je om de beurt spelen. Maar wees gewaarschuwd want die potjes duren lang! Wel is het een geweldige toevoeging en een absolute must wanneer je iemand hebt die net zo lyrisch over dit spel is als jij dat bent. Verder is er nog een uitgebreide map editor waar je de nodige uurtjes in kunt steken.

Maar wat maakt deze game dan zo goed? Nou, de hele game is gewoon gedipt in een heerlijk fantasie sausje. Alles ziet er, zelfs nu nog, Geweldig uit. Het hele spel is een groot bewegend schilderij waar van alles geheim en verborgen is. Je hebt het gevoel in een volwassen sprookjesboek te stappen waarvan je het einde nog lang niet wilt weten. Niet alleen de visuele presentatie is dik in orde, maar ook de muziek is prachtig. Het zorgt voor een geweldige sfeer, dankzij de muziek is een woestijn een woestijn en sprookjesbos een sprookjesbos. Ook de deuntjes en geluidjes passen perfect in het geheel. Maar de grootste troef van deze game is dat het zo enorm verslavend is. Het speelt namelijk enorm vlot en het is erg moeilijk om te stoppen. Je wilt de wereld verkennen, je kasteel en army opbouwen, sterke artifacts bemachtigen en ga zo maar door. Er zit gewoon zoveel drive in deze game die je reden geeft om door te willen spelen.

Dit is een lastige game om te reviewen, want hij is nu al aardig lang en ik heb nog zoveel over de game te vertellen. Toen ik hem kocht was ik er totaal niet blij mee. Maar na hem eenmaal uitvoerig gespeeld te hebben kon ik niet meer stoppen. Zelfs nu pak ik de game dus nog regelmatig op om een nieuwe game op te starten of om weer eens even verder te gaan met een campaign. Ik heb enorm veel van deze verslavende en sfeervolle game genoten. Mocht je dus een exemplaar tegenkomen in de budgetbak twijfel dan niet want deze game is zijn geld meer waard dan sommige moderne toppers van deze tijd.

Conclusie en beoordeling

Heroes 3 is een van de beste games die ik ooit speelde. aan het begin was ik sceptisch maar deze game heb ik werkelijk helemaal kapot gespeeld. Het is een van de meest indrukwekkende game ervaringen die ik ooit gehad heb. En dat te bedenken dat ik dit allemaal aan mijn moeder te danken heb.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • verslavend
 • audio visueel geweldig
 • de sfeer
 • vlotte gameplay
 • uitdaging
 • Minpunten
 • verouderd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • feest..?

 • Eerst zien wat Krome ervan bakt…

 • De Wii bakt dan ook qua graphics dus ze hebben wel een goedmakertje verdient…

 • Als de game zelf dan ook nog een beetje leuk wordt, haal ik hem!

 • Ik dacht dat dit zoiezo anders zou worden dan de andere versies?

 • lekkkeeeeerrrrr mooi dat ik een wii heb zeg =D

 • Mooi ik heb een Wii.  ff off-topic

  Weet iemand ook of je op de Wii versie van Force Unleashed je de lightsaber bestuurt met je controller?

  EDIT: heb het antwoord al.


 • Compensatie voor de grafische kracht die minder zal zijn?

 • Graphics zijn toch een stuk minder dus ondanks de Wii vijf bonus levels heeft, haal ik hem toch voor de 360

 • Compensatie voor de lelijkheid zeker….

 • Verdorie hier zat ik dus echt niet op te wachten als xbox bezitter en star wars fan.

  Ik vind dat die vijf levels ook naar de 360 en de ps3 moeten, de handhelds maken me niks uit.

 • Mooi!

 • ok das best leuk

 • Haha zie iedereen hier de Wii afkraken, ga naar SMG kijken en vertel me dan nog eens wat over de graphics

 • Das een leuke toevoeging. Nu hopen dat de Wii versie goed uitpakt!

 • Extra content, slechtere graphics, wat zou jij kiezen?

 • Jullie schijnen het te vergeten, maar de wii krijgt ook als enigste van de drie multiplayer.

 • Hip. Kga in de eerste instantie wel voor de 360 versie (kspeel toch meer op de 360), maar dit is wel een goeie rede om de Wii versie te halen.

 • sucken gaat het toch (ik ben reusachtig Wii aanhanger en starwarsfan, maar hieromtrent denk ik toch liever een beetje realistisch)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren