1. LittleBigPlanet 2 (PS3)

LittleBigPlanet 2 (PS3)

21 januari 2011. Ik word slaperig wakker en denk aan 2 dingen: “Ah nee, school.” En “Jeeh, Little Big Planet 2 is uit!”. ’S Middags om ongeveer 16:05 kom ik thuis. Effe wat drinken en daarna als de wiedeweerga naar de computer om Lbp2 te bestellen. Helaas was het toen vrijdag, dus tot woensdag wachten, en maar reviews lezen en trailers bekijken. Eindelijk woensdag, ik kom thuis en meteen ’t spel uit de brievenbus halen en ’t in mijn PS3 stoppen. Eindelijk na 3 maanden kon ik het spel spelen waar ik zolang op gewacht heb.

De eerste keer voelde en zag het spel er vertrouwd uit. Dezelfde pod en dezelfde maan en aarde. Toen ik eenmaal aan het spelen was ging het meteen door mezelf heen dat het toch wel erg anders was. De karakters uit het verhaal zijn ook veel leuker om te zien, net zoals de meeste dingen. Het ziet er wel nog steeds heel knutselachtig uit, net als bij deel 1. De meeste materialen zijn wel mooier geworden, net zoals het vuur en het gas. Dat mag je eigenlijk ook wel verwachten bij het tweede deel.

Grafisch gezien is dus alles wel verbeterd, maar de knutselachtige stijl blijft gelukkig wel behouden. Net zoals de besturing en de pop it, hoewel die laatste wel wat mooier is geworden.

De gameplay is eigenlijk nauwelijks veranderd, ware het niet dat Media Molecule er wat nieuwe, technisch ver uitgedokterde snufjes heeft toegevoegd, zoals een grijphaak, een tillinator en de creatinator. De grijphaak is eigenlijk precies zoals de naam al doet vermoeden, namelijk gewoon een ding waarmee je een haak kunt afschieten naar sponzen enzo. Dat werkt best wel fijn, maar jammer genoeg wordt de linker joystick gebruikt om én het touw in te korten én te zwieren. Dus als je wil zwieren en je beweegt iets te veel naar boven wordt het touw korter, dat kan soms best irritant zijn. De tillinator is een soort handschoen waarmee je zware dingen kunt optillen en weggooien, dat werkt gelukkig wel vlekkeloos. Je kunt er zowat alles mee oppakken, maar er zijn twee voorwaarden: 1. Het is grijpbaar 2.Er moet genoeg ruimte zijn. Het is natuurlijk ook geschikt om andere sackboys op te pakken en in het ravijn te gooien. De creatinator is een soort mijnwerkershelm met een leuke extra: je kunt er dingen mee afvuren. Zo is het mogelijk om een of andere vreemde taart af te vuren of een op hol geslagen, duivelse sackbot op je vriend af te sturen. Als je daarvoor zelf al niet bent gedood door een door je vriend afgevuurde sackbot. Je hebt ook nog bouncepads, dat zijn dingen die als je daar opspringt je omhoogvuren. Het ziet er gewoon grappig uit om een sackboy door de lucht zien vliegen en tegelijkertijd ook nog een salto ziet maken. In het verhaal wordt er dan ook dankbaar gebruikt van gemaakt.

Het verhaal slaat eigenlijk nergens op, maar het is wel gewoon leuk om te spelen en een wat groter geheel dan in deel 1, daar waren het namelijk gewoon losse levels. Het gaat over een enorme, kwade stofzuiger (ik snap ook niet waar ze het vandaan halen) die de wereld wil opzuigen. En natuurlijk ga jij die stofzuiger helpen. Eh nee, dat klopt niet, je moet ‘m gaan vernietigen! En daar wordt je bij geholpen door een of andere alliantie, genaamd (hoe origineel) de Alliantie. Dat is eigenlijk in een notendop het verhaal van de game. En ja, tijdens het verhaal kom je weer allemaal leuke spulletjes tegen, zoals een geniaal astro-sack kostuum. Nog even over die kostuums, die zijn nu ook compleet (als je ze hebt verzameld) te vinden in de popit. Dat is natuurlijk veel handiger, nooit meer op zoek naar die stomme rode cape van die Romeinse soldaat. Als je de kostuums en de stickers onder de knie hebt kun je echt geniale kostuums maken, zoals een groene draak of een Viking. Als je het verhaal hebt uitgespeeld, begint de lol pas echt. Je kunt namelijk gaan bewerken. Ja, dat woord wat betekend dat je zelf iets mag maken!

Het bewerken is natuurlijk, net zoals in deel 1, een van de hoofdredenen waarom je Lbp koopt. Er zijn natuurlijk weer wat extra snufjes bijgekomen, zoals een muzieksequenser en een hoop nieuwe materialen. Het is eigenlijk niet in woorden te beschrijven wat erbij is gekomen, als ik dat zou doen zou deze hele recensie eruit bestaan. Het bewerken zelf is gelukkig verbeterd, het is nu een stuk makkelijker. Eigenlijk vat deze zin het het nog het beste samen: “Het is nu makkelijker om een goed level te maken, maar om een fantastisch level te maken is nog steeds veel nodig.”. Je kunt nu ook nog hele games maken, dat is natuurlijk helemaal

vet. Je kunt dus gewoon een soort Pong maken, of Brickbreacker. Dat kun je doen met eigenlijk de belangrijkste toevoeging, de Controlinator (wat hebben ze toch met –inator?), daarmee kun je elke knop heel makkelijk een eigen functie toewijzen. Eigenlijk is bijna niks onmogelijk, of je zou een level willen maken dat ongeveer net zolang is als het verhaal. En zelfs dat kun je bijna doen, er is namelijk een soort poort bijgekomen die je naar een ander level transporteerd. Ikzelf vind het nog steeds het leukst om gewoon een beetje aan te klooien, levels bouwen kán ik gewoon niet zo goed. Gelukkig is dat ook heel makkelijk, gewoon een schele boot bouwen en een paar raketten erop zetten, en daarmee je vriend uit het beeld laten verdwijnen. Het daarna online zetten is eigenlijk gewoon hetzelfde, naam, beschrijving en afbeelding erbij zetten, en klaar.

De community is eigenlijk hetzelfde gebleven, het enige dat veranderd is is het zoeksysteem. Maarja, dat is gelukkig wel énorm verbeterd. Nu krijg je namelijk de resultaten in een mooie lijst inplaats van op een planeet, dat is natuurlijk veel handiger. Je krijgt er nu ook Mm-keuzes bij, dat zijn levels die Mm zelf heeft uitgekozen. “Nu spelen” is ook nog een vorm van spelen in de community, hoewel dat meestal niet doet wat het moet doen. In de handleiding staat namelijk dat het je naar een level brengt waar al andere sacklui aan het spelen zijn, maar meestal ben je gewoon alleen. Het is soms wel handig dat je dan naar een willekeurig level gaat, dat zorgt ook voor wat afwisseling. Lbp2 in de community is en blijft gewoon een heel erg leuke game om met vrienden op de bank te spelen, dat zal wel altijd zo blijven, gelukkig. Een voorbeeld hiervan is dat ik een keer met mijn broertje en een vriend een potje minigolf was aan het spelen. Uiteindelijk liep het wel af door met een controller door het huis rennen, om te vluchten voor mijn vriend die vond dat ik mijn broertje had gemanipuleerd, haha.

Conclusie en beoordeling

Het is een waardig vervolg op deel 1 en het is ook leuk voor nieuwkomers die het nog nooit gespeeld hebben. Tevens is alles verbeterd zonder af te doen aan het originele concept.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fijne gameplay
 • Nog steeds
 • knutselachtig
 • Grafisch verbeterd
 • Community zoeksysteem verbeterd
 • Minpunten
 • Kan ik niet echt bedenken (Misschien besturing grijphaak)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer.

 • to bad..ik zat ook niet echt op een vecht spel te wachten eigenlijk..:p

 • Nooit een Marvel gespeeld. Het trekt me ook niet zo aan.

 • Mij leek Marvel online leuk, maar die was volgens mij gecancelled. Hopen dat een andere studio de licentie overneemt en er dan betere games van kan maken dan EA.

 • ach, nooit de marvelgames gespeeld eigenlijk, waren meestal niet echt leuk!

 • Hopelijk beland de licencie bij Ubisoft…vooral die gasten bij Ubisoft Montreal kunnen er leuke games mee maken…

 • Zoals the zone al zegt, Marvel Online was interresant maar voor de rest zit ik er niet zo op te wachten. EA kennende zouden het toch alleen maar vervolgen worden op Ultimate Allience….

 • Ultimate Alliance was toch van Activision?  Oftewel, ga terug naar Activision!!! :D

 • jammerrrrrrrr

 • BETER!!! Laat de goede Marvel-games nu maar komen!

 • Misschien naar ubisoft.

 • ik vind het niet zo erg want ik had toch niet zoveel met die games.

 • Hopelijk komen er nu echt leuke Marvelgames.

 • lekker voor EA.

 • geef er niet veel om, niet veel marvel games gespeeld dusja

 • marvel ownd :D

 • Maakt voor mij niks uit.

 • Maakt me niet zo veel uit, mischien komen er nu een keer vette marvel games.

 • Wat jammer nou…

 • Ach het boeit me allemaal geen flikker eigenlijk XD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren