1. Indiana Jones and the Emperor's Tomb (PS2)

Indiana Jones and the Emperor's Tomb (PS2)

Indiana jones zijn avonturen worden verder gezet op de ps2. Na enkele spellen op de pc en oudere spelconsoles was het lucasarts nog niet gelukt om een goed indy spel te maken. Is dit een spel waarvan je zegt daar schrik ik toch wel even van, lees er meer over in mijn 2e recensie!!

Terwijl het spel veel dingen goed doet, zijn er toch ernstige grafische problemen. Toen de eerste game van Tomb raider in 1996 uitkwam , was het eenvoudig om het spel te beschrijven met een uitgangspunt zoals een Indiana Jones film, enkel met een vrouwelijke hoofdrol. Hoewel de vergelijkingen met Harrison Ford's big-screen karakter nooit echt volledig tot stilstand gekomen waren, kwam LucasArts met de eerste Indiana Jones , een gebrekkig spel voor de PC en de Nintendo 64. Vele jaren later kwam lucasArts met de titel Indiana Jones and the emperor's tomb. Die werd ontwikkeld door The Collective.

The emperor's tomb vindt plaats in 1935 en zet de (in het dagelijkse leven een leeraar) archeoloog op een zoektocht naar een Chinees artefact bekend als het hart van de draak, een zwarte parel met de macht om geesten te controleren. In overeenstemming met de standaard Indiana Jones formule, is onze goede leeraar niet de enige partij die betrokken is bij de zoektocht, en langs de weg heb je genoeg van nazi-misdadigers en Chinese bendeleden, die allen de parel willen voor hun eigen kwade plannen. Hoewel het plot een paar wendingen en dubbele kruisingen bevat, is de verhaallijn van het spel erg dun, er komt alleen een filmpje om te kunnen zien naar waar je moet gaan. Zelfs de missie doelstellingen zijn niet uitdrukkelijk overgedragen buiten het pauze scherm, hoewel het lineaire karakter van de level design je niet onmiddelijk willen laten weten naar waartoe opdat je het zelf zou uitzoeken. Terwijl het spel vrij eenvoudig is, laat het je naar veel verschillende locaties leiden onderandere naar Praag, Istanbul, Hong Kong, een eiland fort, en nog veel meer. Ook al ga je vrij snel van plaats tot plaats ,daarom voelt het niet aan als een kort spel en de spelers moeten in staat zijn om iets meer dan 15 uur uit te halen. Er valt niet veel terug te spelen want de replay-waarde is niet groot, maar het spel bevat drie moeilijkheidsgraden en een handvol van optionele artefacten die zijn verborgen in de levels.

Het spel is gebaseerd op de engine die gebruikt werdt voor Buffy the Vampire Slayer en heeft een even goede bestrijding van het systeem. Het spel combineert de exploratie en de derde persoon manoeuvreren van Tomb Raider met een vereenvoudigde versie van het combat systeem gevonden in de game van de goed ontvangen Buffy the Vampire Slayer. Indy draait op een aangepaste versie van de Buffy-engine, de meeste manouvres zou verwachten in een third-person actiegame. Op het eerste zicht, voelt controle een beetje te los het is gemakkelijk om sprongen te missen als je slordig bent met de controles, maar na enige tijd wat rond te lopen en springen lukt dit wel. Je moet vaak Indy's zweep gebruiken om van het ene platform naar het andere te springen. Het spel laat je altijd weten waar precies, moet je dit doen: dan komt er bovenaan het sherm een zweep icoontje wanneer je in positie bent. Je ziet ook soms een mes pictogram wanneer het tijd is om te hakken door:bv dikke wijnstokken,er is ook een schakelaar pictogram wanneer je ergens aan moet trekken, en een explosie pictogram wanneer je in de buurt bent van een plek waar je explosieven moet neerplaatsen. Wanneer deze iconen bovenaan het scherm komen kun je met een simpele toets het nodige object nemen. Dit helpt om het spel eenvoudiger te maken, op andere momenten heb je soms onduidelijke level design en vervelende onscherpe textures zodat je sommige dingen, die je moet bereiken niet goed kan zien, dit kan voor problemen zorgen bij de puzzels die wel goed gedaan zijn.

Terwijl je het meeste van al je tijd gebruikt om rond te rennen, klimmen, zwemmen en over platformen springen, zijn er ook gevechten die je met een groot arsenaal aan wapens, objecten die je in de buurt vindt, zoals stoelen, flessen,houte balken enz... kan uitvoeren. Alhoewel de gevechten niet veel diepgang geven, zijn ze nog steeds bevredigend. Indy's stoten en schoppen zijn wel een beetje overdreven,maar daardoor krijg je de indruk dat hij veel moeite moet doen om zijn vijanden te verslaan. Je hebt ook redelijk veel combo's die je kan toepassen en je vijanden hun wapen afnemen doormiddel van een zweep. Je kan ook je vijanden vastnemen met je zweep of gewoon met je handen en terwijl een combo doen. Dit was een spel met veel potentieel alleen spijtig van de graphics. Het geluid van de stemmen valt ook tegen, het is niet de originele stem van Harrison Ford en Mei Yings accent is erg slecht gedaan. De muziek is dan weer wel goed gedaan maar toch zijn er voorspelbare geluiden bv: bij een gevecht krijg je een ruwere muziek, dus weet je altijd wanneer je moet vechten.

Conclusie en beoordeling

Als je van avontuur houdt en het niet erg vind dat er slechte graphics zijn dan moet je deze zeker kopen. Het is echt geen slecht spel ik heb me er zeker met vermaakt door de lange spelduur, varriatie aan opdrachten en werelden. Ik heb me persoonlijk niet ge-ergert aan het slechte beeld, maar het zal vele afschrikken om het spel te kopen. Ik hoop dat als je deze ooit tegenkomt dat je hem zeker koopt!!
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • combo's
 • spelduur
 • groot aanbod wapens
 • origineel verhaal...
 • grote variatie aan spelomgevingen
 • puzzels
 • muziek
 • grote spelwerelden
 • Minpunten
 • graphics
 • soms tegenstribbelende controls
 • stemmen personages
 • maar erg dun

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nou, er is maar 1 omweg aangezien 'wirecard'niet meer werkt op het PSN-netwerk en dat is het aanschaffen van een prepaid card ( heb echter geen idee of die dan al uit is in de USA ).  Hoop er wel op dat de USA-versie een betere framerate heeft. Heb zelf de Japanse versie en de framerate is, naast echt afschuwelijke screentearing, niet stabiel. Mag hopen dat er snel een patch komt.  Vooral online is het lachwekkend. Auto's springen werkelijk over de baan :) Maar goed….het is \"maar\" een ( dure ) demo :)


 • De demo was egt \"Fucked Up\" om het maar zo te zeggen, ik wil gewoon schademodel zien. GT5 is het enige wat me nog btj aanspreekt.

 • Kom zeg, betalen voor een demo? Waar gaan we naartoe??? Ja het is een uitgebreide demo… Maar in plaats van zich daar mee bezig te houden zouden ze beter maken dat we geen 12 jaar moeten wachten op het definitieve spel…

 • T wordt wel een hele vette game denk ik.. ik blijf rustig wachten op de uiteindelijk versie, er komen genoeg games om me in de tussentijd mee bezig te houden!

 • @ tallon 4 nl  van die framerate klopt idd wel een beetje, maar over dat online verhaal van je klopt niets.

  ik heb zelf ook de japanse versie van af dag 1 in huis en je merkt duidelijk dat ze bezig zijn met het online gedeelte te verbeteren.

  zo is er nu bijv ook een gedeelte voor de europeesche gamers te vinden!!!!!  en als er een eu release komt koop ik hem zeker ook nog (waarschijnlijk de us versie ook)

  ja je bent een gt fan of je bent het niet he ;-)

 • Als de prologue 40 dollar kost, wat moet de hele game dan gaan kosten? 120 dollar? Wat een amateuristische poging tot uitmelking van een game, ik heb medelijden met de mensen die hier in gaan trappen.

 • 200.000 keer verkocht in japan, dus die doet het wel goed, naja ik vind wel toffe game60 autos 6 tracks of zo, en met 16 man online gaan op 1080p is tog egt goed.

 • Mooi.

 • 40 Dollar is redelijk duur voor een veredelde demo….Miss dat ik hem ga halen, maar wass niet.

 • Ik ga hem niet halen ik koop de volledige wel

 • Waarschijnlijk is het spel hier 30 of 35 euro aangezien de amerikaanse prijs van psn games niet 1:1 worden vertaald naar euros.

 • het geld meer dan waard, maar wanneer kunnen wij eindelijk aan de slag ermee???

 • Nogmaals,

  het is geen fukkin demo, snap dat dan, het is gewoon een volwaardig spel, alleen een voorproef'je' op Gran Turismo 5

 • Ik vind het echt zonde om voor zoveel geld een Prologue te kopen.

 • Ik wacht wel op de volledige versie.

 • Ik wacht wel op GT5 ;)

 • Hij is hij eigenlijk best wel groot, en ik heb de Japanse Demo gespeelt en vond hem best goed. Alleen de uiteindelijke GT5 die wordt pas echt goed.

 • Mooi!

 • @jlachenal: dan ben jij misschien de gelukkige, maar het regent verhalen over netwerk problemen. Duurt gruwelijk lang om online te komen, veel gehik en zeker geen soepele framerate.

  Collision detection klopt ook geen reet van verder.  Zie niet in waarom ik daarover zou liegen.Mja..als jij denk dat dat zo is…fijn :)

 • Leuk maar ik ga toch wachten voor GT5. Dit heeft ook wel iets, maar één GT titel is genoeg per deel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren