1. de Blob (Wii)

de Blob (Wii)

Earth without art is just ‘eh’. Een dijk van een waarheid natuurlijk, die een stel Nederlandse jongens ter harte hebben genomen. Zij hadden namelijk het ingenieuze idee Utrecht van een flinke makeover te voorzien en wat leven in de brouwerij te brengen door die toch wat saaie stad te versieren met de nodige kleur. Eenmaal bij de Gamma aangekomen bleek de verf echter wel wat duur en de bankrekening wel wat leeg, dus een alternatief plan werd snel bedacht. Zo ontstond een virtueel Utrecht, klaar om ingekleurd te worden door een half vergeten horror-icoon. Uitgever THQ kreeg van dit vermakelijk tijdverdrijf geen genoeg en besloot er vervolgens een volledige game aan te wijden. De Blob was geboren.

Inmiddels is Utrecht niet meer het lijdend voorwerp van de rebelse Blob, maar moet het fictieve Chroma City eraan geloven. Deze eens levendige en fleurige stad wordt onderdrukt door de duivelse INKT Corporation, onder leiding van de gemene Comrade Black, en is bestolen van alle kleur en vrolijkheid. De goedgemutste inwoners, de Raydians, zijn omgetoverd tot depressieve Graydians en dienen enkel als bron voor inkt, dat letterlijk uit hun verdriet wordt getapt. Hun enige hoop is het rebellerende Colour Underground, een bontgekleurd verzet waar onze held zich bij aansluit. Samen zullen zij de wereld ontdoen van de saaiheid en de kleur terugbrengen!

Het simplistische doch vermakelijke verhaal wordt voornamelijk vormgegeven door een aantal cutscenes, die enigszins doen denken aan Rayman’s Raving Rabbids – minus de verkrachting van een jeugdheld - en zullen vaak voor een glimlach zorgen. Vooral de hilarische woede-uitbarstingen van de lichtgetemperde Comrade Black zijn geweldig om te zien. Dat is de rest van de game overigens ook, want de Blob steekt op audiovisueel gebied erg goed in elkaar. Wanneer je een gebied van een mooi likje verf hebt voorzien, kun je niet anders dan met een tevreden gevoel je eigen creatie aanschouwen. De muziek werkt hier aan mee door zich aan te passen aan de kleur van de stuiterbal. Heb je bijvoorbeeld een gele kleur, dan word je vergezeld door een aangenaam pianodeuntje, terwijl een blauwe Blob een sexy saxofoon ten gehore brengt. Bovendien is er voor elk level een nieuw nummer beschikbaar, waardoor je de hele game blijft swingen.

Die swingende vrolijkheid zet zich voort in de gameplay. Zoals gezegd tracht de immer ondeugende Kirby-wannabe de wereld te ontdoen van INKT en dit wil hij bereiken door alles en iedereen te voorzien van een nieuw likje verf. Jazeker, kleur is de Blob's weapon of choice. Een redelijk onorthodoxe, maar wel verstandige keuze gezien het feit dat je er gebieden mee kunt bevrijden en vijandige troepen mee kunt verslaan. Ten behoeve van zijn vredesmissie huppelt ons stressballetje dus rustig door de straten en bekladt hij elk gebouw met een lach. Dit proces kost natuurlijk de nodige verf en daarom zijn de Inkies zo vriendelijk – of dom - geweest overal paintbots te verspreiden. Deze lopende keukenmixers zijn gevuld met een bepaalde kleur verf en kunnen gebroken worden om aan het noodzakelijke schildermaterieel te komen. Daarnaast kun je door het mengen van twee verschillende tinten een derde creëren, waardoor zelfs je artistiek brein zo nu en dan aangeslingerd wordt.

Het verven van de verschillende gebieden is, juist door al die vrolijkheid, een erg leuk proces. Je hopt in de game zorgeloos van het ene gebouw naar het andere, terwijl je af en toe een ander blosje oppakt en dat werkt erg rustgevend. Om je daarbij enigszins te stimuleren, staan er in die stad verschillende challenges voor je klaar. Vaak dien je dan bepaalde gebouwen te voorzien van een bepaalde kleur, maar af en toe is het een race of gevecht. Hoewel, af en toe… Naarmate de game vordert, zul je het steeds vaker met Inkies aan de stok krijgen. Dat is jammer, want het is veel leuker om gewoon lekker te klodderen en te klieren. Zeker in de latere levels zul je veel bezig zijn met het verslaan van de hordes Inkies - die soms flink wat verf nodig hebben, waardoor je tijdens die rustige schildersessies steeds meer wordt opgejaagd en dat vermindert helaas het speelplezier.

Gelukkig blijft het artistieke aspect over het algemeen de boventoon voeren en dus kun je het merendeel van de game vrolijk rondrollen. Het moet echter gezegd worden dat zelfs tijdens het verven de frustratie her en der om de hoek komt kijken. De Blob is namelijk bijzonder eigenwijs en dat resulteert af en toe in een worsteling met de controls. Vooral tijdens het springen stribbelt het bolletje wel eens tegen, wat de precisie niet ten goede komt. Tegelijkertijd heeft hij de neiging tegen muren aan te kleven, om zo verder te kunnen springen. Vaak zul je die sprong echter helemaal niet willen maken, waardoor je getergd moet wachten tot hij als een falende zuignap van de muur valt. Tot overmaat van ramp blijkt ook de camera te willen rebelleren en kiest het soms vervelende standpunten die bepaalde challenges erg moeilijk maken.

Het kan dus voorkomen dat je even geen zin hebt in de verscheidene challenges, en dan is de multiplayer een vermakelijk alternatief. In die modus mag je split-screen aan de slag met een klein aantal spelvarianten, die elk een competitief randje hebben. In elk onderdeel is het zaak om de hoogste score te halen en die krijg je door gebouwen te kleuren. Hoe je dat doet, verschilt echter. Zo stelt het ene potje je in staat punten van je tegenstander te stelen door zijn gebouwen opnieuw te verven, terwijl je in een ander schildersduel elk gebouw slechts eenmaal kunt inkleuren. De verschillende modi bieden stuk voor stuk een paar uurtjes simpel vermaak, vooral wanneer de ‘highscore-drang’ zijn intrede doet en de mogelijkheden tot het lastigvallen van de tegenstander ten volste worden benut.

Conclusie en beoordeling

‘Verwacht niets wereldschokkends, maar wel iets leuks.’ Daarmee kan zowel de multi- als singleplayer van de Blob doeltreffend beschreven worden. Het spel is erg leuk door de aandoenlijke stijl, het vrolijk geverf en de prima multiplayer, maar is bij lange na niet perfect door de soms tegenstribbelende besturing en toenemende focus op vechten. De Blob is dus geenszins een epische game, maar gelukkig hoeft dat ook niet. De Blob is simpelweg fun.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Vrolijk
 • Kliederen en klodderen
 • Vermakelijke multiplayer
 • Minpunten
 • Tegenstribbelende camera en controls
 • Vechten wordt steeds belangrijker

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vette game, spijtig dat ik enkel een xbox 360 heb

  maar mss dat deze game me overtuigt om ook een wii aan te schaffen

 • leuk jammer dat we nog tot de kerst kunnen wachten als het aan nintendo ligt

 • Robbie de robot is present!!!! R.O.B. heb ik nog voor de NES, echt cool.

 • Nintendo, ik MOET deze game nu hebben. Kan niet meer zolang wachten. Ik wil hem NU!!!

  Heb Melee maar weer uit de kast gehaald om het wachten te verzachten.

 • ROB is een speelbaar personage http://img111.imageshack.us/img111/2228/rosterthusfaral8.jpg , er mist nog één char in deze lijst en dat is er waarschijnlijk één uit het starfox universum.

 • Voor zover ik weet waren Luigi en Falco al lang bevestigd (in een interview). Ganondorf was zo goed als zeker omdat Link anders geen vijand zou hebben in het spel.  @Sanity's Requiem - In die screenshot staat nog een nieuwe: Lucario.  Hier staan nog een aantal nieuwe: link :')


 • Nou in ieder geval een bom aan personages!

 • Brawl wordt hotter dan hot!

 • awww dit is te veel om in te nemen maar ok tis wel leuk ik zach ook dat er een wind waker ganadorf is op een andere site en die krocodil van sonic heb ik ook gezien

 • ktel er 7

 • zeker wel vetjes deze ga k halen maar niet meteen

 • Ik haat het dat ze steeds beetje bij beetje info uitlekken. Ik wacht wel tot de game uit komt. Iig hele vette chars :-)

 • Brawl wordt zeker hot ;)

 • @ rockstein  er is niks meer aan te doen, de game is uit in japan dus het internet word overspoeld met spoilers. je moet jezelf er gewoon van weerhouden om te kijken naar ssbb nieuws ^^

 • Wolf is er ook (uit de starfox-series)!!!! Whoopiieeee!!

 • @ knirfie  Dat was een gerucht ja, probleem is alleen dat er in het titelscherm alleen copyrights van konami en sega staan dus er zal waarschijnlijk geen andere 3rd party personage zijn.

 • nice :D

 • Damn, komt maar geen einde aan…

 • @mafiose2  Moet je de tekst lezen.  @ontopic

  Ja en Lucario en ness en jigglypuff zijn ook al bekend gemaakt, maar wie is die taboo dan. :P • zijn dit ze allemaal

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren