1. Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth (NDS)

Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth (NDS)

Irritaties zijn er bij iedereen: De één kan totaal niet tegen jaloezie, een andere kan niet tegen zijn verlies. Als zoiets gebeurd, voel je je helemaal niet lekker, en verstop je je het liefst in een hoekje om je verdriet onder controle te krijgen. Waar ik dus totaal niet tegen kan; is onrecht. Zo kan ik het echt niet uitstaan als iemand de schuld krijg van iets, terwijl hij of zij het helemaal niet heeft gedaan. Dan brandt er iets van binnen en krijg ik de neiging om er iets aan te doen. Dat heeft mij dus geïnspireerd om deze recensie te schrijven over een aanklager die maar één ding wil ontdekken: De absolute waarheid. Miles Edgeworth neemt je mee in een rechtvaardig avontuur…

In Miles Edgeworth: Ace Attorney Investigations, afgekort Investigations, kruip je in de huid van Miles Edgeworth. Hij is aanklager en is het zijn taak om te bewijzen dat de verdachte schuldig bevonden wordt aan een misdaad. Miles is vooral bekend uit de eerdere populaire serie Phoenix Wright. Phoenix is het tegenovergestelde van Miles, een advocaat. In de vorige delen stonden Phoenix en Miles vaak tegenover elkaar in de rechtzaal, waar Miles altijd aan het kortste eind trok. Nu heeft Miles zijn eigen game gekregen en gaat hij op de plaats delict onderzoek doen om daar al de schuldige aan te kunnen wijzen.

Zoals ik net al zei, ga je dit keer op de ‘Crime Scene’ onderzoek doen. Je moet zoeken naar aanwijzingen die uiteindelijk leiden tot het ontdekken van de dader. Op het plaats delict kan je bepaalde plekken onderzoeken. Dit leidt meestal tot een nieuw bewijsstuk. Het kan ook voorkomen, dat je een stuk logica krijgt. Logica is een van de nieuwe toevoegingen uit Investigations. Je hebt dan twee stukjes informatie. Door de goede stukjes met elkaar te verbinden, ontstaat er weer nieuwe informatie en kan je verder met je onderzoek. Bijvoorbeeld: Als er twee dingen zijn gebeurd, zoals bloed op een bureau en een slachtoffer met een hoofdwond. Dan krijg je een nieuw stuk informatie. Het slachtoffer is met zijn hoofd op het bureau gevallen. Daarnaast kan je ook nog ‘Contradictions’ ontdekken. Dat zijn dingen die zo gebeurd zijn, maar niet overeen komen met het bewijs. Dit is erg belangrijk, want hoe meer contradictions je vindt, hoe eerder je de dader kan aanwijzen. Al deze dingen zijn goed in de game gestopt en zijn handig en leuk om te doen. Vooral de logica is verfrissend en zo krijg je als jongere wat meer informatie en begrijp je het ook veel beter, wat erg belangrijk is met een game als deze.

Net zoals in de vorige delen, zijn er weer vijf verschillende zaken te spelen. Deze zaken zijn erg leuk om te doen, en zijn elke keer weer op een heel anders van elkaar. De eerste zaak speelt zich af in het kantoor van Miles Edgeworth, terwijl de volgende zaak in een vliegtuig is en de derde speelt zich weer af in een pretpark. Er zijn dus veel verschillende omgevingen waar ook veel te doen is, en bij elke zaak moet je weer anders te werk gaan. Zo zal je kennis maken met verschillende motieven, moordwapens en misleidingen van de dader om zijn onschuld te bewijzen. Ook krijg je in verschillende zaken allerlei hulpmiddelen. In de derde zaak krijg je hulp van ‘Little Thief’. Dat is een erg bijzonder en extreem handing dingetje. Je voert de data en de bewijzen die je hebt verzameld in het apparaat en hij creëert automatisch een omgeving gebaseerd op de informatie. Zo is het dus handig om te kijken of alle getuigenissen kloppen en zo krijg je weer nieuwe aanwijzingen om verder te komen met de zaak.

Om verder te komen met de zaak, kan je ook getuigenissen afnemen van getuigen en detectives. Een aantal personages uit de Phoenix Wright-serie keren weer terug in Investigations. Zo heb je detective Dick Gumshoe. Hij is een beetje een domme en vergeetachtige detective die Miles al eerder hielp in de spellen van Phoenix Wright. Dit keer is hij wel wat meer op de voorgrond, want hij wordt tot twee keer toe beschuldigt als moordenaar. Een ander leuk personage wat terugkeert, is Franziska von Karma. Franziska is een ‘stief-zusje’ van Miles. Toen Miles zijn vader verloor op acht-jarige leeftijd, is hij in huis genomen door de legendarische aanklager Manfred von Karma. Miles en Franziska zijn dus samen opgegroeid en hebben samen de ambitie om de beste aanklager te worden. Franziska is dit keer veel meer dan een aanklager. Ze werkt samen met Interpol, een soort FBI, om een grote smokkelbende op te rollen. Dit speelt ook mee in alle andere zaken die je speelt. Buiten Gumshoe en von Karma keren er af en toe ook andere personages terug die maar één of twee keer eerder zijn voorgekomen, zoals de oude Wendy Oldbag en de pechvogel Maggey Byrde.

Het gevoel wat ik had bij Phoenix Wright, heb ik ook weer bij Miles Edgeworth. De achtergrondmuziek is lekker catchy en je neuriet ze snel mee. Ze geven ook goed aan of het een spannende scene is waarbij je een leugen van een verdachte uitvindt, of een treurige herdenking aan een oude zaak waarbij sommige personages een emotioneel litteken eraan hebben overgehouden. De nieuwe camerahoek die ook het vrij rondlopen toestaat, geeft echt het gevoel dat je vrij rondloopt tussen verschillende locaties. Door die camera heb zie je ook de personages wat meer in 3D en zie je ook lichaamsveranderingen met emoties, pijn etc. In de gesprekken met getuigen is veel tijd gestoken om goede grappen en woordspelingen te bedenken, die goed uitpakken. Zo lig je soms dubbel als Edgeworth weer een sarcastische opmerking maakt, of als Franziska iedereen weer verrot slaat met haar zweep.

Conclusie en beoordeling

Miles Edgeworth: Ace Attorney Investigations is een game die erg tof is om te spelen, zeker als je net als ik niet kan tegen onrecht. Door de verschillende zaken is er voor iedereen wel iets naar zijn of haar smaak. De originele moordzaken blijven je verrassen tot het eind en door goeie plottwists blijf je geboeid door het einde. Ook de dialogen tussen Miles en de getuigen zijn interessant en zitten vol humor. En natuurlijk Miles Edgeworth als hoofdpersoon is als slagroom op de warme chocolademelk, het maakt het helemaal af.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Miles Edgeworth en alle andere boeiende personages
 • Uitdagende moordzaken die je op het puntje van je stoel houden
 • Droge humor in de dialogen
 • De sfeer wordt goed neergezet
 • Minpunten
 • Weer een beetje van hetzelfde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik ken de Fatal Frame serie niet

 • Hier is ook al een project zero uitgekomen. dus volgens mij staat hij hier als die naam bekend. En echt geen fatal frame

 • ik ook niet

 • er is toch al een Project Zero voor PS2 in europa?

 • Hmm… apart

 • Vond eerste deel wel vet. Is ook bekend als Project Zero inderdaad. Verscheen onder andere ook op de Xbox.

 • Suda 51 :rock:

 • Klinkt als iets heel fout :P

 • Gewapend met een camera, oke…

 • Grasshopper + Tecmo + Nintendo = win

 • Pure heerlijkheid, zo moeten jullie het vaker aanpakken Nintendo!

 • Er zijn al 3 Fatal Frames (= project Zero) uit in Europa, deel 1 alleen ps2 volgens mij, en deel 2 en 3 ps2 en xbox.

  Fantastische game overigens.

  Een stuk beter dan die shitgames Forbidden Siren, waarme Fatal Frame vaak vergeleken wordt.

 • zo nou staat het weer gelijk xbox een game van nintendo

  en nintendo een game van xbox

 • @gamer1991: huh? wat bedoel je?

  Fatal Frame is overigens eerder ps2 dan xbox, maar whatever, het blijft third party

 • Zegt me niets..

 • Grasshopper + Tecmo + Nintendo = win

 • Word wel mooi.

 • Hmm, weet het nog niet zo…

 • nog nooit van gehoord maar Suda 51 heeft een stijl waar ik van houd!

 • De Fatal Frame serie zegt me niet zoveel. Maar dat kan ook komen omdat ik zelf niet zoveel met horror games heb.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren