1. Cy Girls

Cy Girls

Twee schone dames, zwiepende zwaarden en rokende wapens. Oosterse omgevingen gecombineerd met futuristische werelden. Tel daarbij op dat Cy Girls een zeer bekende speelgoedfranchise in Japan is en het kan niet meer stuk. Toch?

Het is het jaar 2058 en de wereld word geteisterd door stroomuitval, 24 uur lang. Zoals te verwachten is draait dit uit op totale chaos; regeringen en economische stelsels vallen uiteen als kaartenhuizen. In de nasleep van “Damnation Monday“, zoals de betreffende dag de geschiedenis inging, proberen allerlei figuren de macht te grijpen. Ice en Aska gaan dit echter bestrijden en jij bent degene die ze daarbij helpt. Een fantastisch verhaal (kuch) natuurlijk, waar we wel wat mee kunnen doen.

Oninteressant

Cy Girls bevat twee schijfjes, op de één speel je met Ice en op de ander met Aska. Ik begon met het schijfje van Aska, niet wetend welk personage wat te bieden had. Zij is duidelijk de zwiepende zwaardenmevrouw en dat werd me duidelijk gemaakt in een onderhoudend doch vaag filmpje. Om een lang verhaal kort te maken: het spelen met Aska was al voor het einde van de eerste (trainings)missie niet meer leuk. De omgevingen zijn ongeïnspireerd, de vijanden stellen weinig voor en de bediening is onnauwkeurig (na Rise to Honour kijk ik trouwens nergens meer van op). Maar ik keek toch even verder, het was immers een training. Zoals ik al had verwacht verandert de bediening niet en ook de omgevingen blijven even saai, de tegenstand blijft klungelig maar wordt wel iets pittiger. Misschien is Aska gewoon niet interessant genoeg dacht ik nog, vol verwachting verdween de Ice-schijf vervolgens in mijn PlayStation 2.

Zouden ze me dezelfde missies voorschotelen, maar dan met een ander personage? Gelukkig niet zeg, beide personages hebben daadwerkelijk een andere verhaallijn die zich overigens wel zo nu en dan kruist. Dit is wel aardig, beetje schieten met twee simpele handwapens. Maar wederom botste ik tegen het falen van de bediening, want het is allemaal zo onhandig en onoverzichtelijk. Uiteindelijk wen je er min of meer aan, maar het blijft omslachtig.

Lulkoek

Ik wil nog even terug komen op die nietszeggende vijanden. Ik heb altijd zoiets van, iemand vermoorden is helemaal niet erg maar er moet wel een beetje verhaal achter zitten. Dat is ook het vreemde bij Cy Girls, met Ice vecht je tegen bewakingspersoneel en als je met Aska aan de slag gaat zijn het een soort van samurai-figuren. Maar waarom vecht je met hen? In mijn ogen is het onwaarschijnlijk dat degene die de macht willen grijpen binnen 24 uur over een privé-legertje beschikken. Bovendien beweegt de tegenstand klungelig en zijn ze niet bepaald slim. Het is allemaal een beetje lulkoek, je bent maar een beetje oeverloos aan het doen.

Visueel

Laat ik maar stoppen met inhoudelijke zaken: over op het visuele gedeelte. Om eerlijk te zijn brengt deze titel niets nieuws op grafisch gebied. Dat hoeft niet per se want er zijn maar weinig spelletjes die dat wel doen, maar van Konami, de stal waar ook Metal Gear Solid vandaan komt, verwacht ik gewoon meer. De personages en hun bewegingen zien er best aardig uit, maar de omgevingen zijn ongedetailleerd en de tussenfilmpjes zijn allesbehalve spectaculair. Dat is overigens geen minpunt te noemen aangezien de meeste filmpjes dodelijk saai zijn in dit spel.

Conclusie en beoordeling

Na nog wat gespeeld te hebben zat ik na te denken over een eventuele score voor Cy Girls. De bewegingen zijn best stoer en zaken als werpsterren en grijphaken zijn best leuk, maar verdient dit spel daarom een voldoende? Tegenwoordig laat ik de score in mijn recensies sterk beïnvloeden door één factor: is het leuk om dit spel te spelen of niet. Rise to Honour (mijn vorige recensie) was best wel aardig, maar kwam door het toevoegen van alle minpuntjes toch uit op een vijf. Cy Girls is niet goed uitgewerkt en al evenmin leuk om te spelen, een zes zit er dus in ieder geval niet in. Ik kwam al snel tot de conclusie dat een vijf ook niet zou kloppen, het spel van Jet Li is immers stukken beter én leuker. Het gevolg is dat ik Cy Girls een cijfer moet geven dat niet zo vaak voorkomt, een magere vier. Dat is echter helemaal niet zo erg, jullie weten nu in ieder geval wat dit spel (niet) te bieden heeft.
3,7
Score
37
Score: 35
 • Pluspunten
 • Ik kan werkelijk geen pluspunten bedenken
 • Minpunten
 • Visueel onder de maat
 • Personages worden niet uitgediept
 • Omslachtige besturing en menu´s

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • niet zo best

 • ken je nagaan niet alles is goed van bekende naamen.

 • hoog punt :P

 • wat een fantasisch kutspel, hoe DURVEN ze ons dit aan te doen

 • veel pluspunten…..

 • Ik zou nog wel een pluspunt kunnen noemen:  2 personages met verschillende verhalen. Maar das ook alles :P Check overigens ook is de screens voor de gein…. Ik lach me kapot om de kwaliteit :P

 • nee weet ik maar het is gewoon uit dezelfde stal als mgs. je verwacht gewoon wat meer van een titel waar het logo van konami op pronkt.

 • Ehm, ook nog nóóit van het spel gehoord.

 • zwiepende zwaarden en rokende wapens. Oosterse omgevingen gecombineerd met futuristische werelden.  dat klonk toch erg goed maarja… dat was het dan ook :P

 • Het zou toch iets worden van een versimpelde Splinter Cell en MGS voor de casuals ofzo?

 • ik denk meer aan een 3…voor de moeite

  men moet gewoon geld schenken als je deze game in huis haalt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren