1. Swords & Soldiers (WW)

Swords & Soldiers (WW)

Wel eens in een gekkenhuis geweest? Je broek zakt er van af wat je daar allemaal ziet. Met poep gooiende dametjes, knaapjes die verliefd zijn op de achterkant van een bus, roodharige Ieren die eigenlijk heel niet gek zijn maar zo wel hun straf op de gevangenisboerderij ontduiken… je komt het allemaal tegen! Het is dan ook zeker geen pretje om er te werken, terwijl je aan alle kanten door de krankzinnigheid van de bewoners belaagd kan worden. Denk eens aan knotsgekke Vikingen, Azteken of Chinezen die in een staat van ontoerekeningsvatbaarheid op je af stormen…

Klinkt dat gek? Ja, dat klinkt gek en dat is ook de eerste indruk die je krijgt als je Swords & Soldiers speelt. Dit spel barst namelijk van aangename waanzin – beeld je bijvoorbeeld een stel cartooneske Noormannen in die op veldtocht gaan om de beste barbecue ooit te maken, of een zooi Indianen die vriend en vijand offeren om maar die prijswinnende Spaanse peper te verkrijgen. Kortom, een paar verschillende verhaallijnen die maar in één ding overeenkomen: hun complete achterlijkheid die de speler binnen een tel aan het schaterlachen krijgt. Misschien leg ik nu niet eens fatsoenlijk uit wat er zo grappig is aan deze verhaallijnen en hoe deze verhaallijnen überhaupt zijn, maar laten we het erop houden dat het briljant in al zijn idioterie is.

De gameplay sluit goed aan op dit luchtige en humoristische verhaaltje. Het is namelijk behoorlijk simpel: de speler bekijkt het tweedimensionale slagveld en bouwt een paar torens en creëert een boel manschappen die vervolgens volautomatisch naar de vijand zijn basis loopt. Het is een soortgelijk spel als Grim Grimoire, voor degenen die dat PS2-pareltje nog kennen. Een 2D RTS – een Real Time Strategy die je vanaf de zijkant bekijkt, voor de n00bs onder ons – is het dus en om kort te gaan: het speelt heerlijk. De Wii-afstandsbediening is dé controller bij uitstek om dit soort games te spelen en dat is gelijk ook één van de grootste pluspunten van Swords & Soldiers. De speler hoeft enkel te wijzen en te klikken en daar vertrekt weer een ninja-aap of wordt er weer een beeld met laser-ogen gebouwd. Met een eenvoudige druk op de A-knop en verplaatsing van de cursor laat je zo een bliksemschicht of een pijlenregen op de vijand neerdalen, zonder extra gehannes met analoge pookjes en dergelijke. Het werkt geweldig in al zijn simpelheid.

Maar dat zijn slechts de basics. Het zijn de extraatjes, die verborgen Smarties in de cake, die scheut likeur in je koffie, die het ‘em doen. Hier eveneens. Zo heb je bijvoorbeeld de achievements: vijftig prestaties die geleverd moeten worden, elk met hun eigen humor. Zo is er de achievement ‘Van God Los’, die je behaalt als je het tiende hoofdstuk haalt in de Viking-verhaallijn zonder de hulp van Thor, en meer van zulks. Buiten dat zijn er ook nog drie toffe minigames te spelen: eentje waarbij je Noorman Arnie moet bijstaan in zijn stormloop naar de overkant met spreuken en dergelijke, eentje waarbij je met een rotsblok de vijand verpletteren moet maar niet je eigen manschappen en eentje die in feite gewoon simpele tower-defense is. Allemaal leuk om te spelen, allemaal tof.

Daarbij is er ook nog een multiplayer-mode, maar daar slaat ontwikkelaar Ronimo Games helaas de plank mis. Doordat de actie splitscreen is weergegeven, kijk je als speler automatisch op het scherm van de vriend en/of vriendin met wie je speelt. Zo gaat het verrassingselement – toch een belangrijk gegeven in strategiespellen – compleet verloren en kan je tegenstander veel te makkelijk anticiperen op dat peloton samoerais dat je stiekem verrassen wilde – wat trouwens een pleonasme is, als ik me niet vergis. Hoe dan ook, het werkt van geen kanten. Beter was het geweest wanneer deze multiplayer online geweest was: geen gezeur van tegenstanders die op je scherm kijken, maar gewoon een normaal spelletje spelen zoals je dat in de campaign-mode ook al deed, plus menselijke intelligentie. Een gemiste kans en dat is spijtig.

En daarmee is het hele spel eigenlijk wel besproken. Enkel het uiterlijk van het spel is nog het vermelden waard – heerlijk cartoonesk, alles zou zomaar uit een stripboek kunnen zijn weggelopen. Deze grafische stijl sluit precies aan bij het sfeertje dat volslagen krankjorem is en het is dan ook een genot om naar te kijken. Dan zou ik het nog over dingen kunnen hebben als muziek en lengte van het spel, maar deze zijn totaal niet interessant en daar zal ik jou, de lezer, dan ook niet mee lastig vallen. Ik heb gesproken.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Swords & Soldiers dus zeker de moeite waard. Een verhaal boordevol dwaze humor, simpele doch toffe gameplay en leuke extraatjes zijn degelijke pluspunten. Dat de multiplayer niet werkt is dan wel weer jammer. Desalniettemin is deze game voor 1000 Nintendo Points toch zeker aan te raden. Een idiot savant, en dat in het Nederlands.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Doldwaas verhaal
 • Leuke, simpele gameplay
 • Toffe extraatjes
 • Minpunten
 • Multiplayer werkt niet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het toppunt van casual games…

 • you have to be kidding me …

 • Geen topper. Moet je dit nu als een game beschouwen.

 • Ben de eerste die hot stemt wsl…. Maar dit is gewoon iets war Casual Wessel plezier aan zal beleven. Wel ff voor sparen, zal wel 90 euro worden of zo, maar het zij zo…

 • Die kracht training lijkt me wel vet trouwens.

 • krachttraining lijkt me wel vet, maar helaas toch een not voor mij.

  ik heb liever fire emblem

  (en sporten doe ik wel met t team op n veld)

 • Ik heb ook op hot gestemd. Gaat een grote kanller worden.

 • Het gaat zeker een grote knaller worden… maar persoonlijk vind ik het de grootste troep en uitmelkerij!

 • we zullen zien bij de release

 • NOT.

  ik hoed dit niet geef mij maar echte games.

 • Zeker een hot. echt iets voor mijn vriendin en ik zal het zelf waarschijnlijk ook gaan doen.

 • Hot

 • Zeker Hot!

 • Dit is geen game. Opzouten ermee!

 • 3-kwart van de hot-posters hier heeft een mario-avatar … need I say more?

 • Haha, ja inderdaad :')  Dit vind ik geen topper trouwens, NOT dus.

 • 3-kwart van de hot-posters hier heeft een mario-avatar … need I say more?  So true!

 • So true, maar dat boeit geen flikker. Het publiek is er…. Zelfs op IG. En dat is iets waar je aan moet geloven, of je nu wil of niet. Zoals in The Matrix al werd gezegd: it is inivilivinirable.

 • Schei toch uit, Wii Fit is hot!

 • \"3-kwart van de hot-posters hier heeft een mario-avatar … need I say more?\"  Dat heeft niks met fanboyisme te maken hoor. Nintendofans zijn over het algemeen gewoon meer casual dan PS3-gamers of Xbox-liefhebbers. Dit is een casual game.

  Je koopt een console voor de games die er op verschijnen, je koopt niet een game omdat je toevallig de console hebt die ervoor gemaakt is.  Trouwens. Gokje: driekwart van degenen die \"Not\" posten hebben geen Wii?Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren