1. Left 4 Dead 2 (PC)

Left 4 Dead 2 (PC)

Welke maatregelen zou jij treffen wanneer een wereldwijde epidemie alles dreigt te vernietigen? De gemiddelde doemdenker heeft allang een plan opgesteld om proberen te overleven en zit tijdens de start van dit soort rampen al op een geheime locatie. Zeer goed natuurlijk, laten we de situatie alleen iets moeilijker maken dan het al is: Left 4 Dead 2 komt amper een jaar na de release van het origineel al uit. Om het allemaal nog erger te maken, zijn er meer dreigingen bij gekomen dan tevoren. Kennelijk lijken de geïnfecteerden sneller te muteren in de zuidelijke staten van Amerika zoals Georgia. Met meer gevaar op de loer moeten vier nieuwe overlevenden het opnemen tegen hordes van bloeddorstige geïnfecteerden. De remedie tegen deze epidemie? “Kill all sons of bitches. That’s my official instruction.”

De eerste vraag die naar boven komt is natuurlijk: “Is het niet verschrikkelijk makkelijk om na een jaar alweer met een sequel te komen?” Het antwoord daarop is een volmondig ja van mijn kant, maar daar moet wel bij worden gezegd dat Left 4 Dead 2 een prettige uitzondering is op het gebied van een snelle sequel: het heeft verscheidene verbeteringen mogen ontvangen, waardoor het zijn voorganger met gemak weet te overtreffen. Nu lijkt dat het standaard credo van de gemiddelde opvolger, maar in het geval van deze game gaat deze leus ook zeker op. Vooral vergeleken met zijn voorganger is er veel meer content aanwezig, een onderdeel waarin het eerste deel tekort schoot. Meer content is leuk natuurlijk, maar wat Left 4 Dead zo leuk maakt is het feit dat de game heerlijk wegspeelde en dat het een ronduit uitstekende online game is.

Beide elementen die hierboven genoemd worden zijn wederom te vinden in dit tweede deel, nu met een aantal kleine veranderingen. Zo is het nu mogelijk om een melee wapen te gebruiken. De speler moet er wel zijn pistool voor opofferen, maar een wapen zoals een knuppel, bijl of katana zijn uitstekende middelen om geïnfecteerden van de overlevenden af te slaan. Het is vreemd om te zien dat een op het eerste gezicht vanzelfsprekende toevoeging toch de gameplay en het verloop van de game kan beïnvloeden. Vooral in kleine ruimtes waarin de geïnfecteerden de speler bijvoorbeeld kunnen overmeesteren, zijn melee wapens echt een welkome toevoeging, zodat munitie makkelijker opgespaard kan blijven. Daarnaast zijn ze ook zeer effectief, de meeste geïnfecteerden gaan na één goede aanval neer. Zelfs tegen de iets sterkere geïnfecteerden werken deze nieuwe wapens uitstekend, al zijn er genoeg momenten waarin deze wapens de overlevenden onmogelijk kunnen helpen. Want ondanks dat de melee wapens zeer handig kunnen zijn, hebben de speciale geïnfecteerden ook een aantal trucjes achter de hand.

Net zoals in zijn voorganger keren de Smoker, Boomer, Hunter, Witch en Tank terug. Deze gemene bende heeft wederom de beschikking over dodelijke vaardigheden en ze hebben nog een nare verrassing voorbereid: ze nemen wat nieuwe vrienden mee. In het zuiden van Amerika blijkt de mutatie verder te gaan en mengen de Spitter, Jockey en Charger zich in de strijd. Die eerste valt de survivors aan met een zuur goedje dat veel schade aanricht. De Jockey springt op survivors en probeert deze te besturen alsof ze een paard zijn. Als laatste is er de Charger, een bruut die als een stormram door de spelers heen ramt. Die zijn zeer welkom, maar ook hier laten de drie nieuwelingen zien dat een op het oog makkelijke toevoeging toch zijn stempel weet te drukken op de game. Niet alleen omdat de speler in de huid van één van de overlevenden alweer moet anticiperen op nieuwe dreigingen, maar ook in de uitstekende online modus van de game "Versus" zijn de nieuwe geïnfecteerden een enorm pluspunt. Niet alleen vanwege de diversiteit, maar vooral omdat ook de spelers die als geïnfecteerden spelen nieuwe strategieën kunnen toepassen. In het eerste deel was het zo dat de speler het meestal moest doen met een Boomer, Smoker of Hunter. Zo nu en dan werd de Tank in de mix gegooid. Uiteindelijk was er altijd een soortgelijke strategie om te gebruiken, waardoor de spelers die de overlevenden speelden altijd een soort idee hadden van hoe ze waarschijnlijk werden aangevallen, waardoor de “element of surprise” eigenlijk niet meer bestond.

In Left 4 Dead 2 hebben ze die voorspelbaarheid weggenomen, zodat er nu verschillende aanvalscombinaties mogelijk zijn. Hierdoor is de multiplayer veel meer in balans en zijn beide groepen behoorlijk aan elkaar gewaagd. Versus is dan ook nog steeds het leukste onderdeel van Left 4 Dead 2 en velen zullen zich urenlang met deze spelmodus vermaken. Natuurlijk is er ook de co-op mode, survival en de singleplayer, maar de game is nog steeds op z’n leukst wanneer acht man in teams van vier elkaar te lijf gaan. Ontwikkelaar Valve heeft duidelijk opgelet wat spelers zo leuk vonden aan het origineel, aangezien ze vanuit dat standpunt twee nieuwe en geslaagde multiplayer opties hebben bedacht: de eerste is Scavenger, waarin de overlevenden zoveel mogelijk jerrycans moeten verzamelen en het doel van de geïnfecteerden is juist er voor te zorgen dat ze de jerrycans niet naar hun verzamelpunt weten te brengen. Dan de nieuwe modus die elke week wat nieuws brengt: Mutation. In Mutation is er elke week een andere spelmodus te spelen, wat de game zeker fris houdt. Een week lang moet de speler zich staande houden door zich aan te passen aan de regels in de nieuwe spelmodus. Nadeel hiervan is wel dat de sommige Mutation weken niet zo leuk zijn omdat sommige nieuwe speltypes een te "hoog net niet" factor hebben. Een beetje jammer, maar Valve biedt gelukkig genoeg leuke Mutation mogelijkheden zoals Four Swordsmen of the Apocalypse (de overlevenden kunnen alleen katana’s gebruiken) of het populaire Gibfest. (met een mini-gun zombies neermaaien)

Voor diegenen die opmerken dat deze recensie meer ingaat op de nieuwe onderdelen van de game: dat is ook het enige wat echt besproken kan worden, aangezien Left 4 Dead 2 eigenlijk hetzelfde speelt als zijn voorganger. Ook dit tweede deel is een heerlijk speelbare shooter die vooral excelleert als online game. Er zijn wat nieuwe wapens bijgekomen en de speler moet nu kiezen uit vier nieuwe overlevenden, maar voor de rest is er ook veel hetzelfde gebleven. Is dat erg? Is het niet wat makkelijk? Normaliter ja, maar in dit geval is het zeker een nee. Met het origineel is er vrij weinig mis, maar op een paar puntjes schoot de game toch wat te kort. En dat is juist wat Valve heeft gedaan met dit tweede deel: naast een nieuwe setting introduceren, ook nieuwe speltypes/content aan de game toevoegen en belangrijker: ze hebben vooral meer balans aangebracht. Tel daar ook nog bij op dat Valve inmiddels twee toffe DLC campagins voor nop aanbiedt naast de standaard vijf campaigns (in de vorm van The Passing en The Sacrifice) en het feest is compleet. Left 4 Dead 2 is juist een sequel zoals het moet.

Conclusie en beoordeling

Left 4 Dead 2 is de klassieker die zijn voorganger net niet was. Ze hebben alles wat goed is aan het origineel meegenomen, hebben hier en daar wat nieuwe onderdelen geintroduceerd en hebben een nog betere game weten te maken. Vooral op het gebied van content is de game er enorm op vooruit gegaan, wat vooral de houdbaarheidsdatum van de game weet te verlengen. Er zijn weinig minpunten te vinden in dit vervolg, behalve dat het als singleplayer game niet echt leuk is. Ben je echter op zoek naar een toffe multiplayer en een game waarin men moet overleven in een postapocalystische wereld? Dan is Left 4 Dead 2 absoluut niet te missen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Heerlijke online ervaring
 • Verbeteringen op gebied van content/gameplay
 • Nieuwe infected
 • Minpunten
 • Voor de eenzame speler niet echt boeiend
 • Ellis praat soms te veel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Half Life is niet mijn spel, maar Team Fortress 2 en Portal lijken me wel leuk om zo één op te paken. Voor een aardig prijsje, dat wel ^^

 • Daar ben ik het mee eens, ik hoef niet perse HF2 te spelen, maar Portal en Team Fortress 2 lijken me wel leuk om aan te schaffen.

 • Nice :)

 • Als ik hem nog eens aanschaf, dan doe ik het gewoon goed: meteen heel TOB kopen :).

 • koop hem pas als episode 3 erbij zit.

 • Als ik hem nog eens aanschaf, dan doe ik het gewoon goed: meteen heel TOB kopen :).  Ik ook….

 • Op deze manier kunnen gamers zonder gebruik te maken van Steam ook van deze games genieten.  Wat je bedoeld is dat ze ze nu ook los kunnen kopen in de winkel ipv alleen op Steam.

  Gamers zullen namelijk alsnog gebruik moeten maken van Steam om van deze games te kunnen genieten.

 • Hadde ze GVD gelijk moeten doen, nu zit ik met 2 games die ik weg mag geven aan een vriend, heb ik zelf lekker veel aan! :-(

 • jaja whatever maar wanneer komt episode 3 nou.

 • hadden ze indd meteen moeten doen, maja… beter laat dan nooit zulle we zegge ;)

 • TF2 lijkt me toch wel vetjes, dus die zal ik overwegen.

 • volgens mij worden ze niet van steam losgekoppeld, denk neit dat valve daarmee akkoord gaat.  en de games worden denk ik gewoon gelijk geprijst of duurder dan op steam, is altijd al zo geweest

 • Wat gaan ze dan kosten. VOor 10 euro zouden gamers die willen genieten van tf2 best een goede deal kunnen doen.  Ik zou het zelf niet kopen, want ik geniet er al van op me ps3:!

 • Portal here i come =D

 • Portal =)

 • Het kan denk ik niet goedkooper dan op steam hoor…

 • TF2 =]

 • Ach jah ben geen PC-gamer dus…

 • EINDELIJK! Nu kan ik eindelijk mensen makkelijk overtuigen om TF2 te kopen zonder de hele orange box te kopen. (Idd, veel 13-16 jarigen kunnen om de een of andere reden niet aan een creditcard komen).

 • Mooi, ik heb The Orange Box voor de 360 maar TF2 wil ik toch wel lekker met muis en keyboard spelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren