1. Canis Canem Edit (PS2)

Canis Canem Edit (PS2)

School, het is een van de leukste tijden van je leven. Beetje chillen met vrienden in de pauzes maar misschien ging je een beetje de leraren plagen? Of was je de best presterende leerling van de klas, en kwam je je zoveelste voldoende in ontvangst nemen? Maar aan iedere roos zitten doornen, want je hebt vast wel eens een bullebak meegemaakt. Toen dacht je vast ook van; ”ooit komt mijn wraak!” Nu heb je vast geen contact met hem, maar hé, wat als het in een videogame kan?

Bully is een sandbox game, dat op school afspeelt. Je speelt als Jimmy Hopkings die al van 7 scholen is afgetrapt, en nu zijn laatste kans krijgt. Zijn moeder is nu ook al weer voor de zoveelste keer getrouwd en gaat dus ook op huwelijksreis, alleen wel een jaar lang. In dit jaar moet je als Jimmy naar de meest gevreesde school van Amerika, Bullworth Academy. Hier kom je aan als het sukkeltje van de school, want iedereen weet al hoe je op deze school bent terechtgekomen, maar je ziet bijna gelijk al dat Jimmy een harde is, en hij gaat het “probleem” liever aanpakken met de harde hand. Maar goed, gelukkig maak je snel een vriend, Garry. Die maakt een plan voor jullie twee, om de school over te nemen. Alles goed en wel, tot je iets voor hem moet doen, waarna hij je verraadt…

Je kunt ook opgepakt worden, bijvoorbeeld als je een vrouw neerschiet met je katapult, dan komt er politie achter je aan, die opeens voor je komt te staan. Soms is dat best wel irritant, bijvoorbeeld als je net een race hebt verloren, en je wilt je “woede” heel even africhten op die meneer daar. Je loopt naar hem toe, scheldt hem even uit, en geeft hem zo een trap in zijn buik. Je kijkt even op je radar, en ziet een politieagent, zo uit het niets, voor Jimmy opduiken. Dan moet je wegrennen, en hard ook!

De gameplay is erg goed, zeker als je GTA:San Andreas gewend bent. Maar toch heeft het zijn minpunten. Bijvoorbeeld als je op je fiets wilt stappen, en er fietst net iemand naast je, pakt Jimmy nog wel eens die persoon naast zich, om hem vervolgens van zijn fiets te gooien. Zulke momenten kunnen vervelend zijn, want als het met een volwassene gebeurd, komt de politie achter je aan. En mensen weten het misschien uit een eigen realistische ervaring, daar kom je niet gemakkelijk van af. De graphics zijn van ps2 niveau, verwacht er dus niet veel van, maar ga ook niet als graphics hoer het spel gelijk weggooien als je het ziet, speel het eerst even!

Er zijn veel verschillende mini-games, je kunt bijvoorbeeld een challenge doen, tegen bijvoorbeeld de nerds, zodat je een extra save point krijgt. En als je na een zware schooldag zin hebt om iets leuks te doen, dan ga je toch lekker naar de kermis? Of heb je misschien zin om klusjes voor mensen te doen, in ruil voor geld? Veel verschillende manieren van plezier!

Het doel van het spel is om, zoals in zoveel spellen, 100% te behalen. Dit doe je door missies te spelen, klusjes doen, spullen te verzamelen enzovoort. Dit is zeker een pluspunt van het spel, omdat je er een hele tijd mee bezig bent. De missies zijn erg gevarieerd. De ene keer moet je bijvoorbeeld spullen voor iemand ophalen of zoeken, de andere keer moet je indruk maken op dat ene meisje. Nou ja dat ene meisje, je kunt er ook voor kiezen om de player te zijn in Bullworth. Je kunt gaan met de meisjes (en ook een paar jongens) die je wilt, behalve de “kleine kinderen,” want dat zou wel verkeerd zijn (al zijn we niet anders van Rockstar gewend). Dit vindt ik soms wel grappig, want als je eerst uitgaat met een meisje, en daarna gelijk met een ander, dan gaan ze met elkaar vechten. Ook kan je achter de oude schoolbus, die achter school staat, radio’s aan een zwerver geven, die je daarop weer nieuwe vecht-moves leert. Als je wilt kan jij ook de pestkop uithangen. Dit is leuk, maar het geeft mij niet echt een extra hoge waarde aan het spel.

Er zijn ook nadelen aan Bully. Het spel heeft bijvoorbeeld veel bugs. Dit is natuurlijk irritant, maar als je met vrienden bent, kan deze behoorlijk veel lol geven. Verder pest de camera je soms wel eens, wat voor zijn frustraties zorgt. Ook is het spel te makkelijk, ik heb namelijk missies niet vaak moeten overdoen, waarna ik het hoofdverhaal binnen een uurtje of 7 had uitgespeeld. Nog een minpunt; er zitten enorm lange laadtijden in, wat ik best jammer vind. En zoals in elk spel gebeurt, het went nooit.

Waarschijnlijk moest je toen jij op school zat vakken zoals Engels en tekenen volgen, en als je een stout jongetje of meisje was heb je ook wel eens gespijbeld. Heerlijke tijd hé? Het zou ook leuk zijn als je dit nogmaals kon meemaken. Dit kan je ook in Bully doen. Je hebt hier een aantal vakken, zoals Engels, gym, scheikunde en tekenen. Als je zo’n les hebt volbracht, krijg je een unlockable, bijvoorbeeld als je scheikunde doet kan je stinkbommen maken op je kamer, met Engels kan je je beter verontschuldigen tegen bijvoorbeeld de politie, en door tekenen kan je beter zoenen. Jammer genoeg heb je niet zoveel lessen, en de lessen die je hebt, gaan vervelen als je alle unlockables hebt.

Conclusie en beoordeling

Een sandbox game die zich in school afspeelt, dat was een goede keuze van Rockstar! Leuke missies, je eigen keuzes, de unlockables, maar goed, zoals elke school heeft het zijn fouten, bijvoorbeeld bugs, en de missies zijn makkelijk. Maar dit is sowieso een musthave voor de PlayStation 2 bezitter !
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • graphics
 • missies...
 • compleet eigen keuzes
 • unlockables
 • Minpunten
 • die wel erg makkelijk zijn
 • bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Spelcomputers brengen natuurlijk een groot voordeel met zich mee. Geen systeemeisen enz. En dan zijn er ook nog eens veel goede games op te spelen.

 • volledig eens met green…

 • De PC is als gamingplatform uit, zo lijkt het tenminste…

 • Dan moeten ze maar niet van die extreme hoge pc specs maken, je hebt tegenwoordig een pc van 1000 euros nodig om een game normaal te spelen.

 • wel jammer, ik ben ook een overstapper. alleen heb ik het gedaan vanwegen de financiële redenen. terwijl de pc echt wel mijn favoriet is. kost alleen teveel geld om op top te draaien. en ik houd toch van alles op max zetten ipv een slap aftreksel graphics etc…  en dan erbij teveel mensen met een pc downloaden illegaal waardoor de pc nog verder onder druk komt te staan. als iedereen met een pc toch wat meer kocht dan gedownload dan zouden de prijzen van games waarschijnlijk nog meer zakken waardoor het dan toch weer aantrekkelijk word.  op de consol; heb je toch minder gezeik met instellingen etc… en alle spellen werken per direct. geen driver,s onzin etc…


 • Spelcomputers brengen natuurlijk een groot voordeel met zich mee. Geen systeemeisen enz. En dan zijn er ook nog eens veel goede games op te spelen.  Helemaal mee eens….. • Dan moeten ze maar niet van die extreme hoge pc specs maken, je hebt tegenwoordig een pc van 1000 euros nodig om een game normaal te spelen.

  Zijn unreal tournament kan anders op heel wat zwakke pcs ook goed gedraaid worden.


 • Ik moet toegeven dat bepaalde games op PC wel relaxter spelen, met name FPS. Maarja om nou om de 6 maanden/een jaar een nieuwe videokaart van 400 euries te kopen of weer een Gig RAM geheugen erbij te knikkeren wordt voor mij een dure grap. Altijd dat gezeik met systeemeisen e.d. en daar heb je met consoles geen last van.  @Gatling:

  Je gaat mij niet vertellen dat jij unreal op Low wil spelen… : )

 • @gatling;  alles kunt je op low spelen, maar dat wil je echt niet! als je nu al op low moet spelen dan betekend dat je binnen een half jaar weer kunt upgraden. dus je zegt zelf dat het tijd word ;)  hoe je dit ook probeert te verdedigen, je ontkomt erniet aan. als je een echte gamer bent, zoals in dit artikel over gaat, dan wil je gewoon alles op max hebben om lekker te spelen, je hebt hekel aan de vierkante mannetjes, lag, cheaters etc… en daar heb je nu een maal veel geld voor nodig elke xx tijd. plus cheaters blijven bestaan en daar heb je geen last van op een consol.


 • Ik ben ook overgestapt op de spelcomputer.

  - Nooit installeren

  - Nooit gezijk met systeemeisen

  - Goede games

  - Meerdere mensen kunnen tegelijk erop  Dat waren voor mij de redenen om over te stappen.  Ontopic:

  Waarom gaat Mark Rein gewoon niet over op het maken van games op de spelcomputer, hij zelfs ziet toch ook wel dat daar meer geld valt te halen? • Als ik naar mezelf kijk dan zit ik meer achter m’n geliefde PCtje dan achter m’n Xbox 360 of Wii.  Ik zeg nog altijd PC über alles!!!

 • Logisch, want je blijft upgrade.

 • Ik ben van jongs af aan een console gamer. Ik heb het nooit echt leuk gevonden games te spelen op een pc. De besturing keyboard/ muis, de installatie operatie, de grote onzekerheid of \"hij wel draait\". Vreselijk.

 • Tis dat gamen op de bank voor het grote scherm zo relaxt is, ipv krampachtig achter dat pc schermpje te zitten.

 • vroega in da goeda leva was pc master maar de games die ze nu voor consoles maken die er vrijwel het zelfde uit zien zijn inverhouding zo veel goedkoper je koop een 360 nu goedkoopst bol.com 250€ en ps3 300€ of 400€ weet niet precies IPV een pc 1000€ en dan elke half jaar nieuwe dingen erbij kopen voor de prijs van een console en natuurlijk het belangrijkste geen systeem eisen

  ps: alleeeennn MMORPG zijn nog steeds master op pc en horen eigenlijk niet op een console

 • Voor een PC moet je elk jaar nieuwe gear kopen, terwijl je met een console wel even mee kan. Niet zo moeilijk toch?

 • PC upgraden is gewoon klote, KLAAR !!

 • Ik denk dat het vooral de kosten zijn dat mensen overstappen.  Mensen zaten wel te zeiken over de prijs van de ps3, maar eigenlijk was dit ook een schijntje voor als je een goede pc wilt die dingen kan die de ps3 ook doet.

 • Geld Geld Geld, waarom een nieuwevideokaart kopen voor 300 Euro als je voor dat zelfde geld een 360 hebt?

 • Je betaald meer voor een Pc dan voor een console met ongeveer dezelfde kracht. En we moeten op onze centjes leteen:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren