1. PES 2011 (PC)

PES 2011 (PC)

Ik weet het nog als de dag van gisteren, 29 november 2010. In Camp Nou stonden misschien wel de beste clubs van Europa tegenover elkaar: FC Barcelona en Real Madrid. Spanje, of misschien wel de hele wereld, verwachtte een mooie wedstrijd, maar dat werd het niet. Na negentig minuten voetbal stapte FC Barcelona met een overwinning van het veld, het werd maar liefst 5-0. Twee goals van Villa en goals van Xavi, Pedro en Jeffrén zorgden dat de eindstand op het bord kwam te staan. Een andere memorabele wedstrijd is die in de kwartfinale van het WK tussen Nederland en Brazilië. Toen Robinho na tien minuten scoorde, zakte Nederland al in elkaar. Bij rust werd gezegd dat dit het einde zal zijn, Nederland kon geen opening vinden en was niet echt gevaarlijk. Na rust werd het toch 1-1 en 2-1 en Nederland ontplofte zowaar. Het hele land was in goede doen en er kon niks meer fout gaan, en ik dacht maar één ding: “Nu die PC maar afsluiten”

PES 2011 is de nieuwste voetbalgame van Konami voor het seizoen 2010/2011. We kunnen dit jaar weer aan de slag met onder andere FC Barcelona, Real Madrid en Brazilië. Konami beloofde een gloednieuwe game met grootse veranderingen, maar hebben ze die ook neergezet, of faalt hij, net zoals de eerdere versies?

Volgens Konami zouden veteranen in de PES-serie een ware revolutie voorgeschoteld krijgen. En dat is ook gelukt. De gameplay is compleet veranderd, en dat heeft goed uitgepakt. Ze hebben dit keer gekozen voor een 360-dribbel besturing, wat meer diepte en variaties met zich meebrengt. Je kan nu, net zoals bij FIFA, bijna alle kanten op en dat zorgt een extra uitdaging om die ene, perfecte aanval op te zetten. Naast het 360-dribbelsysteem is het pass- en schietsysteem ook wat aangepast. Bij passes zal je nu moeten zorgen dat je precies genoeg kracht meegeeft en dat je de stick in de goede richting houd. Zo zullen passes wat meer de mist in gaan, wat een extra uitdaging met zich meebrengt. Ook is het belangrijk dat je een medespeler op z’n goede been aanspeelt. Het schieten is ook aangepast, nu is het mikken nog moeilijker en je schoten gaan vaker over of naast. Je zal echt even goed moeten oefenen om die dodelijke steekpass te geven, of die bal in de bovenhoek te rammen. Alles is goed aan de gameplay, behalve de penalty's. Net zoals vorig jaar, is het echt moeilijk om de bal in de hoek of zelfs maar op goal te krijgen. Je schot wordt bepaald door hoe lang je de schietknop ingedrukt houdt en hoe lang je de richtingstoetsen indrukt. Deze zijn erg gevoelig en de bal vliegt vaak over en naast. Dit hadden ze aan moeten passen en wat meer naar FIFA moeten kijken.

In de trailer werd er een nieuwe licentie aangekondigd, de Copa Libertadores. Nu kan je met tientallen Zuid-Amerikaanse clubs strijden om deze titel. Helaas hebben de gamers buiten Amerika hier vrij weinig aan, want de clubs en de spelers zijn vrijwel onbekend en na één wedstrijdje heb je het al een beetje gehad met deze clubs. Ze hadden beter de tijd, moeite en het geld kunnen steken in een licentie voor de Premier League. Er is wel een kleine verandering in de Premier League. Zo waren in de vorige edities Manchester United en Liverpool volledig gelicenseerd, maar nu is het Tottenham Hotspur, in plaats van Liverpool, dat kan beschikken over het echte tenue. Dit omdat Liverpool vorig jaar ondermaats heeft gespresteerd en Tottenham juist ver boven verwachting. Helaas is PES ook niet up-to-date, want bij FC Barcelona loopt Ibrahimovic nog steeds rond, en kan je bij Ajax nog steeds niet beschikken over El Hamdaoui, maar wel over Pantelic. Ook kloppen een aantal nationale selecties nog niet.

De Master League is weer als vanouds, steengoed. In een soort carrière-achtige modus moet je jouw club naar de top zien te leiden. Je kan spelers kopen, verkopen, je eigen jeugd opleiden en je staf bepalen. Hierbij moet je goed op je financiën letten en je sponsors tevreden houden. Helaas is het niet meer mogelijk om je eigen tenue’s te ontwerpen, wat ik bij de Master League juist een van de leukste dingen vond om te doen. Daarnaast is er nu een Online Master League. Dit is in principe hetzelfde als de normale Master League, alleen nu Online. Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd, maar als ik kijk naar andere filmpjes en artikelen, schijnt dit goed aan te slaan bij de community. De Become a Legend modus keert ook weer terug en is dit jaar flink verandert. De scout-wedstrijd is eruit gehaald en je kan dit keer kiezen uit zes verschillende clubs. Je salaris is ook een keer gebruikt voor iets nuttigs. Met je salaris kan je nieuwe zaakwaarnemers kopen, waarmee je eerder en met een hoger salaris kan aansluiten bij je favoriete club. Voor de wedstrijd krijg je een filmpje te zien waarbij de coach uitlegt wat het plan is vandaag en wat jouw doel is in de wedstrijd. Zo zou je vaak de bal naar links moeten spelen, of juist flink moeten verdedigen. Helaas zijn er weinig opties en wordt het na een paar wedstrijden al wat saaier. Ook zijn er meer oefenwedstrijden toegevoegd en zijn er vaker wedstrijden waar je met je nationale elftal aan mee mag doen. Deze vinden tijdens het seizoen plaats. Alle officiële interlands spelen zich af na het einde van het seizoen.

Sinds jaren kan je weer flink aan de slag gaan met het bewerken van je spel. Je kan nu in-game het spel updaten en nieuwe DLC downloaden. Je kan nu ook nieuwe kapsels kopen, maar ook ridderhelmen en een pompoenhoofd. Daarnaast kan je ook ballen kopen in de vorm van tonnen, snoepjes en kussens. Je kan nu ook je eigen stadion bouwen. Hierbij kan je allerlei tribunes kiezen met een eigen thema en kleur. Daarnaast kan je ook achtergronden en veldpatronen kiezen. Dit is erg leuk als je een beetje lol wilt trappen en sommige dingen voegen ook echt wat toe.

Grafisch is PES op zich erop vooruit gegaan, maar het is nog steeds niet echt goed. Vergeleken met andere games ziet het er een stuk minder goed uit. Het geluid is nog steeds een beetje dof en spelers lopen alsof ze een vork in hun achterste hebben zitten, maar vraag me niet hoe ik weet hoe dat voelt. Het haalt een beetje de tempo uit het spel, maar dat is simpel te vermijden door de spelsnelheid op +1 te zetten.

Conclusie en beoordeling

PES 2011 is een zichtbare verbetering van de vorige editie die zeker niet faalt. De nieuwe gameplay, de 360-dribbels en het nieuwe pass- en schietsysteem voelen goed aan. Ook de verbetering van de modi pakken goed uit en bieden iets nieuws voor de echte PES-fans. Kleine minpunten zorgen ervoor dat het nog niet een erg goeie voetbalgame is, maar als ze deze lijn doorzetten, zou PES 2012 weer heer een meester worden over de voetballerij.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Nieuwe gameplay voelt goed aan
 • Online) Master League
 • Become a Legend is erop vooruit gegaan
 • Editen is weer als vanouds om te lachen
 • Grafisch erop vooruit gegaan
 • Minpunten
 • Penalty's slecht uitgewerkt
 • Foute spelerselecties
 • Gebrek aan licenties
 • Verkeerde licenties
 • Audio klinkt dof
 • Tempo ietwat aan de lage kant.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Cool, ik koop hem alleen als die 40 euro gaat kosten ofzo.

 • Mwah, zal vas weer gewoon een Fifa zijn. Maar dan met de voorkant: Euro 2008.

 • oke…

 • nou wie zit daar nou op te wachten??? je kan bij pro evo ook een tournooi opzetten!

 • leuk kan je weer met nederland spelen

  __________________________________________________

  wil je lid worden van next-gen club klik hier

 • nee sorry.

 • <gaap>

 • yess die wil ik hebben

  als het de laatste game op aarde zou zijn XD

 • mjoa

 • Ik heb dit nieuws al 2 weken geleden gesubmit maar oke.. dat zal ik dus ook niet meer doen.  ontopic: Zal wel zoals FIFA 08 zijn, maar dan met de echte EURO 2008 sfeer.

 • Goh verrassend. Zal waarschijnlijk ook wel weer een \"Road to Euro 2008\" game aankomen ofzo :S. En daarna natuurlijk nog \"Euro 2008 Street\".

 • Ik heb zo'n gevoel dat dit niet een goed spel wordt.

 • Wie zit hier nou op te wachten ? Koop dan gewoon FIFA08 of PES2008 en zet je eigen toernooi op.

 • Dit word weer zo zwaar vet!

 • Alleen als je Groningen ook kan zijn koop ik hem misschien nog :p

 • word ckr leuk.

 • Een mod voor fifa?

 • playstation club waren jullie voor :P

 • boeie…..

 • had op de ps2 fifa world cup, maar die was niet echt super, k blijf wel bij de gewone fifa's

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren