1. Red Dead Redemption (PS3)

Red Dead Redemption (PS3)

Soms heb ik een speciaal gevoel bij een game. Een onbeschrijfelijk gevoel dat ik zelden heb. Na het spelen van de game ebt dit gevoel langzaam weg en geef ik het een plek. Maar als je na een of twee jaar weer een artikeltje leest en een trailer bekijkt over de game, komt dit gevoel terug in de vorm van nostalgie. Ik krijg dan zin om de game weer te gaan spelen en alles opnieuw te beleven. Dit alles om dat ene gevoel terug te krijgen, dat gevoel van voldoening. Red Dead Redemption is zo’n game: hij houdt je vast en laat je niet meer los.

Het is het jaar 1911 en er begint een einde te komen aan het wilde westen. De hoofdpersoon John Marston heeft zijn criminele verleden achter zich gelaten om een nieuw bestaan op te bouwen. Omdat federale agenten de vrouw en zoon van de beste man gegijzeld hebben, moet Marston met een aantal oude vrienden afrekenen. Hij pakt zijn wapens weer op en begint aan een episch avontuur.

Al in het introfilmpje mag je het prachtige landschap van RDR aanschouwen. Als je uit de trein stapt en je om je heen kijkt valt je mond open van verbazing. Het valt meteen op dat je gigantisch ver kan kijken over de dorre vlaktes en eenzame boompjes. Dit, in combinatie met het prachtige licht en de grootte van de spelwereld, maakt dat dit een van de best afgewerkte en meest gedetailleerde omgevingen in een game ooit is. Ook zijn de omgevingen erg gevarieerd. Zo heb je naast de droge graslandschappen en rotsachtige gebieden ook besneeuwde bergen, groene weides en zelfs een stedelijk gedeelte. In de stedelijke gedeeltes zijn slaapplaatsen, winkels en een saloon te vinden.

De missies in RDR zijn vergelijkbaar met die van GTA. Ze variëren van het vangen van koeien tot grootse schietmissies in goudmijnen. Nu zijn niet alle missies even actievol, maar daar moet je in het begin van de game even doorheen bijten. Ook de missiestructuur is net als GTA. Op de map worden twee of drie beginpunten aangegeven die samen zorgen voor voortgang in het verhaal. Ook hoef je je niet druk te maken dat je honderden kilometers af moet leggen op je trouwe ros, want de beginpunten liggen dicht bij elkaar en vormen langzaam een weg door de spelwereld. De variatie in de omgevingen en gameplay zorgt ervoor dat je echt alle omgevingen krijgt te zien en steeds iets anders doet.

Tijdens het spelen van missies gaat het er allemaal soepel aan toe. John Marston kan achter elke steen, muur of ton cover zoeken en ook het klimmen gaat hem goed af. Aan het begin moet je wel even wennen aan de besturing te paard, maar na vijf minuten heeft de gemiddelde gamer het wel door. Ook is de Dead-Eye weer terug en dat zorgt voor wat voordeel in de toffe shootouts. Net als in Red Dead Revolver staat het beeld even stil en kan Marston zijn kruisjes plaatsen. Hierna kan hij wel tien vijanden achterelkaar een headshot geven en dat voelt altijd goed.

In RDR krijg je na het spelen van een missie meer dan alleen geld. Er is namelijk een fame- en honorsysteem aangebracht in de game. Dit betekent dat je langzamerhand respect wint van de plaatselijke bevolking. Richting het einde van het spel kun je zelfs uitgroeien tot een beroemdheid en dit zorgt voor een aantal voordelen. De mensen kennen bijvoorbeeld je naam en je krijgt korting bij sommige winkels. Verder heb je de sheriffs op je hand en dit zorgt ervoor dat je niet meteen wordt opgepakt als je een slechte daad doet. Ook word je op den duur beloond als je de badguy uithangt. Vooral bij het free-roamen komt het systeem goed uit de verf, want je kunt zelf keuzes maken en kiezen of je mensen in nood helpt. Als er bijvoorbeeld een winkeldief de winkel uitrent en de eigenaar vraagt of je hem wilt helpen, kun je ervoor kiezen om hem te helpen of niet. Als je de bandiet neerschiet kun je weer kiezen om het geld terug te geven of om er zelf met de buit vandoor te gaan.

De extra’s van het fame- en honorsysteem verleiden je om zijmissies uit te voeren naast de reguliere missies. Het verschil met de gewone missies is dat je ze kan starten en afmaken wanneer je wilt. Bij het starten van een zijmissie wordt een kort introfilmpje gegeven. Hierna kun je de opdracht of uitdaging terugkijken in je journal. Ook wil het wel eens voorkomen dat iemand je zomaar om hulp vraagt. Voor een cutscene is er dan geen tijd en moet je vaak snel je keuze maken. Verder is er nog heel veel te doen in de game. Je kunt een dagje meedraaien met de sheriff, jagen op wilde dieren, of je gewoon gaan bezatten en je geld vergokken in de saloon.

Als je klaar bent met het vijfentwintig uur durende verhaal, kun je aan de slag met de minstens zo fantastische multiplayer. Stel je voor: je neemt de gehele singelplayer-wereld, zet die in de multiplayer en je hebt de multiplayeromgeving van RDR. In de free roam kun je rustig beslissen wat je gaat doen. Ook kun je met vrienden rondhangen en bijvoorbeeld samen op dieren jagen of een bank beroven. De modi in de multiplayer van RDR zijn niet verschrikkelijk origineel, maar wel erg vermakelijk. Je kan vele uren zoet zijn met modi als: Shootout, Captute the Bag en Playlist. Verder is er nog een interessant levelsysteem in de multiplayer aangebracht.

Natuurlijk zitten er ook minpuntjes aan de game. De animaties bij het villen van een dier duren net iets te lang en soms blijft er nog wel eens een vijand met een been in de grond hangen. Ook was er wat geklaag over de reistijd als je buiten de missies naar een andere kant van de map wil. Deze kleine puntjes doen absoluut geen afbreuk aan de game en persoonlijk vond ik het reizen op mijn paard geweldig, net als de rest van dit epische avontuur.

Conclusie en beoordeling

Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat RDR een hele speciale game is geworden. Eentje met geniale personages, een zeer sterk verhaal en een prachtige spelwereld. Verder is er nog zoveel over de game te vertellen, zoals bijvoorbeeld over de fantastische soundtrack. RDR heeft het western-genre eigenhandig doen opleven en dat verdient zeker een prijs. Daarom was RDR voor mij de beste game van 2010.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Prachtige wereld
  • Genoeg te doen
  • Episch verhaal
  • Personages
  • Variatie in de gameplay
  • Heerlijke muziek
  • Minpunten
  • Soms wat glitches

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren